Градинари, внимавайте!  Олеандърът е отровен, когато се яде

Градинари, внимавайте! Олеандърът е отровен, когато се яде

Със своите ярки цветове и способност да издържат на солено пръскане и суша, олеандрите са силно желани цъфтящи растения. Но тези храсти съдържат и сърдечни гликозиди, които са отровни.

Ако хората или животните ядат цъфтежа, листата, стъблата или корените, те могат да получат множество сериозни или дори фатални реакции.

Вертикално изображение отблизо на ярко розови цветя от олеандър, изобразени на фон с мек фокус.  В горната и долната част на рамката е отпечатан зелен и бял текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

Всеки градинар, собственик на домашен любимец или родител трябва да вземе необходимите предпазни мерки, когато олеандърът е част от плана им за създаване на ветрозащита, жив плет или крайбрежна или контейнерна градина.

Бележка за внимание: Незабавно потърсете помощ за подозирано отравяне с олеандър

Ако се страхувате от вас, член на семейството или посетител е погълнал олеандър, незабавно се обадете на 911 или на местния номер за спешни случаи, за да научите как да продължите.

Те могат да ви насочат към националната гореща линия за контрол на отравянията, която ще ви насочи към местни или регионални източници за спешна помощ.

Или можете да се обадите на националната гореща линия за контрол на отравянията директно в САЩ на адрес 1-800-222-1222.

Домашни любимци и добитък също са изложени на риск. Обадете се на вашия спешен ветеринарен лекар веднага след откриването на поглъщането или можете да се свържете с Центъра за контрол на отровите по животни ASPCA на адрес 1-888-426-4435.

Ще разгледам подробностите за това отровно растение тук и ще предложа някои предпазни мерки за безопасна наслада. Ето какво да очаквате:

Кога е отровен Олеандър?

Храстът с ботаническото име Нериев олеандър е представител на семейство Apocynaceae, известно още като кучешка. Той съдържа сърдечни гликозиди в своите корени, цъфтеж, листа и стъбла – или с други думи, навсякъде.

Всички части на растението са отровни, когато се консумират, дори ако листата са сухи или храстът е в покой или мъртъв.

Димът, образуван от изгарянето на сухите клони или други храстови остатъци, също може да причини токсична реакция във вашите дихателни пътища или цялата ви система.

Симптоми на отравяне при хората

Първо, нека обсъдим как протича потенциално фатална реакция, когато човек погълне олеандър.

Както беше потвърдено от а 2014 токсикологично проучване, съединенията, които съдържа, създават токсичен ефект, който първоначално причинява симптоми на стомашно -чревен дистрес, включително гадене и повръщане, както и повишен пулс.

Вертикално изображение на олеандрови дървета с бели цветя, растящи в обществен парк с тревни площи и пътеки.

Сърдечните гликозиди, които включват олеандрин, нерин, дигитоксигенин и олинерин, бързо се абсорбират в кръвта след поглъщане и инхибират действието на натриево-калиевата помпа в клетъчните мембрани.

Ефектът върху сърдечните клетки причинява повишен пулс, последван от забавяне на сърдечната честота и аритмии.

В крайна сметка пулсът може да стане толкова бавен, че жертвата може да изпадне в кома, последвано от смърт.

Нервната система също може да бъде засегната. Там токсичността може да причини редица реакции, включително сънливост, треперене, дезориентация, гърчове и потенциален колапс.

Макар и рядко, отравянето с олеандър може да доведе до смърт, когато е погълнат само един лист. Но също така може да се лекува, особено ако отравянето е уловено рано и жертвите или техните настойници потърсете спешна помощ веднага.

Реакциите при контакт с кожата с която и да е част от растението или неговия млечен сок обикновено са по -малко сериозни, но в много случаи все още сурови. В допълнение към сърдечните гликозиди, храстът съдържа сапонини, които причиняват дразнене на кожата и възпаление на очите.

Когато незнаещите градинари изгарят сухи клони или градински отпадъци, събрани при подрязване или разчистване, всеки, който диша дима, може да изпита силно дразнене на дихателните пътища.

Сърдечните гликозиди не се дезактивират от топлина и системната токсичност е друг потенциален резултат от вдишването.

Олеандърът също може да раздразни лигавиците, което може да накара засегнатото лице да отдели повече слюнка и да усети парене около устата си.

Симптоми на отравяне при домашни любимци и добитък

Нашите четириноги приятели, държани като домашни любимци в дома и селскостопанските животни, също могат да реагират лошо на изяждането на част от храст от нерий и дори могат да умрат в резултат на това.

Хоризонтално изображение отблизо на черно куче, което дъвче пръчка в задния двор.

The ASPCA отбелязва, че олеандърът е токсичен за много видове, включително кучета, котки, вълнообразни вълни, зайци и коне.

Потенциалните симптоми на отравяне при животни включват повръщане, диария, високо кръвно налягане, затруднено дишане, гърчове, треперене, анормален сърдечен ритъм, дехидратация и шок.

Кучетата също могат да започнат да се лигавят прекомерно, според Американския киноложки клуб.

Ветеринарите може да са в състояние да приложат лечение за благоприятен резултат, така че собствениците на домашни любимци винаги трябва да търсят незабавна ветеринарна намеса, ако подозират отравяне с олеандър.

Няколко често срещани лечения включват бензодиазепини за гърчове и интравенозни течности за дехидратация.

Хората, които отглеждат добитък, трябва да избягват да засаждат този храст навсякъде в близост до кошари, обори или пасища.

Въпреки че всички части на растението имат тръпчив вкус, възможно е изрезките или понякога сухите листа да се смесят с пасище или сено и други фуражи.

За съжаление за селскостопанските животни първият индикатор, че случайно са погълнали олеандър, често е внезапната им смърт.

Превантивни стъпки, които градинарите трябва да предприемат

Има начини да се избегнат вредните последици от отравянето с олеандър, докато отглеждате тази любима крайбрежна градина.

Първо, бъдете особено внимателни, когато избирате къде да засадите! Ако сте отговорни за малките деца или съседите (или техните домашни любимци) имат достъп до вашия имот, може да искате да засадите нещо друго и да избегнете риска.

Хоризонтално изображение отблизо на храст от олеандър с розови цветя, растящи край плаж със синьо море и небе на заден план.

В противен случай внимавайте да засадите нерий само в райони, които не са лесно достъпни, в сравнение с отглеждането му близо до веранда или тротоар.

За домашни любимци най-голямата заплаха са екземплярите, отглеждани в контейнери, внесени вътре за зимуване.

Ако имате кучета или котки, които ще експериментират с гризане дори на най-лошата на вкус растителност, дръжте тези саксийни растения далеч от тях.

Или изобщо пропуснете нарастващия нерий, ако единствената ви опция са контейнерите, които внасяте вътре, за да презимувате.

Ако олеандърът се отглежда на открито, не забравяйте да наблюдавате отблизо вашите домашни любимци, ако те обичат да правят лека закуска от декоративна растителност.

Хоризонтално изображение отблизо на храст от олеандър, покрит с изобилие от розови цветя, изобразени на фона на синьо небе.

Този конкретен храст има горчив вкус, така че само най -авантюристичните или обсебени малки или котки вероятно ще опитат всяка част от растението. Все пак е важно да се вземат предпазни мерки, тъй като поглъщането може да бъде фатално.

Внимавайте за паднали листа в градински езера или други източници на вода, от които вашите домашни любимци могат да пият.

Според Д -р Лари Дж. Томпсън, клиничен токсиколог от Ветеринарния колеж на университета Корнел, наличието на няколко листа от олеандър в малък басейн може потенциално да отрови куче, което пие водата.

Наблюдавайте и вашите домашни любимци в паркове и обществени места, където те могат да срещнат тези растения.

Също толкова важно, ако отглеждате годни за консумация растения, уверете се, че вегетарианското петно ​​не се намира никъде близо до храстите на олеандъра.

Дори сортовете джуджета могат да отделят няколко листа във вегетарианското петно, където могат да се смесят с продуктите, които берете, особено листните зеленчуци като маруля, или плодовете на растения, които са храстовидни и биха могли да скрият отломките от олеандър.

Ако във вашия пейзаж растат по -големи сортове, имайте предвид, че те могат да достигнат височина от 15 до 25 фута и да хвърлят листа още по -далеч.

Хоризонтално изображение отблизо на храст от олеандър със светло розови цветя, растящи в смесено засаждане в градината със синя резиденция с мек фокус на заден план.

Ако има опасност токсичната зеленина или стъблата да се смесят с вашите зеленчуци или други зеленчуци, не забравяйте да сортирате реколтата си, докато носите защитни ръкавици.

Ако някой олеандър се е промъкнал, не забравяйте внимателно да изхвърлите всички продукти, които може да са влезли в контакт с него – не хвърляйте само токсичните листа.

Няма смисъл да поемате риска от поглъщане на отрова само заради запазването на купа със салатни съставки!

Макар че това са храсти с ниска до нужда от поддръжка, също е важно първо да се подготвите, ако ги режете или вземете и изхвърлите отпадналите цъфтеж, листа или клони.

Хоризонтално изображение отблизо на розови цветя от олеандър, растящи в градината, изобразено на фон с мек фокус.

За да избегнете дразнене на кожата, уверете се, че вие ​​и всички помощници носите ръкавици, дълги панталони, дълги ръкави и защитни очила, когато работите с тези растения.

Също така се уверете, че не създавате проблем за чувствителните дихателни пътища. Никога не изгаряйте нито една част от този храст, дори и да е сух.

Това се отнася за всички клони, които подрязвате, за всички листа или цъфтежи, които вземете от земята, както и за всички други части на растенията, които обикновено можете да изгорите като средство за изхвърляне.

Изсушете отломките в торбички и ги изхвърлете в кошчето, а не върху купчината си компост, за да избегнете риска от замърсяване.

Уверете се, че всеки, който ви помага при работа в градинарството, знае и за всички тези предпазни мерки.

Никога не яжте Олеандър

Тежестта е върху вас да засаждате и отглеждате олеандър по начин, който не позволява на никой човек или животно да го погълне случайно.

Хоризонтално изображение отблизо на ярко розови цветя от олеандър, растящи в градината, изобразени на ярко слънце с листа в мек фокус на заден план.

За внимателния градинар, родител или собственик на домашен любимец това може да бъде удоволствие, което ще се радва на следващите години.

Този здрав храст расте в крайбрежните градини със солен въздух, продължава да цъфти през сушата и може да понася лоша почва. И в пълен цвят, това е красота за гледане.

Ако сте имали опит да отглеждате този храст по начин, който предотвратява поглъщането на токсини, или ако имате някакви въпроси, не се колебайте да споделите вашето мнение в секцията за коментари по -долу.

И ако знаете рисковете и се чувствате готови да предприемете всички необходими предпазни мерки, за да отглеждате тези храсти у дома, може да искате да проверите тези водачи на олеандър следващия:

относно Роуз Кенеди

Запален градинар със зеленчуци и бивш колумнист на „Dirt to Fork“ за алтернативен седмичен вестник в Ноксвил, Тенеси, Роуз Кенеди е посветена на споделянето на съвети, които увеличават добивите и намаляват работата. Но тя също е отворена за градинска магия, като киселец с червени вени, който се е настанил на няколко квадратни метра от това, което е било нейната задна поляна. Тя е шампион на всички опрашители, дори на пчели -дърводелци. Другите й ентусиазации включват начинаещи градинари, слънчогледи с отворени опрашвания, италиански катерушки домати с височина 15 фута и беседка, която съпругът й пренастрои от изложбената арка на продавача на хляб. По-важното е, че Роуз обича способността на една градина да направи добре поддържан маникюр практически невъзможен и да съживи духа, особено в трудни времена.

130 thoughts on “Градинари, внимавайте! Олеандърът е отровен, когато се яде”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *