Засаждане по лунна фаза

Засаждане по лунна фаза

Идеята за градинарство с луната е древна. Хората го правят откакто водим записи за градинарството.

Уебсайтовете предлагат съвети коя част от лунния цикъл ще помогне на вашите зеленчуци да станат големи и сочни. Или може да ви насочат коя астрологична фаза има най-голямо влияние върху цъфтежа на вашите храсти.

Вертикално изображение на градинска сцена с полумесец, излъчващ светлина върху дърветата и храстите. в центъра и долната част на рамката е зелено-бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Но само защото сме правили нещо от дълго време, това не го прави непременно полезно.

Ако сте открили, че се питате дали има някаква истина в идеята за градинарство във фаза на луната, добре дошли. Чудехме се същото и започнахме да търсим отговори.

Ще разгледаме какво казва науката и какво не казва за идеята. Ето какво можете да очаквате:

Въпреки че няма нищо лошо в продължаването на традиция като засаждането по лунните фази, дори и да не е потвърдено от науката, винаги е хубаво да знаете какво трябва да каже изследването.

Така че нека да се впуснем и да започнем да разделяме фактите от измислиците.

Историята

Засаждането до луната е идеята, че най-големият спътник на Земята има способността да подобрява или уврежда вашите растящи растения.

Лунният календар е разделен на 28-дневни цикли и привържениците казват, че засаждането през определен период от лунния цикъл може да помогне за увеличаване на здравето и реколтата на вашите растения.

Идеята е, че, да речем, ако засадите семена по време на пълнолуние, гравитационното привличане е по-силно и така ще има повече вода, изтеглена към повърхността на Земята и по този начин достъпна за семената.

Хоризонтално изображение отблизо на четири разсада на различни етапи на поникване с яркото пълнолуние, което се вижда зад облаците.

Може би причината, поради която засаждането по лунните фази продължава, е, че практиката съществува от много, дълго време. Трудно е да се скъса с традицията, дори и да няма заслуга за практиката.

Римският натурфилософ Плиний Стари многократно споменава градинарството по лунните фази в книгата си „Естествената история“.

„Дракункулусът, за който споменах, се изкопава, когато ечемикът узрява и луната е полумесец“, пише той например.

Той също така пише, че келтите ще събират имел на петия ден от новолунието.

Древните келти, маите, индианците и много други практикували някаква форма на лунно градинарство. Трябва да го наречем луна на реколтата с причина, нали?

В допълнение към нашата дълга история на наблюдение на луната, за да вземем сигнали за градинарството, има факта, че хората, животните и растенията имат естествени циркадни ритми, така че очевидно има някакво влияние върху нас.

Въпросът е дали има достатъчно влияние, за да гарантира събиране и засаждане в определени моменти по време на лунния цикъл.

Влияние на Луната върху водата

Един от основните елементи, които хората посочват, е влиянието на луната върху водата на и в Земята.

Привържениците на градинарството с лунна фаза казват, че луната изтегля вода по-високо в почвата (точно както влияе на приливите и отливите) през определени периоди от месеца. Предполага се, че това прави водата по-достъпна за растенията.

„Земята е в голямо гравитационно поле, което се влияе от луната и слънцето. Луната привлича приливите и отливите и също така влияе върху почвената вода, карайки я да се издигне и да стане достъпна за растенията. Ванкувърското слънце отчетено през 2014 г.

Хоризонтално изображение на изгрев, гледан от плаж отвъд морето.

Но в действителност учените казват, че няма толкова голямо влияние върху водата извън океана.

Той има огромно въздействие върху океана, защото има голям обем вода на едно място. Но в езерото Superior, което е третото по големина сладководно езеро на планетата, приливното влияние е само два сантиметра.

Ако преведем това на водата в почвата, която е разделена от органичния и неорганичния материал, който изгражда повърхността на планетата, е малко вероятно Луната да причинява достатъчно голямо повишаване на водните нива, за да повлияе на растежа на растенията.

Луната също не оказва голямо влияние върху течността в телата ни. Това е отчасти, защото има толкова много други фактори, които действат върху телата ни, че не забелязваме лунното влияние.

Това също е част от причината, поради която не виждаме голямо въздействие от него върху по-малките водни тела. Има и други влияния, които имат по-голямо влияние, като реки, които се вливат и излизат от езера.

Както разказа агентът за разширение на Clemson Джаки Джордан WLTX новини 19 метеоролог Алекс Каламия, водата не прилива и не тече вътре в растенията.

Ако беше така, сокът щеше да пътува нагоре и надолу всеки ден, което би имало отрицателно въздействие върху растението. Ще видим и увяхване, докато водата тече нагоре и надолу в съответствие с лунния цикъл.

По подобен начин бихме усетили въздействието на неговото изтласкване и издърпване върху течността в телата ни, ако имаше толкова голямо въздействие върху растенията.

Изводът е, че луната вероятно няма голямо влияние върху подземните води, достъпни за растенията, или водата в самите растения. Но това не означава, че няма никакво влияние върху тях.

Влияние на Луната върху растенията

Добре, така че луната вероятно няма толкова голямо влияние върху по-малки водни тела или вода в почвата. Това означава ли, че няма абсолютно никакво въздействие върху нищо, освен океани и наистина големи езера? Въобще не!

Коралът, например, изглежда се появява във времето с лунния цикъл. растения върколак (Ephedra foeminea) изпраща прашец навреме с пълнолунието.

Хоризонтално изображение отблизо на пъпките на растение върколак (Ephedra foeminea), изобразено на фон с мек фокус.
Ephedra foeminea

Луната също влияе на гравитацията, която казва на корените да растат надолу, а не нагоре.

Изглежда също, че може да причини издигане и падане на листата на някои растения, подобно на движението на приливите и отливите. Нямаме представа защо това може да е така, но може да се окаже, че луната причинява изместване на водата в растението.

Някои фитопланктон изискват лунна светлина за фотосинтеза, въпреки че очевидно това не е растение в обикновената градина. Все пак това показва, че може и влияе на определени растения или определени елементи от растителния живот.

Още по-обещаваща е идеята, че лунната светлина (или липсата на такава) може да промени кълняемостта на семената.

Учените в Служба за селскостопански изследвания на USDA установи, че някои видове плевели имат по-ниски нива на кълняемост, когато почвата се обработва през нощта по време на слаба лунна светлина. Изследователите смятат, че липсата на светлина влияе върху покълването на семената.

Трябва да има много повече изследвания, за да се разбере какво се случва, когато става въпрос за лунни цикли и растения. Но това би могло да отвори цял нов свят на изследване в областта на градинарството на фазата на луната.

За градина чрез лунни цикли или не?

Вероятно луната има по-голямо влияние върху живота на Земята и по-специално в нашите градини, отколкото предполагаме, но науката просто не е успяла да докаже, че градинарството с фазите на лунния цикъл има някаква полза.

Като се има предвид това, тази практика не е точно популярна в съвременната наука, така че не е получила много внимание или изследвания.

Хоризонтално изображение на поле от цветя в тъмнината с ярка пълна луна на заден план.

Със сигурност има още много за откриване.

Все пак информацията, която имаме досега, изглежда сочи към идеята, че практиката не се основава точно на добрата наука. Ако откриете, че засаждането през определена фаза от лунния цикъл работи за вас, направете го!

Със сигурност няма вреда в процеса, освен ако не ви пречи да засадите или приберете реколтата по време на подходящия прозорец. Но ако обичате да се придържате към научно доказани практики, тогава не се притеснявайте какво се случва с луната, когато градинарите.

Можете обаче да се възползвате от пълнолуние, за да останете будни до късно в градината при цялата допълнителна светлина. Ето защо ние го наричаме жътва луна, защото осигурява ярка светлина, с която да удължим часовете за прибиране на реколтата.

Практикувате ли градинарство във фаза на луната? Открили ли сте, че влияе върху вашите култури? Разкажете ни за това в секцията за коментари по-долу!

Ако сте любопитни да научите за някои други често срещани митове за градината, имаме няколко отлични статии, които могат да хвърлят малко светлина по темата, включително:

129 thoughts on “Засаждане по лунна фаза”

 1. Watling Slot Machine Copyright © 2006-2023 Gameroom Show See All of Our Slot Machines Bob Levy started Antique Slot Machines, which he claims to be one of the largest dealers of antique slot machines in the United States. Levy deals exclusively with vintage machines from the 1920s, 1930s, 1940s and a few from the 1950s, and for $50, you can get an official written appraisal for your antique slot machine from Levy. Here you can also view Bob Levy’s private collection of vintage slot machines or look for one to purchase yourself. BELLA VISTA – The Bella Vista Historical Museum recently received two 100-year-old slot machines that were used at the Bella Vista Summer Resort at Lake Bella Vista during the 1920s. SLOT MACHINES. A far more elegant predecessor to the flashing, beeping machines of today, antique slot machines are elaborately designed. Some of the oldest and most ornate machines we carry are so hard to find, people don’t realize they exist until they see them among our selection. Victorian-era slot machines are finely detailed and some.
  http://www.ipuv.co.kr/gnuboard5/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=111641
  Luck be a lady tonight…or in the day! Actually, it doesn’t matter the time because the bright lights and big wins are always turned on! Come on in and experience the thrilling features of a Vegas style free slots hit! now.gg is making high-end gaming more accessible than ever before. Even flagship smartphones can struggle with the most demanding, cutting-edge mobile games, but with now.gg, you can get the very best Android has to offer delivered straight to your browser. Discover everything there is to know about online slots here. Get all the info you need to choose the right slots to play and hit that dream jackpot! Harrah’s Online Casino is the safest place to play in NJ. All of our online slot games are legal and regulated by the Division of Gaming Enforcement,, so you can feel confident knowing that you are playing in a protected gaming arena. Get started by opening our Flash casino software and you’ll be seated at a slot in an instant. Just launch your favorite browser for a chance to spin your dreams true!

 2. There are a few different ways to find the best UFC odds. The first is to look for online sportsbooks that specialize in MMA betting. These sportsbooks will usually have the most up-to-date odds and lines for all UFC events. Another way to find good UFC odds is to shop around at different online sportsbooks. This can be time-consuming, but it’s worth it if you find a better line or price on a particular bet. Finally, you can always check the UFC’s official website for their own odds and lines on upcoming events. Let’s be honest; we all have googled “best UFC betting app Reddit,” and we end up lost in the archives of Reddit without any real answers. If you are looking for the best apps out there to bet on the UFC, save yourself time and effort, and check out our top 5 recommendations for UFC betting apps.
  http://www.heromachine.com/forums/users/sbobetindonesiatri7bet/
  Welcome to Sporticos, your home of daily soccer predictions. Whether you’re looking to find out what’s going to happen in the Premier League, England National League, Champions League or even the Australia A League, we’ve got you covered. On our soccer predictions page you can find the probability of markets like first team to score, which team will win, the number of goals and more. From football tips about Real Madrid to odds for City versus United, you can get it all here today at Sporticos.       Being one of the most reliable football prediction sites, Sportytrader counts on our many specialists every day. Each football prediction of the day is the result of a thorough analysis by one of our tipsters, who are just as passionate with football but has years of experience in the field of sports betting.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *