Защо зелевите глави се разделят?

Защо зелевите глави се разделят?

Имали ли сте някога глава зеле в градината си, която изглежда да расте здрава и голяма, само за да забележите един ден, че тя е започнала да се отваря?

Какво причинява това да се случи? И какво могат да направят домашните градинари, за да избегнат увреждане на реколтата си?

Вертикално изображение отблизо на глава от червено зеле, растящо в градината.  В горната и долната част на рамката е отпечатан зелен и бял текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

Прочетете, за да разберете защо главите могат да се напукат, научете превантивните мерки и вземете най -добрите съвети, които трябва да имате предвид, за да знаете какво да правите, когато това се случи.

Причини за разделяне

Разцепването или напукването е проблем, който обикновено възниква по -късно през сезона, след като зелевите глави започнат да се втвърдяват.

Често се случва след период на сухо време, последван от обилен дъжд. Жадните корени бързо изпиват излишната влага в почвата, което създава натиск в плътно свързаната зеленина, което причинява напукване на главите.

Хоризонтално изображение отблизо на зелева глава, която е започнала да се цепи.

Това важи особено за зрелите култури, които са оставени в земята твърде дълго, тъй като по-големи плътни и тежки глави са по-склонни да се отворят при излишно налягане.

Като общо правило, трябва да се стремите да изберете вашите, когато листата се оформят в стегната, твърда топка, която е с размерите на софтбол.

Хоризонтално изображение отблизо на зелева глава, която е започнала да се цепи преди прибиране на реколтата.

Времето за прибиране на реколтата варира в зависимост от сорта. Някои сортове са готови само за 60 или 70 дни, докато на други може да отнеме повече време, за да узреят. Бъди сигурен за проверете пакета семена за подробности относно вида, който отглеждате.

Прекомерното наторяване може да бъде друг виновник. Ако подхранвате растенията си след като са започнали да се образуват главите, това може да причини бърз вътрешен растеж на листата, което ще създаде натиск отвътре, което може да доведе до напукване.

Съвети за превенция

Ключът към превенцията е поддържането на постоянни нива на влага.

Поливайте редовно реколтата си, като поддържате почвата равномерно влажна, но не напоена.

По време на суша може да е необходимо ежедневно поливане. Това е особено важно, когато наближава времето за прибиране на реколтата.

Капково напояване е чудесен метод за осигуряване на равномерна влага на растенията.

Хоризонтално изображение отблизо на растение от червено зеле, растящо в градината, заобиколено от сламен мулч.

Можете също така да мулчирате около основата на растенията, за да запазите почвената влага.

Мулчиране е полезен начин за регулиране на филтрацията на водата, като предотвратява изсъхването на зелето или пренасищането му в случай на силен дъжд.

Също така трябва да избягвате торенето на вашите растения, след като главите започнат да се втвърдяват.

Кратно изображение отблизо на кутия с Натурален зеленчуков тор за градини, изолиран на бял фон.

До Земята Растителни Торове

Ако искате да ги нахраните, направете го само в началото на сезона и използвайте тор с бавно освобождаване, като тази универсална органична смес, която на разположение от Arbico Organics.

Според Джил Макензи в Разширение на университета в Минесота, можете да намалите шанса за цепене в зеле, което не сте напълно готови, като завъртите главите около една четвърт от пътя или използвате градински нож или лопата, за да отрежете около половината от корените около растението.

И двата метода ще намалят притока на вода към листата, намалявайки риска от изграждане на вътрешно налягане, което причинява напукване.

Събиране и използване на разделени глави

Ако забележите, че тези глави започват да се отварят, не се паникьосвайте! Това просто означава, че трябва да прибирате реколтата веднага.

Изрежете и изхвърлете разделените участъци след бране, тъй като те са склонни да станат жилави бързо. Пригответе или запазете останалите възможно най -скоро, тъй като те няма да се съхраняват добре.

Хоризонтално изображение отблизо на половината червено зеле, поставено върху дървена дъска за рязане с нож.

Има всякакви творчески приложения за тези вкусни домашно приготвени зеленчуци, на които можете да се насладите, от салати до гювечи до домашно кисело зеле.

Можете да намерите някои отлични идеи за рецепти на нашия сестрински сайт, Foodal, като този есенна салата от напа зеле.

Това прясно есенно ястие съчетава свежо зеле с печени сладки картофи, сладки чушки и препечени пекани за вкусна и цветна гарнитура.

Научете повече за прибиране и консервиране на зеле за по -късно в нашето ръководство.

Няма повече разделяне

Може да бъде разочароващо, когато красиво отгледаното ви зеле започне да се отваря.

Хоризонтално изображение отблизо на здрава зелева глава, растяща в градината.

За щастие това често може да бъде предотвратено с прости мерки, описани по -горе. И във всеки случай, напукана глава все още е толкова вкусна, ако я хванете навреме!

Имате ли съвети за предотвратяване на цепенето във вашата реколта? Споделете вашите идеи в коментарите по -долу!

Търся още повече съвети за отглеждане на здраво зеле вкъщи? Вижте тези статии, за да научите повече:

относно Хедър Бъкнър

Хедър Бъкнър идва от блестящите езера на Минесота и сега живее със семейството си в красива ферма в планините Върмонт. Тя притежава бакалавърска степен по екология от университета Tufts и е пътувала и работила в много роли в областта на опазването и застъпничеството за околната среда, включително създаването и управлението на програми, базирани на опазване на ресурсите, биологично градинарство, продоволствена сигурност и изграждане на лидерски умения. Хедър е дипломиран пермакултурен дизайнер и студент билкар. Тя също е фанатичен градинар и се радва да прекарва възможно най -много време покрито с пръст!

139 thoughts on “Защо зелевите глави се разделят?”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *