Защо, кога и как да пресадите боровете на остров Норфолк

Защо, кога и как да пресадите боровете на остров Норфолк

Може би някоя добра душа ви е дарила с бор от остров Норфолк по време на празничния сезон. И вие запазихте живо това празнично стайно растение – хубава работа!

Сега обмисляте задачата да пресадите тази прекрасна жива коледна елха.

Не се страхувайте, това не е толкова изтощителна задача – и може дори да искате да я пропуснете! Скоро ще разберете какво имам предвид.

Вертикално изображение отблизо на бор от остров Норфолк, растящ в малка червена саксия с два контейнера вляво от рамката за презасаждане.  В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.
Снимка на Кристина Хикс-Хамблин

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Ще покрия плюсовете и минусите на презасаждането на борове от остров Норфолк, както и някои алтернативни решения.

Също така ще обясня най-доброто време за задачата, както и консумативите, от които ще се нуждаете. И ще дам подробни насоки за изпълнение на тази задача.

Ето всичко, което предстои:

Защо може да не искате да презасадите

Пресаждането на вашето живо коледно дърво може да изглежда като елемент от стандартните грижи. В крайна сметка стайните растения растат, докато са в домовете ни, така че от време на време трябва да се нуждаят от по-големи контейнери – нали?

Но има причина, поради която може да изберете да пропуснете тази рутинна задача за поддръжка на стайни растения или поне да го направите много рядко.

Както много опитни собственици на борове от остров Норфолк знаят, тези иглолистни дървета могат в крайна сметка да надраснат нашите домове.

Макар че всъщност не са борове, те наистина са, дървета. Това са дървета, които могат да нараснат до една до двеста фута високи, когато са засадени на открито!

Вертикално изображение отблизо на борове на остров Норфолк, растящи на открито в Австралия с облачно небе на заден план.

Един от начините, по които можем да предпазим тези иглолистни дървета да не прераснат твърде бързо в домовете ни, е да ограничим честотата на презасаждане.

Джерард Клингман, пенсиониран градинар в Университет на Арканзас за земеделие, обяснява, че чрез ограничаване на размера на контейнера на това стайно растение можем да ограничим растежа на корените му и да поддържаме иглолистното дърво в по-управляем размер за нашите домакинства.

Ако това ви звучи странно, помислете, че боровете на остров Норфолк могат да се използват за създаване красив бонсай.

Това е техника, която драстично ограничава корените на иглолистните дървета, което ни позволява да ги запазим като миниатюри, вместо естествено зреещи, извисяващи се дървета.

Ако поддържането на това растение в по-управляем размер чрез ограничаване на растежа на корена му звучи като брилянтна идея, препоръчвам ви да пресадите само когато растението изсъхва твърде бързо между поливанията – и дори тогава може да успеете да намерите по-добро решение.

Продължете да четете, за да научите повече.

Кога да освежите почвата на вашето стайно растение

Ако се надявате да запазите живата си коледна елха в удобен за закрито размер, все пак може да помислите за освежаване на почвата на растението на всеки няколко години, но връщането на иглолистното дърво в същата саксия.

Почвата може да се разпадне и да се уплътни с течение на времето, така че периодичното освежаване може да ви помогне да запазите екземпляра си здрав и корените му добре проветрени.

Друго силно препоръчително време за смяна на почвата на вашата жива коледна елха е, когато растението ви е претърпяло кореново гниене, състояние, което обикновено възниква или от лош дренаж, прекомерно поливане или някакъв друг фактор, който води до влажни корени.

Хоризонтално изображение отблизо на корените на бор от остров Норфолк, който е бил изваден от саксията.
Здрави корени на млад екземпляр. Снимка на Кристина Хикс-Хамблин.

В случай на кореново гниене, трябва да прегледате корените на вашето растение и да отрежете всички, които са мъртви или гниещи.

След това заменете старата почва с прясна среда за растеж и я прехвърлете в саксия, която е с добър размер за корените на вашето дърво – това може да означава преместване на вашето стайно растение в по-малък контейнер, ако голяма саксия е фактор, който е довел до гниене.

И накрая, ако дървото ви изсъхва твърде бързо между поливанията и причината изглежда е среда за растеж, която няма достатъчно задържане на вода, помислете за запазване на саксия със същия размер, но преминете към среда за отглеждане с по-добро задържане на вода.

Бележка по този въпрос – почвата, която е добре пригодена за един климат, може да не е идеална в друг, така че вземете предвид вътрешната температура и относителната влажност, когато избирате почвена смес.

Кога да се премести в по-голям контейнер

Имате високи тавани? Ако, от друга страна, не сте загрижени за ограничаване на растежа на вашето стайно растение, можете да прехвърляте живата си коледна елха в по-голям контейнер всяка година или две.

Имайте предвид, че е най-добре да трансплантирате, когато вашият екземпляр е в период на активен растеж, през пролетта или лятото. Това ще позволи на корените на вашето стайно растение да израснат в новоразширения им почвен дом в идеалния момент.

Избор на среда за отглеждане

Живеейки в крайбрежните райони в естественото си местообитание, борът на остров Норфолк расте в пясъчна, варовита глинеста почва в дивата природа.

Това означава, че е добра идея да изберете среда за отглеждане, която съдържа малко пясък за вашето стайно растение.

Този пясък не е предназначен само да накара растението да се почувства като у дома си символично. Това ще помогне да се осигури добър дренаж, както и да се стабилизира дървото в контейнера му, като му помогне да остане здраво изправено.

Вертикално изображение в близък план на торба Soil Mender Potting Mix 109, изолирана на бял фон.

Почва Мендер 109 Саксийна смес

Миксът за саксии 109 на Soil Mender е моята предпочитана среда за отглеждане на тези иглолистни дървета.

Това без торф миксът съдържа кокосова влакна, перлит, фини частици от борова кора и компост, както и пясък, което осигурява на средата както добър дренаж, така и отлично задържане на вода.

Можете да закупите Soil Mender’s 109 Potting Mix в Arbico Organics.

Избор на контейнер

Ако презасаждате стайното си растение, защото средата за отглеждане има недостатъчен дренаж или защото растението ви има кореново гниене, можете да използвате повторно съд със същия размер – или по-малък, ако е необходимо.

Ако се занимавате с гниене на корените и използвате повторно същия контейнер, не забравяйте първо да го стерилизирате.

Измиването на контейнера с топла сапунена вода и след това избърсването му с водороден прекис ще помогне да се погрижите за всякакви бактерии или гъбички, задържани по повърхностите на контейнера.

От друга страна, ако вашият екземпляр е здрав, можете да пропуснете стъпката на стерилизация, ако пресадите в същия контейнер.

Когато прехвърляте растението си в по-голям контейнер, изберете такъв, който е само с един размер по-голям. Това ще позволи малко повече място, без да насърчава влажните корени. Почистете и дезинфекцирайте преди употреба.

Хоризонтално изображение отблизо на ръка от долната част на рамката, държаща кореновата топка на бор от остров Норфолк, която е извадена от саксия.
Снимка на Кристина Хикс-Хамблин.

Да се ​​уверите, че саксията има дренажни отвори, е също толкова важно, колкото и избора на контейнер с подходящ размер – това ще помогне да се предотврати страшното гниене на корените.

Ако имате декоративна кашпа, която обичате, но която няма дренажни отвори, поставете стайното растение първо в пластмасов или теракотен контейнер с дренажни отвори и след това го поставете вътре в декоративната саксия.

Чудите се дали да използвате теракот или пластмаса? Ако живеете в сух климат или сте малко разсеяни относно поливането, изберете пластмаса, която ще задържи влагата по-дълго.

От друга страна, ако сте от типа родител на растението, който има склонност да прелива, може да опитате теракота.

Това ще позволи на влагата да се изпари по-бързо, помагайки да компенсирате прекомерното си усърдие с лейката. (Хей, без преценка, става дума само за познаване на слабостите и съответно приспособяване!)

Как да презасадите

Когато най-накрая дойде време за презасаждане, първо съберете запасите си. Ще имате нужда от среда за растеж, както и от нов контейнер, ако прехвърляте живата си коледна елха в такава, която е по-голяма, по-малка или по-добре дренираща.

След като сте събрали запасите си, започнете с внимателно изхвърляне на растението от текущия му контейнер.

Ако това се окаже по-трудно, отколкото звучи, дръпнете (внимателно!) стайното растение в основата на ствола, вместо да го хванете за клоните му.

Хоризонтално изображение отблизо на ръка отляво на рамката, която държи кореновата топка на саксийно растение, което е извадено от контейнера.
Снимка на Кристина Хикс-Хамблин.

След като извадите стайното си растение, опитайте се да разхлабите корените на растението.

Ако вашето иглолистно дърво е свързано с корени, това може да изисква малко повече работа. За здраво свързани корени, разтрийте ръката си по краищата на кореновата топка, докато корените започнат да се разхлабват и стърчат.

Хоризонтално изображение отблизо на ръка от долната част на рамката, която разхлабва корените на растение за презасаждане.
Снимка на Кристина Хикс-Хамблин.

От друга страна, ако старата ви почвена смес е била много едра и рохкава, корените може лесно да се освободят напълно от старата почва.

Ако корените са здрави и около тях е останала доста почва, опитайте да разхлабите малко от почвата, за да можете да я смесите с новата си почва. Това ще помогне за преноса на вода между двете почвени среди – създавате мост между старото и новото.

Въпреки това, ако пресаждате поради гниене на корените, опитайте се да премахнете колкото е възможно повече от старата почва.

Сега поставете малко от новата си почва на дъното на контейнера и поставете вашето растение.

Уверете се, че короната на дървото е около половин инч (за по-малки екземпляри) до един инч (за средно големи екземпляри) до два инча (за по-големи екземпляри) под ръба на контейнера.

Хоризонтално изображение отблизо на ръка от долната част на рамката, запълваща саксия с пръст.
Снимка на Кристина Хикс-Хамблин.

След като вашето стайно растение е добре разположено, напълнете контейнера с вашата среда за отглеждане. Внимателно избягвайте да заравяте короната на дървото в почвата за саксии – поддържайте я на същото ниво в почвата, на която е растяло преди, освен ако не е засадено твърде дълбоко.

Ако растението ви изглежда, че е твърде дълбоко или твърде високо в контейнера, коригирайте количеството почва под кореновата топка и го преместете.

Оставянето на половин инч до два инча пространство (в зависимост от размера на вашия контейнер) между повърхността на почвата и ръба на контейнера ще ви помогне да сте сигурни, че можете да поливате, без да пръскате почвата над ръба.

Почукайте леко долната част на новопрехвърлената иглолистна дърво върху работната си повърхност, за да утаи почвата, и добавете още среда за растеж, ако е необходимо.

Поливайте растението си и го върнете на обичайното му място. Voila, готово!

Да се ​​премести или не, това е въпросът

Сега, след като знаете правилните техники за пресаждане на вашето живо коледно дърво, първо ще трябва да решите дали наистина трябва да извършите тази процедура – или не!

И ако искате да научите повече за отглеждането и грижата за това празнично стайно растение, не забравяйте да го направите прочетете нашето пълно ръководство за отглеждане и грижа за борове на остров Норфолк.

Хоризонтално изображение отблизо на малък бор на остров Норфолк, растящ в контейнер.
Снимка на Кристина Хикс-Хамблин.

Преосмисляте ли решението си да пресадите иглолистното си дърво, за да ограничите растежа на вашето стайно растение?

Или сте на борда за гигантска жива коледна елха, която ще вдигне клоните си точно до върха на тавана на катедралата? Уведомете ни в секцията за коментари по-долу.

И за повече информация относно отглеждането Борови дървета на остров Норфолк, прочетете следните ръководства:

относно Кристина Хикс-Хамблин

Кристина Хикс-Хамблин живее в сухоземно пермакултурно имение във високата пустиня на Юта. Родом от умерените предградия на Северна Каролина, тя обича да открива начини за справяне с климатичните предизвикателства. Тя е сертифициран дизайнер по пермакултура и консултант по околна среда по строителна биология и има бакалавърска степен по либерални науки от Университета на Северна Каролина в Грийнсбъро. Кристина обича предизвикателствата на градинарството в суша и да учи другите да използват техники за градинарство, съвместими с климата, и се стреми към създаване на градини, в които има толкова птици и пчели, колкото и ядливи. Кристина смята за гордост, че харчи повече пари за семена всяка година, отколкото за дрехи.

132 thoughts on “Защо, кога и как да пресадите боровете на остров Норфолк”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *