Защо листата ми на Hosta пожълтяват?  9 Причини и решения

Защо листата ми на Hosta пожълтяват? 9 Причини и решения

Има едни прекрасни хости със златни листа – гледам те, „Форт Нокс“! Но жълтите листа не са добро нещо, ако листата наистина трябва да е зелена.

Добрата новина е, че има много начини за отстраняване на проблемите, които могат да доведат до пожълтяване на листата на вашите хости. Лошата новина е, че може да е трудно да се каже какво причинява проблема на първо място.

Отблизо вертикално изображение на листата на хоста, която е пожълтяла и изсъхва по върховете.  В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Ето къде идва това ръководство. Ще разгледаме девет от най-честите причини и техните симптоми, за да ви помогнем да разберете какво пожълтява хостовете ви и как да го поправите.

Готов? Ето всичко, което предстои:

9 причини, поради които листата на Hosta пожълтяват

Не се паникьосвайте, жълтите листа не са непременно смъртна присъда. Понякога това просто означава, че трябва да направите някои корекции или да дадете на растението си малко допълнителна грижа.

1. Бактериално гниене

Ако най-ниските листа на вашето растение пожълтяват, преди да станат кашави и да умрат, внимавайте. Може да е заразен с бактериално меко гниене.

Причинено от видове в Ервиния род, това заболяване кара дръжките да започнат да гният. Ако ги подушите, ще смърдят като гниещи зеленчуци.

Всеки път, когато вашата хоста е наранена от замръзване, резитба, насекоми или случайни повреди, тя може да бъде податлива на инфекция от бактериите, които причиняват това заболяване.

Лошо дрениращата почва, високата влажност и температурата над 80°F също увеличават шансовете тези болестни патогени да висят в близост.

За съжаление, не можете да направите нищо, след като тази болест започне да върши своето. Издърпайте заразените растения и направете всичко възможно, за да избегнете това заболяване следващия път.

2. Покой

Сигурен съм, че вече знаете това, но хостите пребледняват, когато заспят в късната есен или началото на зимата.

Ако сте имали твърдо замръзване, не би трябвало да е изненада, ако листата пожълтяват и в крайна сметка стават каша. Въпреки това, ако имате суха есен или някакъв друг източник на стрес измъчва вашите растения, те може да влязат в ранен покой.

Хоризонтално изображение отблизо на листата на растения хоста, умиращи през есента.

Може да е трудно да се каже дали пожълтяването е причинено от предстоящ покой или нещо друго, но погледнете листата, за да видите дали те увяхват, стават кафяви и се срутват. Всичко това е част от нормалния процес, тъй като времето става студено.

Ако листата останат изправени и твърди, но пожълтяват, или ако само някои от листата пожълтяват, но не всички, това може да е резултат от нещо друго в този списък.

3. Фузариум

Заболяване, причинено от гъбички в фузариум род понякога се проявява в жълта зеленина. Обикновено първо ще видите листата да пожълтяват и кафяви на върха, преди да преминат надолу по целия лист. Той също така причинява забавен растеж.

Хоризонтално изображение отблизо на симптомите на кореново гниене Fusarium върху листата на растение хоста.

Няма известно лечение. Ще трябва да издърпате всички заразени растения и никога да не засаждате хоста на същото място.

За да избегнете инфекцията с Fusarium на първо място, дезинфекцирайте инструментите си в смес от една част белина и девет части вода, преди да ги използвате в градината.

След това използвайте потапяне преди засаждане, което съдържа водороден диоксид и пероксиоцетна киселина, когато сте разделете хостовете си или засадете нови разсад. След това накиснете отново разсадите със същия продукт ден след като ги поставите в земята.

Не е необходимо да прилагате повторно, ако делите растения.

Близък план на бутилка TerraClean 5.0 Fungicide, изолирана на бял фон.

TerraClean 5.0

Можете да вземете контейнер от пет галона TerraClean 5.0 в Arbico Organics.

4. Листни нематоди

Има няколко нежелани разновидности на нематоди, всички в Aphelenchoides род, който може да превърне листата на хоста от щастливо зелено в болезнено и тъжно.

Започвайки с малки жълти лезии, които са ограничени по размер от жилките на листата, тези симптоми в началото приличат много на обгаряне на листата. С напредването на нещата листата пожълтяват, след това кафяви и след това умират.

Преди да се изплашите и да дръпнете хостите си, първо тествайте, за да видите дали имате нематоди.

За да направите това, извадете лист и го разрежете, така че жълтата част да се разцепи. Поставете малко вода върху прозрачно стъкло или в прозрачна чаша за пиене и поставете отрязания ръб на листа, така че да влезе в контакт с водата.

След около 30 минути осветете с фенерче под стъклото или задръжте стъклото над лампа и погледнете отблизо за малки, въртеливи, подобни на змии фигури във водата. Това са вашите нематоди.

За съжаление, няма чудесен начин за лечение на проблема, освен премахване на заразени листа и поливане на нивото на почвата, а не върху листата в бъдеще. Те все още ще бъдат наоколо, но можете да ограничите щетите, които причиняват.

Това е известно като толерантност, което е актът да се научите да живеете с болест или вредител, вместо да ги елиминирате. Просто знайте, че нематодите вероятно ще се разпространят до всяка хоста във вашата градина, както и до някои други видове.

Ако просто не можете да понасяте тези грозни листа, издърпайте растенията и ги изхвърлете. Не засаждайте хости или папрати там за няколко години и нематодите ще умрат сами.

5. Излагане на светлина

Някои хости ще станат по-светли на цвят, когато не получават количеството слънчева светлина, което предпочитат.

Тъмнозелените хости, например, ще проявят по-светъл зелен или жълт цвят, ако са изложени на твърде много светлина. От друга страна, жълтите или белите хости могат да станат зелени, ако не получават достатъчно слънце, така че всичко зависи от вида, който отглеждате.

Хоризонтално изображение отблизо на растение хоста, растящо на слънчево място, показващо признаци на слънчево изгаряне по листата.

Друг път листата могат да развият жълти петна, които изглеждат сякаш са изгорени или избелени.

Това е слънчево изгаряне и се случва, когато растението внезапно получи твърде много слънце, както може да се случи, когато позицията на слънцето се промени и внезапно светлината се отразява от прозорците ви и върху вашите растения.

Или може би клон на дърво се счупва, оставяйки вашите растения открити.

За да проверите дали излагането на слънце превръща вашите растения в грешен цвят или причинява изгаряния, опитайте да ги покриете временно с кърпа за сянка. Ако нещата започнат да се подобряват, трябва да преместите хостовете си на по-подходящо място.

6. Прекомерно хранене

Hostas не се нуждаят от много хранителни вещества по време на вегетационния период. Твърде много храна всъщност може да причини зеленината да започне да става бледожълта.

Няма да видите никакви петна, но ще видите пожълтяване, покафеняване или изгоряла зеленина.

Ако не сте сигурни как да се справите с храненето, нашето ръководство за отглеждане на hostas може да даде някои насоки.

7. Гниене на дръжките

Болестта, известна преди като гниене на стъблото и короната, кара листата да започнат да пожълтяват по ръбовете, преди да се разпространят през останалата част от листа.

С напредването на болестта ще видите гниене и гъбични нишки в основата на растението. В крайна сметка цялата основа на растението ще изгние и ще се срути.

Причинено от Склеротиум rolfsii вар. delphiniiтази гъбичка процъфтява при топли температури, вариращи от 80 до 90°F, през периоди на влажно време.

Разпространява се чрез растителна материя, почва и градински инструменти. Той също така се разпространява чрез вода, което означава, че всеки път, когато поливате или вали, има потенциал за разпространение на болестта.

Ако искате да избегнете това заболяване, засадете устойчиви сортове като „Halcyon“, „Honeybells“, „Snow Mountain“, „Tall Twister“ и „Zounds“.

„Lemon Lime“, „Munchkin“, „Nakaiana“, „Platinum Tiara“, „Serendipity“ и „Tardiflora“ са податливи, така че трябва да се избягват, ако гниенето на дръжките е известен проблем във вашия район.

Винаги внимавайте да почиствате инструментите си и да проверявате всички растения, когато ги купувате, за да сте сигурни, че не са заразени.

Ако откриете доказателства за това заболяване в градината, издърпайте всички заразени растения и ги унищожете. След това отстранете почвата, където растенията растяха, на дълбочина най-малко шест инча и се отървете от нея. Сменете го с чиста почва.

8. Вируси

Има няколко различни вируса, които могат да засегнат тези растения и много от тях причиняват хлороза.

Hosta virus X (HVX) причинява ъглови петна пожълтяване, докато вирусът на доматено пръстеновидно петно ​​(ToRSV) причинява големи кръгли петна от жълто. Вирусът на тютюневата дрънкалка (TRV) причинява избледняване на листата до бледожълт цвят като цяло.

Вертикално изображение отблизо на растение хоста, показващо симптоми на вирусна инфекция по повърхността на листата.

Може да е трудно да се каже дали пожълтяването, което виждате, е причинено от вируса на тютюневата дрънкалка, тъй като много неща могат да причинят пожълтяване, но симптомите на другите два вируса са по-отчетливи.

Можете да изпратите вашите растения до местния офис за разширение за тестване, ако желаете, и те могат да потвърдят наличието на специфични видове болести.

Ако имате вирус, единственият начин да го контролирате е да се отървете от растенията. Въпреки че вирусът може да не убие вашите растения, което го прави изкушаващо да ги оставите на място, рискувате да разпространите болестта върху други екземпляри във вашата градина, включително вашите зеленчуци.

Превенцията включва поддържане на насекоми извън градината, които могат да разпространяват вируси, и поддържане на вашите инструменти чисти.

9. Проблеми с поливането

Както преполиването, така и недостатъчното поливане могат да причинят пожълтяване, макар и с различни симптоми. Прекомерното поливане причинява пожълтяване на цялото листо и започва да увисва. При недостатъчно поливане листата стават сухи кафяви и жълти, обикновено започвайки от върха.

Повечето хости искат постоянно влажна почва, но не могат да понасят стояща вода.

Прочетете нашето ръководство, за да разберете как да осигурите правилното количество влага на вашите домакини. (Очаквайте скоро!)

Happy Hostas ви дават най-добрия дисплей

Хостите са доста издръжливи, но няма растение, което да е напълно имунизирано срещу проблеми.

Жълтите листа са като малки знамена, които ви предупреждават, че нещо не е наред. Вашата работа е да проучите симптомите и да направите малко детективска работа, за да разберете какво причинява вашите неволи.

Хоризонтално изображение отблизо на растение хоста с жълта зеленина, растяща в градината.

Надяваме се, че това ръководство ви е помогнало да направите това.

Ако е така, уведомете ни с какво се справяте и как сте се справили с това в коментарите по-долу. Или, ако все още имате проблеми, уведомете ни и ще видим какво можем да направим, за да помогнем. Чувствайте се свободни да споделяте и снимки на симптомите, които виждате!

Ако търсите съвети за да поддържате домакините си възможно най-щастливи, имаме няколко ръководства, които могат да ви насочат в правилната посока. Може да искате да разгледате някои от тях по-долу:

139 thoughts on “Защо листата ми на Hosta пожълтяват? 9 Причини и решения”

  1. O software de monitoramento de telefones celulares CellSpy é uma ferramenta muito segura e completa, é a melhor escolha para o monitoramento eficaz de telefones celulares. O aplicativo pode monitorar vários tipos de mensagens, como SMS, e-mail e aplicativos de bate-papo de mensagens instantâneas, como Snapchat, Facebook, Viber e Skype. Você pode visualizar todo o conteúdo do dispositivo de destino: localização GPS, fotos, vídeos e histórico de navegação, entrada de teclado, etc. https://www.xtmove.com/pt/how-to-see-what-someone-is-doing-on-their-phone-without-them-knowing/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *