Защо листата променят цвета си през есента

Защо листата променят цвета си през есента

Есента е любимият ми сезон – свеж, свеж и обещаващ. Искам да нося каре, да подостря моливи и да си купя нов дневник.

Всяка година с нетърпение очаквам спокойни разходки сред брилянтно оцветената зеленина, която осея местния ми пейзаж.

Вертикално изображение отблизо на есенния цвят на широколистно дърво. В центъра и отдолу на рамката има зелено-бял печатен текст.
Снимка от Шеба също, Wikimedia Commons, чрез CC BY-SA.

Свързваме се с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

брези, Betula spp., и тополи лалета, Liriodendron tulipiferaса обвити в жълто.

кленове, Acer spp., смрадлика от еленов рог, Rhus typhinaи Вирджиния пълзящо растениеParthenocissus quinquefoliaобърни огнено алено.

И многоцветното оранжево, лилаво, червено и жълто дъбови хортензии, Хортензия quercifoliaсе съревновават само с еднакво разнообразните нюанси на сасафрас.

През годините имаше много наистина ослепителни дисплеи, но понякога палитрата е по-приглушена. Чудех се дали наистина знам защо, така че проучих жизнения цикъл на едно листо.

В тази статия ще ви разкажа какво научих за това защо листата се сменят през есента. Може да се изненадате да откриете, че дори учените не разбират напълно феномена.

Ето темите, които ще разгледаме заедно:

Да започваме.

Зелено и растящо

Дървесните многогодишни храсти, дървета и лози, които пускат листата си, се описват като широколистни, за разлика от вечнозелените.

Хоризонтално изображение в близък план на зелен пролетен растеж върху кленово дърво, изобразено на филтрирано слънчево греене.

Зелената зеленина изглежда зелена, защото съдържа пигмент, наречен хлорофил, който не абсорбира зелена светлина.

По време на живота на растението то абсорбира въглероден диоксид и вода и ги превръща в храна чрез фотосинтеза.

Фотосинтезата е двуетапен процес, който протича в хлоропластите, микроскопичните органели или структури в клетъчните стени на растенията. Първата фаза зависи от светлината. Втората фаза или цикълът на Калвин е независима от светлината.

По време на първата фаза абсорбцията на светлина създава две химически коензимни молекули, NADPH и ATP. По време на втория той използва тяхната енергия за производство на глюкоза, необходима на захарните растения, за да оцелеят.

За да расте, цъфти, произвежда плодове и поставя семена, едно фотосинтезиращо растение трябва непрекъснато да се храни чрез този процес. Но с приближаването на вегетационния период сред широколистните видове нуждата от храна намалява.

Напускане

С наближаването на есента дните стават все по-къси. Тъй като нощите се удължават и стават по-хладни, листата абсорбират по-малко хранителни вещества и производството на хлорофил се забавя.

Увеличено изображение отблизо на листо, променящо цвета си през есента.
Снимка от KVD, Wikimedia Commons, чрез CC BY-SA

Тъй като производството на храна се забавя, широколистните растения абсорбират останалия хлорофил.

Постепенно зеленият цвят разкрива допълнителни пигменти, които са били маскирани от присъствието на хлорофил, включително кафяви танини, оранжеви каротеноиди, жълти ксантофили и червени антоцианини.

Тези пигменти се разкриват, за да създадат великолепно шоу в края на сезона.

В допълнение към намаляването на производството на хлорофил и промяната на цветовете, едно широколистно растение се подготвя да пусне листата си за зимен покой.

За да направи това, той отглежда нови клетки на мястото, където дръжката или стъблото ще се отделят от основния клон. Те образуват абцизионен слой или зона.

Клетките блокират вените на листата, което ги кара да задържат захар и да произвеждат антоцианини, червените пигменти. Когато слоят на отделяне е завършен, листът се отделя от клона и е готов за освобождаване.

Според USDA Forest Service, времето на цикъла на листа изглежда е генетично определено и не варира в зависимост от географското местоположение. Например, независимо къде се намирате, дъбовете са един от последните видове, които променят цвета си в края на вегетационния период.

Някои видове, като обикновените дъбове, Черен дъб (Quercus palustris).растящи в парк близо до мен, се държат на листата си до следващата пролет.

Това поведение се нарича марцесценция и се среща при видове, които не произвеждат слоеве на абцисия. Други цветни дървета са бук, Фагус spp. и габър, Carpinus betulus.

Фактори, допринасящи за промяна на цвета на листата

В допълнение към продължителните периоди на тъмнина, по-хладните нощи и основната пигментация, времето и влагата играят критична роля в създаването на богатия есенен гоблен.

Хоризонтално изображение отблизо на есенни листа, паднали на земята, покрити с капчици вода.

Когато валежите през пролетта и лятото са достатъчни и няма суша, биолози като Харолд Нойфелд, „Fall Color Guy” от Appalachian State University, са оптимисти за превъзходно представяне.

Въпреки това, когато горещите летни температури се задържат до есента, те не само забавят процеса на обръщане, но допринасят за намаляване на блясъка на цветовете, които растенията показват.

В Северна Каролина през 2017 г. преобладаваха такива температури, което доведе до предимно портокали и жълти цветове.

Вятърът и дъждът са допълнителни фактори, вредни за грандиозния дисплей. Листата могат да се отделят преждевременно при силни пориви и валежи.

Също така, в облачни и дъждовни дни, производството на захар, което е от съществено значение за производството на червен антоцианинов пигмент, е намалено и вече разкритите цветове се показват зле.

И накрая, ранна слана може да унищожи очакванията за великолепен цвят, защото не позволява на пигментите да достигнат своя връх или убива листата напълно.

Идеалните климатични условия по време на забавяне на фотосинтезата са сухи и слънчеви дни и хладни нощи без слана.

Разглеждани теории

Както можете да видите, знаем много за това защо листата променят цвета си.

Хоризонтално изображение отблизо на червения есенен цвят на кленово дърво, изобразено на фон с мек фокус.

Учените обаче не са убедени, че имат цялата картина. Продължаващите изследвания включват ефектите от изменението на климата върху есенната зеленина и пигментацията като средство за възпиране на тревопасните животни.

През 2001геволюционните биолози У. Д. Хамилтън и С. П. Браун предполагат, че есенните листа могат да бъдат „сигнал за увреждане“, който предупреждава насекомите за съдържанието на токсични химикали и действа като възпиращо средство.

Нарича се като недостатък, защото е „честен“ или неприкрит защитен механизъм, който идва с цена за дървото – намаляване на хлорофила в замяна на ярки цветове, възпиращи насекомите.

Разнообразието от цветове може да е резултат от целенасочената защита на дървото срещу особено агресивни вредители.

Фокусът им беше върху листни въшки, вредители, които използват цвета като ориентир, когато избират зеленина на гостоприемник, като кленови дървета.

По същия начин, проучване от 2011 г установи, че танините защитават срещу насекоми вредители поради техните възпиращи и/или токсични свойства.

Друг проучване през 2020 г обърна очакванията на учените с главата надолу.

Той разкри, че докато глобалното затопляне удължава сезона на растеж и листата поникват по-рано и падат по-късно, по-дългият период на фотосинтеза може действително да допринесе за по-ранното окапване на листата с течение на времето.

А по-ранното отпадане се отразява неблагоприятно на способността на горските дървета да поемат въглероден диоксид и допринася за изменението на климата, вместо да помага за намаляването му.

Цикълът на есенните листа е вълнуващо поле за научно изследване. Нямам търпение да науча за най-новите разработки!

Истински цветове

Освен че е ботанически феномен, „надничането на листа“, както се нарича, е индустрия за милиарди долари.

Когато синоптици като Харолд Нойфелд прогнозират лошо представяне, популярни зони за гледане като Нова Англия и Северна Каролина са изправени пред икономически последици.

Хоризонтално изображение на оранжеви и червени есенни цветове на широколистни дървета.

Тук, в югоизточна Пенсилвания, тазгодишната лятна суша ни ограбва от показна есен.

Докато повечето от по-големите дървета са все още зелени, някои по-малки декоративни растения стават оранжеви, а други вече пускат жълти листа. По времето на това писане е едва август и нашата зеленина обикновено достига своя връх през октомври.

Есенните листа не само разкриват скрити цветове, те рисуват портрет на планета, която се променя.

Отделете малко време, за да оцените изящната палитра на природата. Засадете многогодишни, широколистни дървесни храсти, дървета и лози, които са не само красиви, но създават местообитание за диви животни и насърчават охлаждането.

Нека вашето външно жизнено пространство отразява това, което обичате и кой сте.

Ако ви е харесало да четете за цикъла на есенните листа и искате внесете цвят в пейзажа си в края на сезонапрепоръчваме следните ръководства:

471 thoughts on “Защо листата променят цвета си през есента”

 1. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

 2. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Onwin , Onwin Giriş onwin

 3. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

 4. Thank you for great information. Hello Administ . Websiteye Giriş için Tıklayın. a href=“https://cutt.ly/SahabetSosyal/“ title=“Sahabet“ rel=“dofollow“>Sahabet

 5. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Websiteye Giriş için Tıklayın. a href=“https://cutt.ly/SahabetSosyal/“ title=“Sahabet“ rel=“dofollow“>Sahabet

 6. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Websiteye Giriş için Tıklayın. a href=“https://cutt.ly/SahabetSosyal/“ title=“Sahabet“ rel=“dofollow“>Sahabet

 7. Monitoruj telefon z dowolnego miejsca i zobacz, co dzieje się na telefonie docelowym. Będziesz mógł monitorować i przechowywać dzienniki połączeń, wiadomości, działania społecznościowe, obrazy, filmy, WhatsApp i więcej. Monitorowanie w czasie rzeczywistym telefonów, nie jest wymagana wiedza techniczna, nie jest wymagane rootowanie.

 8. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

 9. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

 10. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.兒童色情

 11. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.活婴儿色情片

 12. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.兒童色情

 13. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

 14. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

 15. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

 16. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.活婴儿色情片

 17. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

 18. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.兒童色情

 19. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

 20. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

 21. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.国产线播放免费人成视频播放

 22. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.儿童色情

 23. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.Seo Hizmeti Skype : live:by_umut

 24. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Seo Hizmeti Skype : live:by_umut

 25. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Seo Hizmeti Skype : live:by_umut

 26. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Seo Hizmeti Skype : live:by_umut