Отглеждането на аспержи може да бъде малко предизвикателство, ако никога не сте го правили преди.

Тези растения не са като тикви или ягоди. Не ги засаждате и след това чакате да се развият плодовете, за да можете да ги откъснете.

С аспержите събирате стъблата на растението и след това чакате да се върнат още стъбла, за да можете да го направите отново.

Отблизо вертикално изображение на копия от аспержи и папрати, растящи в градината. В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Когато всичко върви по план, процесът е доста лесен. Но когато започнат да се случват фънки неща като папрат навън, това може да бъде объркващо.

В това ръководство ще ви помогнем да разберете повече за този процес, какво представлява той и какво – ако не друго – трябва да направите за него.

Ето за какво ще говорим, предстоящо:

Излизането не винаги е лошо нещо. Но когато това се случи в неподходящо време, това може да съсипе реколтата ви.

Така че нека да разберем как да се справим с него.

Какво е Ferning Out?

Първо, трябва да изясним нашите условия. Изпращането на листа, известно още като папрати, е фаза на растеж, през която растението аспержи трябва да премине всяка година. Това е здравословна, нормална част от процеса на отглеждане.

В края на вегетационния период позволявате на растението да образува много пухкава зеленина, която излиза от копията. След това женските растения ще образуват плодове, а след това и листата и на двете мъжки и женски растения в крайна сметка ще стане кафяв.

Хоризонтално изображение отблизо на папрати от аспержи с яркочервени плодове, растящи в градината.

Обикновено не искате да берете аспержи през първата или втората година, а понякога дори и на третата. Така че през първите няколко години просто ще оставите растенията да си вършат работата, да образуват папрати и да си прекарват доброто старо време.

Дори след като започнете да берете копията, искате това, което остава, да започне да образува зеленина в края на сезона на прибиране на реколтата, за да могат да събират и съхраняват хранителни вещества в короната за идващата зима.

Ако продължите да дърпате копията или стъблата и никога не позволявате на растението да изпъкне, то няма да се върне следващата година. Тази зеленина е необходима за осигуряване на хранителни вещества за попълване на растението.

След като папратите са напълно кафяви, можете да ги премахнете. В този момент те са свършили работата си.

Нашето ръководство за отрязване на листата на аспержи в края на вегетационния сезон има още съвети за процеса.

Но папратът е начинът, по който хората често се отнасят към растението аспержи, което цъфти твърде рано през годината.

Младите растения образуват зеленина първо през пролетта. Това не е повод за притеснение. Но растенията за прибиране на реколтата не трябва да започват да го правят, докато не сте имали възможност да издърпате стъблата и да се насладите на реколтата поне веднъж.

Причини за Ferning Out

Не забравяйте, че папратите на вашето растение не са нещо лошо. Виждането на развитието им е част от естествения процес на растението.

Но когато това се случи в началото на годината, когато копията са все още малки, обикновено това е причинено от някакво състояние на околната среда, което не е идеално.

Хоризонтално изображение отблизо на легло с аспержи със стъбла, които са папрати.

Недостатъчно хранителни вещества, твърде малко вода или твърде много топлина в началото на годината са най-честите причини. Твърде много вода също може да причини проблеми.

По същество неблагоприятните условия убеждават растението, че трябва да побърза и да се опита да се размножи, преди да умре. Така излизат папратите и цветята.

Ако копията са в пълен размер и не е супер рано през годината, или ако растенията са в първата си година, тогава копията трябва да изпращат зеленина. Просто го оставете да се случи и се насладете на красивия дисплей.

В зависимост от това къде живеете и времето през дадена година, сезонът на аспержите обикновено приключва някъде през юни или юли. Сухото или горещо време може да ускори това.

Така че, ако вашите копия образуват зеленина и вече е май или юни, няма за какво да се притеснявате. Но март или април е твърде рано за образуване на листа и това вероятно означава, че сте имали наистина необичайно време за вашия регион.

Това също може да означава, че просто не сте прибрали копията достатъчно скоро.

Оставени сами на себе си, аспержите започват да папрат веднага щом стъблото достигне пълния си размер. Премахването на тези копия по време на пикова реколта, докато са все още нежни и незрели, служи за забавяне на този процес.

Как да предотвратим ранна папрат

След като вашите аспержи започнат този процес рано, не можете да го спрете. Но можете да подкрепите растението, като се уверите, че правите каквото можете, за да го поддържате здраво. Това означава осигуряване на вода и може би малко сянка през най-горещите дни.

Хоризонтално изображение отблизо на копия от аспержи и папрати, растящи в градината.

Кърпата за сянка е добър вариант да поддържате растението хладно, ако имате необичайно топло време.

В бъдеще се опитайте да не сте сигурни, че поливате и подхранвате растението си. Това не е просто ранна пролетна работа или нещо, което се извършва само внимателно по време на засаждане.

Трябва да го правите година след година за тези многогодишни зеленчуци, защото липсата на хранителни вещества и вода една година може да причини ранна папрат през следващата година.

За съвети относно грижата за аспержите прочетете нашето изчерпателно ръководство.

Докато работите за подобряване на условията около вашето растение въпреки ранната поява на зеленина, то трябва да оцелее, за да даде реколта през следващата година.

От друга страна, ако аспержите започват да образуват листа, защото не сте събрали стъблата и е минало време, това е лесно да се поправи.

Просто съберете засегнатите стъбла и останете на върха на следващата възможност за прибиране на реколтата. Имайте предвид, че те може да са трудни – винаги можете да ги хвърлите върху купчината компост.

Като алтернатива можете да го оставите на място и да оставите растението да свърши своето.

Какво да правим с папратите

Ако вашето растение преминава през здравия, нормален процес на папрат, просто го оставете. След като зеленината е напълно кафява, можете да я отрежете и да я изхвърлите или да я хвърлите в компоста.

Също така не забравяйте, че в даден момент трябва да позволите на папратите да се образуват върху останалите стъбла.

Повечето градинари събират най-големите копия два или три пъти, преди да позволят на растението да узрее и да завърши жизнения си цикъл за сезона.

Научете повече за това как да събирате аспержи тук.

Ferning Out не е всичко лошо

Разбираемо е, че новите производители на аспержи често се паникьосват, когато видят целия този извисяващ се растеж. Но обикновено не е нещо, върху което трябва да се стресирате. Това е просто част от кръга на живота, както се казва.

Хоризонтално изображение отблизо на копия от аспержи, които са започнали да папрат преждевременно.

За да избегнете ранна папрат, следете прогнозата за времето и бъдете готови да направите всичко възможно, за да помогнете на вашите растения по отношение на поливане и осигуряване на необходимата сянка.

Също така трябва да сте сигурни, че събирате копията, докато са млади – не чакайте да узреят и да започнат да произвеждат зеленина.

За първи път ли отглеждате аспержи? Или първия път, когато се сблъскате с ранна папрат? Кажете ни за вашите преживявания в коментарите.

За повече съвети за отстраняване на неизправности аспержи проблеми, събрахме няколко други ръководства, които се надяваме да ви бъдат полезни, включително:

Продължи да четеш

426 thoughts on “Защо моите аспержи изпаряват?”

 1. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

 2. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

 3. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

 4. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

 5. Thank you for content. Area rugs and online home decor store. Hello Administ . Websiteye Giriş için Tıklayın. a href=“https://cutt.ly/SahabetSosyal/“ title=“Sahabet“ rel=“dofollow“>Sahabet

 6. Nice article inspiring thanks. Hello Administ . Websiteye Giriş için Tıklayın. a href=“https://cutt.ly/SahabetSosyal/“ title=“Sahabet“ rel=“dofollow“>Sahabet

 7. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Website Giriş için Tıklayın. Starzbet

 8. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Website Giriş için Tıklayın. Starzbet

 9. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.Website Giriş için Tıklayın: tipobet

 10. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.Website Giriş için Tıklayın: tipobet

 11. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.Onwin Giriş için Tıklayın onwin

 12. Thank you for content. Area rugs and online home decor store. Hello Administ . Websiteye Giriş için Tıklayın. a href=“https://cutt.ly/SahabetSosyal/“ title=“Sahabet“ rel=“dofollow“>Sahabet

 13. Good info. Lucky me I reach on your website by accident, I bookmarked it. Websiteye Giriş için Tıklayın. a href=“https://cutt.ly/SahabetSosyal/“ title=“Sahabet“ rel=“dofollow“>Sahabet