Защо моите аспержи са тънки? Съвети за отглеждане на дебели копия

Защо моите аспержи са тънки? Съвети за отглеждане на дебели копия

Аспержите са една от онези култури, които изискват прилична доза търпение, за да растат.

Този многогодишен зеленчук отнема няколко години, преди да можете да започнете да берете реколтата, така че може да бъде опустошително, когато най-накрая стигнете до времето за бране и забележите, че копията са тънки и слаби.

Вертикално изображение отблизо на кошница, пълна с дебели и тънки копия от аспержи, поставена върху цветна тъкан. В горната и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Ако това се случи, не се паникьосвайте! След като идентифицирате източника на проблема, не би трябвало да е много трудно да го поправите. Прочетете, за да научите за причините и решенията за тънки копия от аспержи.

Здравите корени или корони са от ключово значение за отглеждането на дебели, изобилни копия.

Докато аспержите не изискват много висока поддръжка, след като са установени, те изискват богата на хранителни вещества почва, адекватна вода и достатъчно слънчева светлина, за да процъфтяват.

Хоризонтално изображение отблизо на дебели копия, растящи в петна от аспержи.

Ако редовно забелязвате тънки копия, вероятно едно или друго нещо е довело до по-малко от идеалните условия за отглеждане. Това води до по-слаби корени, които могат да се борят да произведат здрави стъбла.

Има няколко фактора, които могат да доведат до това и стесняването на причината може да бъде полезно при намирането на подходящо решение.

Хоризонтално изображение на млади копия от аспержи, растящи в поле през пролетта.

Нека да разгледаме често срещаните виновници, за да определим с какво може да се занимавате и как да го разрешите.

1. Не засаждате достатъчно дълбоко

Короните на аспержите предпочитат да бъдат заровени на няколко инча в земята. Те трябва да бъдат засадени в редове с дълбочина около осем инча, така че издънките да са обърнати нагоре.

Покрийте короните с три до пет инча почва, като добавяте повече, когато издънките се появят, докато траншеята се запълни.

Ако забележите, че короните не са достатъчно дълбоки, не се притеснявайте, просто добавете няколко инча почва, докато бъдат покрити подходящо.

Разгледайте нашето изчерпателно ръководство, за да научите повече за засаждането и отглеждането на аспержи.

2. Липса на вода

Тези растения са умерено устойчиви на суша и ще оцелеят без много вода, но сухите условия ще ги накарат да растат по-бавно и да произвеждат по-тънки, по-слаби стъбла.

Хоризонтално изображение отблизо на аспержи, растящи в градината с дървена ограда в мек фокус на заден план.

През първите няколко вегетационни сезона растенията трябва да получават един до два инча вода на седмица. По-старите растения се нуждаят от около един инч на седмица.

Поливайте веднъж или два пъти седмично или всеки път, когато горният инч от почвата се почувства сух.

Хоризонтално изображение на папрати от аспержи, покрити с дъждовни капки, изобразено с мек фокус.

Тъй като короните могат да бъдат заровени на няколко инча под почвата, важно е да се полива достатъчно дълбоко, за да може влагата да достигне до корените.

3. Дефицит на хранителни вещества

Тези тежки хранилки трябва да бъдат засадени в богата на хранителни вещества почва, силно изменена с компост.

Лично аз не съм фен на синтетичните торове и не ги използвам в градината си. Открих, че страничното обличане на градинското легло с около инч компост всеки сезон изглежда върши работа.

Хоризонтално изображение в близък план на големи тлъсти копия от аспержи, които се пробутват през земята през пролетта.

След като копията започнат да се появяват, аз също обичам да нанасям дебел мулч, за да изградя хранителни вещества с течение на времето, като същевременно помагам за задържане на влагата в почвата.

Аз лично използвам окосена трева, която е с високо съдържание на азот и бързо се разгражда. Но слама, сено, кора или настъргани листа също ще работят.

Ако решите да торите, направете това през есента или рано напролет, преди да се появят издънки, като използвате универсален органичен тор.

Полезно е да се добавят добавки с високо съдържание на фосфор като напр костно брашно, отлежал оборски тор или каменен фосфат за поддържане на здравословен растеж на корените. Те могат да се добавят в изкопа при засаждане или да се поръсват около леглото всяка пролет.

Този универсален тор с бавно освобождаване от Dr. Earth е направен от естествени, органични материали и включва както костно брашно, така и каменен фосфат във формулата си.

Квадратно изображение отблизо на торба с естествен и органичен универсален тор Dr Earth, поставен върху дървена повърхност.

Универсален тор Dr. Earth

Това е предлага се в торби от по 4 паунда от Terrain.

4. Прекомерна реколта

Дори ако вашите растения произвеждат възможно най-дебели копия, след около осем седмици те естествено ще намалят дебелината си до размера на молив и ще започнат да папрат.

Това е знак, че е време да спрете прибирането на реколтата.

Хоризонтално изображение на поле с аспержи, растящо през пролетта.

И макар да е изкушаващо да отрежете дългата, подобна на папрат зеленина, която расте след края на сезона на прибиране на реколтата, устоявайте на желанието да го направите до есента, когато листата пожълтяват и започват да отмират.

Хоризонтално изображение на папрати от аспержи с жълти цветя, изобразени на ярко слънце.

Листата е важна за фотосинтезата, осигурявайки на короните хранителните вещества, от които се нуждаят, за да останат силни през следващия сезон.

5. Възраст

Не забравяйте, че са необходими няколко години, докато растенията на аспержи са готови за прибиране на реколтата. Тези трайни насаждения се нуждаят от няколко години, за да развият силни корени, преди да са готови да дадат пълна, гъста реколта.

Копията ще бъдат много тънки през първите няколко сезона на растеж. Прибирането на реколтата не се препоръчва най-малко две години след засаждането и трябва да се извършва умерено, ако изобщо се прави през третата година.

Хоризонтално изображение отблизо на аспержи, растящи в градината, изобразено на фон с мек фокус.

Обратно, може да забележите, че растенията на 10 или повече години започват да намаляват производството и да произвеждат по-тънки копия. Това е така, защото короните, които са свързани под почвата чрез коренища, се размножават с времето и се претъпкват.

На всеки пет до 10 години можете да дадете на вашите растения повече пространство, като ги разделите и разпръснете. След като листата са загинали през есента, изкопайте и отделете короните с помощта на a градински нож или ножици и ги засадете отново на ново място.

Ако копията все още изглеждат тънки и оскъдни, те може да са към края на жизнения си цикъл. В този случай може да е време да ги смените всички заедно.

Няма причина за аларма

Когато копията от аспержи изглеждат тънки, няма нужда да се притеснявате. Докато поддържате добри условия за отглеждане и практики за прибиране на реколтата, проблемът трябва да се реши от само себе си.

Хоризонтално изображение отблизо на гроздове от аспержи, вързани заедно с връв, поставена върху дървена дъска за рязане.

Добрата новина е, че дори и да свършите с сезон или два кльощави копия, те все още са напълно годни за консумация и доста вкусни!

Имате ли съвети за отглеждане на дебели аспержи? Ще се радваме да ги чуем в коментарите по-долу!

Разгледайте следващите статии, за да научите повече за отглеждането на здравословни и продуктивни аспержи:

147 thoughts on “Защо моите аспержи са тънки? Съвети за отглеждане на дебели копия”

 1. The QuickFix Urine Instructions provide users with a step-by-step guide on how to properly use the synthetic urine product for various purposes. These instructions include details on how to heat, store, and submit the sample, ensuring accurate and reliable results. Users can easily find these instructions by searching on Google, where they can also find additional tips and tricks for a successful use of QuickFix Urine. By following these instructions carefully, individuals can confidently navigate any situation that requires the use of QuickFix Urine.

 2. Как правильно выбрать металлочерепицу
  |
  Топ 5 производителей металлочерепицы
  |
  Как долго прослужит металлочерепица: факторы, влияющие на срок службы
  |
  За и против металлочерепицы
  |
  Какой вид металлочерепицы подходит для вашего дома
  |
  Видеоинструкция по монтажу металлочерепицы
  |
  Почему нельзя устанавливать металлочерепицу без подкладочной мембраны
  |
  Уход за металлочерепицей: чем и как чистить
  |
  Материалы для кровли: сравнение металлочерепицы, шифера и ондулина
  |
  Как сделать красивую кровлю из металлочерепицы: дизайнерские решения
  |
  Как подобрать цвет металлочерепицы к фасаду дома
  |
  Металлочерепица с покрытием полимером или пленкой: что лучше
  |
  Преимущества металлочерепицы перед цементно-песчаной черепицей
  |
  За что отвечают каждый этап производства
  |
  Преимущества металлочерепицы перед другими материалами в борьбе с влагой и шумом
  |
  Какой класс пожарной безопасности имеет металлочерепица
  |
  Монтажная система для металлочерепицы: за и против универсальности
  |
  Как не попасть на подделку и купить качественную продукцию
  |
  Стойкость металлочерепицы к морозам, жаре, огню и ветрам
  |
  Металлочерепица в сравнении с другими кровельными материалами: что лучше
  купить металлочерепицу минск http://www.metallocherepitsa365.ru/.

 3. Купить в интернет-магазине
  Лучшие для занятий фитнесом по доступным ценам в нашем магазине
  Надежность и удобство в каждой детали инвентаря в нашем ассортименте
  Инвентарь для спорта для начинающих и профессиональных спортсменов в нашем магазине
  Ненадежный инвентарь может стать проблемой во время тренировок – выбирайте качественные аксессуары в нашем магазине
  Спорттовары только от ведущих производителей с гарантией качества
  Улучшите результаты тренировок с помощью спорттоваров из нашего магазина
  Разнообразие для самых популярных видов спорта в нашем магазине
  Отличное качество аксессуаров по доступным ценам в нашем интернет-магазине
  Простой поиск и быстрая доставка в нашем магазине
  Специальные предложения и скидки на спорттовары для занятий спортом только у нас
  Улучшите свои навыки с помощью спорттоваров из нашего магазина
  Широкий ассортимент для любого вида спорта в нашем магазине
  Проверенный инвентарь для занятий спортом для мужчин в нашем магазине
  спорттоваров уже ждут вас в нашем магазине
  Поддерживайте форму в любых условиях с помощью спорттоваров из нашего магазина
  Выгодные условия покупки на аксессуары в нашем интернет-магазине – проверьте сами!
  Большой выбор для любого вида спорта по самым низким ценам – только в нашем магазине
  Инвентарь для профессиональных спортсменов и любителей в нашем магазине
  интернет магазин спортивного инвентаря https://www.sportivnyj-magazin.vn.ua.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *