Защо моите невенчета не цъфтят?  9 Чести причини и решения

Защо моите невенчета не цъфтят? 9 Чести причини и решения

Невените са красиви, но част от причината да са толкова популярни е, че предлагат слънчевите си цветове седмица след седмица без много – ако изобщо има – принос от вас.

Можете да ги поставите в земята и да продължите живота си, в по-голямата си част, и те все още ще бъдат там и ще вършат своето.

Освен ако, разбира се, не са.

Отблизо вертикално изображение на червени и оранжеви цветя от невен, изобразени на ярко слънце.  В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Може би сте поставили новите си разсад в градината и те никога не са развили цветята, които сте очаквали толкова нетърпеливо.

Или може би вашите растения цъфтят, но сега са спрели. Каквито и да са обстоятелствата, вашите Тагетес просто не цъфтят.

Не се страхувайте, мои колеги любители на невена. Вашите растения искат да цъфтят. Те просто се нуждаят от малко допълнителна подкрепа.

За да ви помогнем да разберете какъв е проблемът и как да го разрешите, ето какво ще разгледаме напред:

В по-голямата си част невенчетата са чудесно устойчиви на вредители и болести.

Те дори могат да се справят с лоша почва и известна суша. Но понякога дори невенчетата са затрупани до степен, в която не могат да създадат цветя.

Ето най-честите причини и какво да правим с тях:

1. Болест

Брашнестата мана е почти единственото заболяване, което често се появява при невенчетата. През повечето време няма да намали цъфтежа, но може да има достатъчно лоша инфекция.

Ако се вгледате внимателно в листата, ще забележите пожълтяване на листа и сива или бяла плесен.

Ако по-голямата част от листата е покрита с плесен, разумно е да се предположи, че това е причината за липсата на цветя. Прочетете за идентифицирането и справянето с брашнеста мана в нашето ръководство.

2. Топлина

През най-горещите дни на лятото френският (Тагетис патула) и печатни невенчета (T. tenuifolia) понякога спира да цъфти.

Те ще се възобновят, след като температурите паднат малко. африкански видове (T. erecta) може да понася повече топлина и обикновено продължава да цъфти през цялото лято.

Ако имате особено горещ период във вашия район, можете да опитате да предложите повече вода, да добавите мулч или да покриете растенията с кърпа за сянка през най-горещите части на деня, за да поддържате растенията в цъфтеж.

Ако не искате да се занимавате с всички тези неприятности, просто бъдете търпеливи. Вашите цветя ще се върнат, когато времето се охлади.

3. Липса на Deadheading

Не е нужно мъртви невенчета, и те ще продължат да цъфтят независимо дали изпълнявате тази обща задача или не. Но ако не го направите, цъфтежът може да се забави към края на сезона.

Крупен план на градинар, използващ чифт ножици, за да отреже цветя от френски невен, растящи в градината.

Ако е късно лято и вашите растения просто не цъфтят, както преди, излезте оттам и мъртви. Може да ви даде втори флъш.

4. Няма достатъчно слънчева светлина

Невените не могат да получат достатъчно слънчева светлина. Целодневно слънце, от сутрин до вечер, и те са напълно доволни.

Не се изкушавайте да ги поставите на сенчесто място.

Макар че малко няма да навреди, всичко по-малко от шест часа слънце и вероятно няма да видите цветя. Ако го направите, те ще бъдат драстично по-малки и ще имате по-малко, отколкото бихте имали иначе.

Хоризонтално изображение на градинско легло в основата на дърво, засадено с многогодишни и едногодишни цветя, обичащи сянка.

Струва си да се отбележи, че ако поставите невенчетата си на идеалното слънчево място през пролетта, условията може да са се променили с времето.

Може би е разлистено дърво, което не е било в цялата си пълнолистна слава, когато сте засадили. Или бързо растяща лоза се извива около близката ограда и блокира светлина.

Отделете един ден, за да наблюдавате вашите растения и да видите колко слънце всъщност получават.

Ако невените в една част от градината цъфтят добре, но близките не, това е добър индикатор, че излагането на светлина е проблем.

Може да откриете, че или трябва да ги преместите – което не е проблем, те нямат нищо против да бъдат трансплантирани – или може да се наложи да направите малко подрязване.

5. Вредители

Въпреки че вредителите рядко са сериозен проблем, както листните въшки, така и паякообразните акари могат да наранят растенията достатъчно, че да спрат да цъфтят или всички цветчета, които се появят, ще бъдат за съжаление малки.

Потърсете сигнални мрежи или мравки и погледнете малко по-внимателно за самите малки вредители.

Хоризонтално изображение отблизо на цвете от невен, заразено с паяжини акари, изобразено на фон с мек фокус.

Ако видите мрежа или малките паякообразни, които го правят, отидете до нашето ръководство за справяне с паякообразните акари за някои съвети как да се отървете от тях.

От друга страна, ако видите мравки, лепкава субстанция, наречена медена роса, или малки насекоми с овална форма по стъблата и долната страна на листата, разгледайте нашето ръководство за листни въшки.

6. Време

По принцип невените цъфтят от късна пролет до есен, така че ако не виждате цъфтеж през това време е лесно да се предположи, че трябва да бъдете. Но имайте предвид, че не всички видове цъфтят толкова дълго.

Хоризонтално изображение на невен, растящ в снежен пейзаж със сгради на заден план.

Африкански невенчета започват по-късно през сезона, докато печат и Френски типове може да се очаква да започне да цъфти около осем седмици след като засадите семената.

Ако сте засадили трансплантации, те трябва да започнат да цъфтят веднага щом температурите започнат да се повишават. Ако имате особено хладна пролет, очаквайте цъфтежа да се забави.

Вашите растения ще спрат да цъфтят, след като настъпи първата слана.

7. Твърде много тор

Доста рядко се случва невенът да спре да цъфти, защото няма достатъчно хранителни вещества в почвата. По-често срещан е добронамерен градинар, който осигурява твърде много храна, особено азот.

Ако решите да наторявате растенията си, никога не е лоша идея първо тествайте почвата си за да сте сигурни, че не добавяте повече от необходимото на вашите растения.

Хоризонтално изображение отблизо на две ръце в ръкавици отляво на рамката, държащи шепа гранулиран тор с цветя и зеленина в мек фокус на заден план.

Това е загуба на време и пари и твърде много всъщност може да навреди на вашите растения, ако почвата ви вече има много, да речем, азот и вие добавяте още куп.

Ако вече сте се сбъркали с тора, не се притеснявайте. Просто дайте на почвата хубаво, дълго и дълбоко накисване, за да опитате да отмиете излишъка, който може да остане, и отложете подхранването до края на сезона.

8. Твърде много дъжд или влажност

Африканските невенчета може да спрат да цъфтят или съществуващите цветя ще се затворят и изгният, ако имате много дъжд или изключително висока влажност.

Те просто не обичат толкова много влага и ще реагират негативно, ако получат повече, отколкото предпочитат.

Хоризонтално изображение отблизо на жълто цвете с капчици вода върху венчелистчетата, изобразено на тъмен фон с мек фокус.

Ако сте имали куп дъжд или влага, не можете да направите много, за да поправите ситуацията, освен да изчакате майката природа да се охлади малко. Междувременно отрежете всички цветове, които са мухлясали или изгнили.

9. Поливане

Все още не съм виждал невен, който да спира да цъфти поради твърде малко вода, но определено съм преполивал и съм довел до залитане на растенията ми.

Това не означава, че можете просто да се откажете от поливането на вашите растения по време на сериозни горещини и суша. Но вместо да спре образуването на нови цветове, този вид липса на вода просто ще убие цялото растение.

Хоризонтално изображение на лейка отляво на рамката, напояваща цветя от невен, растящи в зеленчуковата градина.

От друга страна, ако прекалявате с вода, това може да доведе до гниене на корените.

Когато това се случи, първият признак често е намаляване на цъфтежа или растението може да спре да произвежда цветя напълно. По-късно листата започва да увисва и растението в крайна сметка се срива.

Кореновото гниене може да бъде причинено от удавяне на корените с твърде много вода или от гъбичките Rhizoctonia solani или различни гъбички в Pythium род.

Ако вашият невен вече се срива, е твърде късно да направите нещо по въпроса. Но ако просто не виждате цветя и няма друга очевидна причина, копайте до растението и погледнете корените. Дали са кашави и черни? И влажна ли е почвата?

Ако е така, третирайте за гниене на корените.

Първата стъпка е да спрете поливането, докато почвата изсъхне поне един инч дълбоко. В същото време третирайте почвата с накисване с меден фунгицид.

Можете да направите накисване, като използвате концентрат от меден фунгицид. Смесете го с вода според указанията на производителя и го напоете в почвата. Правете това на всеки 10 дни.

Близък план на спрей бутилка Bonide Copper Fungicide, изолирана на бял фон.

Бониден меден фунгицид

За да вземете малко меден фунгицид от Bonide в концентрат от 16 унции, насочете се към Arbico Organics.

Добре дошли обратно, тези прекрасни цветове на невен

Понякога е изкушаващо да се откажете от растение, което ви струва само стотинки, но не отписвайте невенчета, които не цъфтят. Същите характеристики, които ги правят толкова устойчиви и надеждни, ги правят и лесни за лечение.

Разберете какво причинява проблема и приложете решението и има вероятност да плувате в цветя за нула време.

Хоризонтално изображение отблизо на ярко жълти невенчета, растящи масово в градината, изобразено на фон с мек фокус.

Отглеждате ли невени? Не успяха ли да цъфтят? Уведомете ни в секцията за коментари по-долу!

Ако ти не може да получи достатъчно доброта от невен и смятате, че това ръководство ви насочва към правилния път, за да процъфтява вашият, може да намерите някои от другите ни ръководства за полезни. Ето само няколко, за да започнете:

124 thoughts on “Защо моите невенчета не цъфтят? 9 Чести причини и решения”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *