Защо моята пасифлора не дава плодове?

Защо моята пасифлора не дава плодове?

Не мога да ви кажа колко хора съм срещал, които не осъзнават, че пасифлората е същото растение, което произвежда маракуя.

Много производители са напълно щастливи да произведат великолепните цветове и след това просто да продължат напред.

Но по-голямата част от Пасифлора видовете произвеждат ядливи плодове – въпреки че някои са по-ароматни от други.

Вертикално изображение отблизо на зрели маракуйи, растящи върху лозата, изобразено на фон с мек фокус.  В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Ако отглеждате пасифлора, можете да отглеждате маракуя. Но това не означава, че няма да се сблъскате с проблеми от време на време.

Възможно е вашата лоза да цъфти, но да не дава плод. И когато това се случи, е въпрос на отстраняване на неизправности, за да се установи причината и да се намери решение.

Това е, което това ръководство ще ви помогне да направите. Ето какво ще покрием:

5 често срещани причини, поради които пасифлората не дава плодове

  1. възраст
  2. Тор
  3. Опрашване
  4. слънце
  5. Разнообразие

Ако отглеждате тези лозя за първи път или просто се сблъсквате с проблеми тази година, надяваме се, че нашето ръководство може да ви насочи към правилния път.

Да започваме.

1. Възраст

Едно младо растение няма да даде цветя и плодове – и идентифицирането на основната причина за вашите проблеми може да бъде толкова просто.

Хоризонтално изображение отблизо на листа от пасифлора, растящи в градината.

Освен ако вашето растение не е на около три или четири години, не трябва да очаквате плодове. Така че, ако имате нови насаждения, ще трябва просто да седнете и да се отпуснете за няколко сезона.

Въпреки това, след като цветята започнат да се образуват, плодовете трябва да последват. Ако не го направят, се случва нещо друго.

Нека продължим през списъка с често срещани виновници, за да разберем какъв може да е проблемът.

2. Тор

Това е винаги е умна идея да тествате почвата си преди да започнете да добавяте тор. Пасифлората са гладни растения, но често могат да получат всичко необходимо от съществуващата почва.

Ако започнете да се храните и растението поема твърде много азот, то може да съсредоточи енергията си върху растежа на листата за сметка на всичко останало – и ще произведе само тъжни, вратовидни цветя, които не дават плодове.

Вместо да хвърляте тор върху почвата и растенията си, първо направете почвен тест. След това добавете само това, което липсва. Правете това веднъж годишно.

Ако случайно сте добавили твърде много тор, изплакнете почвата с вода в хубав слънчев ден, когато почвата ще изсъхне бързо.

Научете повече за как да наторите вашите лозя за оптимално здраве в нашето ръководство.

3. Опрашване

Както при много други видове растения, пасифлората трябва да се опрашва, за да се получат плодове.

Ако отглеждате такъв в контейнер някъде, където няма да бъде посещаван от пчели, може просто да се окаже, че цветята не са били опрашени и това означава, че няма плодове, които да последват, когато цъфтежът избледнее.

Има два начина да се справите с това. Първото е да се уверите, че имате много опрашители във вашата градина.

Имаме едно цяло ръководство, което да ви помогне да разберете как да внесете пчели, пеперуди и много други във вашата градина за да се гарантира, че плодните растения се наторяват.

Хоризонтално изображение отблизо на пчела, хранеща се от цвете, изобразена на фон с мек фокус.

Пасифлората не се опрашват от вятъра. Те се нуждаят от насекомо или друг вид животно, за да дойдат и да пренесат цветния прашец. медоносни пчели (Апис spp.) и пчели дърводелци (Xylocopa sonorina) са основните опрашители за тях в повечето райони на САЩ.

Ако насърчаването на повече опрашители да посещават не работи или ако отглеждате растението си на място, което е трудно за пчелите – да речем, на високоетажен вътрешен двор или на закрито – можете да опрашвате цветята ръчно.

За да направите това, вземете четка или клечка за зъби и я докоснете до прашник. Прашникът е изпъкналата част точно над короната и под стигмата. Ще видите пет прашници и те обикновено са зелени или жълти и покрити с жълт прашец.

Хоризонтално изображение отблизо на пасифлора с капчици вода върху венчелистчетата с зеленина в мек фокус на заден план.

След това докоснете инструмента, който използвате, за да съберете прашеца до близалце. Това е частта от цветето, която стърчи най-много от него и има три близалца на всяка пасифлора.

Направете това няколко пъти, така че всяка стигма да бъде опрашена.

Можете също да извадите прашник и да го използвате за опрашване на близалцата.

Има няколко хибрида, сортове и видове, които са несъвместими, така че не забравяйте да проверите дали отглеждате един от тях. Самонесъвместимите растения не могат да се опрашват сами и се нуждаят от различен сорт, който да расте наблизо за кръстосано опрашване и производство на плодове.

Хоризонтално изображение в близък план на развиваща се зелена маракуя, изобразена на светло вечерно слънце.

Например, П. „Betty Myles Young“ изисква вид като напр P. caerulea като опрашващ партньор. П. „Тамянът“ дава плодове най-добре с лилава пасифлора, растяща наблизо.

Съвместимостта трябва да бъде отбелязана в информационната карта, която придружава повечето разсадни растения.

4. Слънце

Ако вашата пасифлора не получава слънцето, от което се нуждае, тя няма да произведе цветя и плодове. Осем или повече часа слънце на ден са идеални за повечето видове, въпреки че някои може да успеят да оцелеят за малко по-малко.

Хоризонтално изображение отблизо на пасифлора, изобразено на фон с мек фокус.

Гледайте слънцето върху вашите растения през деня и вижте дали не са засенчени твърде много.

Може да се наложи да ги преместите или да подрежете други растения в района около вашите лозя, ако липсата на слънце е проблем. Въпреки това, ако лозите произвеждат много големи цветя, това вероятно не е проблемът.

5. Разнообразие

Докато повечето видове, хибриди и сортове са способни да произвеждат плодове, има няколко, които не го правят. Или по-скоро има няколко, които произвеждат толкова малки, че не са забележителни.

Хоризонтално изображение отблизо на пасифлора, растящо в градината, изобразено на фон с мек фокус.

Проучете вашето конкретно растение, за да се уверите, че е такова Трябва да произвеждат големи, годни за консумация плодове.

Има много видове, които произвеждат ядливи плодове с добър вкус.

Например, ако имате общия вид P. edulis или P. incarnata, и двете произвеждат ядливи плодове. Но П. „Damsen’s Delight“ е стерилен и не дава плод. П. „Снежната кралица“ го прави рядко.

Не пропускайте тези фантастични маракуя

Маракуята не прилича на нищо друго, така че е жалко, ако не можете да им се насладите, защото някакъв проблем пречи на вашите лози да ги образуват.

Хоризонтално изображение отблизо на зрели плодове маракуя цели и разрязани наполовина, поставени върху дървена повърхност.

След като разрешите ситуацията, не забравяйте да се върнете и да ни уведомите какво работи за вас. Моля, споделете в коментарите по-долу!

Търся повече помощ за възползвайте се максимално от вашите растения пасифлора? Може да намерите следните ръководства за полезни:

136 thoughts on “Защо моята пасифлора не дава плодове?”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *