Каква е разликата между френската и английската лавандула?

Каква е разликата между френската и английската лавандула?

Лавандула е род от семейството на ментата, който съдържа 41 приети вида. И това може да е обезсърчително, когато избирате сорта лавандула, който най-добре подхожда на вашата градина, защото има толкова много възможности.

Тази разбивка на видовете растения ще се фокусира върху две от най-често срещаните селекции от рода, френски (L. dentata) и английски (L. angustifolia).

Вертикално изображение отблизо на френска лавандула, която изглежда различно от английската, растяща в градината.  В горната и долната част на рамката има зелено-бял печатен текст.

Свързваме се с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

Лавандула билките могат да се похвалят с много приложения и благодарение на широката гама от налични видове и сортове, те са идеални за редица градински дизайни.

За да научите повече за добавянето на тези ароматни многогодишни растения към вашия пейзаж или градина, разгледайте нашето ръководство за това как да отглеждате лавандула.

L. dentata и L. angustifolia се различават по външен вид, така че след като разберете какво да търсите, ще бъде лесно да направите разлика между двете.

Първо ще подчертая характеристиките на всеки, а след това ще обясня разликите им и най-добрите им употреби.

Френска срещу английска лавандула: каква е разликата?

Френска лавандула

Френският тип, L. dentata, е известен също като лавандула с ресни.

Това се отнася до формата на листата му, които имат назъбени ръбове. Dentata е латинска дума, която се превежда като „назъбен“ на английски.

Вертикално изображение на цветя на French Lavandula dentata, изобразено на фон с мек фокус.

L. dentata радва се на топъл климат и е издръжлив в зони от 8 до 10, където растенията могат да достигнат четири фута ширина и еднаква височина.

Този вид има сиво-зелена зеленина и доста бледо лилави цветя, които имат дълго време на цъфтеж.

Видът може да бъде объркан за L. stoechas тъй като и двете понякога се наричат ​​​​често френска лавандула, въпреки че това е по-характерно за Обединеното кралство.

Хоризонтално изображение отблизо на растение френска лавандула, растящо в градината, изобразено на светло слънце.

L. dentata е роден в югозападна Азия, Северна Африка и средиземноморския регион. L. stoechasизвестна още като топирана или испанска лавандула в САЩ, е родом от средиземноморския регион.

Английска лавандула

Английският тип, L. angustifolia, по-рано беше класифициран като L. officinalis.

Това Лавандула Видът е известен също като обикновена лавандула или може да се нарече теснолистна лавандула поради своите удължени и тесни листа, както се предполага от специфичния епитет „angustifolia“.

Хоризонтално изображение на поле от Lavandula angustifolia, изобразено на светло слънце.

Въпреки най-разпространеното общо наименование, тази ароматна билка не е родом от Англия. Многогодишният храст е роден в Испания, Франция, Италия и Балканския регион. Устойчив е в зони от 5 до 10.

Подобно на много други видове, английският сорт вирее в добре дренирана почва.

Въпреки това, производството на цветя на този вид ще се забави, когато температурите се повишат, и той предпочита по-ниски нива на влажност. Храстът може да нарасне до осем фута на ширина и шест фута на височина.

Забележими разлики

И двата вида виреят, когато времето е топло, но английският тип е студоустойчив и може да понася студове. Френският сорт трябва да бъде пренесен на закрито, за да оцелее през студените зими, или може да се отглежда като едногодишен.

Английската лавандула изисква повече пространство за отглеждане, докато френската е компактна и може да се отглежда в контейнери.

Хоризонтално изображение отблизо на пчела, която се храни от цвете Lavandula dentata, изобразено на фон с мек фокус.

Освен разликата в техните зрели размери, листата и цветята на тези видове помагат на градинарите да ги различават.

L. angustifolia има конусовидни съцветия, които са по-големи в долната част, без прицветници на върха. Листата са синьо-зелени и могат да изглеждат със сребрист блясък.

L. dentata има удължени съцветия, които имат къси прицветници на върха. Техните сиво-зелени листа са с форма на копие с назъбени ръбове и имат леко вълнеста текстура.

Цветните глави на двата вида са почти еднакви по размер, вариращи от един до три инча.

Най-добри употреби

Френската лавандула е популярно декоративно многогодишно растение в по-топъл климат, където често се засажда в живи плетове и може да се намери често в търговски проекти за озеленяване. L. dentata е също подходящ за използване в контейнерни градини, благодарение на компактния си размер.

Цветята от френския тип не предлагат толкова много етерично масло, колкото тези от английския сорт, но листата им компенсират липсата на аромат на цветята. Френският вид обикновено се използва в сашета за чекмеджета, сапуни и смеси за потпури.

Вертикално изображение отблизо на два букета изсушени цветя лавандула, увити в кафява хартия, завързани с връв и поставени върху дървена повърхност.

Английската лавандула е популярна селекция за билкови градини. Поради интензивния аромат, излъчван от цветята и листата, този вид и неговите сортове се отглеждат предимно за производство на етерично масло в търговски операции.

Освен това билката се използва в много кулинарни ястия, напитки и билкови лекарства, както и в ароматерапията.

Скорошен систематичен преглед и мета-анализ, публикувани в списанието Допълнителни терапии в медицината има за цел да оцени способността на Л. angustifolia за намаляване на стреса.

Заключението е, че лавандулата може значително да намали стреса и употребата на билката може да се счита за част от програма за управление на стреса.

Силните, дълги стъбла на този вид ги правят идеални за сухи букети. Аз поставям моите във вази като тази матова ръчно рисувана теракота от Теренналични в черен или бял цвят.

Квадратно изображение в близък план на цъфтящ клон в малка матова ваза с въглен, изобразена на сив фон.

Матирана теракотена ваза с пъпки

Те правят фино изявление в моето жилищно пространство, докато изпълват въздуха с освежаващия си аромат.

Превъзходни ароматизирани градински селекции

Нито една ароматна градина не е пълна без Лавандула! И двата вида, описани тук, осигуряват успокояващ и богат аромат.

Хоризонтално изображение в близък план на поле от Lavandula angustifolia, изобразено на вечерно слънце, избледняващо до мек фокус на заден план.

Различни видове лавандула растат в моята градина от Зона 10, а английският сорт е основен продукт в моята аптека и кухня. Животът с тази билка наблизо е балсам!

Дори когато не режа цветя, обичам да посещавам градината и да прокарвам ръце през цветята, стъблата и листата, за да усетя аромата им, което помага да успокоя ума си.

Как използвате тази билка? Имате ли любим вид? Нека поговорим за това! Оставете вашите мисли в секцията за коментари по-долу.

Гладни ли сте за още? Научете повече за лавандулата в следните ръководства:

146 thoughts on “Каква е разликата между френската и английската лавандула?”

  1. Quando você esquecer a senha para bloquear a tela, se você não inserir a senha correta, será difícil desbloquear e obter acesso. Se você achar que seu namorado / namorada suspeita, você pode ter pensado em hackear o telefone Samsung dele para obter mais evidências. Aqui, iremos fornecer-lhe a melhor solução para descobrir a palavra-passe do telemóvel Samsung. https://www.xtmove.com/pt/how-to-track-samsung-phone-and-hack-password-without-them-knowing/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *