Какво е болтиране? Научете какво означава, когато зеленчуци и билки болт

Какво е болтиране? Научете какво означава, когато зеленчуци и билки болт

Преди да станете градинар, може би никога не сте чували термина „болтове“ преди.

Поне не в този конкретен контекст. Може би едва сега чувате термина, който други градинари подхвърлят за първи път, и се чудите какво означава.

разбирам те. Едно време и аз чувах тази дума за първи път.

Вертикално изображение в близък план на белите цветя на кориандъра, който се е развил и засява семе. В горната и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

В това ръководство ще научите всичко за това какво означава, когато градинарите казват, че зеленчук или билково растение са се развили. Мисля, че ще се влюбите в термина, тъй като това е доста точна визуализация!

Готови ли сте да разберете този ключов термин за градинарството и потенциалния му ефект върху реколтата ви, така че ще разберете как да го предотвратите и управлявате?

Ето какво ще откриете напред:

Какво е болтиране?

Първо, основите: когато казваме, че растението се е развило, всъщност имаме предвид, че то е започнало репродуктивния процес. Има развита цветна дръжка и е на път да произвежда семена. Друг често срещан термин, който ще чуете, е, че растението „ще се засява“.

Вертикално изображение в близък план на маруля, която се е разхвърлила и се е разсеяла.

Вместо да се съсредоточи върху отглеждането, сега тя насочи цялото си внимание към репродукцията. Той се стреми към следващата стъпка от жизнения си цикъл, откъдето идва и името.

За „зеленчуците“, които технически са плодове, като тикви, домати и патладжани, както и любимите ни бобови растения като боб и грах, цъфтежът е ключова част от процеса. Без опрашени цветя тези растения не биха произвели продуктите, които обичаме да ядем.

Листата и кореноплодните зеленчуци са различна история.

Отиването на семена е напълно нормален процес, задействан от сложна комбинация от фактори, от продължителността на деня до температурата до различни други стресови фактори на околната среда, казват експерти в разширението на Мичиганския държавен университет.

Понякога градинарите нямат нищо против, ако листен зеленчук или кореноплодна култура цъфтят и отиват за семена, особено ако дните са близо до края на градинарския сезон и имаме наследство, едногодишни или двугодишни растения с открито опрашване, за да събираме семена от

Някои зеленчуци, като артишок и асперживсъщност растат като трайни насаждения, цъфтят, преди да загинат и преминават в латентно състояние през зимата, за да се върнат отново през пролетта.

Или може би сме щастливи да оставим петна от билки като магданоз, мента или копър да разцъфтят, в полза на местните опрашители, които ще се появят и от своя страна ще помогнат за опрашването на други растения в градината.

Хоризонтално изображение в близък план на жълтите цветя на броколи, които са се развили.

Но болтовете могат да представляват проблем при определени култури. Листните растения като манголд или маруля, които посвещават енергията си на репродуктивните процеси, вече не произвеждат вкусните зеленчуци и билки, които се надявахме да съберем.

Различни фактори на околната среда могат да дадат на растението сигнал да започне репродуктивния процес много по-рано, отколкото бихме искали – като например в случая с рукола, която има тенденция да се разруши няколко секунди след като покълне.

Добре, не е че бързо, но определено се чувства така!

Проблемът е, че веднъж листно растение като къдраво зеле или bok choy започва да се зарежда, става по-малко вкусно за ядене. Това е проблем, ако отглеждате зеленчуци, билки или определени зеленчуци като броколи и целина.

Фокусиран върху репродукцията, той създава горчиви химически защити срещу вредители и болести, за да осигури оцеляването на следващото поколение семена. Това означава, че руколата и другите зеленчуци, които са се сварили, обикновено ще започнат да имат горчив вкус, с твърда текстура.

Вместо да продължим да развиваме нов растеж, производството на частите, които обичаме да берем и ядем, ще бъде спряно за тези растения.

Други зеленчуци – като корени, които обичаме да ядем, като напр ряпацвекло, моркови, лук, праз и репички – растат на двугодишен цикъл.

Когато факторите на околната среда задействат тези растения да цъфтят и да се засяват рано, през първата година на растеж, а не през втората, вашата подземна реколта ще пострада.

Горчивината, пикантен вкус и не толкова привлекателна текстура могат да влязат в игра и за тези растения.

Ето защо е важно да излизате в градината и да проверявате отглеждането на билки, зеленчуци и зеленчуци всеки ден, ако е възможно. Не само ще можете да забележите проблеми с вредители или болести по-рано и по-лесно, но също така ще можете да потърсите признаци на ранно захващане.

Признаци, че растението е на път да отиде в семена

Нека да поговорим как да разберете дали вашите моркови, рукола, зеле, репички или други вкусни сортове домашно отглеждани продукти са на път да отидат в семена.

Хоризонтално изображение в близък план на рукола, растяща в зеленчуковата градина, която се е разхвърлила и засея.

Растение, което мисли сериозно за болтове, може да започне да расте нагоре и да стане крака, напрягайки се към слънцето, ако е забелязало промени в количеството светлина, което получава.

Той ще започне да изпраща стъбла, които изглеждат подозрително дебели. Това са цветни стъбла, насочени към производството на цветя и семена!

След като се появят цветята, растението е на път към размножаване. Със сигурност все още можете да събирате листа или зеленчуци, ако желаете, но те може да не са много добри.

Така че винаги има план Б: може да успеете да оставите процеса да продължи без контрол и да запазите семената за засаждане през следващия сезон! Имаме ръководства за спестяване на вашите броколи и семена от моркови за следващата пролет, която може да искате да прочетете следващата.

Какво причинява болтове?

Въпреки че е нормално и естествено тези растения да произвеждат цветя и семена в крайна сметка, пиковото време за прибиране на реколтата обикновено се случва преди това. Но ние не можем да контролираме времето и други фактори могат да влязат в действие, за да накарат растенията ви да се засяват рано.

Може да се окажете, че стоите в градината в средата на лятото, втренчени в дръжка на цветето на вашия кориандър, чудейки се какво притежава вашата билка, за да отидете вече на семена.

Хоризонтално изображение в близък план на кръгли цветя от праз, които са изобразени върху фон с мек фокус.

Причината, поради която болтовете се случват на първо място, често е, че промяната в температурата или нивата на стрес кара растението да се размножава, преди да умре. Продължителното застудяване може да причини ранно засяване, тъй като градината ви може да смята, че е време да приключи растежа, да се размножи и да се подготви за смърт.

Двугодишните растения могат да бъдат подканени да започнат процеса рано, преди да се установят за зимата на покой преди залагането на семената. Продължителност от студени нощи и горещи дни или неочаквани късни пролетни слани могат да имат същия ефект.

В допълнение към липсата на светлина, както бе споменато по-горе, непоследователното поливане, липсата на хранителни вещества или изобилието, липсата на пространство в градината или болестта също могат да насърчат вашите растения да побързат вече и да започнат да избутват цветя.

Културите за хладно време, като зеле, моркови и броколи, могат да започнат репродуктивния процес, когато дните станат твърде горещи. Културите за топло време могат да направят същото, ако времето бързо стане неочаквано студено.

В този момент може да се чудите: „Как мога да спра моето растение да се засява твърде рано?“

Ето един намек: превенцията е дълъг път към предотвратяването на болтове.

Как мога да предпазя растенията си от семена твърде скоро?

Преди да закупите семена за вашата градина, отделете малко време, за да потърсите района си Зона на издръжливост на USDA ако вече не сте го направили.

Когато си планиране на вашата градина, направете списък кои билки, листни зеленчуци и други видове зеленчуци процъфтяват във вашия район. Помислете за вашия климат, както и за продължителността на вашия вегетационен период.

Ще е по-малко вероятно добрите кирки за вашия район да се измъкнат, преди да сте в състояние да донесете реколта. Морковът, отгледан през хладното лято в северната градина, е по-малко вероятно да се развие, отколкото този, отглеждан в горещия и влажен юг, например.

Хоризонтално изображение в близък план на градинар, който полива зеленчукова част.

Сортовете наследствена реликва от местни източници също притежават качества, предавани през поколенията, за да ги направят уникално подходящи за отглеждане в определен климат или условия.

Времето за засаждане също е от ключово значение. Докато листните зеленчуци са склонни да растат доста бързо, зеленчуците за съхранение често имат много по-дълъг брой дни до зреене. Ако не сте в състояние да осигурите предпочитаните от тях условия в рамките на продължителността на вашия местен вегетационен период, изберете различни сортове, които ще бъдат готови за прибиране на реколтата, преди да стане твърде горещо или твърде студено.

Това не означава, че не можете да отглеждате моркови, ако живеете в Тексас. Това просто означава, че трябва да засадите устойчив на болт сорт, който е подходящ за вашия регион, и не забравяйте да го засадите в точното време.

През годините животновъдите са разработили устойчиви на болтове и толерантни сортове на определени растения, за да помогнат за ограничаване на ранното засяване в търговските култури. Техните усилия направиха градинарството по-лесно и за средния ви градинар в задния двор.

Тъй като знам, че кориандърът е склонен да цъфти рано дори тук, в моята северна градина, например, аз купувам кориандър, отгледан, за да се развива бавно, така че да не се налага да се занимавам с ранни цветни стъбла, преди да мога да събера реколта .

Така че внимавайте за устойчиви сортове от любимите ви зеленчуци, зеленчуци и билки, които да съответстват на местния климат, и изберете сортове, които ще узреят в рамките на продължителността на вашия вегетационен период.

Даването на добър старт на каквито и семена, които засадите, също може да помогне – разсадът, който е стресиран, защото не е получил достатъчно светлина, е по-податлив на болтове, докато узрее. Правилната грижа – чрез осигуряване на достатъчно светлина за предотвратяване на крака и адекватна влага – ги прави здрави растения.

Следвайте това с най-добрите практики за грижа през целия сезон. Въпреки че някои растения изискват малко поддръжка, все пак е важно да следите прогнозата за времето и да планирате съответно.

Осигурете повече вода по време на горещи вълни или време на суша и осигурете защита на сянка, ако е необходимо. Кърпата за замръзване може да се използва за защита на растенията при застудяване. Мулчирането може да се използва за осигуряване на защита и поддържане на влага.

Задоволете нуждите на вашите растения, като им осигурите среда за отглеждане, която е възможно най-чиста от стресови фактори, направете каквото можете, за да буферирате всякакви екстремни колебания и те ще ви възнаградят с вкусни реколти.

И не забравяйте, че ако руколата, спанакът или морковите ви се разсадят твърде рано, вие далеч не сте сами. Това се случва на всички градинари в един или друг момент. Спасете каквото можете и съберете семена от останалите, ако желаете. Издърпайте растенията и хвърлете ги върху купчината компост.

Това е хубавото на градинарството – винаги има следващата година!

Дори начинаещите могат да предприемат стъпки за блокиране на болтовете

Сега, когато знаете какво означава терминът, можете да се включите, когато онези други градинари, които познавате, говорят за растение, което е засечено твърде рано.

И дори можете да предоставите някои свои съвети! Ако до този момент не сте се чувствали като истински градинар, сега определено ще го направите.

Хоризонтално изображение в близък план на белите цветя от кориандър, изобразено върху фон с мек фокус.

Чувствали ли сте се някога разочаровани от растение, което болтове? Ще се радваме да чуем вашите истории и въпроси в коментарите по-долу.

Готов да подобрете своя зеленчуков пластир дори повече? Прочетете следните ръководства, за да научите как да отстраните още повече проблеми в градината:

1 255 thoughts on “Какво е болтиране? Научете какво означава, когато зеленчуци и билки болт”

 1. Naštěstí existují. Online casino Gratorama , které funguje od roku 2008, je nepochybně jedním z takových internetových zdrojů s křišťálově čistou reputací. Gratorama recenze hráčů říká, že v tomto kasinu stojí za to hrát Musíme vás zklamat. Gratorama nemá platnou českou licenci a patří tedy na seznam nelegálních online casin. Provozovatel by musel splnit řadu podmínek a požádat o licenci Ministerstvo financí ČR. Aktualizace: Nepřijímá hráče z České republiky. Zkuste jiné kasino ze seznamu Nejlepší Online Casina V Češtině. Aktualizace: Nepřijímá hráče z České republiky. Zkuste jiné kasino ze seznamu Nejlepší Online Casina V Češtině. Aktualizace: Nepřijímá hráče z České republiky. Zkuste jiné kasino ze seznamu Nejlepší Online Casina V Češtině.
  https://kbookmarking.com/story15248124/loki-casino-promo-code
  Česká sázková kancelář Tipsport oznámila, že v novém roce chystá spuštění vlastního online kasina. Podle dostupných zpráv bude online kasino od Tipsportu nabízet nejen výherní automaty, ale také další klasické kasinové hry včetně rulety, blackjacku a videopokeru. Registraci můžete dokončit ručně tím, že zadáte své osobní údaje, platební prostředek, nastavíte si sebeomezující limity a vyberete si pobočku, kterou musíte osobně navštívit, a tímto způsobem ověřit svoji totožnost. Nejrychlejší způsob registrace je ale online, pokud máte bankovní účet u jedné z bank, které Tipsport casino akceptuje. Jedná se o Air Bank, Komerční banku, ČSOB, Českou spořitelnu, Equa bank a MONETA Money Bank. Díky možnosti hry v demo režimu, kterou nabízí většina českých online casin si lze zahrát všechny automaty zdarma. Tato možnost, kdy hrajete pouze o herní mince bez peněžní hodnoty, je mezi návštěvníky online kasin nesmírně populární. I během hry zdarma si totiž můžete užít všechny herní funkce a těžit z toho, že automaty mají jednoduchá pravidla a jedná se tak o prima zábavu. Navíc pokud chcete hrát v demo režimu, tak se není nutné v daném online casinu ani registrovat. Na našem webu nabízíme přehled těch nejlepších online casin na trhu, ve kterých je možná hrát nejen o skutečné výhry, ale také právě v demo režimu.

 2. Some Tesla investors, along with environmentalists, have been increasingly critical about the way bitcoin is „mined“ using vast amounts of electricity generated with fossil fuels. Bitcoin’s energy consumption is over half the amount used by data centres worldwide Since 2020 Cambridge provides detailed insights into the localization of Bitcoin miners over time. The article “Revisiting Bitcoin’s carbon footprint” released in the scientific journal Joule on February 25, 2022, subsequently explains how this information on miner locations can be used to estimate the electricity mix and carbon footprint of the network. Die wohl am kontroversesten diskutierte Thematik im Zusammenhang mit Blockchaintechnologien ist das hohe Energieaufkommen. Doch ist die Blockchain tatsächlich ein energiefessendes Monster oder gibt es auch andere Konzepte, die der klimatischen Situation unseres Planetens zuträglicher sind? Hier erfahren Sie mehr …
  http://k-vsa.org/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=132797
  QuantQNT The Quant token was developed to be dual-purposed. Its initial use was for the token offering event, which occurred before the platform’s launch. The second utility, which the asset is now primarily used for, is on-chain and transactional. QNT is officially referred to as the access token within the ecosystem. Investing in cryptocurrencies can be very risky, though the rewards can significantly outweigh the risks when they come. It is not proper to go into such a risky market without doing your homework properly. We often recommend that cryptocurrency investors and potential investors should read up on any coin they intend to invest in. Here, we have discussed Quant (QNT) in a manner that can help even a novice to make an informed decision about investing or ignoring it.

 3. The series also had an anime adaptation, which premiered in 2014 and ran for 24-episodes before finishing up in 2015. A new anime series, The Seven Deadly Sins: Dragon’s Judgement, premiered just last year, and a film — The Seven Deadly Sins: Cursed By Light — premiered on Netflix in October 2021. Enter up to 375 characters to add a description to your widget: You might think that installing an Android emulator to play 7DS Grand Cross (or any other mobile game) on a computer is not allowed. But it is 100% legal! You should know that the Android emulator for PC simply allows you to enjoy a better gaming experience by having fun on the big screen and with mouse and keyboard controls. 6. Enjoy playing The Seven Deadly Sins: Grand Cross on PC with MEmu
  http://www.pnseng.co.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=48003
  He was slithering downward, bored, lonely, erratic, sending out thousands of text messages. Contents Copyright © document.write(new Date().getFullYear()) Goodman Games | All Rights Reserved He was slithering downward, bored, lonely, erratic, sending out thousands of text messages. Lately, the pythons are slithering out of border wildlife areas, and into farmland. The original „Thief: The Dark Project“ was released in 1998 and pioneered the stealth game genre. Rather than shoot up targets, „Thief“ pushed players to slip through the shadows. The critically acclaimed first „Thief“ game was followed by two sequels, 2000’s „Thief II: The Metal Age“ and 2004’s „Thief: Deadly Shadows,“ before the franchise faded from view. Simple ideas tend to be the most successful, because these ideas are assimilated them faster and they reach a greater number of people, much people can play of this game because does not need to have experience in other games. There are those who consider this something negative, because makes the game like a „casual“ games and this is something that seems to offend the sensibilities of the „pro“ player. As i already said at the beginning, the „pro“ player is quite prickly… some guys that spend their lives playing games and they feel that they are saving the world, when the only thing they do is to limit to the wonderful world of videogames with his reduced reactionary vision .