Какво представляват шиповете на Cactus Glochid?

Какво представляват шиповете на Cactus Glochid?

Бях на гости на дъщеря ми на запад и по време на една от разходките ни попаднахме на нещо, което се оказа кактус от опунция, растящ на хълм край пътя.

Едно от сплесканите подобни на лопатки стъбла, известни още като кладодии или нопали, се беше отчупило и лежеше на земята.

Вертикално изображение, състоящо се от две изображения на различни кактуси от опунция, показващи бодли и глохидии.  В центъра и отдолу на рамката има зелено-бял печатен текст.

Свързваме се с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

Забелязахме, че за разлика от някои кактуси, които бяхме виждали, той нямаше дълги, остри шипове, а по-скоро снопчета малки жълти четинки. Дъщеря ми си помисли, че може да изкорени греблото, затова го хвана предпазливо, докато отварях платнената си чанта през рамо.

Вече те чувам как се смееш.

По това време не осъзнавахме, че четините се наричат ​​глохидии или понякога глохидии и макар да не са дълги и заплашителни, те са остри, дразнещи и трудни за отстраняване.

В тази статия ще обсъдя глохидите, кои видове ги има и техниките за безопасно боравене.

Шиповете правят кактуса

Кактусите са сукуленти с бодли или листа, които са еволюирали, за да издържат на сурово пустинно време. Те възпират хищници, намаляват изпарението и предпазват месестите, пълни с вода стъбла от слънце и вятър.

Хоризонтално изображение в близък план на диворастящ кактус на Емори.
Бъчвовиден кактус на Емори

Те се различават значително по характеристики като текстура, форма, размер и цвят. Бодлите на бъчвовидния кактус на Емори, Ferocactus emoryiса ръбести и твърди.

Тези от старец кактус, Cephalocereus senilis, са гладки и приличат на коса.

Хоризонтално изображение в близък план на дългите, подобни на коса бодли на кактус на старец.
Старец кактус

Шиповете израстват от повдигнати издатини, наречени ареоли, които са равномерно разположени върху стъблата, кладодиите, перикарпелите (около цветята) и плодовете.

Глохидите са малки четинки, които също растат от ареолите. За разлика от по-дългите, гладки бодли, те са крехки и лесно се отделят от листата. Но подобните на рибарски куки шипове ги правят особено трудни за извличане от каквото и да проникнат.

Хоризонтално изображение отблизо на подобни на гребло подложки на опунция на заешко ухо.
Заешки уши бодлива круша

Кактусите с шипове на glochid принадлежат към същото таксономично подсемейство, Opuntioideae. В рамките на това подсемейство има пет племена: Austrocylindropuntieae, Cylindropuntieae, Opuntieae, Pterocacteae и Tephrocacteae.

Това е много за приемане!

Вертикално изображение отблизо на кактус опунция с бодли и глохиди.
Снимка от Rosser1954, Wikimedia Commons, чрез CC BY-SA.

Не се притеснявайте, ако ви се стори непосилно. Поради висока степен на естественост хибридизациямножество родове на племе и много видове, цялото подсемейство все още е в процес на проучване, за да се разграничат естествените видове и да се дефинират най-добре.

В 2010експертите предполагат, че единствените истински племена в подсемейството Opuntioideae са Opuntieae и Cylindropuntieae.

Кактусите в тези племена имат глохиди, а двата вида, които се отглеждат често, са опунции, Опунция spp., и чола, Цилиндропунция spp. Има подвидове и на двата вида, както и култивирани сортове.

Към 2021 г. имаше 180 разпознати Опунция видове.

Кактуси в Опунция род имат сплескани, сегментирани стъбла. Цилиндропунция кактусите имат кръгли, колоновидни хлабаво сегментирани стъбла. Чолите имат само глохидии, докато бодливите круши могат да имат глохиди и големи шипове или само глохидии.

По-рано видовете от двата рода бяха класифицирани като Опунция, защото и двете имат глохиди и сегментиран, разклонен навик на растеж. Въпреки това, изразените различия изискват класифициране в отделни родове.

Хоризонтално изображение отблизо на плюшено мече cholla кактус, растящ диво.
Плюшено мече Cholla. Снимка от Brewbooks, Wikimedia Commons, чрез CC BY-SA.

Пример за чола е вида плюшено мече, ° С. bigelovii.

Бодливи круши с големи шипове и глохиди включват дяволски език, O. humifusa и обикновена бодлива круша, O. polyacantha. Примери за видове само с глохиди са заешки уши, O. microdasys и боброва опашка, O. basilaris.

Чолите имат необичайна черта. Стъблените сегменти са хлабаво прикрепени и гъсто покрити с глохидии.

Когато минувачите се приближат твърде много, сегментите се вкопчват с отмъщение в тъканта и кожата. Тази характеристика е спечелила Cylindropuntia fulgida вид името „jumping colla“.

Какво е това, питате вие?

Има ли безгръбначни Опунция кактуси?

Страхотен въпрос!

В началото на 20-ти век селекционерът Лутър Бърбанк разработи безгръбначни хибриди чрез кръстосване на различни мексикански бодливи круши, Опунция риба тонс индийски смокини, Opuntia ficus-Indica.

Въпреки това, получените растения все още имат глохиди и при условия на суша те все още могат да растат дълги бодли.

Независимо от вида и размера, когато шипове от всякакъв тип пробият кожата, те могат да причинят дразнене, възпаление и инфекция.

Контрол на щетите

Ако сте наранени от контакт с кактус, дезинфекцирайте чифт пинсети или клещи със 70 процента изопропилов алкохол. Използвайте лупа и огледало, за да ви насочат и се опитайте да премахнете всички бодли, които можете да видите.

Хоризонтално изображение в близък план на ръка от дясната страна на рамката с част от скачаща чолла, прикрепена към пръстите, изобразена на фон с мек фокус.
Скачаща чола

Ако все още усещате драскане, щипене, четините вероятно са се счупили и са оставили бодлите. Дезинфекцирайте засегнатата зона с алкохол. След като изсъхне, нанасяйте всеки ден антибиотичен мехлем.

Казус от 2010 г потвърдиха, че шипове, които остават вградени, могат да доведат до инфекция, възпаление, реакции, медиирани от алергени и токсини (отговор на организма към проникване на микроби) и грануломи (образуване на възли на мястото на инфекцията).

Консултирайте се с медицински специалист, за да избегнете усложнения, тъй като възстановяването може да отнеме месеци.

По време на тази разходка с дъщеря ми никой от нас не разбра, че неприятните малки четинки са се отделили и са се забили в платнената ми чанта и пуловера, който нося в нея.

Когато отидохме на обяд, внимателно извадих пуловера, за да не безпокоя греблото. Пъхнах ръката си в ръкава и изведнъж имах чувството, че ме бодат игли и не знаех дали ме сърби или ме боли.

Когато свалих пуловера и прокарах ръка надолу по ръката си, имах усещането, че в кожата ми има малки парченца стъкло.

Скоро научихме, че невинно изглеждащите жълти четинки са създадени от природата да се отделят лесно и да причиняват хаос в устата и кожата на хищниците.

За щастие не бях разбит на шиш и нямах признаци на усложнения. След няколко дни вече не чувствах никакво дразнене.

Имайте предвид шиповете

Научихме си урока.

Първата линия на защита при боравене с кактус са дебелите ръкавици, изработени от здрав, устойчив на порязване материал като кожа, плат с нитрилно покритие или гума. Но дори и най-добрите все още не предлагат пълна непропускливост.

Хоризонтално изображение отблизо на ръка с ръкавица, използваща парче пяна, за да се справи с бодливо растение кактус.

Вторият е бариерен материал, като опаковъчен лист от пяна или прашка, направена от вестник, за здраво захващане по време на дейности като разделяне, засаждане, пресаждане и пренасяне на намереното вкъщи съкровище.

Можете да добавите трети защитен слой към процеса, като внимателно хванете пяната или вестника с щипки за салата.

Греблата не са преносими

Е, предполагам, че повечето хора не биха носили настръхнало гребло в джоба си. Но в наша защита се обзалагам, че и вие имате няколко градински скелета в гардероба си.

Хоризонтално изображение отблизо на върха на растение опунция, показващо големите бодли и по-малките глохидии.

Минаха пет години по-късно, а пуловерът и чантата все още служат за случайни удари, дори след многократни пранета.

Ние мислено записахме тази история под „Какво си мислехме“, точно след тази за добронамерения съпруг, който отряза Коледен кактус и го добави към вечерята с пиле. Но това е приказка за друг ден.

Имайте предвид двата често срещани градински сорта с глохиди: бодлива круша и чола. Не позволявайте на малкия ръст на острите косми да ви заблуди. Те причиняват дразнене с потенциал за инфекция и изискват внимателно боравене.

Имате ли опит с глохидите? Разкажете ни за това в секцията за коментари по-долу.

Ако ви е харесало да четете за глохидите и бихте искали да научите повече за градинарство с кактусипредлагаме следното:

140 thoughts on “Какво представляват шиповете на Cactus Glochid?”

  1. How to track the location of the other person’s phone without their knowledge? You will be able to track and monitor text messages, phone calls, location history and much more. Free Remote Tracking and Recording of Husband’s Phone Cell Phone Spy. Best Apps to Download for Free to Spy on Another Phone.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *