Как да берем зелена грозде

Как да берем зелена грозде

Ако някога сте обучавали малък детски спортен екип или сте управлявали важен проект за работа или училище, знаете стойността на мотото „завършете силен“.

И докато отглеждането на зеленина в домашната ви градина в никакъв случай не е състезателно събитие, ще се възползвате от същия подход по време на прибиране на реколтата.

Вертикално изображение в близък план на прясно набрана зеленина, поставена върху дървена дъска за рязане. В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

зелена яка, Brassica oleracea вар. ацефаласа култура за хладно време, която обикновено отнема около 80 дни от сеитбата до образуването на листа в пълен размер – дори когато стартирате семената на закрито.

Те не са толкова трудни за грижа, но изискват допълнителна вода и плевене и могат да се възползват и от мулчиране и странично подхранване с тор около средата на вегетационния сезон.

Не бихте искали да губите всичките си усилия, завършвайки с горчиви, жилави зелени след месеци на работа, нали?

Вместо това, извлечете плодовете от вашите градинарски усилия, като завършите силно през последните дни или седмици от вегетационния сезон.

Направете допълнителни усилия, за да приберете реколтата в точното време и вземете толкова, колкото ще изядете или споделите преди топло време, което може да накара растенията да се развихрят и листата да станат горчиви.

Има умение да берете якичките в момента, когато ще опитат най-добрия си вкус, и по начин, който ще увеличи максимално реколтата. За щастие, докато процесът е специфичен, той не е прекалено ангажиран.

Тук ще разбия стъпките, като се започне от момента, в който изберете сорт за отглеждане, след това ще ви преведем през времето за бране на бебешки листа и приключвам с събирането на пълноразмерни листа, преди растенията да се развият.

Ето какво ще покрия:

Засаждане за максимална реколта

Макар че все още са вкусни, зелените зеленчука, които купувате от магазина, са предварително накъсани и няколко дни или седмици след прибиране на реколтата никога няма да се сравнят с превъзходния вкус и текстура, на които ще се насладите с домашно отглеждания сорт.

Но това е вярно само ако внимавате да берете зелените в техния пик. Започнете с тази цел, като засадите навреме.

Хоризонтално изображение отблизо на разсад, растящ в градината, заобиколен от сламен мулч.

Яките са двугодишни растения, които виреят при ниски температури и могат да оцелеят през цялата зима на открито Зони за издръжливост на USDA 8 до 10.

През пролетта ще искате да планирате да прибирате реколтата, преди температурата на въздуха да надвиши 85 ° F. Тази топлина насърчава растенията да се развихрят – тоест да образуват пъпки и след това да цъфтят, което прави листата горчиви и ги прави негодни за консумация.

Повечето сортове отнемат около 80 дни от сеитбата, за да произведат листа в пълен размер. Не забравяйте да проверите пакета със семена за подробности.

След това установете колко време имате, за да пораснат храстите без болтове, като започнете от типичното време, когато лятното време пристига във вашия район, и отброявайки 80 дни назад, за да видите кога ще трябва да сеете.

Не можете наистина да засадите китници, докато почвата не се затопли до около 45°F, така че ето нещото: в повечето райони ще трябва да започнете семена вътре.

Посейте семената си на закрито шест до осем седмици преди средната дата на последно замръзване във вашия район и след това ги трансплантирайте в средата на пролетта, след като температурите са достатъчно меки.

Ако живеете в райони с дълги, горещи лета, може да се наложи да изберете устойчив на болт сорт като „Шампион“. Научете повече за ‘Champion’ и други сортове в нашето ръководство.

В определени области може да откриете, че математиката не се съпоставя. Може да нямате достатъчно налични дни с температури в диапазона от 45 до 85°F, за да узреят яките, дори когато започнете да сеете семена на закрито.

В този случай горещо препоръчвам да ги отглеждате в контейнери, които можете да донесете на закрито за началото или края на пролетния вегетационен период, в зависимост от това дали се опитвате да избегнете времето, което е твърде хладно или твърде горещо.

Хоризонтално изображение в близък план на прясно набрана зеленина, поставена върху дървена дъска за рязане.

Или се наклонете към по-кратък вегетационен период и планирайте да приберете реколтата си само на етап бебешки листа, което обикновено изисква около 28 дни растеж, преди да можете да берете.

Ако времето през пролетта във вашия район изобщо не работи, помислете за отглеждането на храсти като микрозелени, проект за градинарство на закрито, с който можете да се справите по всяко време на годината. Научете повече за отглеждането на микрозелени от всякакъв вид в нашето ръководство.

През есента изчисленията за оптимална реколта работят в обратна посока. Ще отброите 80 дни назад от датата на вашето средно първо твърдо замразяване.

Въпреки че тези брасики могат да понасят няколко докосвания от замръзване и някои казват, че това подобрява вкуса им, те не могат да се справят с устойчиви ниски температури.

В зоните за отглеждане с топло време може да се наложи да стартирате семената на закрито, за да можете да ги засадите след парещите късни летни температури, които не могат да издържат, но преди тежки замръзвания.

В други райони може да имате достатъчно „точно“ температурни дни, за да засеете семената директно в земята.

Само имайте предвид, че растенията ще започнат да растат по-бавно с падането на температурите през есента, така че листата в пълен размер вероятно ще отнеме повече време, за да бъдат готови за бране от посочените дни до узряване върху пакетчето със семена.

След като сте си направили труда да прогнозирате своя нарастващ прозорец, не забравяйте да отбележите подробностите във вашия градинарски журнал или календар и го коригирайте, докато научавате какво работи на практика – не само на теория.

Яките са толкова питателни и вкусни, че си заслужават всички допълнителни записи, за да отглеждате пищни запаси в домашната си градина.

Кога нашийниците са готови за избор?

Ако сте спокойни, можете по същество да вземете якички като микрозелени по всяко време, след като образуват първите си набори от истински листа, което трябва да отнеме от 10 до 14 дни.

Можете също да ги берете, след като са високи няколко инча, което е, когато имат най-добър вкус в свежо състояние в салати или среден размер, оптималният избор за приготвяне на пара, за да служи като гарнитура.

Хоризонтално изображение отблизо на поливане, което се използва за напояване на разсад, растящ в градината.

За южняшкия фаворит на накитките, приготвени със свинско месо или задушени с часове във вегетариански бульон, ще искате листа в пълен размер.

Броят дни до зрялост за вашия сорт, както е посочен на пакета със семена, обикновено е доста добър индикатор за това кога да ги вземете.

Както споменахме по-рано, не забравяйте да оставите малко допълнително време за по-бавен растеж през студените есенни дни.

И всеки път, когато реколтата ви е застрашена от предстояща топлина или силно замръзване, продължете и изберете всичко, което можете да използвате или замразете веднага. След като се захвърли или растенията умрат от излагане на студ, не можете да ядете листата. Това е компост време за тях.

Съберете микрозелени и бебешки листа

Сега вие избирате! За бързо удовлетворение можете да засеете плътно слой микрозелени растения на закрито и да ги издърпате всички нагоре, когато са високи един или два инча.

След това изплакнете и яжте. ням!

За бебешките листа отрежете малките растения по линията на почвата, когато са високи от два до четири инча, и се наслаждавайте. Корените, които оставяте след себе си, могат да подхранят почвата за следващата култура, която засадите.

Това става трудно само ако планирате да берете бебешки листа, докато прореждате реколтата за оптимално разстояние. След това трябва да бъдете особено внимателни, за да не оставите след себе си никакви корени или друга растителна материя, която може да загние и да насърчи болестта в останалите растения.

Също така ще трябва да внимавате да отрежете само тези, които искате да изберете, докато оставяте останалите зад себе си.

Тъй като семената са толкова евтини, обикновено препоръчвам да отглеждате реколта от бебешки листа отделно от растенията, които искате да отглеждате до зрялост, за да можете да избегнете тези потенциални проблеми.

Изберете Зелените в пълен размер

Има два начина за бране на големите листа.

Първо, можете да вземете няколко външни листа наведнъж, като оставите останалата част от растението да продължи да расте. Това е само добра идея, ако все още има време през сезона другите листа да станат по-големи, без да се сблъскват с високи температури.

Хоризонтално изображение отблизо на зелени листа, покрити с нотка на скреж.

Използвайте ножица или остър кухненски нож (не назъбен), за да отрежете листата на около инч от мястото, където стърчат от почвата.

Ако ще отрежете цялото растение, за да готвите наведнъж, отрежете го над короната, ако имате време да произведе още няколко листа, преди прозорецът за прибиране на реколтата да се затвори.

Или ако вегетационният сезон приключва скоро, можете да издърпате цялото растение и да отрежете корените, след като е излязло от земята. Ако тръгнете в тази посока, може да ви е необходима мистрия или малка лопата, за да разхлабите първо мръсотията.

И това е! Следващата ви спирка е кухнята.

Изберете, яжте, обичайте

След като донесете домашно отгледани кичури от градината и в кухнята, можете да очаквате с нетърпение да приготвите произволен брой вкусни гарнитури, салати и яхнии, като използвате листата като звездна съставка.

Хоризонтално изображение в близък план на купчина прясно набрана зеленина.

Докато обмисляте как да поправите тези вкусни листни зеленчуци, бихте ли отделили няколко минути, за да добавите някой от вашите собствени съвети за прибиране на реколта или въпроси към секцията за коментари по-долу?

И ако търсите източник на допълнителни съвети за отглеждане и грижа за този южен фаворит, вижте тези водачи за нашийник следващия:

1 279 thoughts on “Как да берем зелена грозде”

 1. Hello, i read your blog from time to time and i own a similar one and
  i was just curious if you get a lot of spam comments?
  If so how do you prevent it, any plugin or
  anything you can suggest? I get so much lately it’s driving me insane so any support is
  very much appreciated.

 2. DavidRoa