Как да берем и лекуваме лук

Как да берем и лекуваме лук

Толкова много от любимите ни ястия започват с лук (Allium cepa)нарязани на ситно, и изпотяване на умами вкуса им в горещо масло или олио.

Освен това са лесни за събиране и лечение – оправете нещата и можете да имате самодостатъчно количество, което продължава до една година.

Вертикално изображение отблизо на прясно набран лук, лежащ на земята, който се втвърдява преди съхранение.  В горната и долната част на рамката има зелено-бял печатен текст.

Свързваме се с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

За успешна реколта трябва да вземете точното време от самото начало. Растенията се нуждаят от дълги, горещи дни, за да набъбнат луковиците до полезен за консумация размер. Засадете ги твърде късно и всичко, което ще имате по време на прибиране на реколтата, е зеленина с малко или никаква луковица.

Ако имате нужда от освежаване, нашето ръководство за отглеждане на лук предоставя инструкции за отглеждане.

В тази статия ще разгледаме какво трябва да направите за успешна реколта от домашен лук.

Ето какво предстои:

Кога да берем лук

Кога да берете лука зависи от сорта, който отглеждатекога и как искате да ги използвате в готвенето си и дали искате да ги съхранявате дългосрочно.

Във времето за засаждане направете бележка на мобилния си телефон или във вашия дневник за градинарство за да ви напомня, когато наближи времето за прибиране на реколтата, въз основа на дните до зрялост за вида, който изберете.

Зелен лук

Това са A. cepa сортове, берит, когато луковиците са незрели. В зависимост от това къде живеете, те също могат да се наричат зелен лук или понякога лук.

Объркващо е, че на някои места терминът „людски лук“ се използва и за описание на различен сорт алиум, A. fistulosumизвестен още като чепка лук. Тези растения не образуват луковици и готвачите нарязват кухите им върхове, за да добавят свеж, мек вкус на лук към ястието.

За повече информация относно как да берете лук, вижте нашето ръководство.

Можете да берете незрели A. cepa горнища и ги използвайте по същия начин, след като станат над четири инча високи.

Хоризонтално изображение отблизо на пролетен лук, растящ в градината, готов за прибиране на реколтата.

Въпреки това, ако искате растението да продължи да расте за своята луковица, ограничете количеството зеленина, което премахвате до няколко изрезки. Вкусът на листата им е малко по-кисел с по-малко горчивина и сладост от A. fistulosum.

За да приберете луковици от зелен лук, изчакайте, докато растението стане около шест до осем инча високо и основното стъбло е половин инч широко. Това ще бъде около 21 до 30 дни за комплекти с директно засаждане (малки луковици, които след това поникват), до около 50 дни или повече, ако сеете от семена.

Когато се берат в млада възраст, луковиците нямат време да образуват хартиена обвивка, така че не е необходимо да се отлепват външните слоеве – можете да използвате цялото.

Вкусът е по-мек от зрелите пресни или луковични сортове за съхранение и може да се използва суров в салати.

Използвайте ги в рамките на няколко дни, тъй като не се съхраняват добре.

Съхранение или Лук

Типовете съхранение са известни също като „сух лук“, защото можете да ги излекувате (или изсушите) и да ги съхранявате за употреба в продължение на няколко месеца, някои до една година.

Това обикновено са сортове с „дълъг ден“, които се нуждаят от поне 14 часа пълно слънце.

Хоризонтално изображение в близък план на лук, растящ в градината, готов за прибиране на реколтата.

Ако вегетационният сезон има много облачно небе или ниски температури във вашия регион, луковиците няма да растат толкова бързо и може да отнеме повече време, за да узреят. Обикновено са готови за някъде от 80 до 200 дни, в зависимост от сорта.

Лукът обикновено се прибира в края на лятото, в зависимост от сорта, който отглеждате и кога го засаждате.

Зелените „върхове“ ще ви кажат кога луковиците са готови за събиране. Те започват да пожълтяват и отслабват в продължение на седмица или две, като в крайна сметка падат.

Някои експерти препоръчват започване на прибирането на реколтата, когато около половината от върховете са паднали; други казват да изчакаме, докато всички станат плоски.

Изследвания, проведени в търговски ферми предполага, че е по-добре да изчакате, докато 60 до 70 процента от върховете паднат за оптимална реколта, с 30 до 40 процента увеличение на добива в сравнение с изчакването, докато всички върхове паднат.

Хоризонтално изображение отблизо на лук, растящ на редове в градината, почти готов за прибиране на реколтата.

Твърде ранното прибиране на реколтата крие риск луковиците да са с твърде високо съдържание на влага. Това прави втвърдяването по-трудно и означава, че луковиците са по-склонни да изгният по време на съхранение.

Най-големият проблем, който може да повлияе на кой ден прибирате реколтата, е времето. Тъй като листата пожълтяват, трябва почвата да започне да изсъхва и след това да остане суха, докато луковиците бъдат събрани, за да избегнете проблеми с гниенето.

Бавно намалете напояването, когато върховете променят цвета си и наблюдавайте за дъжд. Ако се прогнозира дъжд близо до планирания ден за прибиране на реколтата, по-добре е да приберете малко по-рано, така че луковиците да останат сухи.

Как да жънем

Ако имате идеална, ронлива почва, може просто да хванете върховете и да издърпате луковиците.

Въпреки това, когато върховете изсъхнат, те стават слаби и могат да се счупят при издърпване. Нуждаете се от върховете да останат непокътнати на този етап, тъй като те помагат да се предотврати навлизането на патогени във все още меката зелена тъкан на шията.

Хоризонтално изображение в близък план на градинар, който държи връзка прясно набран лук.

Най-добрият вариант е да използвате градинска вилица, копач за картофи или лопата, за да повдигнете луковиците. Прорежете почвата под луковиците, след това повдигнете нагоре, докато лукът се издигне над нивото на земята. Отърсете излишната пръст.

Бъдете внимателни при боравене с прясно изкопани луковици, тъй като дори леко нараняване или малко натъртване може да предизвика гниене по-късно – ако има повредени, използвайте ги веднага за готвене, вместо да ги съхранявате.

Как да лекуваме лук

Втвърдяването или сушенето е важно, ако искате луковиците да се съхраняват добре за дълго време.

Луковиците на лука са съставени от люспи, които се наслояват една върху друга, за да образуват овална до кръгла форма. Втвърдяването помага за предотвратяване на гниене, засягащо шийката и вътрешните люспи и е отговорно за кафявото оцветяване на външните люспи.

Ако се наслаждавате на сухо и топло време, оставете луковиците да лежат, където паднат, докато прибирате реколтата. Ако е сухо и не прекалено влажно, можете да ги оставите навън за няколко дни или до няколко седмици като част от процеса на втвърдяване.

Хоризонтално изображение отблизо на лук, поставен на земята до магданоз в повдигната леха.

Ако сте хванати от лош душ, не ги събирайте, докато не изсъхнат, тъй като боравенето с мокрите крушки може да разпространи болести и да повреди външните люспи.

Ако ненадеждните метеорологични условия правят твърде рисковано лечението на открито, можете да използвате добре проветрива барака, гараж, веранда, оранжерия, къща с обръчи или резервна стая. Разстелете лука върху мрежести, мрежи или решетки, така че въздухът да може да циркулира около всяка крушка.

Не сушете тези, които имат повредени външни люспи или дебели вратове, тъй като има вероятност да изгният при съхранение.

Повредените зони отделят влага, която насърчава заболяването, а дебелите вратове се изсушават много трудно правилно поради тяхната плътност. И в двата случая можете да ги сготвите – просто ги използвайте веднага.

Лукът е достатъчно сух за съхранение, когато външните люспи са като хартия, върховете са спаружени, корените са жилави, а шийката е стегната и не показва признаци на зелено. За да проверите дали врата е изсъхнал, превъртете го между пръстите си – кърпичката не трябва да се плъзга.

Кърпата на врата трябва да има суха, хартиена консистенция.

Хоризонтално изображение отблизо на градинар, държащ куп излекувани луковици Allium cepa, готови за съхранение, изобразен на вечерно слънце.

Два от най-често срещаните проблеми по време на съхранение са гниенето на шийката на Botrytis (причинено главно от Botrytis aclada и B. allii), и други болести, които могат да се разпространяват от патогени, които заразяват парчета все още зелена тъкан, навлизайки през шията и причинявайки разпадане на вътрешните люспи.

Патогените обаче не могат да се движат през суха тъкан.

След като реколтата изсъхне, проверете отново всички луковици за меки петна и петна от мухъл. Използвайте незабавно всички засегнати, заедно с всички, които започват да поникват. Останалото може да отиде на склад.

Прочетете повече за това как да съхранявате лук в нашето ръководство.

Бележка за втвърдяване в оранжерия или къща с обръч

Оранжериите и къщите с обръчи могат да бъдат страхотни съоръжения за втвърдяване, стига температурата да се поддържа в диапазона от 68 до 86°F.

Ако температурата надхвърли 90°F, може да видите слънчево изгаряне. Външните люспи ще изглеждат избелени, а луковицата ще омекне, създавайки перфектни условия за патогените да заразят вътрешните люспи.

Отстранете засегнатите крушки и намалете температурата – това може да означава да отворите всички врати и вентилационни отвори. В зависимост от вашия климат, може да се наложи да покриете покрива на оранжерията или обръчите със сенчеста кърпа за най-добри резултати.

Наслаждавайте се на лук през цялата година

Лукът е една от най-удовлетворителните култури, които можете да отглеждате. Можете лесно да събирате реколта и да поддържате запаси за цяла година и да ги използвате всеки ден, за да добавите блясък и аромат към готвенето си.

Хоризонтално изображение в близък план на ръка на градинар отляво на рамката, държаща връзка прясно набран лук.

Краткото време, което ще инвестирате в тяхната реколта, втвърдяване и съхранение, ще ви се отплати повече от останалата част от годината.

Отглеждате ли лук? Кажете ни в секцията за коментари по-долу!

И за повече информация за отглеждането на алиуми във вашата градинаразгледайте следните ръководства:

119 thoughts on “Как да берем и лекуваме лук”

  1. Images were assembled using Adobe Illustrator CC buy propecia without doctor Manufacturers of excimer lasers and femtosecond lasers are developing multifocal corneal treatments so people with presbyopia will be able to see clearly at all distances without reading glasses, bifocals or other multifocal eyeglasses

  2. Puede utilizar un software de gestión para padres para guiar y supervisar el comportamiento de los niños en Internet. Con la ayuda de los siguientes 10 software de administración de padres más inteligentes, puede rastrear el historial de llamadas de su hijo, el historial de navegación, el acceso a contenido peligroso, las aplicaciones que instalan, etc. https://www.xtmove.com/es/free-track-app-for-parents-to-control-kids-phone/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *