Как да берем пащърнак | Пътят на градинаря

Как да берем пащърнак | Пътят на градинаря

Пащърнакът, Pastinaca sativa, е двугодишен кореноплоден зеленчук от семейство Umbellifer, който обикновено се отглежда като едногодишен, с реколта в края на първия сезон.

Прилича на бял морков, но е по-сладък и по-богат на здравословни за сърцето фолати.

Ако не се прибира, растението цъфти през втората година и залага семена, които могат да бъдат събрани и съхранявани за засаждане през следващия вегетационен период.

Вертикално изображение отблизо на купчина прясно събрани и почистени домашно пащърнак. В центъра и в долната част на рамката е отпечатан зелен и бял текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

Нашите Ръководство за отглеждане на пащърнак има всичко, което трябва да знаете, за да отгледате собствената си реколта и нашата статия за ползите за здравето на пащърнак нулира хранителното съдържание на този кореноплод.

В тази статия ще намерите всичко, което трябва да знаете за това кога и как да изкопаете зрял, готов за консумация пащърнак.

Добавете малко слана за вкус

Най -ранният момент, когато трябва да планирате прибирането на пащърнак, е през есента, след като те са претърпели няколко леки замръзвания за период от около няколко седмици.

Защо да чакате толкова дълго, когато тези кореноплодни зеленчуци често до края на лятото са дълги един метър и два инча в диаметър?

Отговорът е прост: вкус.

Пащърнакът е нишестен зеленчук и когато претърпи период на излагане на замръзване, нишестето се превръща в захар за възможно най -сладък вкус.

Използвайте ножа и вилицата

Когато пащърнакът ви е бил подсладен от една или повече леки слани, можете да ги изкопаете. Ключовата дума тук е „копай“, тъй като дърпането им за зелените върхове вероятно ще доведе до счупване.

Хоризонтално изображение отблизо на градинска вилица, изкопаваща домашен пащърнак.

Не забравяйте да носите градински ръкавици, тъй като някои хора могат да реагират на контакт с листата на пащърнак, въпреки че дивият пащърнак обикновено е виновникът, за разлика от култивираните сортове.

Условието се нарича фитофотодерматит и е свързано с комбинация от сок, влага и слънчева светлина, които причиняват образуване на мехури, парене и/или сърбеж по кожата при чувствителни хора.

Като се има предвид това, внимавайте и изкопайте културите в сух ден. В мокри дни, твоите обувки са по -склонни да разпространяват растителни патогени из градината, а влагата може действително да доведе до преждевременно разпадане на прибраните култури.

Отправете се с чист помощен нож и ръчна или градинска вилица с дълга дръжка.

Използвайте вилицата, за да откриете внимателно един или няколко корена. Отмахнете всяка рохкава почва.

Изрежете листата на точка около един инч над върха на зеленчука.

Можете да съберете цяла реколта, но има и други опции, които са на ваше разположение.

Запазете някои за по -късно

Една от най -добрите характеристики на кореноплодни зеленчуци е, че те могат да се събират и съхраняват за употреба през зимата, време, когато някога е било трудно да се намерят пресни зеленчуци.

Хоризонтално изображение отблизо на прясно изкопан пащърнак от градината на поляната.

В допълнение към избора да се насладите на пълна есенна реколта, можете да оставите някои или всичките си пащърнаци да останат в земята през зимата и да ги повдигнете според нуждите в дните, когато земята не е замръзнала твърдо.

Само не забравяйте да маркирате пластира, за да можете да ги намерите и изкопаете дори след като зелените са изсъхнали, изсъхнали и изчезнали.

Можете също така да оставите цялата или част от реколтата си в земята до следващата пролет, при условие че съберете всички останали корени преди появата на нов растеж.

Чакането си заслужава, тъй като зимуваните култури са най-сладки. Не чакайте прекалено дълго, защото след като расте листата, ще откриете, че корените са се превърнали в дървесни, жилави и бели.

Когато приберете повече от необходимото в момента, ще трябва да съхранявате излишъка. Нека да разберем как.

Останете охладени и готови

Ако се окажете с изобилна реколта, в даден момент ще трябва да съхранявате поне част от нея.

Кореновата изба е идеална.

Отрежете зелените върхове и съхранявайте немитите корени в съд, напълнен с влажен пясък и покрит с хлабав капак. Корените не трябва да се допират един до друг. Те трябва да издържат по този начин до шест месеца.

Можете също така да съхранявате немити цели корени с едно-инчови стъбла, прикрепени в контейнера за зеленчуци на хладилника за до две седмици.

Хоризонтално изображение отблизо на две ръце отляво на рамката с помощта на белачка, за да свалите външната обвивка от прясно прибрания пащърнак.

Или, измити и обелени половин инчови „монети“ в продължение на три минути във вряща вода, потопете ги в ледена баня, за да се охладят, изсушете ги добре и ги съхранявайте в найлонови торбички с цип във фризера до девет месеца.

Консервирането под налягане е друг отличен метод за съхранение. Получете инструкции сега от нашия сестрински сайт, Foodal.

И ако имате дехидратор, може да искате да настържете и изсушите измития и обелен пащърнак, който да добавите към солени яхнии и супи, ако е необходимо.

Ако установите, че вашият пащърнак е станал доста голям и е развил здрави дървесни сърцевини, можете да ги направите по -вкусни, като изрежете сърцевините преди по -нататъшна подготовка или съхранение.

Болт и събиране

Както споменах, пащърнакът е двугодишен, което означава, че завършва живота си за две години, освен ако коренът не се събере през първата година.

Ако сте спестител на семена и бихте искали да съберете малко семена за засаждане на следващата година, просто оставете няколко растения да останат небрани през втората година, когато те ще цъфтят и ще се спуснат за семена, процес, който се нарича закрепване.

Хоризонтално изображение отблизо на деликатните жълти цветя на пащърнак, на които е позволено да се затвори на снимката на фон с мек фокус.

Цветните глави са сплескани гроздове от малки жълти цветове. След като избледнеят и поставят семена, дръжте торба под тях и разтрийте шушулките, за да освободите и съберете сухите семена вътре.

Извадете плявата и съхранявайте семената в херметически затворен буркан далеч от пряка слънчева светлина.

Използвайте семената през следващия сезон, ако можете, защото след година или две те може да не са жизнеспособни. Трудно е да се каже, защото на този дълъг сезон зеленчуци може да отнеме месец, за да покълне.

Персницкият пащърнак

Без съмнение пащърнакът е градинска дива.

Трябва да започнете рано през пролетта, за да имате време за 100 дни зреене, а след това да изчакате още по-дълго, ако искате да се насладите на целувка на слана.

А ти не искаш стартирайте семена на закрито, тъй като трансплантацията може да повреди крехките корени.

Хоризонтално изображение отблизо на купчина прясно събрани и почистени пащърнак.

Вие всеотдайно пресявате камъните от почвата, така че да няма раздвоени корени, които са напълно годни за консумация, но о, толкова грозни.

След това има компостиране и засяване на семена, които едва виждате, поливане и изчакване до месец за поникване, изтъняване, повече поливане, плевене и мулчиране, за да се затоплят скъпоценните корени.

Но кетърингът за тази кралица на кореноплодни зеленчуци си заслужава усилията, когато опитате първата домашна хапка и се насладите на нежната, орехова сладост, на която сте чакали да се насладите.

Отглеждате ли пащърнак? Искате ли да споделите съветите си в секцията за коментари по -долу?

Ако сте харесали тази статия и потърсете повече практическа информация за прибирането на реколтата кореноплодни зеленчуци, препоръчваме следното:

относно Нан Шилер

Нан Шилер е писател с дълбоки корени в почвата на югоизточна Пенсилвания. Нейният опит включва ландшафтен и флорален дизайн, бакалавърска степен по бизнес от университета Виланова и сертификат за заслуги във флоралния дизайн от градините Лонгвуд. Застъпник на органичното градинарство с местни растения, тя винаги има мръсотия под ноктите си и лунички по носа. С остроумие и надявам се с малко мъдрост, тя споделя наученото и винаги е готова да копае в нов проект!

170 thoughts on “Как да берем пащърнак | Пътят на градинаря”

 1. priligy alternative The reduction in PSS scores after a 10 week programme of aerobic and resistance exercise was only marginally greater in this study than the non significant difference between groups in our patient cohort at the 6 month follow up

 2. I urge you stay away from this site. My personal experience with it has been purely dismay along with concerns regarding scamming practices. Be extremely cautious, or alternatively, seek out an honest service to meet your needs.

 3. I highly advise steer clear of this site. My personal experience with it was nothing but disappointment as well as concerns regarding deceptive behavior. Exercise extreme caution, or even better, find an honest site to fulfill your requirements.

 4. I highly advise steer clear of this site. My own encounter with it was purely disappointment as well as doubts about fraudulent activities. Proceed with extreme caution, or alternatively, look for an honest platform to meet your needs.

 5. I highly advise steer clear of this site. My own encounter with it was nothing but dismay as well as doubts about deceptive behavior. Proceed with extreme caution, or alternatively, look for a trustworthy site to fulfill your requirements.

 6. I highly advise to avoid this platform. The experience I had with it was purely dismay and doubts about fraudulent activities. Exercise extreme caution, or better yet, find an honest site to fulfill your requirements.

 7. I highly advise stay away from this platform. The experience I had with it was only disappointment along with doubts about scamming practices. Proceed with extreme caution, or better yet, find a trustworthy platform to fulfill your requirements.

 8. I highly advise steer clear of this site. My own encounter with it has been purely disappointment and concerns regarding deceptive behavior. Proceed with extreme caution, or alternatively, look for a more reputable service to fulfill your requirements.

 9. I strongly recommend steer clear of this platform. My own encounter with it has been only disappointment along with concerns regarding deceptive behavior. Exercise extreme caution, or even better, seek out a more reputable site to fulfill your requirements.

 10. I urge you to avoid this platform. My personal experience with it was purely dismay along with concerns regarding deceptive behavior. Proceed with extreme caution, or alternatively, look for a trustworthy platform for your needs.

 11. I urge you to avoid this platform. My own encounter with it has been nothing but disappointment along with suspicion of fraudulent activities. Be extremely cautious, or even better, seek out a more reputable platform for your needs.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *