Как да вкорените резници от алое вера и да отделите малките

Как да вкорените резници от алое вера и да отделите малките

Алое вера, Алое барбаденсис, е едно от най-лесните за размножаване растения. Любимият в кухнята градина има листа с шипове, които съдържат гел, който често се използва за облекчаване на болката и възпалението поради леки изгаряния.

Едно листо или една издънка може да се превърне в ново растение за няколко дни и това е прост и евтин начин да получите нови стайни растения, които да споделяте или съхранявате.

Вертикално изображение отблизо на растение алое вера, растящо на закрито в декоративна саксия.  В горната и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Въпреки че това е лесен процес, можете да подобрите шансовете си за успех, като следвате инструкциите за всеки от двата метода на разпространение, които ще споделя тук – или и двата!

Ето какво да очаквате:

Как да вкорените резници от алое вера

Преди да започнем, имам едно уточнение. Лесното за вкореняване алое, за което говоря, е A. barbadensis, на най-популярният и широко отглеждан сорт, също често и ботанически наричан със синонимното име A. vera.

Това е месестият, бързо растящ вид, който вероятно сте виждали на много кухненски первази. При смачкване листата отделят гел, който може да успокои леки изгаряния или слънчево изгаряне.

Други видове алое са малко по-придирчиви по отношение на размножаването и е доста трудно да се вкоренят листата. Някои от тях произвеждат издънки, които можете да разделите и саксияте, докато други не.

Вертикално изображение отблизо на малко бебешко растение алое, растящо в градината.

Дори при здраво, бързо растящо алое вера, започването на нови растения от листа е втори избор, тъй като листата няма да се вкоренят надеждно в сто процента от времето.

Но рязането на някои листа не вреди на растението и това всъщност ще насърчи нов растеж. Просто не премахвайте повече от около една трета от растението наведнъж.

Когато не искате да чакате да се развият пълноценните малки, вместо това изрежете листа. За да започнете, ще ви трябва нож, триинчови саксии и смес за саксии с кактуси.

О, да, и зряло растение с поне 10 пълноразмерни листа.

Хоризонтално изображение отблизо на ръка от дясната страна на рамката, използваща нож за отрязване на лист от растение от алое, растящо в контейнер.

Започнете, като направите чист разрез с остър нож в основата на лист, който е най-малко четири инча.

Поставете отрязаното листо върху чиста кърпа на плота и оставете разреза да изсъхне за няколко дни.

Това е стъпката „направи или умри“. Понякога листата започват да гният, вместо да образуват нещо като струпясване на мястото на раната, която сте нанесли.

Хвърлете всички гниещи листа в компост, и продължете с всички, които са зараснали там, където са били изрязани.

Поставете всеки в три- или четири-инчова саксия с предварително навлажнена кактусова смес с добавен перлит, като набодете отрязания край на около половин инч в почвата.

Поддържайте почвата влажна, но не мокра и поставете саксията на слънчев перваз на прозореца. Резниците трябва да получат най-малко шест часа силни светлина от лампа за растеж или непряка слънчева светлина всеки ден.

Резниците трябва да развият корени някъде между месец и шест седмици след като ги отрежете от родителското растение.

След като листата имат корени, се грижите за новите растения по същия начин, както бихте направили за младите малки, следвайки предложенията, изложени по-долу.

Отделни малки за нови растения

Отделянето на бебешко растение, което се образува в основата на зрялото алое вера, е сама по себе си простота и това е идеалният начин за бързо получаване на нови стайни растения.

Тези издънки се наричат ​​още „кученца“ и ще трябва да подготвите новите им домове, преди да ги разделите.

Хоризонтално изображение отблизо на три теракотени саксии, поставени върху каменна повърхност, в една от тях е младо растение алое.

Всяко кученце трябва да е високо около три инча, когато го разделите, за да се гарантира, че има коренова система, която е достатъчно развита, за да живее самостоятелно.

Ще се нуждае от собствен контейнер, широк около три инча с дренажен отвор на дъното. Ще ви трябва и чинийка, чиния, тава или пластмасов капак, за да хванете всяка вода, която се оттича от тенджерата.

Това е един от редките случаи, когато се предпочита глинена саксия, която не е глазирана, тъй като изсъхва бързо и тези сукуленти не обичат твърде много влага.

Обикновените пластмасови контейнери също са добри и това е подходящ момент за пренастройване на саксии, чаши или контейнери за бързо хранене, стига да са най-малко три инча дълбоки и да можете да издълбаете дупки на дъното за дренаж.

Напълнете саксията с добре дренираща среда за отглеждане, в идеалния случай смес от кактуси с малко добавен перлит.

Когато вашето зряло растение расте в саксия, която е с размер на галон или по-малка, поставете вестник или кърпа върху удобна работна повърхност. След това извадете цялото родителско растение от саксията.

Използвайте едната ръка, за да успокоите родителя, а другата, за да откъснете внимателно издънките от основата. Не забравяйте да донесете корените, когато отделите издънката от зрялото растение!

Хоризонтално изображение отблизо на две ръце от дясната страна на рамката, държащи малко кученце от алое вера с корени, готови за засаждане.

Ако кученцето е по-високо от три инча или има напълно развити корени, може да се наложи да използвате чисти ножици или остър нож, за да отрежете корените далеч от кореновата топка на родителското растение.

Когато родителското растение е един от големите екземпляри, които някои градинари могат да отглеждат на открито, може да успеете да използвате нож и внимателно да отрежете кученцето от родителя, докато е все още в саксията.

Просто се уверете, че режете под перпендикулярен ъгъл, за да не откъснете корените, и бавно извадете кученцето от саксията, за да сте сигурни, че корените остават прикрепени.

В този момент сте почти готови. Доста просто, хм?

Хоризонтално изображение отблизо на четири малки малки алое вера, поставени на земята, готови за трансплантация.

Всичко, което остава, е да поставите кученцето в подготвената почва, като подравните дъното на стъблото, където се извива, с повърхността на почвата и позиционирате стъблото и листата над линията на почвата.

Внимателно напълнете отвора с повече от вашата лека среда за растеж и го уплътнете.

Поливайте в разделеното кученце и оставете влагата да се отцеди добре. След това поставете саксията в новия й дом, или там, където родителското растение вече расте успешно, или на собствено място със стайна температура, което получава поне шест часа силна, непряка светлина всеки ден.

Ще искате да поливате издънките на всеки няколко дни, когато почвата е суха на докосване на сантиметър надолу.

След около месец корените трябва да се установят достатъчно, за да можете да пресадите в по-голям, шест или осем инча контейнер, и да преминете към поливане на растенията много по-рядко, само когато горните два инча почва са напълно сухи.

Къде да купя пълноценно алое вера

Не можете да имате бебе алое без поне едно родителско растение. Ако все още не отглеждате такъв, ето няколко места за получаване на зрели растения:

Живи растения от алое вера в 2,5-литрови контейнери са наличен от Pure Beauty Farms чрез Home Depot.

Квадратно изображение отблизо на голямо растение алое вера, растящо в сеялка за бъчви за уиски, изолирано на бял фон.

Растение от алое вера в контейнер от 2,5 литра

Те се доставят в 8-инчова смола за сеялка за бъчви за уиски.

Същата компания предлага и опция „кораб до дома“ за комплекти от три по-малки растения, растящи поотделно в собствени контейнери от 11 унции, 3,5 инча.

Хоризонтално изображение отблизо на три малки растения алое вера в саксии, изолирани на бял фон.

Комплект от три растения в 3,5-инчови саксии

Тези също са наличен от Home Depot.

Имайте предвид, че ако искате да закупите сорт, който можете лесно да размножите, придържайте се към тези, които са обозначени с „A. barbadensis вар. Милър” или „алое вера“.

„Ало, моите нови приятели с алое!

Повече за любов, повече за споделяне или и двете?

Каквото и да е отношението ви към размножаването на нови растения от алое от зрял родител, това е успокояващо, че процесът е лесен и дори начинаещ градинар на закрито може да успее.

Хоризонтално изображение в близък план на растения от алое вера, растящи в сеялка на открито, изобразено на фон с мек фокус.

Ако нещо се обърка с този проект, можете просто да започнете отново с друго листо или кученце.

Вече сте член на клуба „алое за всеки“ или просто амбициозен член? Така или иначе, не забравяйте да добавите своя опит или да зададете въпроси в секцията за коментари по-долу.

И за повече информация относно отглеждане на алое растения, потопете се в следните ръководства:

относно Роуз Кенеди

Запален градинар на зеленчукови легла и бивш колумнист на „Мръсотия до вилица“ за алтернативен седмичен вестник в Ноксвил, Тенеси, Роуз Кенеди е посветена на споделянето на съвети, които увеличават добивите и свеждат до минимум работата. Но тя също така е отворена за градинска магия, като киселец с червени жилки, който се настани в няколко квадратни ярда от това, което преди е било нейната задна морава. Тя е шампион на всички опрашители, дори пчелите дърводелци. Другите й ентусиазми включват начинаещи градинари, слънчогледи с открито опрашване, 15-футови италиански катерещи домати и беседката, която съпругът й преустрои от витрината на продавача на хляб. По-важното е, че Роуз обича способността на градината да направи добре поддържания маникюр практически невъзможен и да съживи духовете, особено в трудни времена.

132 thoughts on “Как да вкорените резници от алое вера и да отделите малките”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *