Как да зазимите вашата билкова градина

Как да зазимите вашата билкова градина

Отглеждането на вашите собствени билки е много възнаграждаващо, с лехи и контейнери, пълни с вкусни храни, цветя и аромати – и зазимяването на вашата билкова градина е умна стъпка, за да осигурите здравословното им завръщане през пролетта.

Вертикално изображение отблизо на градински чай и чубрица, растящи в домашната билкова градина.  В центъра и отдолу на рамката има зелено-бял печатен текст.

Свързваме се с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

Грижата през студения сезон е част от редовния график за поддръжка и зависи до голяма степен от видовете и размера на растенията във вашата градина, вашия местен климат и колко студено става вашият район през зимата.

Едногодишни билки като босилек и лятна чубрица отмират, след като настъпят ниски температури и се изхвърлят бързо и лесно – или можете да внесете някои на закрито, за да им се наслаждавате до пролетта!

Много тревисти трайни насаждения, като мента, риган и естрагон, губят листата си, когато навлязат в латентност и грижите в студено време са бързи и лесни.

Но има и полу-дървесни билки като исоп, градински чай и мащерка, с дървесни основи и листни върхове, както и по-големите дървесни храсти като дафин, лавандула и розмарин, които изискват малко повече внимание, за да се подготвят за температури на замръзване.

И тъй като студените и влажни условия обикновено убиват билките по-ефективно от ледените температури, добре дренираното място също е важно.

Тъй като дните започват да се съкращават и листата променят цвета сиоблечете жилетка и се присъединете към нас, за да видим как да зазимите вашата билкова градина!

Ето всичко, което ще разгледаме в това ръководство:

Общи грижи

Преди да започнем да се грижим за конкретни видове билки, нека да разгледаме най-добрите методи за обща грижа при студено време.

Есенно торене

Завършете торенето на едногодишни и многогодишни билки до средата до края на август, за да забавите и спрете новия растеж.

Хоризонтално изображение отблизо на нов растеж, появяващ се върху дървесни стъбла в билковата градина.
Снимка от Лорна Кринг.

Нежните пъпки и новата зеленина, които се развиват през август, може да не оцелеят при ледени температури и да претърпят увреждане от студ, което може да се разпространи върху засегнатите растения и да ги отвори за болести.

Хидратация

Ако валежите не са подходящи, продължете да поливате вашите билки редовно до края на лятото и през есента, за да осигурите адекватна хидратация.

Стресираните от суша растения, навлизащи в латентност, са по-податливи на увреждане от студ, болести, влажни условия и вятър и ако оцелеят до пролетта, те често излизат изостанали и отслабени.

За райони със сухи зими продължете да поливате от време на време и леко на всеки четири до шест седмици, при условие че земята не е замръзнала.

Почисти

Почистете лехите и контейнерните билки, като плевите и премахвате растителните остатъци от повърхността на почвата.

Това помага за намаляване на риска от бактериални и гъбични инфекции на растенията, както и от нашествие от вредители, които обичат разлагащата се растителна материя като любимо местообитание в студено време.

Грижа за контейнера

Всички видове многогодишни билки могат успешно да презимуват в контейнери, саксии и саксии.

Хоризонтално изображение на южна дървесина, растяща в билкова градина с океан на заден план.
Снимка от Лорна Кринг.

В райони със значителни валежи извадете чинийките под саксиите и използвайте пръстите на саксиите или тухлите, за да повдигнете контейнерите от земята – това помага на водата да се оттича свободно от корените и също така помага да се предпазят саксиите от замръзване и напукване.

Близък план на пластмасов пръст на саксия за поставяне под контейнери, изолиран на бял фон.

Светлосиви пластмасови пръсти

Можете да намерите пръсти в удобни опаковки от 12 броя в Home Depot.

Контейнерите могат също да бъдат преместени на защитено място като неотопляема оранжерия или под стрехи.

Покрийте повърхността на почвата със слой от три до шест инча ефирен мулч.

Ефективен мулч през зимата са съставени от рохкави материали като мулч от кора, листна плесен, камъчета, борови клони, борови игли, дървени стърготини и слама.

Ако контейнерите не получават редовни валежи, поливайте леко на всеки четири до шест седмици, стига почвата да не е замръзнала.

Осигурете допълнителна изолация от минусови температури, като увиете контейнерите с ледени одеяла или мехури, за да защитите чувствителните корени, които може да докосват стените на контейнера.

По време на студени периоди покрийте вечнозелени билки като дафин и розмарин с чул или капак на плаващ ред материал.

Едногодишни

Нежни едногодишни, като босилек, кориандъри лятна чубрицарастат за един сезон, след което умират с първата слана.

Вертикално изображение отблизо на лятна чубрица, растяща в саксия от теракота, поставена върху дървена тераса.
Снимка от Лорна Кринг.

След като растенията изсъхнат, издърпайте ги с корените и ги компостирайте.

Изпразнете почвата от контейнерите и изплакнете с градински маркуч.

Дезинфекцирайте вътрешността на контейнера преди съхранение със слаб белина и воден разтвор от една част белина към 10 части вода.

Много саксийни едногодишни растения, като босилек и лятна чубрица, също могат да бъдат пренесени на закрито и поставени на слънчев перваз на прозореца за прибиране на реколтата през цялата есен.

Но след като настъпят кратките дни, зрелите растения спират да растат и умират, дори ако не са изложени на замръзване или минусови температури.

За да се насладите на свежи листа през зимата, засейте късна култура, след което пренесете млади растения на закрито – при правилните условия те ще продължат да растат и да произвеждат листа през целия извън сезона.

Ето как:

През целия август засявайте бързорастящи едногодишни растения като босилек, кориандър и лятна чубрица в контейнери от четири до осем инча, пълни с богата на хумус смес за саксии.

Вертикално изображение в близък план на саксия от теракота с разсад от босилек, прокарващ се през тъмната, богата почва.
Снимка от Лорна Кринг.

Поставете на открито на светло място със сутрешно слънце и лека следобедна сянка, като поддържате почвата леко влажна.

След като растенията имат два комплекта истински листа, преместете се на слънчево място и подхранете с балансиран 10-10-10 NPK тор.

Когато през нощта температурите паднат до 55°F, пренесете контейнерите на закрито, за да ги поставите на светъл, слънчев прозорец, за да им се наслаждавате през есента.

За да насърчите растенията да продължат да произвеждат нова зеленина, наторявайте ежемесечно и използвайте лампа за отглеждане на плота, за да осигурите поне шест часа ярка светлина на ден – вижте някои от атрактивните идеи за лампи в нашето ръководство за 13 от най-добрите светлини за отглеждане.

Тревисти трайни насаждения

Тревистите трайни насаждения са подобни на едногодишните по това, че целият горен растеж – цветя, листа и стъбла – умира през есента в отговор на по-късите дни и по-ниските температури.

Хоризонтално изображение отблизо на розови цветя от риган, растящи до розов диантус.
Снимка от Лорна Кринг.

Но за разлика от едногодишните, корените остават живи и здрави до пролетта с подходящи грижи, като всяка година през пролетта се появяват нови издънки.

Някои популярни примери включват див лук, мента, ригани естрагон.

За да подготвите тези растения за студено време, намалете поливането в средата на есента и отрежете целия растеж точно над земята.

За да сведете до минимум щетите, причинени от цикли на замръзване-размразяване, сухи ветрове и ледени температури, разстелете дебел слой мулч от три до шест инча върху кореновата топка и го разширете с около шест инча за допълнителна защита срещу замръзване.

Някои сортове, като див лук и мента, могат да бъдат изкопани и трансплантирани в малки саксии за прибиране на реколтата на закрито през есента и зимата.

Трансплантирайте в края на лятото, докато растенията все още са продуктивни.

Използвайте лопата, за да повдигнете част от растението и кореновата топка с размери 4 на 4 инча и леко отрежете излишната почва, за да се побере в 6- или 8-инчов контейнер с богата на хумус почва за саксии.

Нарежете всички стъбла на четири до шест инча и подредете растенията, като премахнете всички повредени, мъртви или умиращи израстъци.

Дръжте на открито на място със сутрешно слънце и лека следобедна сянка в продължение на четири до шест седмици, за да се възстановите от шока след трансплантацията.

Внесете на закрито, когато температурите през нощта паднат до 55°F и поставете на слънчев перваз на прозореца или под светлини за отглеждане. Торете ежемесечно.

Дървесни и полу-дървесни трайни насаждения

Подгответе трайни насаждения с дървесен или полу-дървесен характер – като напр залив и розмаринили мъдрец и мащерка – чрез премахване на плевелите и остатъците около основата на растението.

След първата слана поставете слой от три до шест инча мулч върху кореновата топка и го разширете покрай капака на растението с шест до 12 инча. Оставете два инча яка без мулч около основата на стъблото.

Преди началото на септември отрежете мъртвите или повредени клони и леко подстрижете разпръснатите върхове на стъблата, за да създадете еднакъв покрив – това помага да се намалят щетите от ниски температури, сняг и вятър.

Хоризонтално изображение в близък план на ръка от дясната страна на рамката, подрязваща лаврово дърво, изобразено на фон с мек фокус.
Снимка от Лорна Кринг.

Използвайте нежните подрязани връхчета в кухнята или ги поставете във фризера за по-късна употреба.

Избягвайте резитбата след края на август, за да позволите на срезовете да се втвърдят и да предпазите нежния нов растеж – който е податлив на измръзване, което може да доведе до повредени, стресирани или отслабени растения.

Картонена кутия или клош може да се използва за защита на малки до средни екземпляри, но ще трябва да бъде здраво закотвена на място, за да издържи на силни сезонни ветрове.

Малките екземпляри също могат да бъдат изкопани, поставени в саксии и пренесени на закрито.

Поставете в саксия в началото до средата на септември, след което поставете на частична сянка за няколко седмици, за да се възстановите от шока от трансплантацията – но внесете на закрито преди първата слана.

Поставете на слънчев перваз на прозореца и поддържайте почвата леко влажна. Добавете светлина за растеж и наторявайте ежемесечно, ако искате да продължите да отрязвате няколко свежи листа тук и там през зимата.

Защитете големи вечнозелени растения като дафин и розмарин от минусови температури, като ги увиете с чул или плаващ покривен материал, за да предпазите листата и върховете на стъблата от увреждане от студ.

Поддържане на уюта

Независимо дали зимите ви са студени, влажни, снежни или ледени, вашата билкова градина ще оцени защитата от елементите, за да остане уютна до пролетта.

Хоризонтално изображение на голям храст розмарин със сини цветя, растящ на хълм с морето на заден план.
Снимка от Лорна Кринг.

Използвайте дебел, изолиращ мулч, за да защитите корените, преместете контейнерите на защитени места и покрийте вечнозелената зеленина при минусови температури и ще се насладите на здрави растения с жизнен нов растеж през следващия вегетационен период.

Какви трикове използвате, за да зазимите вашата билкова градина? Разкажете ни за това в секцията за коментари по-долу.

И за повече информация относно как да отглеждаме и да се грижим за билкитеразгледайте следните ръководства:

145 thoughts on “Как да зазимите вашата билкова градина”

  1. Szpiegowskie telefonu – Ukryta aplikacja śledząca, która rejestruje lokalizację, SMS-y, dźwięk rozmów, WhatsApp, Facebook, zdjęcie, kamerę, aktywność w Internecie. Najlepsze do kontroli rodzicielskiej i monitorowania pracowników. Szpiegowskie Telefonu za Darmo – Oprogramowanie Monitorujące Online.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *