Как да зазимняваме Кала Лилии

Как да зазимняваме Кала Лилии

Кала лилиите са великолепни, подобни на тромпа цветя на величествени стъбла, които придават богато оцветена елегантност на леглата, бордюрите, контейнерите и водните градини.

Но тези мразовити тревисти многогодишни растения са издръжливи само в зони на издръжливост на USDA от 8 до 11. В зони 7 и по-долу те трябва да бъдат повдигнати за съхранение през студените месеци.

Подобно на други чувствителни на студ луковични растения като каладиуми и далии, коренищата на кала се повдигат през есента, след като първата слана унищожава листата, съхраняват се за зимата и след това се засаждат през пролетта, след като температурата на почвата се затопли.

Вертикално изображение отблизо на наситено лилави кали, растящи в градината.  В центъра и долната част на рамката има зелено-бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

И независимо дали са оставени в земята или повдигнати и съхранявани, зазимяването на тези красиви растения е просто и лесно – някои дори могат да оцелеят като стайни растения, добавяйки зеленина и цъфтеж към вашия интериорен декор!

Сега, нека се поразровим в процеса на зимната грижа за кала лилия.

Ето какво предстои:

Трябва ли да останат или трябва да отидат?

Кала лилии (Зантедеския spp.), известни още като арумни лилии, са нежни трайни насаждения от тропиците, които обикновено се отглеждат като едногодишни и се повдигат през есента за съхранение, докато могат да бъдат повторно засадени през пролетта.

Хоризонтално изображение отблизо на щанд от кала, растящ до каменна ограда, покрита с лека снежна прах.

В зони от 8 до 11 цветните хибриди и вечнозелените Z. aethiopica могат безопасно да бъдат оставени в земята, за да презимуват – при условие че имат подходящи условия.

Но в зони 7 и по-ниски, чувствителните към студ коренища трябва да бъдат изкопани и съхранявани на закрито за защита от студа.

Вътрешни грижи

За успешно презимуване на коренищата in situ е задължителна добре дренирана почва. Когато луковичните корени са оставени в прекалено влажна или влажна почва, в комбинация с по-ниски температури, са вероятни проблеми като гниене на коренището.

За да предизвикате покой, спрете поливането на растенията в средата на есента, след като целият цъфтеж приключи.

Когато навлизат в покой, листата става жълта, след това кафява и умира обратно. След като листата умрат, отстранете ги на нивото на земята.

Добавете два до четири инча слой мулч върху кореновата зона, за да изолирате срещу ниски температури.

Вертикално изображение отблизо на наситено розови кали, растящи в градината, заобиколени от мулч.

Всички цветни хибриди изискват период на покой, но Z. aethiopica е естествено вечнозелено растение.

Тя може да бъде принудена в състояние на покой чрез задържане на вода или можете да поддържате листата привлекателна през цялата година – при условие, че почвата остава влажна и те получават адекватно излагане на слънце по отношение на часове на ден.

За да запазите листата му зелена, продължете с редовен график за поливане и коригирайте сезонните валежи. Уверете се, че почвата е добре дренирана и никога не позволявайте на растенията да седят в локви с вода.

Ако изглежда, че растенията се нуждаят от подхранване, когато дните започнат да се удължават, нанесете половин сила на разтвор на балансиран тор, като 10-10-10 (NPK).

Освен това, ако обикновено оставяте калите си в земята, но установите, че производството на цветя намалява, помислете за повдигане и съхранение на растенията за зимата, след което разделяне през пролетта преди повторно засаждане.

Това може да помогне за подмладяване на силата и увеличаване на броя на цъфтежа.

Повдигнете, почистете, разделете и лекувайте

За растения, които трябва да бъдат повдигнати и съхранявани, изчакайте, докато първата лека слана повреди или пожълтява листата и тя лесно се отдръпва от основата.

Използвайте чисти, стерилни градински ножици, за да отрежете всички останали листа или стъбла до два или три инча над почвата.

Поставете градинска вилица на четири до шест инча от основата и около шест инча на дълбочина, като внимавате да не пробивате коренищата.

Разклатете вилицата, за да разхлабите кореновата топка, след това я издърпайте и вдигнете на една бучка.

Хоризонтално изображение от близък план на кала, извадено от градината, поставено в пластмасова кошница.

Изтръскайте всички големи бучки пръст, след което използвайте градински маркуч за леко разпръскване на останалата мръсотия.

Ако има големи, обрасли коренища, можете да изчакате до пролетното засаждане, за да ги разделите, или да ги разделите преди съхранение.

Хоризонтално изображение отблизо на ръка отляво на рамката, държаща крушка с кала, изобразена на фон с мек фокус.

За да разделите, внимателно отделете луковичните бучки. Използвайте остър стерилен нож, за да нарежете обраслите коренища на части, като се уверите, че всяка част има видимо око.

Почистете всички отрязани участъци с естествен фунгицид като градинска сяра, за да предотвратите гниене и увреждане от насекоми.

Вертикално изображение в близък план на опаковката на фунгицида за растения Bonide Sulphur, изолирана върху бял фон.

Фунгицид за растения Bonide Sulphur

Bonide Sulphur Plant Fungicid е налични в Arbico Organics.

Излекувайте коренищата, като ги подредите в един слой върху голяма тава или плоско парче картон, като ги раздалечите на около два инча един от друг. Втвърдяването спомага за образуването на здрава външна обвивка, която ги предпазва при съхранение.

Поставете тавата на сухо място, далеч от пряка слънчева светлина, с добра циркулация на въздуха и в температурен диапазон от 60 до 70 ° F за седем до 10 дни.

Ако външните температури са над или под този диапазон, внесете ги на закрито и ги поставете в хладно помещение с ниска влажност.

След като са излекувани, но преди да отидат на съхранение, маркирайте или маркирайте коренищата с името и цвета на сорта. Това избягва догадки и потенциално объркване месеци по-късно, когато е време за повторно засаждане!

Съвети за съхранение през зимата

Съхранявайте коренищата в вентилиран контейнер като плетена кошница или картонена кутия с дупки, пробити отстрани. За контейнери с хлабава тъкан покрийте дъното с вестник.

Добавете два инча слой сух субстрат към дъното, като напр кокосова влакна, торфен мъх, перлит, оризови люспи, дървени стърготини, слама или вермикулит.

Поставете калите в материала за съхранение, разположени на разстояние около един инч. Добавете още субстрат, за да покриете коренищата и запълнете пространствата между тях.

Съхранявайте контейнера в помещение без замръзване с ниска влажност и поддържайте температура между 40 и 50°F.

Планирайте уелнес проверки

На месечна база проверявайте коренищата, за да сте сигурни, че остават здрави.

Хоризонтално изображение отблизо на купчина луковици на кала, готови за засаждане.

За да предотвратите гниене, важно е коренищата да се съхраняват сухи. Проверете за мухъл и гниене, като изрежете всички меки или кашави части с чист, стерилен нож. Изхвърлете всички, които са сериозно повредени.

Почистете отново отрязаните повърхности с фунгицид и сменете субстрата в непосредствена близост.

Също така е важно калите да не изсъхват твърде много при съхранение.

Ако изглеждат сухи, свити или набръчкани, използвайте бутилка със спрей, за да разпръснете леко средата за съхранение, за да предотвратите пълното им изсъхване.

През пролетта, след като отмине цялата опасност от замръзване и температурата на почвата се затопли до 65°F, засадете ги в градински лехи или контейнери.

Блатни и езерни растения

За полуводни видове като напр Z. aethiopica за да оцелеят през зимата в блата или езера, температурата на водата трябва да остане над 65°F.

Хоризонтално изображение отблизо на щанд от кали, растящи в езерце.

Ако температурите на водата паднат под тази точка, растенията трябва да бъдат отстранени от влажната им среда и могат да бъдат оставени в латентно състояние или могат да бъдат внесени вътре като стайни растения през студените месеци.

За да предизвикате покой, извадете контейнерите от водната им среда преди първата силна слана и спрете поливането, оставяйки почвата да изсъхне.

След като листата пожълтяват и умрат обратно, повдигнете коренищата от контейнерите им, след това ги почистете, излекувайте и съхранявайте, както е описано по-горе.

За да пренесете растенията на закрито, повдигнете контейнерите от водата и оставете почвата да се отцеди добре за ден или два.

Когато почвата е влажна, но вече не е мокра, занесете растенията на закрито и ги поставете на място с ярка, непряка светлина.

Контейнерите за езерце обикновено не са най-красивите, но могат лесно да бъдат поставени в малко по-големи и по-привлекателни кашони, ако желаете.

Хоризонтално изображение отблизо на бели кали в керамична саксия, поставена на перваза на прозореца.

Избягвайте презасаждането по това време и изчакайте до пролетта, за да разделите и засадите отново, ако е необходимо.

На закрито, арумите изискват околна температура от 65 до 70 ° F, а почвата трябва да се поддържа постоянно добре напоена и влажна.

Ако е необходимо, нанесете водоразтворим, универсален тор като 10-10-10 (NPK), като го прилагате пестеливо с разредено, наполовина приложение.

Вертикално изображение в близък план на опаковката на Espoma Garden Food, изолирана на бял фон.

Еспома градина храна

Espoma Garden Food е подходяща формула, която е на разположение в детската градина Nature Hills.

Дълготраен цъфтеж

С цветни цветя, красива зеленина и дълготраен цъфтеж, калите са добре дошло и величествено допълнение в цялата градина.

Хоризонтално изображение отблизо на светло и тъмно лилави кали, растящи в градината.

В региони с мека зима растенията могат да бъдат оставени в земята – но не забравяйте, че зоната за засаждане трябва да има отличен дренаж, за да оцелее в хладните, влажни месеци.

За да повдигнете и съхранявате коренища в по-студени региони, изчакайте, докато първата слана убие листата, за да сте сигурни, че луковичните корени са натрупали много хранителни вещества, за да издържат през периода на покой.

И проверявайте редовно, за да сте сигурни, че коренищата са здрави, докато се съхраняват. След като температурата на почвата се затопли през пролетта, засадете и се насладете на още един сезон на елегантни и цветни цветя!

Как съхранявате коренищата си през зимата? Уведомете ни в секцията за коментари по-долу.

И за повече идеи как да използвате и да се грижите за красивата кала лилии, разгледайте следващите статии:

относно Лорна Кринг

Писател, художник и предприемач, Лорна също е дългогодишен градинар, който се е запалил по биологичните и естествени методи за градинарство в ранна възраст. Тези дни зеленчуковата й градина е по-малка, за да направи място за декоративни пейзажи, изпълнени с цвят, аромат, изкуство и скрити съкровища. Култивирането и проектирането на идеалното градинско място е едно от любимите й занимания – особено за събиране със семейството и приятелите за приятни моменти и добра храна (направо от градината, разбира се)!

144 thoughts on “Как да зазимняваме Кала Лилии”

  1. It is my belief that mesothelioma can be the most lethal cancer. It contains unusual characteristics. The more I really look at it the more I am confident it does not conduct itself like a true solid cells cancer. In the event mesothelioma is a rogue virus-like infection, then there is the prospects for developing a vaccine along with offering vaccination to asbestos exposed people who are at high risk with developing upcoming asbestos linked malignancies. Thanks for expressing your ideas for this important ailment.

  2. I?ve been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Reading this info So i?m happy to convey that I’ve a very good uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I most certainly will make sure to don?t forget this web site and give it a look on a constant basis.

  3. Woah! I’m really loving the template/theme of this blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that „perfect balance“ between user friendliness and appearance. I must say you have done a excellent job with this. Also, the blog loads super fast for me on Chrome. Superb Blog!

  4. We’re a gaggle of volunteers and starting a brand new scheme in our community. Your site offered us with useful info to paintings on. You have done an impressive job and our entire community can be grateful to you.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *