Как да запазите семената на бамята за засаждане

Как да запазите семената на бамята за засаждане

Бамята е супер лесна за отглеждане и доставя изобилна продукция само от няколко растения.

Зеленчукът с ботаническо име Abelmoschus esculentus е също толкова щедър, когато произвежда семена, които домашните градинари могат да спестят за засаждането през следващата година.

Само няколко шушулки ще дадат десетки и могат да бъдат жизнеспособни за две или три години при правилно съхранение.

Вертикално изображение отблизо на струи от бамия, растящи в градината, изобразено на ярко слънце на фона на синьо небе.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

Искате ли да опитате ръката си в запазването на вашето собствено семе от бамя? В това ръководство ще споделя съвети, които ще ви отведат от предварителното планиране до събирането и продължаването до съхранение.

Ето какво да очаквате:

Ползите от спестяването на семена от бамия

Наред с поддържането на готови доставки и без да се налага да плащате за пресни семена през следващия сезон, има няколко допълнителни ползи от този устойчив проект за градинарство.

От една страна, вие ще знаете точно на колко години са тези семена и за колко още сезона може да успеете да ги засадите, което не винаги е вярно, когато купувате от независими онлайн продавачи или местни търговци на дребно.

Хоризонтално изображение отблизо на голяма бамя, растяща в градината.
Снимка от Роуз Кенеди.

Може също така да можете да дадете тласък на градинарите в неравностойно положение. Дори ако няколко долара за пакет не изглеждат голяма работа, тези с фиксиран доход може да нямат пари или алтернативни начини да получат такива висококачествени материали за отглеждане на собствена храна.

Ако успешно съберете и обработите дори шепа изсушени шушулки, ще имате много да споделите с групи от общността или отделни хора.

Изсушете още няколко за екстри, които да дадете на семейството и съседите. Просто не забравяйте първо да ги попитате дали искат дял, тъй като не всеки възнамерява да отглежда тези вкусни, нежни шушулки! (Загубата им, казвам.)

Хоризонтално изображение отблизо на сушени шушулки от бамя, поставени върху дървена повърхност.

Вероятно най-голямата добавена полза идва от възможността да се изберат сортове бамя, които да се отглеждат отново въз основа на знания от първа ръка.

Запазването на семена от шушулки, отглеждани във вашата градина, ви позволява да възстановите вида, който е имал най -добър вкус, е бил размер, който отговаря на вашето пространство или нуждите на реколтата, или е имал цвят или форма, които сте отгледали и харесали.

Още стъпка по стъпка инструкции за този полезен процес започват сега.

Предварително планиране

Както повечето, този проект за градинарство с зеленчуци върви по -гладко, когато планирате напред.

Една абсолютна мъст е отглеждането на сорт бамя с отворено опрашване. Не е необходимо да бъде наследство, но хибридите няма да работят, тъй като второто поколение обикновено няма да произвежда разсад, който е верен на майчиното растение.

Много забавни хибриди, като „Okra Dokra“ и „Jambalaya“, предлагат страхотен вкус и устойчивост на болести, но не са подходящи за доставка през следващата година.

Хоризонтално изображение отблизо на голямо цвете на бамя и шушулки, растящи в градината, изобразено на ярко слънце.

Трябва също да изберете вид, който узрява достатъчно бързо, че ще имате време да оставите някои шушулки да отлежат след ядливия етап.

Бамята се нуждае от топло време и обикновено 50 до 60 дни преди да даде реколта. Оставянето на плодовете да станат изключително големи може да отнеме само няколко дни, а може би още една седмица или повече.

Когато живеете там, където лятото е кратко, някои сортове няма да имат достатъчно време да образуват семена за прибиране на реколтата.

Така че не забравяйте прочетете пакети и онлайн описания на каталога преди да поръчате и изберете такъв, който можете да започнете да избирате след 50 до 55 дни. Също така помислете за започване на трансплантации на закрито, ако ще бъдете принудени за време.

Планирайте да отглеждате само един сорт или дайте достатъчно разстояние на растения от различни сортове, за да не се опрашват кръстосано.

Сериозните спестители на семена, които се опитват да запазят редки видове, ще отглеждат различни видове бамия на разстояние не по -малко от 500 до 1600 фута.

Но трябва да сте добре засадени на всеки 20 или 30 ярда един от друг, или да отглеждате един вид в предния двор и втори в задната част.

Ако нямате такава стая, помислете за изолиране на един сорт, като засадите няколко в контейнери, които можете да преместите на безопасно разстояние, след като започнат да цъфтят.

Събиране и сушене

Преди да започнете да събирате, определете кои растения са имали плодове, които са имали най -добър вкус на ядливия етап.

Не избирайте растение само защото вече случайно сте допуснали всичките му шушулки да станат твърде големи, защото няма да знаете със сигурност как са се вкусили ядливите шушулки, които са произвели, или дали те трябва да растат отново.

Само едно растение от всеки сорт бамя, което отглеждате, обикновено може да достави достатъчно количество.

Нека няколко плода върху него узреят отвъд нежната ядлива фаза. Екстериорите ще станат толкова здрави, че дори не можете да огънете шушулката или да я захапете, когато шушулките са достатъчно големи, за да започнете да прибирате реколтата за семената през следващата година.

Вертикално изображение отблизо на растение от бамя, растящо в градината, изобразено на фона на мек фокус.
Снимка от Роуз Кенеди.

Потърсете по -големите шушулки по -надолу по растението.

Тук имате две възможности.

Ако сте приключили с това растение за сезона, можете да позволите на шушулката да остане на стъблото и да я отрежете с ножица едва след като стане крехка и кафява.

Но ако все пак искате да приберете по-малките, по-нежни плодове от върха на растението, можете да изрежете всяка прекалено голяма шушулка, докато е все още зелена (или оранжева, лимоненожълта или бордо, в зависимост от сорта).

Или поставете екстра зрелите плодове в мрежеста торбичка и ги закачете да изсъхнат на хладно и сухо място, или ги поставете върху решетки или мрежести кошници, поставени върху листове пергамент, за да изсъхнат на плот.

Вертикално изображение отблизо на шушулка от бамия се отваря, за да разкрие вътрешните семена, поставени върху тъмночервена повърхност.
Снимка от Роуз Кенеди.

Оставете ги да се втвърдят, докато кожите са напукани и леко светлокафяви или бели. След това облечете градинските ръкавици, за да отворите шушулките, и върха или леко изстържете семената с пръсти.

Някои сортове бамия растат толкова големи, че може да се нуждаете от резачки, за да разрежете изсушените шушулки на две.

Отделете всички останали сухи мембрани и кожи, известни иначе като плява. Тези отломки могат да попаднат в компост, ако обичаш.

Съхранение

Процесът на съхранение на семената от бамия, за да растат отново през следващата година, е същият, независимо дали работите със собствена награда или с екстри, останали от предварително закупени сортове.

Хоризонтално изображение отблизо на запазени семена от бамия в цветна купа, избледняващо до мек фокус на заден план.

Поставете ги в чист, запечатан плик или херметически затворен контейнер с капак и ги съхранявайте на хладно и тъмно място. Уверете се, че някъде гризачи, опосуми и други подобни не могат да стигнат до тях.

Те могат да останат жизнеспособни в продължение на две или три години, което означава, че толкова време ще могат да покълнат и да дадат енергични разсад.

Но можете наистина да разчитате на тях за производство на здрави растения, само ако ги използвате още през следващия сезон.

Ако чакате по -дълго от това, опитайте се да започнете малко на закрито около месец, преди да възнамерявате да засадите, като доказателство, че семената ще покълнат.

Бамя семена за всеки!

Това е лесно един от най-простите процеси за спестяване на зеленчукови семена, които някога ще срещнете.

Хоризонтално изображение отблизо на голяма бамя, растяща в градината.

Семената са големи и се виждат лесно, а растенията произвеждат толкова много шушулки, с които можете да работите, че лесно можете да започнете отначало, ако една от стъпките не се получи.

Имате ли вече успех с този възнаграждаващ проект? Ако имате, би било хубаво да добавите полезни съвети в секцията за коментари по -долу. Това е и мястото за всички въпроси, които може да имате.

И ако сте намерили тази информация за полезна, вижте тези водачи на бамя следващия:

относно Роуз Кенеди

Запален градинар със зеленчуци и бивш колумнист на „Dirt to Fork“ за алтернативен седмичен вестник в Ноксвил, Тенеси, Роуз Кенеди е посветена на споделянето на съвети, които увеличават добивите и намаляват работата. Но тя също е отворена за градинска магия, като киселец с червени вени, който се е настанил на няколко квадратни метра от това, което е било нейната задна поляна. Тя е шампион на всички опрашители, дори на пчели -дърводелци. Другите й ентусиасти включват начинаещи градинари, слънчогледи с отворени опрашвания, италиански катерещи домати с височина 15 фута и беседка, която съпругът й пренастрои от изложбената арка на продавача на хляб. По-важното е, че Роуз обича способността на градината да направи добре поддържан маникюр практически невъзможен и да съживи духа, особено в трудни времена.

144 thoughts on “Как да запазите семената на бамята за засаждане”

  1. Thanks for the awesome blog post. Would you want to download Pokemon Emerald on PC? If yes, then first of all, you need to download the Pokemon GBA ROM on your PC. I know the site where you will get the Pokemon GBA ROM, and I would like to share a reference to an article about downloading the Pokemon GBA ROM. Check out the article for more details.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *