Как да запазите тиквените семена за засаждане през следващата година

Как да запазите тиквените семена за засаждане през следващата година

Приятели и съседи, които имат в живота ви да отглеждате тикви, за да ги споделите, са наистина късметлии. Пайове, есенни дисплеи, фенери-всичко е предвидено.

Можете да удължите този късмет, като спестите и семена, така че всички да ги засадите в градината догодина.

Библиотеките за семена, членовете на общността и други близки градинари може да оценят екстрите.

И разбира се, вие също ще се възползвате, като останат повече средства в бюджета за градинарство и сигурността на отглеждането на сорт, който вече е доказан успех.

Вертикално изображение отблизо на тиква, която е нарязана и поставена върху мехур, изобразена на фон с мек фокус.  В горната и долната част на рамката е отпечатан зелен и бял текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

Тук ще разгледаме основите на събиране, сушене и съхранение, независимо дали отглеждате сорт Cucurbita pepo, C. moschata, или C. максимуми. Ето какво да очаквате:

Най -добрите сортове тикви за пестене на семена

Може би гледате тази красота от магазина за дома, който планирате да издълбаете, или сорта пай, който сте донесли у дома от пазара на фермерите.

Или се чудите дали можете да запазите семена от тикви, които сте отгледали сами?

Хоризонтално изображение отблизо на малка тиква „Пепеляшка“, растяща в градината на лозата.

Във всеки от тези сценарии важи това предупреждение: Не се опитвайте да спасите нито един от хибридни сортове.

Те са добре за печене и ядене, но запазените хибридни семена няма да растат „истински“ за родителското растение.

Това означава, че новите растения вероятно няма да произвеждат плодове, подобни на тези от вашето растение или от пазара. Нито ще притежават другите качества, за които е отглеждан хибридът, като устойчивост на болести или високи добиви.

Ако сами сте отгледали тези прекрасни зимни тикви, ще разберете дали имате под ръка хибриден сорт. Просто погледнете пакет семенаили направете препратка към доставчика, откъдето сте ги закупили.

Всички сортове с „F1“ като част от името или описанието им определено са хибриди, докато всички, описани като „наследство“ или „отворено опрашване“, са ОК за този проект.

За щастие, дори когато изключвате хибриди, все още имате на разположение множество опции с отворени опрашвания за спестяване на семена.

„Jarrahdale“ е един от любимите ми, както защото семената са пълнички и са вкусни за печене или запазване, така и защото плътта на тази дълбоко оребрена австралийска красавица с лешникова кожа е дебела и сладко за готвене и печене.

Вертикално изображение отблизо на пакет от тиквени семки „Jarradale“, с текст вляво от рамката и ръчно нарисувана илюстрация вдясно.

„Джарахдейл“

Разбира се, за първата си година ще трябва да получите семена от „Jarrahdale“, за да отглеждате. Предлагат се в триграмови опаковки от ботанически интереси.

„Jack Be Little“ е забавен избор за тези, които са нови за пестене на семена или градинарство – или и двете! Това наследство произвежда плодове, които са само два инча високи и три инча в диаметър, идеални за малки ръце на малки деца и падащи централни части.

Отблизо квадратно изображение на малки тикви „Jack Be Little“, прясно събрани.

„Джак бъди малък“

„Jack Be Little“ се предлага в пакети от 50 семена от Burpee.

Друго предупреждение: Ако имате късмета да отглеждате два или повече сорта тикви в градината си през този сезон, предайте този проект.

Не можете да гарантирате, че двата вида не са опрашени кръстосано.

Ако имат, това няма да повлияе на външния вид или качеството на тазгодишната реколта, но някои от тиквите може да носят семена, съдържащи генетичен материал от два различни родителски сорта.

Това означава, че те биха покълнали като кръст с неочаквани качества и може да имат нежелани черти или да произвеждат плодове, които са неузнаваеми като тиква по отношение на външния вид.

По-добре е да не рискувате през цялото време, вода, плевене и торене, свързани с отглеждането на тази тежка храна, само за да откриете, че отглеждате странна мистериозна тиква, защото сте засадили събрани семена.

Вместо това, купете семена за сорта, който искате за следващия сезон, и опитайте да отглеждате само един вид, ако искате да запазите своя собствен следващия път.

Също така си струва да се отбележи, че не е нужно да се притеснявате, ако сте отглеждане на лятна тиква, или други видове зимна тиква или кратуни наблизо. Те няма да се опрашват с тикви.

Освен това, ако обожавате плод, който сте закупили от фермерски пазар и мислите да спестите семена от него, вие рискувате дори той да е определен като наследство.

Освен ако не познавате производителите и можете да определите, че това не е така, има голям шанс техните тикви от наследството също да са се доближили достатъчно, за да могат да се опрашват кръстосано.

След като извадите плодовете от хибриди или сортове, отглеждани един до друг, изборът на тиква за пестене на семена е сравнително прост.

Изберете такъв, който е с еднаква форма, безупречен и тежък за размера си – и който идва от растение, което е здраво.

След като направите своя избор, ще трябва да разберете колко семена ще трябва да пожънете, за да сте сигурни, че през следващия сезон можете да удивите всичко, което искате. Следват всички подробности, от които се нуждаете.

Колко трябва да съберете?

Обмислете всичките си нужди за засаждане – и тези на вашите приятели – когато решите колко да спестите.

Независимо дали засаждате лозя или храстови сортове, ще повлияе на вашето решение.

Вертикално изображение отблизо на ред прясно събрани тикви на земята избледнява до мек фокус на заден план.

Производителите обикновено засяват три пъти повече лозови семена, отколкото планират да пораснат до зрялост, като изтъняват най -слабите разсад, но само сеят два пъти повече за храстови сортове.

Определете колко семена ще ви трябват за следващата година и добавете още в зависимост от това дали искате да запазите екстри за други градинари, или за сезони извън този, който предстои.

Не забравяйте, че това, което събирате за сушене, има добри шансове да остане жизнеспособно до шест години, ако се съхранява правилно.

Но също така имайте предвид, че вашият може да няма покълване, което е толкова високо, колкото това на търговските сортове. Много от тях идват от трудоемко ръчно опрашвани растения, което увеличава тяхната жизнеспособност (и цената им!).

След като определите колко от вас и вашите приятели ще имате нужда от сеитба, бих добавил още 10 процента към общата сума. Това ще побере всички леки или малки, които попадат в сместа, но не успяват да покълнат.

Семената не заемат много място и винаги можете компост всички, които в края на краищата не са засадени в тиква.

Кога да запишете

Идеалното време за запазване на семената е, когато тиквата е 20 или повече дни след прибиране на реколтата.

Ако сте закупили плодовете от пазар или магазин, сигурен залог е, че вече е поне толкова стар.

Хоризонтално изображение отблизо на купчина тикви „Jarradale“.

За домашно отглежданите сортове няколко знака, показващи зрялост, включват промяна в цвета или покафеняване на стъблото, заедно с кора, която не можете да пробиете с нокът.

Научете повече за това кога да прибирате реколтата в нашето ръководство.

Едно хубаво нещо при спестяването на тиквени семки е, че няма бързане.

Всеки път, когато вече планирате да нарязвате зрелите плодове, например когато издълбаете фенера си през октомври или решите да направите пай през ноември. Просто направете делото, преди кората или месото да започнат да гният.

Как да разделим и изсушим

За да започнете, отворете плодовете на филийки.

Направете вертикален разрез, започвайки от едната страна на стъблото. Нарежете докрай през кората отгоре надолу и след това направете подходящо изрязване от другата страна.

Хоризонтално изображение отблизо на човек, който премахва семената от тиква, която е била нарязана наполовина.

Използвайте ръцете си и метален нож за масло, за да разделите двете страни, като разкриете семената и пулпата вътре.

Вместо да се опитвате да разполовите стъблото наполовина, отрежете така, че да се отскубне с едната или другата половина.

Опитайте се да нарежете достатъчно дълбоко, за да можете да разкъсате двете половини на плода. Всеки път, когато забиете по -нататък острието, рискувате да нарежете семената и искате те да останат цели.

Можете също така да разделите тиквата на две със страничен разрез, ако е клякала или овална и по -лесно се балансира по този начин. Но ще рискувате да нарежете на повече семена, когато нарязвате право през центъра.

Ако ти си издълбаване на фенер, отрежете отгоре около три инча надолу. Или изрежете и повдигнете част от горната част, която включва стъблото, оставяйки отвор за изваждане на червата.

Извадете семената с лъжичка за сладолед, метална лъжица или мерителна чаша с дръжка или с ръце. Оставете възможно най -много жилава каша, но не губете твърде много време да се притеснявате за това.

Поставете съдържанието в гевгир под хладка течаща вода и с ръце разтрийте семената и ги отделете от пулпата. Компостирайте отломките.

Хоризонтално изображение отблизо на гевгир, пълен с прясно измити семена.

Оставете семената да изсъхнат напълно върху лист за печене или парче вестник или пергамент. Това може да отнеме няколко седмици, но не бързайте. Все още влажните семена могат лесно да плесенят, което ги съсипва за засаждане.

Когато са сухи на пипане, извадете всички, които са леки, обезцветени или счупени.

Ако все още има смесени остатъци от изсушена целулоза, извадете ги с нокът, като внимавате да не натрошите корпусите.

Съвети за съхранение

Стигнахме до чистата и подредена част от този проект!

Поставете сухите семена в предварително маркирани контейнери с името на сорта и датата на събирането им.

Хоризонтално изображение отблизо на оранжева тиква със семена в плетена кошница върху дървена повърхност на фона на сено.

Оптималният избор за съхранение включва малки хартиени пликове, торбички с цип или дори буркани за бебешка храна, стига да са напълно сухи вътре и херметически затворени с капаци.

Съхранявайте контейнерите на хладно и сухо място, като тъмен килер в стая за гости, която държите доста хладно през цялата година.

Ако ги изсушите добре на въздух и след това ги запечатате в херметически затворен контейнер, е възможно безопасно съхранение тези семена в хладилника или фризера също.

Когато съхранявам голяма партида, обикновено я разделям на удобни количества, в зависимост от това колко планирам да посея и нуждите на предвидените ми получатели.

След това ги запечатвам в отделни малки крафт пликове, етикетирани по дата и колко семена има вътре.

Забивам всички пликове в пластмасов контейнер с размер на кутия за обувки, затварям капака и го пускам във фризера. Изваждам пликовете един по един, ако е необходимо.

Можете да разчитате на семена, които съхранявате по този начин, за да останете жизнеспособни минимум три или четири години, а може би цели шест.

Това е голямо количество семена, Чарли Браун!

Оценявам начина, по който лесно можете да запазите тиквени семки от същите плодове, които използвате за готвене. Или можете да ги използвате първо за есенни дисплеи, а след това да ги отрежете и да приберете каквото ви е необходимо по -късно.

Хоризонтално изображение отблизо на тиква, която е отрязана и разсипва семена върху метална повърхност.

Имате ли вече опит с този проект или въпроси за него? Не се колебайте да споделите в секцията за коментари по -долу, така че всички ние можем да предложим помощ или да се насладим на вашето мнение.

И ако това отразяване ви е настроело за повече информация относно засаждането и яденето на тези есенни фаворити, вижте тези водачи за тиква следващия:

относно Роуз Кенеди

Запален градинар със зеленчуци и бивш колумнист на „Dirt to Fork“ за алтернативен седмичен вестник в Ноксвил, Тенеси, Роуз Кенеди е посветена на споделянето на съвети, които увеличават добивите и намаляват работата. Но тя също е отворена за градинска магия, като киселец с червени вени, който се е настанил на няколко квадратни метра от това, което е било нейната задна поляна. Тя е шампион на всички опрашители, дори на пчели -дърводелци. Другите й ентусиазации включват начинаещи градинари, слънчогледи с отворени опрашвания, италиански катерушки домати с височина 15 фута и беседка, която съпругът й пренастрои от изложбената арка на продавача на хляб. По-важното е, че Роуз обича способността на една градина да направи добре поддържан маникюр практически невъзможен и да съживи духа, особено в трудни времена.

1 270 thoughts on “Как да запазите тиквените семена за засаждане през следващата година”

  1. My brother suggested I would possibly like this website.
    He used to be entirely right. This submit actually made my day.
    You can not consider simply how so much time I had
    spent for this info! Thank you!