Как да идентифицираме и контролираме мухата от ръжда от моркови

Как да идентифицираме и контролираме мухата от ръжда от моркови

Psila rosae

Необходими са малко работа и търпение, за да отгледате перфектна реколта от прави, красиво оранжеви, гладка кора, хрупкави и вкусни моркови.

Почвата трябва да е ронлива и дълбока, те се нуждаят от вода и тор и има различни насекоми, които може да настояват за първото хапване – не на последно място е Psila rosae.

Вертикално изображение отблизо на прясно събрани моркови в купчина върху повърхността на почвата.  В горната и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Известни още като моркова ръждясата муха, червеите на тази малка муха не са шега. Благодарение на малкия им размер и добре скритото им хранене, повредата им може да бъде неприятна изненада по време на прибиране на реколтата, ако не следите внимателно растенията си.

Как можете да се справите с тези гладни червеи?

Всичко, което трябва да знаете за тях, е изложено за вас по-долу!

Ето какво ще покрием:

Какво представляват мухите от ръжда от моркови?

Известни също като муха от корен на моркови, ларвите на този вредител обичат – познахте – тези сладки, хрупкави, оранжеви градински продукти.

Те също ще атакуват целина, целина, магданоз, пащърнаки други членове на семейството на Apiaceae (известни още като Umbelliferae), дъвчат корените.

Отблизо вертикално изображение на морков, заразен с ларви на ръждива муха.
Снимка от Уитни Краншоу, Щатски университет в Колорадо, Bugwood.org.

Симптомите на заразяване включват пожълтяване и умиране на листата и загиване на растенията, увяхване, закърняване, луковични и раздвоени корени и коренови тунели.

По-старите растения може да са в състояние да приемат малко хранене и ще покажат само някои белези на корените, но тези вредители могат да убият по-младите растения.

Хоризонтално изображение отблизо на моркови, повредени от ларви на ръждива муха, поставено върху дървена повърхност.
Снимка от Rasbak, Wikimedia Commons, чрез CC BY-SA.

Тунелите, които копаят, стават ръждивочервени на цвят от остатъците от незрелите вредители и те се удвояват като отлична входна точка за патогени.

Идентификация

Възрастните са малки, дълги шест милиметра лъскави мухи с тъмен цвят на корема и гръдния кош, ясни крила и оранжево оцветена глава. Те са слаби летци.

Хоризонтално изображение в близък план на две възрастни мухи от ръжда от моркови, изпратени и поставени върху дървена повърхност.
Снимка от Rasbak, Wikimedia Commons, чрез CC BY-SA.

Ларвите са твърди, бели до жълто-кафяви личинки, които растат до осем милиметра дължина.

Хоризонтално изображение отблизо на личинка от ръжда от моркови, поставена върху дървена повърхност.  Спойлер: изглежда отвратително.
Ларвите на Psila rosae. Снимка от Rasbak, Wikimedia Commons, чрез CC BY-SA.

Яйцата са бели и дълги около половин до един милиметър.

Биология и жизнен цикъл

Тези вредители презимуват като какавиди в почвата близо до скорошни посевни култури или плевели, или като ларви в корените на моркови, оставени в полето или градината.

Възрастните се появяват в края на пролетта, когато е все още хладно и влажно. Те ще прекарват по-голямата част от времето си в периферията на парцела, като обикновено летят само за да снасят яйца.

Всяка женска може да снася до 40 яйца в гроздове от до три яйца всяка, на повърхността на почвата близо до основата на растенията.

Хоризонтално изображение отблизо на ларва на ръждива муха, заразяваща кореноплоден зеленчук.
Снимка от Rasbak, Wikimedia Commons, чрез CC BY-SA.

В рамките на 10 дни от яйцата се излюпват ларви, които навлизат в корените. Те обикновено дъвчат долната част на корените на моркови и горната част на пащърнака.

Личинките се хранят в продължение на няколко седмици, преди да какавидират в почвата до 25 дни и да се появят като възрастни. Ларвите от второ поколение често активно увреждат морковите до август и могат да се появят едно до три поколения годишно.

Мониторинг

Търговските фермери често използват жълти лепкави карти на нивото на почвата, за да наблюдават активността на възрастните мухи. Можете да дръпнете корен тук-там във вашата градина, за да проверите и за повреди.

Органични методи за контрол

В този раздел ще научите, че има няколко нехимични метода за предотвратяване и контрол на тези вредители, унищожаващи реколтата.

Културен и физически контрол

Контролирайте алтернативните плевели-гостоприемници, като бучиниш, диви моркови и други чадъри около градината, за да намалите зимуващите места.

По същите причини изчистете всички остатъци от реколтата в края на сезона и вместо да прибирате моркови тук-там, прибирайте цели парцели наведнъж.

Тъй като презимуването се извършва в близост до растенията гостоприемници и възрастните са слаби летци, използвайте стратегии за сеитбообращение, за да избегнете засаждането на същото място като предходния сезон. Това трябва да ви помогне да избегнете по-голямата част от първото излюпване през следващата година.

Ако живеете в район, където морковите могат да понасят летни температури, отложете засаждането до тогава, когато повечето от възрастните от първо поколение ще умрат, което може да бъде в средата на юни.

Хоризонтално изображение на покривки на редове, използвани за защита на културите от вредители.

Изключете възрастните да снасят яйца във вашата реколта на първо място, като покриете растенията веднага щом поникнат или по-рано с плаващи редови капаци.

Проучванията показват че взаимното размножаване с копър, лук, невенчетаи невен може да помогне за намаляване P. rosae щета.

Биологичен контрол

И мухи, и калинки ще атакува тези вредители, така че засаждането на цветя за привличане на тези полезни не само изглежда красиво, но е и полезно!

Хоребус грацилис и Loxotropa tritomaвидове паразитни оси, се използват като биологичен контрол в Канада.

Органични пестициди

Има няколко опции за пестициди за домашни градинари, но повечето имат ограничена ефективност. Възрастните са мънички, трудно се виждат и трудно се хващат със спрейове. Личинките са добре защитени в почвата и корените.

Вертикално изображение в близък план на бутилка Monterey Garden Insect Spray, изолирана на бял фон.

Монтерей градински спрей против насекоми

Spinosad – във формулировки като Monterey Garden Insect Spray, който е налични в Arbico Organics – може да се приложи върху растенията, след като видите ларвите за контрол.

Контрол на химически пестициди

Химическите пестициди се използват от търговски производители. Те често използват гранулиран продукт, добавен към браздите по време на засаждането, и пиретроид, напръскан за контрол на възрастни по време на вегетационния сезон.

В домашната ви градина химическите пестициди често причиняват повече вреда, отколкото полза. Те могат да бъдат опасни за полезни буболечки, опрашители, птици и други живи организми, както и за почвата, въздуха и водата.

Болка в моркова

Най-лошото е чувството, когато щастливо дърпате реколтата си, очаквайки красиви, дълги, оранжеви корени, само за да откриете пълни тунели в изкривените, закърнели корени.

Хоризонтално изображение отблизо на ред моркови, растящи в градината.

Понякога повредените части могат да бъдат отрязани или обелени, оставяйки някои ядливи парченца, но това не е обилната реколта, която очаквахте, когато внимателно подготвихте меко легло за семената през пролетта.

Вместо просто да се надявате, че тази досадна малка муха няма да намери вашия пластир, използвайте различните методи, за които говорихме по-горе, за да поставите шансовете във ваша полза.

Имали ли сте някога проблеми с P. rosae личинки във вашата градина? Кажете ни как сте се отървали от тях, като споделите в коментарите по-долу!

Докато сте на това, прочетете повече от тънкостите на отглеждането на моркови тук:

151 thoughts on “Как да идентифицираме и контролираме мухата от ръжда от моркови”

  1. Kompatybilność mobilnego oprogramowania śledzącego jest bardzo dobra i jest kompatybilna z prawie wszystkimi urządzeniami z Androidem i iOS. Po zainstalowaniu oprogramowania śledzącego w telefonie docelowym można przeglądać historię połączeń, wiadomości z rozmów, zdjęcia, filmy, śledzić lokalizację GPS urządzenia, włączać mikrofon telefonu i rejestrować lokalizację w pobliżu. https://www.xtmove.com/pl/how-to-download-and-install-spy-app-on-android-phone-for-free/

  2. Атмосфера волшебства и красоты
    12. Эксклюзивный дом из бруса 9х12: индивидуальный подход
    одноэтажный дом из бруса 9х12 [url=https://domizbrusa9x12spb.ru/]https://domizbrusa9x12spb.ru/[/url] .

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *