Как да идентифицираме и контролираме ябълковите червеи

Как да идентифицираме и контролираме ябълковите червеи

Rhagoletis pomonella

Ние, градинарите, обикновено не обичаме да споделяме плодовете и зеленчуците си, особено не с гърчещи се червеи, и най-малко когато ги намираме в един от любимите ни видове продукти: ябълките.

За съжаление, лети като Rhagoletis pomonella не питайте, преди да снесат яйцата си върху плодовете ви, така че нямаме много мнение дали ларвите им ядат или не.

Вертикално изображение отблизо на ябълково дърво със зрели плодове, растящи в градината.  В центъра и отдолу на рамката има зелено-бял печатен текст.

Свързваме се с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

Или ние?

Има различни начини да спрете тези вредители, преди да успеят да стигнат до плодовете на вашата овощна градина, и ще ги откриете в това ръководство.

Ето какво ще разгледаме:

Какво представляват ябълковите червеи?

Ябълковите червеи са основна заплаха за Малус домашнано тези вредители също ще атакуват раци, глог, крушаслива, череша и cotoneaster растения.

Те са местни в източните Съединени щати и Канада, но този вид е мигрирал на запад и се е превърнал в сериозен вредител от бряг до бряг в Северна Америка.

Хоризонтално изображение в близък план на три ябълки, показващи признаци на заразяване с ларви на Rhagoletis pomonella.
Снимка от HJ Larsen, Bugwood.org.

В областите, където яйцата са били снесени върху плода, ще видите малка трапчинка. Тъй като ларвите се хранят вътре, заразените плодове стават изкривени, негодни за консумация, без костилки, деформирани, изгнили и обезцветени.

Хоризонтално изображение отблизо на ябълков червей, заразяващ гнил плод.
Снимка от Whitney Cranshaw, Държавен университет на Колорадо, Bugwood.org.

Възрастните мухи се появяват през лятото и присъстват от юли до септември, като популациите достигат своя пик в края на юли и началото на август.

Те могат да бъдат объркани с ларви на троскот (Cydia pomonella) и онлайн търсене на снимки на R. pomonella повреда често ще показва снимки на неправилно обозначени щети от потник.

Но троскотните молци създават тунели през плодовете, оставят след себе си пелети и техните ларви имат отделни капсули на главата и шест крака – за разлика от ларвите на Rhagoletis pomonella.

Те също растат до 20 милиметра дължина, което е два пъти повече от размера на ябълковите червеи.

Вертикално изображение в близък план на зрял плод, заразен с ларви на потник.
Увреждане на ларвите на зъбния молец.

Ябълкови личинки и снежнозелени личинки (Rhagoletis zephyria) изглеждат много сходни, но червеите от снежноплодни плодове не се хранят с ябълки или круши.

Идентификация

Ларвите са бели, безкраки червеи, без ясно изразена капсула на главата. Но те имат две тъмни куки за уста. Когато са зрели, те могат да достигнат дължина от шест и половина до осем милиметра.

Какавидите са с овална форма, пет милиметра дълги и златисто до кафяви на цвят.

Хоризонтално изображение отблизо на възрастна муха Rhagoletis pomonella, изобразено на фон с мек фокус.
R. pomonella възрастен. Снимка от Джоузеф Бергер, Bugwood.org.

Възрастните са мухи с дължина четвърт инч, които приличат на домашни мухи, освен че имат черни и бели петна.

Ясните им крила имат черна увиснала VF-образна маркировка, имат бяло петно ​​там, където гръдният им кош достига до корема им, и мътни червени очи. Женските имат четири бели ивици на корема си, докато мъжките имат три.

Биология и жизнен цикъл

Какавидите зимуват под земята близо до растенията гостоприемници, а възрастните започват да се появяват през лятото, като продължават да се появяват през целия сезон до есента.

Хоризонтално изображение отблизо на ябълка, нарязана наполовина, за да покаже увреждане от ларвите на Rhagoletis pomonella.
Снимка от EH Glass, Станция за селскостопански експерименти в щата Ню Йорк, Bugwood.org.

Възрастните, които имат продължителност на живота от две до четири седмици, може първоначално да се хранят с медена роса, птичи изпражнения и други апетитни хапки извън вашата овощна градина или градина, в горите или храстите наблизо.

След като се хранят в продължение на седем до 10 дни, те стават полово зрели, чифтосват се и женските са привлечени от зреещи плодове, в които да снасят яйцата си. Всяка женска може да снесе до 500 яйца.

Веднъж излюпени, ларвите се хранят три до четири седмици във вашите ябълки, череши или круши.

След като плодовете опаднат, ларвите излизат и какавидират в почвата. Това е важно да се знае за ръководството, така че го имайте предвид!

Мониторинг

Ако изчакате да определите дали имате проблем с ябълков червей, докато не видите повреден плод, вече сте закъснели.

Това насекомо е толкова голям проблем, а техниките за наблюдение, разработени и използвани от производителите, са уникални и гениални.

Често споменавам лепкави капани в този раздел на ръководствата за борба с вредителите и обикновено имам предвид тези жълти лепкави карти, които са налични в Arbico Organics.

Квадратно изображение отблизо на жълт лепкав капан, висящ в градината.

Жълти лепкави карти

Те работят и за наблюдение на тези мухи, но не толкова добре, колкото лепкав, яркочервен, кръгъл пластмасов капан.

Капанът трябва да е с диаметър три инча с яркочервен цвят, за да работи достатъчно добре, за да се използва като ефективен инструмент за наблюдение, както и като инструмент за управление.

Така наречените Ladd капани съчетават жълт правоъгълен лепкав капан с червена сфера за увеличен капацитет на улавяне и те са специално проектирани за насочване към ябълкови червеи.

Arbico Organics носи комплект с всичко необходимо, за да настроите тези специфични капани.

Близък план на съдържанието на комплект за борба с ябълков червей, изолиран на бял фон.

Комплект капан за ябълкови червеи

Червена ябълка, покрита с лепкаво покритие Tanglefoot Tangle-Trap, също работи, но според мен това е загуба на плодове.

Закачете един капан на 100 плода и окачете не само в самите овощни дървета, но и в диви ябълки, глог и други диви гостоприемници наблизо. Закачете капаните от юни и ги проверявайте всяка седмица, за да почистите мухите, нанесете отново лепкав материал, ако е необходимо, и наблюдавайте броя.

Органични методи за контрол

В този раздел ще намерите разнообразие от методи за контрол, които можете да използвате като част от цялостен интегрирано управление на вредителите (IPM) стратегия, за да се опитате да контролирате тази проклятие на съществуването на ябълките.

Културен и физически контрол

Улавянето на възрастните с капаните, споменати в раздела за наблюдение по-горе, е една стратегия, която помага за намаляване на щетите.

Други методи включват използване на физически бариери.

Можете да използвате найлонови торбички с ципове, за да затворите плодовете върху вашите дървета или да закрепите найлонова торбичка около плодовете през юни, оставяйки малък отвор на дъното, за да изтече водата, или използвайте найлоновите торбички Arbico Organics носикоито се разтягат с плода докато расте.

Близък план на опаковката на Maggot Barriers, изолирана на бял фон.

Бариери от червеи

Технически спрей, но действащ като физическа бариера, каолинова глина, налични в Arbico Organicsсъщо се използва за обезсърчаване на снасянето на яйца.

Отблизо опаковката на Novasource Surround WP Crop Protectant, изолирана на бял фон.

Съраунд WP

Капаните и каолиновата глина правят страхотен контролен дует. Веднъж напръскан върху растенията, светлият цвят на глината е визуален репелент, който възпира насекомите от иначе привлекателните, ярко оцветени плодове.

Глината действа и като физическа бариера, което затруднява женските да снасят яйцата си.

Каолиновата глина не издържа дълго, за съжаление, и трябва да се нанася отново след дъжд и когато плодът се разшири.

Поддържането на вашата градина или овощна градина чиста също е от съществено значение.

Внимавайте за плодове с трапчинки и ги отстранете и унищожете, за да скочите върху ларвите, преди плодовете да паднат и ларвите да какавидират. Берете плодовете си често, събирайте падналите плодове възможно най-скоро и не компостирайте заразените плодове.

Биологичен контрол

За съжаление, биологичните средства за контрол не са ефективни срещу това насекомо.

Възрастните нямат специфични значими врагове освен странния гладен хищник, а ларвите се крият в плода и са трудни за достигане от хищни насекоми и други врагове.

Органични пестициди

Използването на пестициди срещу ларвите не е полезно, но можете да опитате да приложите спиносад, наличен като Entrust SC Naturalyte Insect Control в Arbico Organics към листата, за да потисне възрастните.

Близък план на бутилка Entrust SC Naturalyte Insect Control, изолирана на бял фон.

Доверете се на SC Naturalyte Insect Control

Имайте предвид, че този продукт може да бъде токсичен за опрашители и други насекоми, така че не го прилагайте през деня, ако има цъфтеж и присъстват пчели.

Химически контрол на пестицидите

Тъй като ларвите са безопасно скрити в плодовете и възрастните може да не посещават овощната градина, докато не са готови да снасят яйца, може да бъде трудно да се контролират с контактни химикали.

Карбарилът и фосметът, прилагани три до четири пъти на сезон, се използват успешно срещу ябълковите червеи. Имайте предвид, че много химически пестициди са опасни за полезните насекоми и други организми, които могат да обитават вашите дървета.

Вземете свой собствен пай от бъдещето, лети

Тези малки мушици и техните дразнещи ларви не са лесни за намиране и контрол, но за щастие ние знаем трик или два, които могат да ни помогнат в битката за ценните ни ябълки.

Капаните и физическите бариери може да не са най-добрите варианти за търговските производители на ябълки, но за нас, градинарите и овощарите в задните дворове, това са управляеми и ефективни опции, които да опитаме.

Струва си поне да се опитаме да спасим бъдещите си пресни закуски и пайове, нали?

Хоризонтално изображение отблизо на узряла зелена ябълка, заразена с червеи.
Снимка от Whitney Cranshaw, Държавен университет на Колорадо, Bugwood.org.

Имали ли сте някога проблеми с тези често срещани, сериозни вредители във вашата градина? Кажете ни в коментарите по-долу как се справихте с тях! И не се колебайте да ни пишете, ако имате въпроси.

Докато сте в това, прочетете за други вредители и болести, които засягат ябълковите плодове тук:

143 thoughts on “Как да идентифицираме и контролираме ябълковите червеи”

  1. Gdy zapomnisz hasła do zablokowania ekranu, jeśli nie wprowadzisz prawidłowego hasła, odblokowanie i uzyskanie dostępu będzie trudne. Jeśli okaże się, że Twój chłopak / dziewczyna jest podejrzana, być może pomyślałeś o włamaniu się do jego telefonu Samsung, aby uzyskać więcej dowodów. Tutaj zapewnimy Ci najlepsze rozwiązanie, jak złamać hasło telefonu komórkowego Samsung. https://www.xtmove.com/pl/how-to-track-samsung-phone-and-hack-password-without-them-knowing/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *