Как да идентифицираме и контролираме граховите дръжки

Как да идентифицираме и контролираме граховите дръжки

Bruchus pisorum

Те може и да не са истински дългоносици, но няма съмнение, че тези вредители са подли. Скривайки се в граховите семена в шушулките, те могат да съсипят иначе красива, обилна реколта.

Вертикално изображение в близък план на възрастен грахов дървесник (Bruchus pisorum) върху растение, изобразено на фон с мек фокус.  В горната и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Най-лошата част: те ще станат известни след цялата упорита работа по отглеждането и прибирането на реколтата, като често се появяват от семената на склад.

Какво може да се направи за тях?

Всичко, което трябва да знаете за тези малки насекоми, е изложено за вас по-долу!

Ето какво ще покрием:

Какво представляват граховите дръжки?

Граховите дългоносици не са истински дългоносици и всъщност принадлежат към семейство листни бръмбари, Chrysomelidae. Липсва им муцуната, която отличава истински дръжки. Други общи имена на тези вредители включват грахов бръмбар или грахов бръмбар.

Известни като значителни вредители от средата на 1700-те, те са били случайно въведени в Северна Америка от Европа през 1600-те чрез заразени семена.

Сега те се срещат навсякъде, където се култивира грах, включително в САЩ и Южна Канада, както и в повечето умерени региони на Азия, Европа, Северна Африка и Австралия.

Хоризонтално изображение в близък план на увреден грах и брюхус пизорум.
Заразено семе

Те са монофаги, хранят се изключително с Pisum sativum или полски грах, атакуващ растения както в градини, така и в големи търговски полета.

Идентификация

Bruchus pisorum възрастните са дълги пет до седем милиметра и широки два милиметра и половина. Женските са малко по-големи от мъжките.

С кълбовидна форма бръмбарите имат дълги крака и къса глава. Техните антени са по-малко от една трета от дължината на тялото им.

Хоризонтално изображение в близък план на грахов дружелюбник (Bruchus pisorum), заразяващ лист, изобразен на фон с мек фокус.
Bruchus pisorum

Меко сиво или кафяво до черно на цвят, те имат неправилни бели петна върху елитрата или покрива на крилата. Елитрите са къси, с оголен последният коремен сегмент. Този сегмент има бяла шарка, която някои описват като самолетна.

Ларвите са безкраки, кремаво бели, С-образни личинки с кафява глава. Те растат до пет милиметра дължина.

B. pisorum яйцата са ярко жълти, с овална форма и дълги един и половина милиметра.

Въпреки че общите им имена са много сходни, това не са същите видове като граховите листни дръжки (Sitona lineatus), които се хранят с кореновите възли под земята, както и с листата и растящите връхчета на едногодишни бобови растения, включително полски грах, леща и фасул.

Хоризонтално изображение отблизо на Sitona lineatus върху повредена зеленина, изобразена на фон с мек фокус.
Sitona lineatus

Възрастните от този вид са стройни и сиво-кафяви, с три ясно изразени светли надлъжни ивици, минаващи надолу по гръдния кош.

Биология и жизнен цикъл

B. pisorum произвеждат едно поколение годишно, като отнемат 50 до 80 дни за завършване на цикъла от полагането на яйца до появата на възрастни.

Възрастните зимуват край нивите и се появяват, след като температурите достигнат 68°F, често съвпадащо с времето, когато грахът започва да цъфти. Те ще изминат до пет километра, за да намерят цветята, привлечени от аромата им.

Възрастните ще нахлуят в реколтата за три до четири седмици. И мъжките, и женските се хранят с цветя, листа или шушулки, но първоначално те са особено привлечени от цветен прашец.

Яйчниците на женските узряват след консумация на значителни количества прашец и след това ще настъпи чифтосване. Летливите фитохимикали, освободени от растението, сигнализират за началото на снасянето на яйца.

Вертикално изображение отблизо на Bruchus pisorum, заразяващо цвете, изобразено на фон с мек фокус.

Женските снасят яйцата си от външната страна на шушулките. Яйцата се излюпват за една до три седмици, в зависимост от условията, а ларвите се заравят в шушулката, оставяйки отличителни, малки, подобни на точки.

Ларвите растат в развиващите се семена вътре в шушулките или в съхраняваните или покълнали семена, преминавайки през четири ларвни етапа (старти) в продължение на четири до осем седмици.

Хранейки се с граха отвътре, само една ларва може да оцелее на развиващо се семе. Оптималните температури за развитие на ларвите и какавидите варират от 89 до 105°F.

След като какавидират за около две седмици вътре в семената, възрастните, които се появяват, дъвчат очевиден кръгъл изходен отвор с размери два и половина милиметра.

Това може да се случи преди прибиране на реколтата, което позволява на възрастните да се разпръснат по местата за презимуване или около месец след прибиране на реколтата, което изненадва фермера или градинаря. Големите популации могат да унищожат съхраняваната реколта. Засегнатите семена не са годни за консумация от човека.

Хоризонтално изображение на грах от градината в близък план, показващо щети от дръжки, поставени върху дървена повърхност.
Снимка от Malte, Wikimedia Commons, чрез CC BY-SA.

Жизненият цикъл обаче не може да продължи при съхранение, тъй като възрастните се нуждаят от цветен прашец, за да се размножават, и развиващи се шушулки, в които ларвите да се заровят.

Мониторинг

Тъй като възрастните често не изникват от семето и щетите не са очевидни, докато грахът не бъде на склад, мнозина мислят за B. pisorum като хранителен вредител. Въпреки това, както е очевидно от тяхната биология и жизнен цикъл, проблемът започва много по-рано.

Хоризонтално изображение в близък план на мрежа за почистване, изобразена на фон с мек фокус.
Почистена мрежа.

Земеделските производители често използват мрежи за метене, за да наблюдават възрастни на всеки три до четири дни след началото на цъфтежа. Ако имате по-малка реколта, проверете цветята за възрастни, тъй като тези вредители са много привлечени от техния аромат.

Органични методи за контрол

За щастие домашните градинари рядко виждат тези вредители в количества, които не могат да бъдат контролирани с естествени методи, особено културни контроли.

Културен контрол

Културният контрол е много ефективен за тези вредители, компенсирайки липсата на биологичен контрол и ограничените химически възможности.

Засятите семена трябва да са без насекоми, а хигиената на фермата е от съществено значение. Не забравяйте да закупите семена от реномиран доставчик.

Полевите санитарни практики – като унищожаване на растителни остатъци, предотвратяване на разбиване на шушулките при прибиране на реколтата чрез бране на грах, преди да е изсъхнал, и елиминиране на доброволни грахови растения – могат да извършат дълъг път към опазването на бъдещите култури.

Ако оставите места за зимуване на възрастните, като например остатъци, оставени по краищата на полето или градината, разчитайте, че ще се сблъскате с повтарящи се зарази година след година.

Сеитбообращението е ефективно, ако се прилагат и добри санитарни условия, особено в малки градини. Изрязване на капан все още се проучва и все още не е намерена ефективна реколта.

Ранното засаждане и прибиране на реколтата работи добре. Ранното засаждане дава на растенията шанс да цъфтят, преди да нахлуят вредителите.

Ранното прибиране на реколтата, когато насекомите са все още незрели и щетите са минимални, заедно с прибирането на реколтата преди да се появят възрастните и да се преместят в зони за хибернация, може да намали изобилието от вредители през следващата година.

Съхраняването на прибрания грах при 1°F за една нощ може да убие B. pisorum във всеки етап от жизнения им цикъл, който може да се крие вътре, и охлаждането не трябва да влияе на степента на покълване в запазените семена. Това е страхотна идея, ако планирате да засадите свои собствени семена.

Биологичен контрол

Triaspis thoracicus е малка оса, която паразитира B. pisorum ларви и се използва в Австралия и Канада за биоконтрол.

Използването на овце за паша на растителни остатъци е по-практично за много фермери и дребни стопани. Животните ще ядат натрошени шушулки, доброволни грахови растения и всякакви други заразени растителни части.

Органични пестициди

За съжаление, днес няма налични органични пестициди, които да са ефективни срещу тези вредители. За щастие другите методи, описани по-горе, осигуряват добър контрол, ако се комбинират множество стратегии.

Контрол на химически пестициди

Пестицидите обикновено не са необходими за използване в домашни градини.

След като ларвите се излюпят и заровят в шушулките, те са защитени от повечето инсектициди, така че времето е ключово ако използвате спрейове. Стремете се да напръскате възрастните, след като повечето са нахлули, но преди снасянето на яйцата.

Търговските производители често чакат, докато първите цветя изсъхнат, за да пръскат.

Граничните пръскания също са ефективни, като улавят презимуващите възрастни точно преди да се отправят към полето.

Малатион, карбарил, пиретроиди и органофосфати могат да бъдат полезни срещу този вредител. Въпреки това, имайте предвид, че много пестициди са трудни полезни насекоми и опрашители.

Дървожникът, който не е

Може да е плашещо да знаете, че вашият грах може да приютява скрит вредител точно в този момент.

Хоризонтално изображение в близък план на насекомо от грахово зърно, заразяващо бяло цвете, изобразено на фон с мек фокус.

Добрата новина е, че културният контрол е много ефективен, така че започнете рано и използвайте различни методи, за да ударите този бръмбар, където – и кога – има значение.

Забелязвали ли сте някога дупки във вашия грах, които не са били там преди? Разкажете ни за това в коментарите по-долу!

И за повече информация относно отглеждане на грах във вашата градина, вижте следните ръководства:

119 thoughts on “Как да идентифицираме и контролираме граховите дръжки”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *