Как да идентифицираме и лекуваме болестите по калина

Как да идентифицираме и лекуваме болестите по калина

Калина е род от над 150 вида широколистни и вечнозелени многогодишни растения, които се отличават с ефектни цветя и атрактивна зеленина, много от които са родом от Северна Америка.

Повечето видове са дървесни храсти, въпреки че някои имат навик на разпръскващ растеж, а други могат да бъдат подрязани в дървоподобна форма.

Тези универсални растения с ниска поддръжка са лесни за отглеждане и – в зависимост от вида и зоната на отглеждане – ще виреят на сенчести места или на пълно слънце.

Вертикално изображение отблизо на цъфтящ храст от калина, растящо в градината, изобразено на фон с мек фокус. В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

В нашата ръководство за отглеждане на калина, ние обхващаме как да отглеждате тези растения във вашия пейзаж.

В тази статия ние предоставяме преглед на основните заболявания, които могат да засегнат калината, повечето от които са лечими, и обясняваме как да ги контролираме.

Ето какво ще покрием:

За щастие калината като цяло е устойчива на повечето болести. Заразените растения обикновено са отслабени от неправилна грижа или в противен случай са в лошо здраве.

Следователно трябва да сте в състояние да предотвратите заболяване, като се уверите, че техните нужди са задоволени.

Хоризонтално изображение на храст от калина, растящ в есенната градина с други трайни насаждения и дървета в мек фокус на заден план.

Отглеждането на тези храсти на пълно слънце ще помогне за предотвратяване на много от тези заболявания, които обикновено се появяват във влажни и влажни условия.

Ако растението е нараснало много гъсто, вътрешността може да задържа влага. Подрязването на клоните в центъра на растението може да помогне за увеличаване на въздушния поток и предотвратява натрупването на влага.

Също така отстранете всички растителни материали, които паднат на земята, тъй като в тях могат да се приютят болестотворни организми.

Ако, въпреки всичките ви усилия, изглежда, че храстът ви има симптоми на заболяване, вероятно това е причинено от едно от следните шест състояния:

1. Листно петно ​​от водорасли

Както показва името му, това заболяване причинява инфекция, която показва симптоми по листата. Петната започват да са малки и бледозелени, преди да станат червеникави или светлокафяви. Те често имат пернати ръбове и изглеждат като леко повдигнати.

Прохладните и влажни условия благоприятстват развитието на петна по листата от водорасли. Вятърът и пръскащият дъжд ще разпространят този вид водорасли в близката зеленина.

Организмът, който го причинява, вид водорасли, известен като Cephaleuros virescens, зимува в петна по листата, готов да порази отново през пролетта.

Можете да контролирате петна по листата на водорасли с меден фунгицид, като този от Bonide на разположение от Arbico Organics.

Вертикално изображение в близък план на бутилка със спрей Bonide Copper Fungicide, изолирана върху бял фон.

Бонид течен меден фунгицид

Лекувайте калините си, когато за първи път видите симптомите, след това повтаряйте на всеки 10 до 14 дни, докато болестта бъде овладяна.

2. Коренно гниене на армилария

За съжаление, видовете на Армилария (медената гъба) се срещат в почвите по целия свят и могат да причинят фатални инфекции по различни дървета и храсти, включително калина.

Може да нямате представа, че вашият храст е заразен, докато внезапно не умре. Симптомите включват пожълтяване на листата и забавен растеж.

Можете да наблюдавате признаци на присъствието на тази гъба като бяла постелка, ако отлепите кората близо до дъното на храста. Понякога ще има жилави черни израстъци по корените или почвата около вашето растение, които са известни като ризоморфи или шнурове.

Няма лек за това заболяване и ако откриете, че калината ви има тежка инфекция, трябва незабавно да я изкопаете и да я унищожите в кошчето, а не на вашата купчина компост.

Опитайте да премахнете колкото можете повече корени и унищожете и тях. Това ще помогне да се предотврати оставането на гъбичките в почвата и заразяването на други растения.

Освен това трябва да премахнете почвата около кореновата зона и да я изхвърлите.

Няма да можете да отглеждате калина в същата област, след като почвата се е заразила.

Въпреки това здравите растения са по-малко склонни да се заразят с това заболяване, така че се уверете, че почвата се дренира добре, наторявайте правилно и осигурявайте допълнителна вода по време на периоди на суша.

3. Botryosphaeria Canker

Тази гъбична инфекция е сериозна, но за щастие засяга само храсти, които вече са в лошо здраве.

Вашата калина ще бъде най-податлива, ако е стресирана от суша, така че не забравяйте да осигурите допълнително напояване по време на сухи периоди.

Областите на храста, които са били подрязани или които имат повредена кора, също са уязвими за инвазия от тази гъба. Здравите растения обикновено предпазват от такива инфекции, но те могат да се разпространят при нездравословни.

Първият признак за това заболяване са листата, които увяхват и умират.

След това клоните умират. Те ще бъдат покрити с черни или тъмнокафяви пъпковидни гъбични структури. Ако погледнете под кората, дървото ще бъде тъмнокафяво.

Засегнатите области в крайна сметка ще потънат, което ще доведе до образуване на язви. Язвите започват малки, но могат да растат заедно, за да образуват по-големи, които могат да препасат засегнатия ствол или клон. Това предотвратява движението на водата в цялото растение.

Зоните с язви може да не успеят да пораснат листа следващата пролет.

Отрежете обратно заразените клони. Нарежете ги чак до зеленото здраво дърво и стерилизирайте ножиците си за резитба между разрезите.

Ако трябва да подрежете цял клон, отрежете точно извън яката на клона и не правете разреза наравно със ствола.

Не забравяйте да унищожите материала, който сте подрязали, тъй като съдържа гъбични спори, които могат да се разпространят.

Ако сте мулчирали вашия храст, той ще бъде по-устойчив на механични наранявания от косачки за трева и плевели. Нанесете два до четири инча плесен от листа, кора или борови иглички. Не натрупвайте мулча срещу ствола.

4. Пухеста мана

Това е заболяване, което не убива своя гостоприемник, но може да бъде изтощително при калина.

Пухестата мана се причинява от Plasmopara viburni, и обикновено е проблем, когато времето е влажно през пролетта и влагата се натрупва върху листата.

Симптомите включват ъглови петна между листните жилки, които стават по-големи и причиняват зачервяване и кафяво на листата, преди да се свият и да умрат. Долната страна на листата ще бъде покрита с бял гъбичен растеж.

Можете да вземете мерки за предотвратяване на това заболяване, като изгребете и унищожите всички заразени листа. Особено важно е да направите това, когато листата падат на земята през есента. Всички болни листа, които остават на земята, могат да причинят инфекции, когато дъждът разпръсне спорите към новия растеж.

Направете всичко възможно листата да са сухи. Например, избягвайте да използвате надземно напояване и поливайте само в основата на храста.

Подрежете всички надвиснали клони на дървета или съседни храсти, които може да растат във вашето растение, причинявайки влажна и влажна среда.

Ако наблюдавате това заболяване, нанесете меден фунгицид възможно най-скоро. Въпреки това, не забравяйте да избягвате тези, които съдържат сяра, тъй като те могат да бъдат токсични за калината.

5. Гъбични петна по листата

Въпреки че тези заболявания могат да бъдат грозни, те обикновено не причиняват сериозни проблеми на калината.

Редица видове гъби могат да предизвикат петна по листата по калината, включително видове Cercospora, Фома, и Phyllosticta.

Тези инфекции се появяват първо при по-старите листа. Влажните условия през лятото обикновено благоприятстват тези заболявания.

Листните петна обикновено започват да са ъгловати или с неправилна форма, а тъканта в лезиите е хлътнала и суха.

Тъй като се увеличават, петната могат да се слеят в по-големи лезии и да придобият сивокафяв или червеникав цвят.

В допълнение, видовете на Colletotrichum може да причини антракноза, която също води до петна по листата.

Антракнозата първо се проявява като червеникаво-кафяви петна по листата. Ако не се контролира, се развиват тъмни, хлътнали зони, тъй като тъканта умира. В случай на тежка инфекция, тя може да се разпространи към стъблата.

Често можете да предотвратите тези инфекции, като поддържате листата сухи, като избягвате поливането отгоре и подобрявате циркулацията на въздуха. Подрязването на надвиснали дървета около болните растения ще намали нивата на влажност и ще помогне на листата да изсъхне.

Ако инфекцията е лека, отстранете петнатите листа. Съберете всички заразени листа и ги унищожете. Тези стъпки ще помогнат да се сведе до минимум шансовете вашият храст да бъде повторно заразен през следващия сезон.

В случай на тежки инфекции можете да третирате растенията с меден фунгицид, когато за първи път видите симптоми и да повторите на интервали от 10 до 14 дни, ако е необходимо.

6. Брашнеста мана

Брашнеста мана се причинява от Erysiphe sparsa гъбички, които ще се появят като бяла, прахообразна израстък в горната част на листата на младите растения, а понякога и в долните страни. Обикновено причинява малко щети. Въпреки това, тежките инфекции могат да доведат до деформиране на новоразвиващите се листа.

Влажността благоприятства развитието на това заболяване и обикновено е проблем, когато дните са топли, а нощите хладни. Дъждът възпрепятства развитието му.

Калините, растящи на сянка, са по-склонни да се заразят.

Можете да предотвратите брашнеста мана, като подрязвате клоните във вътрешността на растението, за да подобрите въздушния поток. Също така внимавайте, когато поливате, и просто поливайте земята, а не листата.

Ако забележите тази инфекция, бързо отстранете засегнатите листа, както и всички остатъци под растението.

Консултирайте се нашето ръководство за повече информация относно лечението на брашнеста мана.

Ако брашнестата мана е често срещан проблем във вашия район, можете да засадите сортове, които имат известна устойчивост, като напр. V. burkwoodii „Мохаук“ или V. carlecephalum „Каюга“.

Квадратно изображение отблизо на светлорозовите цветя на Viburnum x carlcephalum 'Cayuga', растящи в градината, изобразено на тъмен фон.

V. carlecephalum ‘Каюга’

Можете да намерите V. carlecephalum Растения „Каюга“ в контейнери № 3 на разположение от детската градина Nature Hills.

Поддържайте вашите калини здрави

Калините обикновено не се заразяват с болести и обикновено са безпроблемни, здрави растения.

Въпреки това, когато храстите са изправени пред неблагоприятни условия на отглеждане, като стрес от суша или прекомерно количество влага, гъбичните патогени имат възможност да се задържат.

Хоризонтално изображение на голям цъфтящ храст от калина, растящ в градината с дървета в мек фокус на заден план.

Заболяха ли ви калините от болест? Ако е така, уведомете ни как се получи за вас в секцията за коментари по-долу.

И за повече информация относно растящи храсти във вашата градина, вижте следните ръководства:

относно д-р Хелга Джордж

Една от най-големите детски радости на Хелга Джордж беше да чете за редки и оранжерийни растения, които няма да растат в Делауеър. Сега, когато живее близо до Санта Барбара, Калифорния, тя е доволна, че много от тях растат точно навън! Очарована от откритието в детството, че растенията произвеждат химикали, за да се защитят, Хелга започва по-нататъшно академично обучение и получава две степени, изучавайки болестите по растенията като специалност по растителна патология. Тя има бакалавърска степен по селско стопанство от университета Корнел и магистърска степен от Масачузетския университет в Амхърст. След това Хелга се връща в Корнел, за да получи докторска степен, изучавайки една от моделите системи за защита на растенията. Тя премина към писане на пълен работен ден през 2009 г.

165 thoughts on “Как да идентифицираме и лекуваме болестите по калина”

 1. Thoroughly enjoyed your article! The insights are valuable, and I’m curious if you plan to add more images in your upcoming pieces. It could make the content even more captivating for readers.

 2. Fantastic article! The insights provided are valuable, and I think incorporating more images in your future articles could make them even more engaging. Have you thought about that?

 3. I strongly recommend stay away from this site. My personal experience with it has been only dismay and suspicion of fraudulent activities. Be extremely cautious, or alternatively, find a trustworthy platform to meet your needs.

 4. I highly advise stay away from this platform. My personal experience with it has been nothing but disappointment as well as doubts about deceptive behavior. Be extremely cautious, or alternatively, look for a trustworthy service to fulfill your requirements.

 5. I urge you to avoid this platform. My own encounter with it was nothing but frustration as well as concerns regarding scamming practices. Exercise extreme caution, or better yet, look for an honest platform to meet your needs.

 6. I urge you to avoid this platform. The experience I had with it has been nothing but frustration along with suspicion of deceptive behavior. Proceed with extreme caution, or alternatively, seek out a trustworthy site to fulfill your requirements.

 7. I strongly recommend to avoid this platform. My personal experience with it was nothing but frustration as well as doubts about deceptive behavior. Proceed with extreme caution, or better yet, find a trustworthy platform for your needs.

 8. I urge you stay away from this platform. My own encounter with it has been only disappointment along with concerns regarding deceptive behavior. Be extremely cautious, or even better, seek out a trustworthy site for your needs.

 9. I highly advise stay away from this platform. My own encounter with it was purely disappointment along with suspicion of fraudulent activities. Proceed with extreme caution, or better yet, find an honest platform for your needs.

 10. I urge you to avoid this site. My own encounter with it has been nothing but disappointment as well as concerns regarding fraudulent activities. Proceed with extreme caution, or alternatively, look for a more reputable site to fulfill your requirements.

 11. I strongly recommend to avoid this site. My own encounter with it was only frustration along with doubts about fraudulent activities. Be extremely cautious, or better yet, find a trustworthy site to fulfill your requirements.

 12. I highly advise steer clear of this site. My personal experience with it was nothing but frustration along with suspicion of fraudulent activities. Be extremely cautious, or alternatively, find an honest platform to meet your needs.

 13. I strongly recommend to avoid this site. My own encounter with it has been nothing but disappointment and suspicion of fraudulent activities. Be extremely cautious, or even better, find a trustworthy site to meet your needs.

 14. I highly advise to avoid this platform. My own encounter with it has been nothing but frustration along with doubts about deceptive behavior. Be extremely cautious, or alternatively, look for a trustworthy site to meet your needs.

 15. I highly advise to avoid this platform. My own encounter with it has been only disappointment and doubts about scamming practices. Be extremely cautious, or even better, seek out a more reputable site to meet your needs.

 16. I urge you stay away from this site. My personal experience with it was nothing but dismay as well as concerns regarding scamming practices. Proceed with extreme caution, or better yet, seek out an honest site for your needs.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *