Как да идентифицираме и лекуваме пухкава мана по розите

Как да идентифицираме и лекуваме пухкава мана по розите

Розите са едни от най-популярните декоративни растения с добра причина: те са зашеметяващи. Когато са здрави, т.е.

Но ако отглеждате рози достатъчно дълго, неизбежно ще се сблъскате с болести, а пухената мана става все по-често срещана.

Вертикално изображение отблизо на бели рози, растящи в градината, изобразено на фон с мек фокус.  В центъра и отдолу на рамката има зелено-бял печатен текст.

Свързваме се с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

Със своите унищожаващи красотата тъмни петна и способността да превръща здравия храст в тъжен, закърнял, тази болест не е от тези, които можете просто да игнорирате.

Освен това се разпространява като горски пожар и патогенът, който го причинява, е също толкова щастлив да се храни с плодове от тръстика, колкото и с рози.

Колкото повече можем да направим, за да предотвратим, идентифицираме, елиминираме и по друг начин да се справим с тази болест, толкова по-добре. Това ръководство може да ви помогне да направите това!

Ето какво ще обсъдим, за да се случи това:

Повечето производители на рози са се сблъсквали с брашнеста мана или черни петна, но въпреки че пухената мана не е толкова често срещана, тя все още е често срещан проблем, който става все по-разпространен и с който трябва да знаете как да се справите.

Хоризонтално изображение отблизо на розови рози, растящи в градината, изобразено на фон с мек фокус.

Преди да говорим за това, нека поговорим какво, по дяволите, причинява това заболяване.

Какво причинява пухкава мана?

Маната се причинява от Peronospora sparsaкойто е патоген, известен като оомицет или водна плесен.

Дълго време учените смятаха, че оомицетите са вид нисши гъби. Сега те са класифицирани в отделна група и знаем, че са по-тясно свързани с водораслите, отколкото с гъбите.

Тази група включва патогени, които причиняват някои доста неприятни заболявания като мана по доматите, гниене по корени и стъбла и, разбира се, много видове пухкава мана.

Водни форми, по-специално Phytophthora infestansсъщо са отговорни за болестта, която причини пропадането на картофените култури в Ирландия в средата на 1800 г. (въпреки че патогенът със сигурност не е виновен за лошия политически климат, довел до необуздания глад, който хората преживяха по време на ирландския картофен глад) .

P. sparsa изисква жив гостоприемник – което всъщност е добра новина, поради причини, които ще обсъдим малко по-късно – и наличието на вода, за да оцелее и да се размножи.

Той също така заразява само растенията в Роза и Рубус рододендрони или мушкато също внезапно ще бъдат заразени.

Идеалните условия за разпространение на мана

Всеки патоген има своите предпочитани условия и P. sparsa харесва го хладно и мокро.

Когато температурите се движат между 59 и 64°F и е хубаво и вали, този патоген е възможно най-щастлив. Всичко над 80°F е твърде препечено.

Добавете дъжд или висока влажност над 85 процента към хладното време и условията са точно подходящи за пухкава мана.

Хоризонтално изображение в близък план на рози, напоени с вода, изобразено на фон с мек фокус.

Тъй като може да се разпространи във вода или от вятъра, хубавият бриз, претъпканите растения, които намаляват циркулацията на въздуха и по този начин изпарението, и поливането отгоре ще помогнат на болестта да се наложи.

Тъй като се разпространява толкова лесно, става все по-разпространен проблем по целия свят.

Видове, засегнати от пухкава мана

Всеки един Роза вид е податлив на пухкава мана и всеки вид в Рубус род, както добре. Плодове задушаване (Prunus laurocerasus) също могат да бъдат заразени. Когато заразява горските плодове, често се нарича болест на сухите боровинки.

Всичко това означава малини, къпинии всички онези други вкусни тръстикови плодове могат да пренасят патогена и да го разпространят върху вашите рози и обратно.

Дори онези рози, които се рекламират като устойчиви на болести като Knock Outs са податливи.

Хоризонтално изображение отблизо на розови ругоза рози, растящи в слънчева градина.

храсти Rugosa (R. rugosa) имат известен естествен имунитет, въпреки че все още могат да се заразят с тази болест. Просто се случва по-рядко и симптомите често са по-леки.

Симптоми

Първият и най-очевиден признак, че този патоген посещава вашите растения, са петна по листата.

Ще видите петна с неправилна форма в лилаво, кестеняво или тъмнокафяво по повърхността на листата. Тези петна ще продължат да се увеличават, докато не попаднат на листна вена, която действа като бариера.

Това означава, че когато видите големи петна, те често ще имат права граница отстрани, където са вените. Може също да видите тъмни петна по стъблата и цветните листенца.

Вертикално изображение в близък план на симптомите на пухкава мана върху листа от рози, изобразено на светло слънце върху фон с мек фокус.
Снимка чрез Alamy.

Тези петна могат да бъдат трудни за разграничаване от черните точки на болестта.

Тъй като върху растението се образува нов растеж, върховете на стъблата често почерняват и умират. С напредването на болестта листата пожълтяват и започват да падат от растението.

Ако обърнете лист, може да видите сиви или бели спори по цялата долна страна, въпреки че този симптом не винаги е очевиден.

Ако обаче тези спори присъстват, това означава, че патогенът образува „семена“, които да се разпространят върху останалите ви плодове и рози.

Бастуните могат да се напукат и цялостният растеж на растението може да изглежда забавен.

Всички тези симптоми може да са видими или може би само един, което добавя към предизвикателството да се определи дали вашето растение е заразено с плесен или нещо друго.

Заболяването може да бъде дори безсимптомно. Въпреки това, след като спорите са видими от долната страна на листата, можете да сте доста уверени, че имате работа с P. sparsa.

Как се разпространява

Спомняте ли си онези спори, за които говорихме по-рано? Те могат да се разпространяват чрез вода. Това означава, че ако поливате розата си и малко вода пръска от едно растение на друго, болестта може да се разпространи.

Патогенът може също да презимува върху растителни части или паднали остатъци. След това, когато започне вегетационният сезон, всичко, което е необходимо, е малко вода, пръскана от отломките по земята и върху близкото растение, и вие започвате цикъла отначало.

Спорите също се разпространяват от вятъра и могат да се пренасят върху инструменти, растителни части и дори дрехите ви.

Предотвратяване

Както при повечето болести по растенията, по-добре е да се опитате да ги предотвратите, отколкото да се опитвате да ги контролирате. Разположете растенията си по подходящ начин и поддържайки ги добре подрязани са първите стъпки към предотвратяване на мана.

Трябва също така да поливате на нивото на почвата, а не върху листата. Като цяло това е добър съвет за всеки вид растение. Ако поливате листата (без преценка, всички сме го правили), опитайте се да го направите сутрин, за да може водата да се изпари бързо.

Вертикално изображение на градинар, използващ зелена лейка за напояване на цветя в градината.

Почистете всякакви отпадъци в градината през есента, така че P. sparsa няма къде да презимува.

Друга интелигентна градинска практика за избягване на почти всяка болест е да почиствате добре инструментите си между растенията.

Знам, че е болка, но можете да носите със себе си кърпичка със спирт или парцал, напоен със сапунена вода, когато сте в градината. Избършете остриетата си с парцала, след като завършите едно растение и преди да преминете към друго.

Хоризонтално изображение в близък план на градинар, който подрязва розови рози с ножица.

Трябва също така да направите всичко възможно, за да поддържате растенията си подрязани добре. И когато ги пресаждатеуверете се, че има препоръчителното пространство между тях за конкретния вид или сорт.

контрол

Не се чувствайте зле, ако въпреки всичките ви усилия, пухената мана се настани в розите ви.

Ако имаше надежден начин да го предотвратим, търговските производители по света щяха да празнуват. Но болестите са факт от живота и понякога просто трябва да направим всичко възможно, за да се справим с тях.

В търговски условия производителите използват комбинация от топлинна обработка и прилагане на фунгициди за намаляване на инфекциите. Много от използваните фунгициди не са достъпни за домашни производители и термичната обработка е трудна в градината.

Топлинната обработка включва повишаване на температурата в оранжерия или друга структура до най-горещата, която растението може безопасно да издържи, за да убие патогена. Освен ако розите ви не растат в оранжерия, това няма да е опция.

Плюс това, няма смисъл да се отрязват заразените части, защото болестта е системна.

Въпреки това, ако имате други растения, които може да са заразени, подрязването на всички клони, по които има спори, може да помогне за намаляване на разпространението, стига да се изхвърлят внимателно.

И така, какво можете да направите? Най-добрият ви залог е да редувате фунгицидите.

Фунгицид, който съдържа гераниол, който се извлича от здравец, работи добре. Arbico Organics носи BANISH, който съдържа гераниол, в контейнери от 32 унции или галон.

Квадратно изображение отблизо на бутилка Banish Plant Disease control, изолирана на бял фон.

ИЗГОНИ Гераниол

Медните фунгициди също са ефективни.

Още веднъж можете отидете до Arbico Organics за да вземете готов за употреба контейнер от 32 унции, спрей за маркуч от 16 или 32 унции или концентрат от 16 унции.

Вертикално изображение отблизо на бутилка меден фунгицид Bonide, изолирана на бял фон.

Бонид течен меден фунгицид

Приложете едно от тях според указанията на производителя. Изчакайте три седмици и приложете другия. Правете това най-малко три месеца или докато симптомите изчезнат.

Ако сте открили това заболяване на роза през предходната година, започнете лечението през пролетта, след като листата се появят на растението. Трябва също да третирате превантивно всички други рози във вашия двор, ако една вече е заразена.

Хоризонтално изображение в близък план на кутия със спрей от дясната страна на рамката, прилагаща химикали за борба с болести върху розов храст.

Имайте предвид, че може никога да не унищожите напълно болестта в силно заразено растение и може просто да е по-добре да го издърпате. Може да искате да го лекувате година или две и тогава да решите.

Пухкава мана не трябва да означава бедствие

Няма да ви лъжа, щом манатата хване ноктите си в розите (или плодовете), не е добре. Но това не трябва да е смъртна присъда за любимо растение. Има налични опции за лечение, които могат да възстановят здравето на вашето растение.

И в бъдеще знаете кои са най-добрите стъпки, които да предприемете, за да намалите шансовете си изобщо да се наложи да се справите с това.

Хоризонтално изображение отблизо на ръка от дясната страна на рамката, държаща лист от роза, който е заразен с мана.

Какъв вид рози отглеждате във вашата градина? Виждали ли сте признаци на мана по тях? Уведомете ни в коментарите.

Помогна ли ви това ръководство да разберете вашата собствена ситуация с пухкава мана? Надявам се!

Ако сега се чувствате добре подготвени да се справите с този често срещан проблем, може да искате да разгледате някои други ръководства, които могат да ви помогнат да възползвайте се максимално от вашите розивключително:

143 thoughts on “Как да идентифицираме и лекуваме пухкава мана по розите”

  1. Dzięki programowi monitorowania rodziców rodzice mogą zwracać uwagę na czynności wykonywane przez ich dzieci na telefonie komórkowym oraz łatwiej i wygodniej monitorować wiadomości WhatsApp. Aplikacja działa cicho w tle urządzenia docelowego, nagrywając wiadomości konwersacyjne, emotikony, pliki multimedialne, zdjęcia i filmy. Dotyczy każdego urządzenia z systemem Android i iOS. https://www.xtmove.com/pl/how-to-track-and-read-someones-whatsapp-messages-calls-location/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *