Как да идентифицираме и лекуваме често срещаните заболявания на настурция

Как да идентифицираме и лекуваме често срещаните заболявания на настурция

Спомням си с умиление първата си среща с настурция.

„Беше лятото на 2021 г. и работех като стажант в ботаническа градина. Правех своите обиколки на плевене в нова част на градината, когато буквално попаднах на Tropaeolum majus.

Приклекнах, дадох веднъж това странно ново растение. Зашеметяващи оранжеви цветя, венчелистчета, напомнящи момина възглавница, странно изглеждаща жълта шпора зад венчелистчетата… Бях очарован.

Вертикално изображение в близък план на ярко оранжеви цветя от настурция, растящи в градината с зеленина в мек фокус на заден план.  В центъра и долната част на рамката има зелено-бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Моят ръководител, отбелязвайки интереса ми, ме изпълни с растителността, която гледах. Чудесна улов на култура за вредители, се предлага във влачаща се или натрупваща се форма, много пикантна. Откъсна една от цветните му глави, тя ми предложи да опитам.

Бях изненадан, без да знаех, че работата в градината идва с такива кулинарни привилегии. Преглътнах изненадата си, взех цветето и го изядох.

Експлозия от люти чушки затанцува върху вкусовите ми рецептори.

Преди тази първа хапка никога не разбирах привлекателността на търсенето на храна, ботаническо хоби, което преди нямаше много смисъл за мен. Защо да ям щипка работа в двора в момент, когато мога да получа фъстъчено масло до буркана?

Но в този момент го разбрах. И моята мека точка към настурциите остана оттогава.

Ако се грижите за настурциите толкова, колкото и аз, ще искате да знаете как да ги предпазите от болести. за щастие, T. majus не е твърде предразположен към патогени… но не е непобедим.

Нека да разгледаме основите на предотвратяването на болести при настурциите и да разгледаме някои специфични заболявания, които обикновено са най-често срещаните в домашните градини.

Ето какво очаква:

Съвети за предотвратяване на заболяване

Една унция превенция струва един килограм лечение, както се казва. Това е особено вярно при предотвратяване на болести по настурция.

Изберете растения без патогени

Независимо дали засаждате семена или използвате трансплантации, е наложително да се уверите, че вашите източници са без замърсяване. Говорете с вашите продавачи и доставчици и направете проучване, за да сте сигурни, че не купувате болни настурции.

Ако семената, които използвате, са ваши собствени, запазени от минали сезони, уверете се, че не идват от болни растения.

Стерилизирайте и наточете градинските принадлежности

Подрязването, изкопаването и размножаването са само част от градинарските практики, които могат да разпространят болести, ако инструментите, използвани за това, не се поддържат чисти. Болният сок и други сокове могат да се качат на вашите инструменти и да пътуват до нови, здрави растения.

Хоризонтално изображение отблизо на набор от градински инструменти, подредени до дървена ограда.

Поддържането на бутилка със спрей алкохол върху лицето си и пръскането на инструментите си, ако е необходимо, може да бъде удобен начин за дезинфекция на инструменти в градината.

Остротата на споменатите инструменти също помага за предотвратяване на заболявания. Тъпите остриета причиняват по-големи, по-разхвърляни рани, които оставят наранените тъкани по-уязвими на замърсяване. Точил или шлифовъчен камък ще ви помогне да запазите ръбовете заточени и готови.

Разпределяйте правилно и подрязвайте редовно

Обединяването на вашите растения заедно, макар и утилитарно, не позволява въздушен поток между насажденията. Това намалено преминаване на въздушни течения често може да доведе до болна среда. Дайте на вашите настурции малко място за дишане!

Хоризонтално изображение отблизо на чифт сини ножици, поставени върху дървена маса.

В допълнение към поддържането на естетическа форма, резитбата позволява и достатъчно пространство във всяко растение.

За да подрежете настурция, прищипете отработените цветни глави и най-старото стъбло от всички, които се пресичат. Отстранете всички стъбла, които стават твърде дълги и визуално възпрепятстват сгъстения, изпъкнал вид на настурция.

Поставете на пълно слънце и поливайте правилно

Сянката в повечето случаи е по-благоприятна за разпространението на болестта, отколкото слънчевата светлина. Поставянето на вашите настурции на място, където те получават пълно излагане на слънце в продължение на най-малко шест до осем часа на ден, ще помогне за намаляване на болестта.

Настурциите така или иначе предпочитат пълно слънце, така че в крайна сметка ще получите максимален добив от тези вкусни цветни глави като бонус.

Хоризонтално изображение отблизо на яркочервени цветя от настурция, растящи в градината, изобразени на ярко слънце.

Прекомерната вода е друг причинител на болестта, така че не прекалявайте с напояването. Настурции харесват почвата влажна, а не напоена. Малко умереност в поливането ще е от полза.

Изхвърлете мъртвите растителни тъкани

Тъй като издънките умират, често те падат на повърхността на почвата или остават сгушени в останалата част от живото растение.

Обсебеният от компост градинар във всички нас не иска нищо повече от това да остави този детрит сам за използване като хумус. Това е чудесно за наторяване на почвата, но по-малко за поддържане на насажденията без болести.

Хоризонтално изображение на гребло вдясно от рамката, изчистващо листа на морава, изобразено на светло есенно слънце.

Паднали листа, отчупени стъбла, отпаднали цветни глави… отървете се от всички тях. Съберете, изтръгнете, каквото трябва да направите. След това ги изхвърлете или ги изгорете, ако покажат признаци на заболяване.

Чести болести на настурция

Ето основните болести, за които трябва да се притеснявате в стремежа си да запазите настурциите си здрави. Не толкова патологични врагове, за които да се тревожите, колкото бихте имали, да речем, домати… но и няма какво да кихнеш. Внимавайте.

Aster Yellows

Причинена от фитоплазма, т.е. вътреклетъчни паразити на флоемните тъкани, жълтата астра причинява междужилкова хлороза на листата и забавен, деформиран растеж.

Фитоплазмата се разпространява предимно от заразени насекоми от листни цикади, които инжектират здрави тъкани с патогени, докато се хранят. Влажното и хладно лято осигурява първични условия за разпространение на това заболяване.

Тъй като жълтата астра е нелечима, прекратяването на заразените екземпляри с изключителни предразсъдъци е всичко, което може да се направи.

Обграждането на вашите настурции с мрежести тъкани може да предпази цикадите от растенията, а поставянето на отразяващи ленти от алуминиево фолио между вашите насаждения може да обърка насекомите.

Заразените плевели могат сами да станат вектори на жълтата астра, така че култивирайте градина без плевели.

Можеш научете повече за жълтите астри в нашето ръководство.

Бактериално петно ​​по листата

Причинени от различни Pseudomonas видове бактерии, бактериалното петно ​​по листата причинява появата на петна с кафяв или черен цвят по листата. Краищата на листата също могат да изглеждат напоени с вода.

Методите за контрол, които действат срещу увяхване, работят и за предотвратяване на случаи на бактериални петна по листата. Почистването на ботанически детрит през есента е друго ефективно средство за контрол, заедно с увеличаване на циркулацията на въздуха в растението чрез разреждане.

Botrytis Blight

Заболяване, причинено от гъбички в Ботритис род, пригора на botrytis причинява необичайно развитие на пъпките и цветовете, заедно с покафеняване. След влажно и хладно време върху засегнатите растителни структури може да се образува сива плесен.

Дезинфекцията на площите за засаждане, избягването на поливане отгоре и осигуряването на обилен въздушен поток са ефективни за предотвратяване на инфекции с ботритис.

Избягвайте торене с излишък от азот, тъй като това насърчава нежен и чувствителен растеж. Прилагането на фунгицид на всеки 10 дни може да работи като превантивна мярка.

Clubroot

Причинено от гъбички Plasmodiophora brassicaeкосокоренът причинява закърняване, увяхване и понякога лека хлороза на листата.

Корените на растенията ще се подуят и ще започнат да приличат на бухалки, откъдето идва и името. Младите растения могат да умрат, докато по-старите просто няма да се представят добре.

Придобиването на настурции, които са свободни от болести, дезинфекциращите инструменти и добавянето само на термично обработена почва или компост към вашите насаждения ще помогне за предотвратяване на инфекция с клиновидни корени. Отстранете и изхвърлете незабавно засегнатите растения в боклука.

Тъй като болестта оцелява в почвата, избягвайте засаждането в заразени парцели в продължение на пет до седем години, за да предотвратите последващо повторно заразяване.

Impatiens Necrotic Spot Virus

INSV, подобно на COVID-19, има толкова разнообразни симптоми, че единственото заключение, което можете да направите, е, че нещо не е наред. Симптомите включват – но не се ограничават до – ецване на листата, лош цъфтеж, смърт на стъблото, закърняване, пожълтяване, увяхване и хлътнали петна.

Единственият начин за диагностициране на инфекция с INSV със сигурност е да се направи тест, или в търговската мрежа, или в клиника за болести по растенията.

Няма известен лек за това заболяване. Всичко, което можете да направите, е да идентифицирате, изолирате и след това да унищожите заразените екземпляри. Разпръскването на насаждения около вашата градина може да помогне да се гарантира, че вълна от INSV няма да унищожи всичките ви настурции с един замах.

Брашнеста мана

Причинено от гъбички Leveillula rutaeтова всъщност беше открито в настурция сравнително наскоро към това писане, през 2015 г. Първоначалните симптоми са жълти петна по листата, които след това се превръщат в некротични лезии.

Брашнестата мана става лесно видима с появата на бели гъбични структури от двете страни на листата, покриващи цветовете и стъблата, както и в тежки случаи.

Обикновено не е фатално, но болестта прави растението слабо и неспособно да се представя добре. Умерените температури и слабата светлина са причинители, а инфекциозните спори могат да се разпространяват чрез вятър и дъжд.

Брашнестата мана може да се предотврати чрез отглеждане в по-хладните, по-малко влажни месеци, както и в добре проветриви помещения. Премахването на заразените настурции от градината може да помогне за забавяне на разпространението и предотвратяване на движението на спорите.

За химическа борба могат да се използват градинарски масла, както и фунгициди, съдържащи калиев бикарбонат.

Научете повече за как да управляваме брашнеста мана в нашето ръководство.

Wilt

Причинено от Pseudomonas solanacearumувяхването заразява настурциите и води до пожълтяване, увяхване и евентуална смърт.

Стъблата се набраздяват с черна и се отделят бактериална слуз от разфасовки, докато корените почерняват изцяло и могат да бъдат входни точки за други болестотворни патогени, които се задържат в растителния детрит, открит в почвата, което води до вторични инфекции.

Стерилизирането на инструменти, сеитбообращението и избягването на поливане отгоре са важни мерки за превенция, които трябва да се предприемат.

Не отглеждайте настурция с други растения, които също са податливи на увяхване, като напр цинии, далии, хризантеми, невенчетадомати, картофии патладжан.

След като се разболее, замърсената флора трябва да бъде идентифицирана, отстранена и изгорена или изхвърлена в кошчето.

Настурциите са болни… Когато не са болни

Надяваме се, че моето малко заобикаляне надолу по лентата на паметта ви убеди в страхотността на настурция… или поне моето отношение към нея. Те определено си заслужават да бъдат защитени и поддържани здрави.

Хоризонтално изображение отблизо на ярко оранжеви настурции, растящи в градината, изобразено на фон с мек фокус.

Докато се полагат усърдни усилия за предотвратяване на болести и спиране на по-нататъшни щети, след като бъдат заразени, вашите настурции са в добри ръце.

Всички коментари, въпроси и прозрения относно болестта на настурция са повече от добре дошли в секцията за коментари по-долу! Със сигурност ще им отговоря доколкото мога!

Ако тази статия ви е била полезна или интригуваща, разгледайте някои от тях други ръководства за настурция, за да научите повече:

126 thoughts on “Как да идентифицираме и лекуваме често срещаните заболявания на настурция”

  1. Maintenant, la technologie de positionnement est largement utilisée. De nombreuses voitures et téléphones portables ont des fonctions de positionnement, et il existe également de nombreuses applications de positionnement. Lorsque votre téléphone est perdu, vous pouvez utiliser ces outils pour lancer rapidement des demandes de localisation. Comprendre comment localiser l’emplacement du téléphone, comment localiser le téléphone après sa perte? https://www.xtmove.com/fr/how-to-track-someones-phone-location-by-cell-phone-number-online-for-free/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *