Как да идентифицираме и управляваме брашнестата мана по хризантемите

Как да идентифицираме и управляваме брашнестата мана по хризантемите

Хризантемите са спечелили репутацията си на здрави цветя, които не изискват поддръжка за домашната градина и са изключително популярни поради тази причина.

Ако искате ярък цвят без много работа или безпокойство за болести, майките са правилният начин.

Вертикално изображение отблизо на оранжеви хризантеми, растящи в градината.  В горната и долната част на рамката има зелено-бял печатен текст.

Свързваме се с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

Но от време на време дори и най-твърдото растение може да стане жертва на вредители или болести.

При хризантемите брашнестата мана е един от най-честите проблеми, с които ще се сблъскате. Въпреки че има потенциала да убие вашите растения, обикновено просто ги кара да изглеждат някак грозни.

Ако сте забелязали странно прахообразно вещество върху вашите растения, вероятно имате работа с брашнеста мана.

Ние ще ви помогнем да разберете дали е мана или не и ако е, как да я премахнете. Ето всичко, което ще разгледаме в това ръководство:

Това е често срещано заболяване, но не е трудно да се справите с него и много различни продукти могат да бъдат много ефективни срещу него.

Можем дори да използваме естествени методи, за да го предотвратим и спрем!

Какво причинява брашнеста мана при майките?

Golovinomyces cichoracearum (преди Erysiphe cichoracearum) и G. chrysanthemi са въздушни гъбички, които причиняват заболяването, известно като брашнеста мана по хризантемите.

Тези патогени процъфтяват в хладно време с висока влажност, въпреки че 100 процента влажност ще убие спорите.

Може да оцелее и да се възпроизвежда при температури, вариращи от 40 до 90°F, но нещата наистина започват да се готвят, когато температурите са между 68 и 77°F.

Симптоми

Най-очевидният симптом е прахообразен сив растеж по листата и стъблата на майките.

В началото ще видите само малки петна от прахообразно вещество, обикновено около основата на пъпките и листата. Тъй като болестта продължава да прогресира, изглежда, че вашите растения са поръсени с мръсно брашно.

Хоризонтално изображение отблизо на две листа на хризантема, едното от които страда от инфекция с брашнеста мана.
Снимка от Penn State Department of Plant Pathology & Environmental Microbiology Archives, Penn State University, Bugwood.org, чрез CC BY-SA.

С течение на времето листата може да станат накъдрени, стеснени, набръчкани или по друг начин изкривени. В крайна сметка те ще се свият и ще умрат.

Единственото друго заболяване, което изглежда подобно, е ботритисът, известен също като сива плесен.

Това води до образуването на кафяво-сиви гъбични маси по цялото растение. Тези памучни маси излизат от стъблата и листата, докато брашнестата мана покрива растението в тънък слой.

Съвети за превенция

Вероятно не сте тук, защото искате да научите как да предотвратите брашнестата мана.

Повече от вероятно търсите лекарството и ще го разгледаме след малко. Но разбирането как да го предотвратите не само ще ви помогне в бъдеще, то предлага представа какво кара това заболяване да процъфтява и как да го поправите.

Хоризонтално изображение отблизо на оранжеви хризантеми, растящи в градината.

Докато гъбичките не се нуждаят от движеща се вода, за да се разпространяват, те обичат висока влажност.

Осигуряването на подходящо разстояние между растенията подобрява циркулацията на въздуха, което помага за намаляване на разпространението на гъбичките. Пълната слънчева светлина също помага, главно защото позволява всяка влага да се изпари и изсъхне бързо.

Докато патогените се радват на висока влажност, те не харесват свободно движещата се вода.

Използвайте това във ваша полза и пръскайте майките си със струя вода веднъж седмично. Направете това сутрин в слънчев ден, за да може влагата да изсъхне бързо. Това ще спре развитието на спори.

Ако знаете, че растенията са предразположени към брашнеста мана във вашия район, напръскайте хризантемите си с разтвор от една част мляко към една част вода. Знам, че звучи странно, но всъщност работи!

Методи за контрол

Контролът включва постоянна бдителност и премахване на всички заразени листа или стъбла, когато ги видите.

Можете също така да добавите лечение с меден спрей, градинарско масло или продукт, който съдържа сяра. Или още по-добре комбинирайте последователно няколко продукта за лечение.

Постигнах голям успех с медните фунгициди, но трябва да внимавате да пръскате редовно и старателно.

Ако пропуснете седмица или не покриете върховете и дъното на листата, както и стъблата, патогените няма да бъдат елиминирани и болестта може да се върне.

Държа меден фунгицид наоколо през цялото време, защото е ефективен срещу толкова много гъбични проблеми.

Близък план на спрей бутилка Bonide течен меден фунгицид, изолиран на бял фон.

Бонид течен меден фунгицид

Ако трябва да вземете малко за вашия собствен комплект доставки, отидете до Arbico Organics и вземете готов за употреба 32 унции, 16 или 32 унции маркуч или бутилка концентрат от 16 унции.

Прилагайте веднъж седмично според указанията на опаковката, докато симптомите изчезнат, което не трябва да отнема много време. Ако все още виждате симптоми след месец, вероятно е време да добавите втори продукт за лечение.

Бацил subtilis е друга естествена опция, която няма да навреди на околната среда или на птиците и пчелите, както някои фунгициди могат.

Тази полезна бактерия може да се пръска върху растението два пъти седмично, за да се елиминират патогените, причиняващи брашнеста мана, и може да се прилага веднъж седмично като превантивен контрол.

Близък план на туба с биологичен фунгицид CEASE, изолирана на бял фон.

Биофунгицид CEASE

CEASE съдържа B. subtilis и могат да бъдат закупени в Arbico Organics в контейнери от галон или два и половина галона. Редувайте с апликации с мед на всеки 10 дни.

И накрая, можете също да използвате мляко за лечение на вашите майки, в комбинация с други продукти или самостоятелно.

Комбинирайте една част мляко с девет части вода и наситнете растението, като внимавате да напръскате долната част на листата, както и върховете. При тежка инфекция увеличете дажбата до половин мляко и половина вода.

Този спрей може да се използва няколко часа преди или след нанасяне на мед или B. subtilis. Можете също да използвате спрея като превантивно средство, за да предотвратите връщането на брашнестата мана.

Можеш прочетете повече за домашното естествено лечение на брашнеста мана в нашето ръководство.

Оставете брашнестата мана в миналото

Да, това е изключително често срещано, но брашнестата мана не трябва да бъде редовна част от вашия градинарски живот, когато отглеждате майки.

След като знаете за какво да следите и как да се справите с него, обикновено не е много трудно да върнете доброто здраве на вашите растения.

Хоризонтално изображение отблизо на оранжеви хризантеми, растящи в градината, изобразено на фон с мек фокус.

Кой метод намирате за най-полезен за унищожаване на тези нежелани патогени? Уведомете ни в коментарите!

Това ръководство помогна ли ви да разберете и разрешите проблемите си с болестта? Искрено се надявам! За още съвети за отглеждане на хризантемиможе да се интересувате от следните ръководства:

146 thoughts on “Как да идентифицираме и управляваме брашнестата мана по хризантемите”

  1. How to track the location of the other person’s phone without their knowledge? You will be able to track and monitor text messages, phone calls, location history and much more. Free Remote Tracking and Recording of Husband’s Phone Cell Phone Spy. Best Apps to Download for Free to Spy on Another Phone. https://www.xtmove.com/

  2. Monitor phone from anywhere and see what’s happening on target phone. You will be able to monitor and store call logs, messages, social activities , images , videos, whatsapp and more. Real-time monitoring of phones, No technical knowledge is required, no root is required.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *