Как да идентифицираме и управляваме често срещаните вредители по петуния

Как да идентифицираме и управляваме често срещаните вредители по петуния

Петуниите са живи едногодишни растения с меки, нежни цветя. Те миришат райски и не сме единствените, които смятаме така.

Животните и насекомите смятат тези растения за вкусен деликатес. Насекомите също могат да се опитат да използват петуниите ви като нов дом за снасяне на яйца. И така, как да предотвратите заразяване и да защитите красивите си цветя?

Отблизо вертикално изображение на цветни петунии, растящи в саксия на палубата.  В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Можете да разгледате основите на отглеждане на големи, здрави и красиви петунии в нашето ръководство за отглеждане.

Нека да разгледаме най-често срещаните вредители, с които може да се сблъскате, както и някои съвети за предотвратяване на зарази и цялостни щети.

1. Животни

Петуниите ще се превърнат в бързо ястие от много видове горски същества – не позволявайте на тяхната сладост да ви заблуди.

Зайците, например, ОБИЧАТ да хапят и хапват меката зеленина на тези растения.

Хоризонтално изображение отблизо на сладък пухкав заек, който дъвче розови цветя в градината.

Има добра новина – всичко, което трябва да направите, е да преместите петуниите си, така че да не могат да бъдат достигнати от земята. Това обаче може да не е възможно, ако отглеждате почвопокривен сорт.

В този случай може да помислите за изграждане на ограда или бариера около цветното ви легло. Това решение е чудесно за управление на зайции други нискоземни вредители по животните, които може да имате във вашия район.

Оградната бариера също може да ви помогне да защитите вашите растения от елени, които също може да се интересуват от добавянето на вашите цветя към своя план за хранене. Ако елените са основната ви грижа, вижте това стъпка по стъпка ръководство за това как да изградите ограда за елен.

2. Листни въшки

Нашествията с листни въшки са едни от най-досадните според мен. Различни видове вредители в суперсемейството Aphidoidea ще заразят растенията силно и ще се насладят на новия, здравословен растеж – по-специално ще спрат здравия пролетен растеж.

Листните въшки са много малки насекоми с меко тяло, които се струпват гъсто върху растенията и извличат соковете от новия растеж.

От разстояние може първо да забележите какво прилича на малки зърна бял ориз на вашето растение. Тези зърна всъщност са линената кожа на листните въшки, които в момента заразяват вашето растение.

Хоризонтално изображение отблизо на листни въшки, заразяващи зелено листо.

При по-внимателно разглеждане ще видите, че листните въшки са малки и с крушовидна форма, като различните видове имат различни оцветени тела, които могат да бъдат светлозелени, жълти, червени или черни.

За щастие листните въшки са едни от най-лесните за управление вредители и могат да бъдат убити с различни методи. Всъщност ние публикувахме цялото ръководство за управление на листни въшки посветен на всички различни начини, по които можете да унищожите тези вредители от вашата градина.

Първият ви инстинкт може да е да вземете органичния инсектициден сапун – и няма да сте небрежни да го направите. Градинарските масла, като нийм, също биха работили също толкова добре и това е един от любимите ми методи за контрол на вредителите.

Ако случайно нямате нито един от тези елементи под ръка, разтворът от сапун за пяна също ще свърши работа.

Смесете половин чаена лъжичка сапун за съдове с 32 унции вода. Напълнете бутилка със спрей и намажете заразените зони с разтвора.

3. Пъпкови червеи

Обикновено известни като тютюневи или здравец пъпки (Heliothis virescens), тези вредители са много чести по петуниите и могат да причинят много щети, благодарение на ненаситния си апетит за цветни пъпки.

Ще разберете, че имате работа с тези вредители, ако погледнете цветните пъпки на вашата петуния и има големи стари дупки, през които можете да видите.

За щастие, гъсениците също се виждат много лесно. Обикновено се срещат през лятото и имат бели ивици, които минават по дължината надолу по тялото им, които също са покрити с косми. В зависимост от това какво ядат, те могат да бъдат кафяви, зелени или червеникаво-лилави.

Можете да изберете ръчно тези гъсеници и да ги хвърлите в кофа със сапунена вода, за да се удавят.

Трябва да започнете да проверявате листата за яйца от юли и да продължите да следите до края на август. Белите яйца с размер на щифтова глава обикновено се снасят на малки гроздове от долната страна на листата.

Отрежете повредените пъпки и премахнете всички листа, които откриете с яйца по тях. Или изгорете заразените части от растения, които сте отстранили, или ги изхвърлете в кошчето – не ги компостирайте!

4. Листокопачи

Възрастните листомини са малки мухи с черни и жълти тела. Тези възрастни ще снасят яйцата си върху листата на вашето растение, а ларвите ще се хранят с листата, след като се излюпят.

Листокопачите от семейство Agromyzidae най-вероятно ще се появят на петуниите ви в тяхната ларвна форма.

Извиващите се следи са оставени като доказателство, показани по всички листа на вашите петунии. Тежките нашествия ще оставят растението ви да изглежда малко по-зле за износване. Премахването на повредени листа и прилагането на бърза обработка с масло от нийм ще помогне да ги освежите.

Маслото от нийм е много популярно градинарско масло, което може да се използва както за листно пръскане, така и за напояване на почвата. Той е органичен и може да бъде закупен като готов за пръскане продукт или в концентрирана форма.

Предпочитам концентрата и го смесвам в бутилка със спрей за многократна употреба според инструкциите на опаковката.

Квадратно изображение отблизо на бутилка концентрат на масло от нийм, изолирана върху бял фон.

Концентрат от масло от бонид Ним

Горещо препоръчвам контейнера с размер на галон с концентрат Bonide Neem Oil, който е на разположение от Arbico Organics.

Събрахме а пълно ръководство за управление на листни копачи ако искате да научите повече.

5. Паякообразни акари

Паякообразните акари от семейство Tetranychidae са често срещани градински вредители, които се хранят с много видове декоративни растения, зеленчуци, лози и овощни дървета.

Те са малки паякообразни с размер на игличка, които повечето градинари няма да забележат, докато не наблюдават мрежи по листата и цветовете на своите растения.

Хоризонтално изображение отблизо на растения петуния, заразени с паяжини акари, изобразени на тъмен фон.

Обикновено ще видите паякообразни акари в средата на лятото, тъй като тези вредители обичат горещи и сухи условия и ще търсят растения, които се справят с водния стрес.

Как да ги управляваме? Първо се уверете, че поливате петуниите си правилно. Тези растения са доста толерантни на топлина, но трябва да сте сигурни, че поливате дълбоко поне веднъж седмично при липса на дъжд, особено през горещите летни месеци.

След това ще искате да използвате или широкоспектърен инсектициден сапун, или масло от ним, за да убиете възрастните, ларвите и яйцата при контакт. Ако вашите петунии цъфтят, опитайте да използвате биологичен контрол, като въвеждане на хищника на акарите Phytoseiulus persimilis вместо на пръскане на инсектициди директно върху цветята, което може да ги накара да избледнеят по-бързо.

P. persimilis може да бъде пуснат върху петунията ви при първите признаци на заразяване. Те ще се движат по листата и цветята и ще се хранят с паякообразни акари на всеки етап от живота.

Квадратно изображение отблизо на хищник на акари, увеличено.

Хищници на акари

Тези полезни паякообразни са на разположение от Arbico Organics.

Също така, проверете нашето ръководство, за да научите повече за защитата на вашите растения от паяжини акари.

6. Трипси

Трипсите (разред Thysanoptera) са буболечки, които изпускат сок, които могат да засегнат всички видове градински растения, включително петунии. Трипсите са толкова досадни, че сме събрали пълно ръководство за това как да ги управлявате.

Хоризонтално изображение отблизо на насекомо трипс, увеличено върху повърхността на лист.

Трипсите ще се хранят с всички надземни части на вашата петуния. Те ще изсмучат соковете от вашето растение и дори могат да инжектират свои собствени храносмилателни ензими в него, понякога съдържащи вируси, които могат сериозно да увредят вашите растения.

Възрастните вредители обикновено се описват като куршуми и са с дължина между половин милиметър и пет милиметра. Телата им могат да се появяват в различни цветове, но най-често са черни, кафяви, бели или жълти.

Най-добрият начин за борба с тези насекоми е да използвате комбинация от органичен пестицид като масло от нийм и полезни насекоми.

Lacewings, например, са естествени хищници на трипси и те ще изядат всички малки буболечки, останали от първоначалното ви третиране с масло от нийм. Изчакайте поне цяла седмица между пръскането с масло от нийм и представянето на вашите lacewings.

Близък план на бутилка Green Lacewing Larvae за пускане в градината, изолирана на бял фон.

Зелени ларви на дантела

Зелените ларви на дантела са достъпни чрез Arbico Organics.

Можете естествено да насърчите lacewings да посетят вашата градина, като добавите растения, които харесват, към вашия пейзаж. Възрастните дантела се хранят с нектар и цветен прашец, така че помислете кореопсис, бял равнеци златна пръчица.

Защитете вашите петунии

Тези ефектни, ароматни цветя са радост за включване във всяка градина. Правилната грижа и наблюдение, плюс комбинация от пестициди и полезни насекоми, ще поддържат вашите петунии да растат силни.

Когато защитите вашите растения, те ще ви възнаградят с красивите си цветя!

Хоризонтално изображение отблизо на лилави цветя петуния, растящи в контейнер, изобразен на фон с мек фокус.

Ако сте се заблудили откъде да започнете с борбата с вредителите по петунията си, надявам се, че тази статия ви е помогнала да изградите увереността си! Разкажете ни за собствения си опит с тези растения в коментарите и за вредителите, които имате във вашия регион.

Следващото, имаме дори повече информация за грижата за петунии за да ви настрои за успех:

124 thoughts on “Как да идентифицираме и управляваме често срещаните вредители по петуния”

  1. Le logiciel de surveillance de téléphone portable CellSpy est un outil très sûr et complet, c’est le meilleur choix pour une surveillance efficace des téléphones mobiles. L’application peut surveiller divers types de messages, tels que les SMS, les e-mails et les applications de chat de messagerie instantanée telles que Snapchat, Facebook, Viber et Skype. Vous pouvez afficher tout le contenu de l’appareil cible: localisation GPS, photos, vidéos et historique de navigation, saisie au clavier, etc. https://www.xtmove.com/fr/how-to-see-what-someone-is-doing-on-their-phone-without-them-knowing/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *