Как да идентифицираме и управляваме 7 често срещани болести на хоста

Как да идентифицираме и управляваме 7 често срещани болести на хоста

Очевидно те осигуряват красив цвят на сенчестите петна, но това не е единствената причина хостите да са толкова популярни.

Те също така са с ниска поддръжка и изключително устойчиви на болести (няма да говорим за охлюви обаче). Така че, когато вашата хоста изглежда сякаш някой я е разбил с бейзболна бухалка, това може да бъде допълнително обезпокоително.

Вертикално изображение отблизо на растение хоста, растящо в градината с наситено зелена зеленина.  В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Мразя, когато всички ми казват, че растението е невъзможно да се убие. Ако започне да изглежда болно, се чувствам като провал.

Ако можете да се свържете, не се чувствайте зле. Само защото хостите обикновено са устойчиви на болести, това не означава, че ще се разболеят само ако объркате. Понякога се случват неща.

Това ръководство ще ви помогне да разберете какво да правите, ако установите, че вашите растения изглеждат нещастни. Ето болестите, които ще разгледаме:

Хоста спят в жегата, което ги прави податливи на болести. Същото важи и за тези, които са стресирани от слънчево изгаряне или суша.

С други думи, направете всичко възможно да засадите хостите си на място, където ще бъдат защитени от твърде много слънце, предпазвайте ги по време на екстремни горещини и се уверете, че винаги имат необходимата вода.

Хоризонтално изображение отблизо на голямо зелено растение хоста, растящо в градината, изобразено на филтрирана светлина.

Освен това имайте предвид, че понякога това, което изглежда като болест, всъщност е проблем с вредители. Полевките могат да кълцат корените, оставяйки ги да изглеждат тъжни над земята без очевидна причина.

Разгледайте вашето растение и сравнете симптомите си с тези, изброени по-долу, за да сте сигурни, че знаете с какво си имате работа.

1. Антракноза

Ако ще се сблъскате с проблеми с болести, когато отглеждате хоста, най-вероятно ще видите това. Той е доста широко разпространен и се причинява от множество различни гъби (всички в Colletotrichum род), които съществуват по цялата планета.

Добрата новина е, че това вероятно няма да убие вашите растения, но може да бъде доста грозно.

Хоризонтално изображение отблизо на симптомите на антракноза върху листата на растение хоста.
Снимка от Penn State Department of Plant Pathology & Environmental Microbiology Archives, Penn State University, Bugwood.org.

Доста очевидно е дали това е причината за вашите растения.

Докато много вредители, болести и екологични проблеми могат да причинят образуването на малки кръгли петна, само антракнозата има тъмна, почти черна граница около неправилното петно. Вътрешността на дупката може да изпадне в крайна сметка, което е друг индикатор.

Справянето с това заболяване изисква многоетапен подход. Първата стъпка е да отрежете всички заразени листа. След това третирайте останалите листа с меден фунгицид.

Харесвам медния фунгицид на Bonide, който е налични в Arbico Organics в 16 или 32 унции готов за пръскане, 32 унции готов за употреба или 16 унции концентрат.

Вертикално изображение в близък план на бутилка Bonide Copper Fungicide, изолирана на бял фон.

Бониден меден фунгицид

Повтаряйте всяка седмица в продължение на поне един месец.

И накрая, уверете се, че поливате само на нивото на почвата, а не върху листата, и поливайте сутрин, така че листата да имат време да изсъхнат. Това прави много по-трудно разпространението на гъбичките в бъдеще, тъй като влагата й помага за разпространението.

Ако знаете, че антракноза е във вашия район или сте се борили с нея през последните години, третирайте растенията си с мед, както е описано по-горе, веднага щом листата се разгънат и преди да забележите някакви симптоми.

2. Бактериално меко гниене

Бактериалното меко гниене засяга стъблата (технически наречени дръжки) и най-ниските листа на растението. Те ще станат меки и кашави. Ако коленичите и подушите силно, ще забележите гнила миризма.

Бактериите, които причиняват този проблем (видове в Ервиния род) често проникват чрез разфасовки, повреди от замръзване или повреди от насекоми по стъблата и листата.

Лошият дренаж, високата влажност и температурата над 80°F увеличават шансовете това заболяване да атакува. За съжаление няма лечение, така че ще трябва да издърпате растенията и да започнете отначало.

3. Листно петно ​​Cercospora

За разлика от петна, причинени от антракноза, които имат черна граница, тези, причинени от Cercospora, имат ръждиво оцветена граница с тен или червен център. Подобно на антракноза, това вероятно няма да убие вашето растение, но ще навреди на външния вид.

Това е често срещано в южната част на САЩ и се появява през най-горещата част на лятото.

Лечението е идентично с антракнозата, така че не се притеснявайте, ако не можете да различите двете.

4. Фузариозно гниене

Ако листата на хоста пожълтяват и след това покафеняват, преди да изсъхнат, фузариозното гниене и короновото гниене може да нанесат посещение на растенията ви. Закърняването (както над, така и под земята) също е често срещано.

Много видове в фузариум рода причиняват заболяването, но F. hostae е най-често срещаният. За съжаление, след като тази болест е във вашата почва, тя е там за дълго, дълго време. Толкова дълго, че може и да забравите да засадите хоста отново на същото място.

Няма лечение, така че ще трябва да издърпате растенията и да ги изхвърлите. Никога повече не засаждайте хости на същото място.

Избягването му включва спазване на добри санитарни условия. Почистете инструментите си, преди да ги използвате в градината и използвайте потапяне преди засаждане всеки път, когато разделяте зрелите си растения или засаждате нови разсад. След това отново накиснете почвата ден след засаждането.

Потопите преди засаждането съдържат химикали като водороден диоксид за унищожаване на вредните патогени.

Близък план на кутия с фунгицид TerraClean 5.0, изолирана на бял фон.

TerraClean 5.0

Например TerraClean 5.0, предлага се в Arbico Organics в контейнери от пет галонасъдържа водороден диоксид и пероксиоцетна киселина.

5. Гниене на дръжките

Не искате това заболяване, понякога известно като склеротиния или гниене на короната. Убива бързо и е изключително трудно да се отървете от него, защото може да оцелее през суша и замръзване. Може също да се разпространи върху растителни остатъци, почва, твоите обувкиили градински инструменти.

Гъбата, която причинява това заболяване (Sclerotinium rolfsii вар. delphinii) процъфтява, когато температурата на въздуха достигне 80 до 90°F и има много дъжд или влажност.

Започва като нещо като бяла слуз върху дръжките. Този гъбичен растеж в крайна сметка става тен или червеникаво-кафяв. Листата пожълтяват, след това кафяви, след това стават каша и умират. Листата лесно се отдръпват от стъблата и в крайна сметка цялото растение рухва.

Това заболяване се е разпространило в САЩ върху заразени разсадни растения, така че винаги проверявайте нови екземпляри, преди да ги засадите.

„Halcyon“, „Honeybells“, „Snow Mountain“ и „Tall Twister“ са устойчиви на това заболяване. Избягвайте да засаждате „Lemon Lime“, „Munchkin“, „Nakaiana“, „Platinum Tiara“ и „Tardiflora“.

За съжаление, няма ефективно лечение за домашния градинар. Ще трябва да издърпате растенията и след това да изкопаете най-малко шест инча и да премахнете почвата. Заменете го със свежа, чиста почва.

6. Фитофтороз по листата

Въпреки че не е толкова често срещано, колкото някои от другите болести в този списък, фитофтората по листата се превръща в по-голям проблем.

Това заболяване процъфтява във влажна почва.

Ако фитофтората удари, ще забележите напоени с вода петна по листата, които започват да се разпространяват и стават по-големи. В крайна сметка центърът на петното ще стане кафяв и ще изсъхне.

Под земята корените ще бъдат нездравословни и ще започнат да изгният. Цялото растение ще расте бавно и ще закъснее, преди в крайна сметка да умре.

Най-добрият начин да се справите с това заболяване е да го избягвате на първо място. Само ако можехме да направим това с всички болести, нали?

За да го избегнете, проверявайте растенията, когато ги купувате, за признаци на заболяване. Не ги връщайте вкъщи, ако имат някакви признаци на заболяване. След като засадите, не забравяйте да поливате на нивото на почвата и внимавайте да не преполивате. Влажната почва е бърз път към болестта.

Отстранете и унищожете всички растения, които показват признаци на фитофторозен пригор.

7. Вируси

Има няколко различни вируса, които могат да атакуват хоста, включително хоста вирус x (HVX), вирус на пръстеновидно петно ​​по домати (ToRSV), вирус на некротично петно ​​на импатиенс (INSV) и вирус на тютюневата дрънкалка (TRV).

Всички вируси причиняват кафяви и жълти петна и обезцветяване. INSV води до зелени и жълти бикове, ToRSV причинява жълти и зелени петна с избледнели полета, а HVX може да бъде идентифициран по ъглови жълти и светлозелени петна.

Хоризонтално изображение отблизо на растение хоста, показващо симптоми на вирусна инфекция по листата.

Нито едно от тях не може да се лекува, така че избягването е единствената ви възможност. Всички те се разпространяват лесно върху инструменти, растителен материал, дрехи и плевели. Практикуването на добра хигиена в градината е от първостепенно значение, както е контролиране на трипсакоето може да разпространи някои вируси.

Не позволявайте на болестта да унищожи хостите ви

Не позволявайте на този списък да ви вкара в спирала на паника относно това дали ще успеете да запазите вашите хостове живи.

Въпреки че има много заболявания, които могат да повлияят на тези многогодишни предпочитани нюанси, те рядко го правят. Стресираните растения са по-склонни да бъдат заразени, отколкото здравите, а добрата хигиена в градината, като редовното почистване на вашите инструменти, може да помогне за ограничаване на проблемите.

Хоризонтално изображение отблизо на болно растение хоста, растящо в градината с жълта, увяхваща зеленина.

С какви проблеми се сблъсквате? Какво подейства за разрешаването на ситуацията? Кажете ни в коментарите, за да можем да споделим всяка полезна информация!

Това ръководство изигра ли роля, за да ви помогне да разберете нещата? Ако е така, може да намерите някои от другите ни ръководства за хоста полезно за направата на вашите растения наистина да процъфтяват. Вижте следното:

148 thoughts on “Как да идентифицираме и управляваме 7 често срещани болести на хоста”

  1. Que dois-je faire si j’ai des doutes sur mon partenaire, comme surveiller le téléphone portable du partenaire? Avec la popularité des téléphones intelligents, il existe désormais des moyens plus pratiques. Grâce au logiciel de surveillance de téléphone mobile, vous pouvez prendre des photos à distance, surveiller, enregistrer, prendre des captures d’écran en temps réel, la voix en temps réel et afficher les écrans du téléphone mobile. https://www.xtmove.com/fr/how-to-monitor-my-partner-cell-phone-without-target-phone/

  2. Sumatra Slim Belly Tonic is a unique weight loss supplement that sets itself apart from others in the market. Unlike other supplements that rely on caffeine and stimulants to boost energy levels, Sumatra Slim Belly Tonic takes a different approach. It utilizes a blend of eight natural ingredients to address the root causes of weight gain. By targeting inflammation and improving sleep quality, Sumatra Slim Belly Tonic provides a holistic solution to weight loss. These natural ingredients not only support healthy inflammation but also promote better sleep, which are crucial factors in achieving weight loss goals. By addressing these underlying issues, Sumatra Slim Belly Tonic helps individuals achieve sustainable weight loss results.

  3. Sugar Defender orchestrates a reduction in blood sugar levels through multifaceted pathways. Its initial impact revolves around enhancing insulin sensitivity, optimizing the body’s efficient use of insulin, ultimately leading to a decrease in blood sugar levels. This proactive strategy works to prevent the storage of glucose as fat, mitigating the risk of developing type 2 diabetes.

  4. In terms of graphics and layouts, Casino Moons does a great job. All games are new and look good. It’s not just the graphics and design, but also some very awesome sound effects. Well, when we are talking about game providers like Microgaming, Pragmatic Play, Habanero, Vivo, Betsoft, and Octopus Gaming, this is not surprising. These companies are among the top software developers in the world of casinos. 40 CASINO SPINS. New customers only. T&C apply. 18+ NO US! How to claim the bonus: Players need to sign up through our LINK and the free spins will be added automatically. Max cashout: $100. Restricted games: Bonuses are not available on premium games (live dealer games). slots 25%, – video poker 5% – table games 2.5% – black jack 0.625%. How to play casino games online Low deposit slots this gives you a big display, Buffalo Gold by Aristocrat is also worthy of attention from players…. Sun Moon Slots | Deposit guide in legal online casinos By | May 6, 2021. How to play casino games online. 450% Match at Casino Moons. 450% Match Bonus. Wager: 35xB. Max Cashout: $4000. Expires on: 2022-03-13. Minimal deposit necessities: $20.
    https://wiki-dale.win/index.php?title=Slots_plus_no_deposit_new_player_in_Indian_Rupees
    It’s important all online casino players understand the wagering requirements when claiming a bonus. Essentially, they tell you how many times you have to wager the money you win from free spins before you can withdraw it. The lower the wagering requirement, the easier it will be to access your winnings from a free spins bonus. And some bonuses have no wagering requirements at all. PlayOJO is a reputable casino site in the UK, launched back in 2016 with a catalogue of over 3,000 casino games. These include online slots from over 30 top-notch software providers and one of the best selections of live dealer games. Not every no wagering bonus works the same way. The basics are always the same, but the best way to find out is to read the terms and conditions. We cannot stress this enough!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *