Как да изберем зряла диня

Как да изберем зряла диня

Вземането на зряла диня от кошчето в хранителния магазин е лесно. Но когато трябва да решите сами дали големият красив плод, който сте отглеждали, е готов за ядене, това може да бъде трудно решение.

За разлика от много плодове, дините не продължават да стават по-сладки след прибиране на реколтата, така че времето трябва да е идеално.

В горещ летен ден искате идеално парче сладка, хрупкава, сочна диня. Не са добре дошли недоузрели резени със зелен вкус и ще пропуснем всички, които също са презрели и кашави.

Вертикално изображение в близък план на половинка и нарязана диня, изобразена на фон с мек фокус.  В горната и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

За съжаление, единственият път, когато ще наистина да знаете със сигурност дали даден пъпеш е готов за ядене или не е в момента, в който го разрежете и отхапете.

И така, въоръжени с нечий съвет как да разберете дали динята е узряла, вие нанасяте на плода солиден удар. Полученият шум класифициран ли е като тъпа реверберация, кухо ехо или дълбок звук? И кой звук наистина показва какво ниво на зрялост?

Този често препоръчван метод на удряне на кокалчетата не е надежден и дори за опитни градинари е много трудно да се оправи.

Как иначе можете да се уверите, че няма да пропилеете развиваща се красота, като я изберете твърде рано?

Ние покриваме уликите, присъстващи на растението и плодовете по-долу, за да можете да изберете вашите в разгара му.

Ето за какво ще говорим:

Как да събираме дини

Време за зрялост

Търговските производители ще пробват сладостта и зрелостта, като изберат няколко произволни пъпеша из полето около времето, когато се предполага, че са готови.

Но ако имате само едно или две растения и сте се грижили за няколкото кръгли плода, които са произвели, в очакване на идеалния момент да ги приберете, нямате лукса – или вероятно волята – да жертвате някои.

Хоризонтално изображение отблизо на градинар, който проверява диня дали е готова за прибиране на реколтата.

В зависимост от сорта, дините могат да минат от 65 до 90 дни от сеитбата, за да произведат зрели плодове. Повечето отнемат около 32 дни след цъфтежа, докато плодовете достигнат своя връх.

Проверете пакета със семена за да разберете колко време трябва да очаквате да изчакате, за да можете да приберете първите пъпеши, и си отбележете датата, за да започнете да проверявате в календара си или във вашия градинарски журнал.

За съжаление, базирането на реколтата и зрелостта на броя на изминалите дни също може да се окаже донякъде неточно, тъй като времето, времето на опрашване и редица други фактори могат да варират, като влияят кога плодът ще бъде напълно узрял.

Така че, докато броенето на дните може да ви даде приблизителен прозорец за прибиране на реколтата, преценете всеки плод поотделно, като комбинирате няколко метода, обсъдени по-долу, за по-надежден резултат.

Цвят на полето

Полевото петно ​​е светлото петно ​​в долната част на пъпеша, където е било в контакт със земята, извън обсега на слънцето.

Бяло петно ​​означава, че не е готово за наслада.

Хоризонтално изображение на зрели дини, растящи в поле, готови за прибиране на реколтата.
Изложено петно ​​от диня.

Когато това петно ​​придобие масленожълт цвят, динята е узряла! Колкото по-голямо и жълто е петното, толкова по-дълго зрее пъпешът на лозата.

Ако прецените, че не е готов, след като сте проверили цвета на петното на полето, не забравяйте внимателно да обърнете пъпеша обратно върху светлото коремче, тъй като тази област е податлива на слънчево изгаряне.

Уликата за полево място също е удобна да знаете, когато избирате пъпеш в магазина за хранителни стоки.

Гланц и текстура на кората

Други визуални улики присъстват на самата зелена кора, независимо дали отглеждате райе или без ивици.

Ако кората е лъскава и гладка, приемете, че все още не е напълно узряла. Кората има тенденция да става матова и по-груба на допир, когато наближава този сладък, цветен етап.

Хоризонтално изображение отблизо на ярко червено узряло резен диня с цял плод на заден план, поставен на земята на открито.

Можете също да опитате да пробиете кората с нокът: ако е лесно да се пробие, тя не е готова за бране. Ако изглежда, че не можете да го проникнете с нокътя си и другите намеци за кората, описани тук, са съгласни, това е узряло.

Някои източници също така казват, че при ивичестите сортове зелените ивици ще станат по-тъмни, когато узреят. Но това е полезно само ако имате неузрял пъпеш, с който да сравните.

Индикатори за растенията

Самото растение дава някои улики за това дали плодът ще има този класически, анимационно перфектен дълбок цвят, текстура и сладост вътре.

Хоризонтално изображение в близък план на пъпка от диня и цвете, минаващи по чакълена повърхност.

Къдравата лоза на основната лоза, която е най-близо до плода, ще стане кафява и хрупкава, което ви уведомява, че пъпешът е сладък и готов да потънете в зъбите ви.

По същия начин листът, който расте най-близо до плода, може да пожълтее, когато пъпешът е готов за бране.

Как да прибирате реколтата

Когато решите, че е време да приберете и изядете вашата домашна диня, отрежете я от лозата, оставяйки няколко инча стъбло, прикрепено към плода.

Не го усуквайте и не го дърпайте, ако се надявате да получите повече плодове от същото растение, тъй като това може да повреди лозата.

Хоризонтално изображение отблизо на човек, който държи зряла диня.

След бране боравете с него внимателно, за да избегнете натъртвания.

Дините е най-добре да се консумират скоро след прибиране на реколтата, но можете да съхранявате събраното до една седмица при стайна температура, ако е необходимо.

Не съхранявайте динята при температури под 50°F в хладилника, тъй като това може да развали вкуса и текстурата.

Не го съхранявайте и близо до други плодове, тъй като дините са чувствителни към зреещия газ, известен като етилен, който се отделя от други плодове като ябълки и банани, както и други видове пъпеши като медена роса и пъпеш.

Парче лято

Всеки път, когато отглеждам дини, най-трудното е да реша кога да отбера изкусителния плод, като знам, че след като се откъсне от лозата, с времето не става по-вкусен.

Хоризонтално изображение отблизо на чиния с нарязана прясна диня, поставена върху дървена повърхност.

Трудно е да се каже дали плодът е перфектен отвътре, докато не го разрежете, така че си дайте най-добрия шанс да се насладите на сладко лятно лакомство, като използвате комбинация от уликите, описани по-горе, за да определите кога да берете реколтата.

Методът на тупване, колкото и популярен да е, никога не ми е работил. Но може би нямам ухо за различни ударни звуци.

Какъв метод използвате, за да решите кога да берете дините си? Уведомете ме в коментарите по-долу, ако не съм единственият, който трябва да разчита на визуални улики и който има проблеми да различи кух звук от дълбок, когато удря кората!

Докато сте тук, прочетете тези ръководства до научете повече за отглеждането и прибирането на пъпеши:

3 645 thoughts on “Как да изберем зряла диня”