Как да използваме хризантемите за борба с вредителите в градината

Как да използваме хризантемите за борба с вредителите в градината

Хризантемите са повече от просто красиво лице. Обичаме тези растения заради цветните им помпони, които издържат през цялото лято, но под тази весела фасада се крие убиец.

От насекоми, т.е.

Вертикално изображение в близък план на бели Tanacetum cinerariifolium (далматински хризантеми), растящи в градината, изобразено на фон с мек фокус.  В центъра и отдолу на рамката има зелено-бял печатен текст.

Свързваме се с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

Хората са използвали хризантемите като мощен инсектицид от векове и това е най-популярният домашен инсектицид днес.

Докато можете да закупите нещата в почти всеки градински магазин, можете да направите свой собствен инсектицид, като използвате същите тези прекрасни цветя, които отглеждате във вашата градина.

Можете също така да използвате интелигентно придружаващо засаждане, за да обезсърчите досадните вредители да посещават вашите зеленчуци и декоративни растения.

Това ръководство ще обясни и двете опции. Готови ли сте да научите как да се възползвате максимално от хризантемите за борба с вредителите? Ето какво можете да очаквате:

Далматинската хризантема – тази, която използваме предимно заради нейните отблъскващи вредители свойства – произхожда от Китай, преди да бъде пренесена в Япония и след това на Запад през 17 век.

Той е част от семейство Asteraceae, което също включва невенчета, маргаритки, лайкаи естрагон.

Какво представляват пиретрините?

Чували ли сте някога за пестицид, който съдържа пиретрини? Това е направено от хризантеми!

Умни учени извличат тези органични съединения от далматински хризантеми (Tanacetum cinerariifoliumпреди Chrysanthemum cinerariifolium), и понякога рисувани маргаритки (C. coccineumкойто сега е класифициран като Т. coccineum), за да се направи мощен инсектицид, който убива насекоми, но има ниска токсичност за птици и бозайници – включително хора.

Хоризонтално изображение в близък план на цвете Tanacetum cinerariifolium (далматинска хризантема), изобразено на светло слънце върху фон с мек фокус.

Това е едно от онези прекрасни съвременни изобретения, което е изградено върху нещо, което много градинари познават от векове.

Преди да разполагаме с методите за определяне на действието на пиретрините, производителите забелязаха, че засаждането на хризантеми в близост до зеленчуци изглежда държи някои вредители под контрол.

Градинарите от династията Чоу са използвали хризантеми поне още през 1000 г. пр.н.е.!

Сега знаем, че има много основателна причина за страховитата репутация на това красиво цвете като убиец на насекоми и в резултат на това има хиляди продукти, които са направени с помощта на пиретрини. Те са най-често използваните пестициди в домашните градини.

Пиретрините се състоят от две отделни химични съединения, съставени от пиретрин I и II, цинерин I и II и жасмолин I и II. Комбинирани, те означават бедствие за насекомите.

Пиретрините не са репеленти. Те са токсични за насекомите и разрушават нервната им система.

Когато насекомото погълне тези химикали, това го кара да се възбуди временно, преди да се парализира и след това бързо да умре. Действа върху мухи, молци, бълхи, мравки, листни въшки, червеи и други ларви, и трипсиплюс много повече!

Когато си правим собствен прах „Направи си сам“ от цветове на хризантема у дома, ние го наричаме пиретрум. Създадените от човека синтетични химични съединения, които възпроизвеждат пиретрини, са известни като пиретроиди.

Направете свой собствен пестицид

За да направите свой собствен инсектицид на базата на пиретрум у дома, трябва да засадите един от двата вида хризантеми (или и двата), споменати по-горе.

За съвети относно как да засаждате и отглеждате майки, преминете към нашето ръководство за отглеждане.

След като цветята са узрели и напълно отворени, съберете ги в основата на стъблото и ги окачете с главата надолу, като само главите седят във вода със стайна температура.

Хоризонтално изображение в близък план на полуотворено цвете на къдроглава хризантема (Tanacetum cinerariifolium), изобразено на фон с мек фокус.

След един или два дни поставете цветята върху стелажи за сушене или паравани и ги оставете да изсъхнат напълно на хладно, защитено място на или извън пряко слънце и с добра циркулация на въздуха.

След като цветята изсъхнат, ги счукайте в хаванче или ги поставете в найлонова торбичка и я навийте многократно с точилка. Можете също така да ги пасирате или да ги поставите в кухненски робот.

Ако имате алергии, може да искате да носите маска, докато правите праха си. Вижте повече за това в раздела „Внимание“ по-долу.

Искате да създадете изключително фина пудра, за да бъдете най-ефективни. Жълтият център на цветето е най-мощен, докато стъблата съдържат малко пиретрин, така че не си правете труда да ги включвате.

Хоризонтално изображение в близък план на ръка от дясната страна на рамката, която държи малка мистрия и нанася прах за борба с вредителите върху зеленчуковата градина.

Съхранявайте този прах във фризера, докато не сте готови да го използвате. След като сте готови, поръсете праха върху заразените растения.

Можете да го смесите с равни части диатомична пръст или талк, за да стигне по-далеч и да улесни разнасянето, ако желаете.

Придружаващо засаждане с майки

Не е имало един тон изследвания върху придружаващото засаждане с хризантеми, но това не означава непременно, че те нямат стойност като средство за отблъскване на насекоми, просто че нямаме науката, която да подкрепи практиката – все още.

Много градинари се кълнат в използването на различни видове хризантеми като репеленти срещу насекоми.

Хоризонтално изображение в близък план на цветя на бяла къдроглава хризантема (Tanacetum cinerariifolium), растящи в градината, изобразено на светло слънце върху фон с мек фокус.

Едно проучване, публикувано в списанието Нов фитолог показа, че далматинските хризантеми могат да играят роля в отблъскването на листни въшки и привличането полезни насекоми като калинки.

Засега не се колебайте да засадите хризантеми (и може би добавете малко невенсъщо) около вашите зеленчуци, за да ги защитите. Със сигурност не може да навреди!

Ако тръгнете по този път, засадете цветята си на около един фут от растенията, които искате да защитите. Можете да ги разпръснете сред вашите зеленчуци или други декоративни растения или да създадете редове или граници, като използвате майки и невен.

Предупреждения

Пиретрините са с ниска степен на токсичност за хора и други бозайници в сравнение с други пестициди, но това не означава, че са напълно безвредни.

Вдишването на веществото може да причини дразнене, кашлица, хрипове и болка в гърдите. Това е по-лошо при хора, които имат алергия към растения от семейство Asteraceae. Ако сте алергични към амброзия, много вероятно е да сте алергични към хризантеми.

При изключително високи дози експозицията може да причини атаксия, парализа и гърчове. Това важи и за домашни любимци и диви животни. Замъгляването е често срещан начин за предизвикване на прекомерно излагане, ето защо носейки достатъчно защита е важно.

Хоризонтално изображение в близък план на градинар, използващ устройство за мъгла за борба с вредителите в градината.

Самите растения, освен че причиняват симптоми на алергия при тези, които са чувствителни, не представляват същата опасност, тъй като активните съединения, които съдържат, са много по-малко мощни от това, което се намира в концентрирания продукт.

Красивите хризантеми са мощни убийци на насекоми

Хризантемите символизират смъртта в някои европейски и азиатски култури и не мога да не си представя, че насекомите трябва да гледат на тях по същия начин.

Представям си семейство зелени прасковени листни въшки, които гледат със страх и отвращение близките майки в градината.

Ако не се чувстват така, трябва да го направят, защото пиретрумът е невероятно ефективен инсектицид. Той не само предпазва нашите ценни плодове и зеленчуци от хищни вредители, но спасява животи, като помага за отблъскването на комарите.

Хоризонтално изображение в близък план на далматински хризантеми, растящи в градината, изобразено на фон с мек фокус.

За какво смятате да използвате вашите красиви и могъщи убийци? Кажете ни в секцията за коментари по-долу!

И ако искате да научите за някои от удивителните братовчеди на хризантемите от семейство Сложноцветниразгледайте следните ръководства:

138 thoughts on “Как да използваме хризантемите за борба с вредителите в градината”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *