Правилният мулч може да направи чудеса, за да подобри вашата зеленчукова градина.

По-специално сламата предлага широка гама от предимства, които могат да направят драстична разлика за здравето и производителността на растенията, като същевременно ви спестяват пари и намаляват труда.

Вертикално изображение на зеленчукова градина, пълна с разсад и мулчирана със слама.  В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Продължете да четете, за да научите повече за използването на сламен мулч във вашата зеленчукова градина.

Какво точно е слама?

Преди да се запознаете с предимствата на използването на слама за мулчиране на вашата зеленчукова градина, е полезно да разберете с какво точно ще работите.

„Слама“ се отнася до сухите стъбла, които остават след прибиране на култури като ечемик, ориз, овес или пшеница. След като главите се отстранят за получаване на зърно, дръжките се изсушават и се пакетират в бали.

Хоризонтално изображение отблизо на бали борова слама, поставени на земята до зеленчукова градина.

Тези снопове могат да бъдат разбити и приложени в градината като мулч или използвани като материал, който се наслоява върху повърхността на почвата в градината, за да осигури редица ползи за отглеждането на растения.

Ползи за градината

Сламата е идеален материал за мулчиране по много причини. Той е лек и лесен за работа, сравнително евтин и лесно достъпен от местните ферми и градински центрове.

Той помага за регулиране на влагата и температурата, намалява необходимото плевене и изгражда здрава почва. Всичко това означава по-малко труд за вас!

Хоризонтално изображение на редове цвекло, растящо в градината със сено, използвано като мулч.

Нека разгледаме по-подробно предимствата:

Заключване на влагата

Сламата е особено полезна за поддържане на почвата равномерно влажна, което означава по-добър дренаж и повече защита за растенията по време на суша или наводнение.

Хоризонтално изображение отблизо на вода, която се излива върху разсад, растящ в градината.

Тъй като помага за забавяне на изпарението, ще се окажете, че поливате много по-рядко – помислете веднъж седмично, а не всеки ден или два.

В същото време водата ще се филтрира по-бавно в земята, намалявайки последиците от наводненията и предотвратявайки прекалено влажната почва.

Регулиране на температурата на почвата

Мулчирането помага за поддържане на стабилни температури на почвата.

Той действа като изолиращо одеяло за почвата, като поддържа растенията по-хладни през горещото лято и по-топло през студеното време. Това води до по-здрави растения и по-дълъг вегетационен период.

По-малко време плевене

Въпреки че все още не съм виждал органичен мулч, който е напълно свободен от плевели, сламата може да се приближи доста близо.

Това е така, защото обикновено идва от култури, чиито глави на семена преди това са били прибрани за зърно. За производителя е изгодно да отстрани колкото се може повече от семенните глави, преди дръжките да бъдат изсушени и балирани.

Когато се прилага гъсто, той може също да намали значително плевенето, като блокира слънцето да достигне почвата, като по този начин предотвратява покълването на семената на плевелите и убива онези разсад, които успяват да поникнат.

Защитете и изградете почвата

Оставянето на почвата гола може да навреди на тези важни микроорганизми и полезни насекоми които го правят здравословна, богата на хранителни вещества среда за растеж на растенията.

Помислете за това: когато излизате навън, вие носете шапка и слънчеви очила, за да предпазите кожата и очите си от слънцето. Точно като нас, червеите и микробите също се нуждаят от защита от слънцето.

Хоризонтално изображение отблизо на малко растение пъпеш, растящо в зеленчуковата градина, заобиколено от сламен мулч.

Забелязвали ли сте някога как горският под е защитен от дебел слой паднали листа? Лесно можем да осигурим същата полза на нашите градини чрез мулчиране.

Голата земя също означава повече ерозия и извличане на хранителни вещества. Когато почвата е незащитена, дъждът изтича бързо, носейки важни хранителни вещества със себе си. Мулчирането предотвратява оттичането и помага да се запази почвата на място.

Сламата не само може да осигури защита на микробите и да намали ерозията, тя всъщност помага за подобряване на почвата с течение на времето.

Той се разгражда сравнително бързо и докато материалът се разлага, той изгражда почвена маса и освобождава хранителни вещества, които могат да подхранват вашите растения, докато растат.

По-здравословната почва означава по-здрави растения, с по-малко нужда от поправки или синтетични торове.

Други обикновени мулчове

Има редица други материали, които обикновено се използват за мулчиранекато кора, настъргани листа, сено, окосена трева и дори пластмаса.

Въпреки че всеки тип мулч обикновено е по-добър от използването на нищо, има няколко причини, поради които сламата е моят личен избор за зеленчуковата градина.

Хоризонтално изображение на грахови растения, растящи в редове в градината, на снимката при вечерно слънце.

Много хора бъркат сламата със сеното. Въпреки че тези два материала може да изглеждат сходни на пръв поглед, те всъщност се различават по няколко ключови начина.

Докато сламата е страничен продукт от зърнени култури, сеното е трева, отглеждана предимно като храна за добитък. Често се прави от комбинация от растения и рядко се реже, преди поне част от него да е отишла в семена.

С прости думи, сеното е много по-вероятно да съдържа плевели и инвазивни растения. Освен това е по-вероятно да привлече охлюви и охлюви във вашата градина, особено ако живеете във влажен климат.

Хоризонтално изображение отблизо на охлюв, пълзящ по земята.

Сламата също е много по-добър вариант от пластмасата. Пластмасата не само е невъзобновяем ресурс, но и не предоставя много предимства, освен потискането на плевелите.

За да сте сигурни, че водата може да проникне през корените на растенията, ще трябва да купите пластмаса, която е пореста, която е скъпа и според моя опит всъщност може да затрудни плевенето, когато по-силните плевели успяват да проникнат през нея.

Пластмасата също не изгражда почвена маса и не осигурява хранителни ползи за растящите растения.

Хоризонтално изображение на ред зеленчуци, заобиколен от пластмаса за потискане на плевели.

Кората е друг често срещан материал, който е много полезен за мулчиране на трайни насаждения и дървета, но не е най-добрият вариант за едногодишни зеленчуци.

Кората се разпада бавно и свързва част от азота в почвата, което я прави по-малко достъпна за растенията, докато има шанс да се разложи, което може да отнеме няколко години.

Въпреки че това не е проблем за бавно растящи дървета и трайни насаждения с дълбоки корени, то не е идеално за вашите домати.

Потенциални недостатъци на мулчирането със слама

Докато сламата е чудесен вариант като цяло за зеленчукови градини, има няколко потенциални недостатъка, които трябва да знаете. За щастие повечето от тях имат лесни поправки.

Този топъл, пухкав и мек материал може да бъде привлекателен дом за гризачи, което е нещо, което трябва да имате предвид, особено ако сте склонни да имате проблеми с тези вредители. Редовното поливане може да помогне за предпазване от гризачи.

Хоризонтално изображение отблизо на малък гризач в градината.

Не е основен проблем, но тъй като е лек, е по-вероятно от някои други материали да се издуха, когато го поставите за първи път.

Това може лесно да бъде избегнато, като го приложите в спокоен ден и поливате скоро след това, за да го оттеглите малко.

Друго нещо, което трябва да имате предвид, е, че сламата е предимно на въглеродна основа. Въпреки че със сигурност добавя някои хранителни вещества към почвата, докато се разгражда, всъщност не е невероятен източник на азот за градината.

Хоризонтално изображение на градина с прясна окосена трева, използвана като мулч.

Това просто означава, че е важно да имате достатъчно азот във вашата почва, за да избегнете а дисбаланс на хранителните вещества.

Един лесен начин да направите това е да разпръснете слой богат на азот материал около леглото, преди да поставите слама. Компостотлежал оборски тор или прясна окосена трева са страхотни източници на азот.

Намерете източник, на който можете да се доверите

Сламата е лесно достъпна от местните фермери и магазините за градински стоки.

Предлага се на бали с различни размери, често някъде около няколко фута дълги на фут или два широки и високи. Когато купувате бали, най-важното е да знаете и да се доверите на своя източник.

Хоризонтално изображение на голямо поле със сламени бали, изобразено при вечерното слънце.

Потърсете нещо, което се рекламира като свободно от плевели, и разберете дали е третирано с някакви пестициди или хербициди, особено ако сте био градинар.

Имайте предвид, че всички химикали, с които е бил напръскан, ще се озоват във вашата градина. Ако е възможно, източник от сертифициран органичен производител.

Също така е добра идея да прегледате балите, преди да ги занесете у дома, за да се уверите, че са чисти и не мухлясали или влажни.

Как да мулчирате със слама

Мулчирането на зеленчукова градина със слама е лесно.

Готови сте да мулчирате легло, след като разсадът ви расте поне няколко седмици и е на височина няколко инча.

Хоризонтално изображение на количка, пълна със слама в градината.

Не нанасяйте мулч върху семена или малки разсад, за да не ги задушите.

Едно изключение от това е, че веднага след като разсадът поникне, можете да поръсите много тънък слой слама върху голата почва, за да я защитите, но изчакайте още няколко седмици, преди да мулчирате напълно.

Преди да започнете, добра идея е първо да добавите един инч или повече органичен материал като компост, отлежал оборски тор, отливки от червеи или окосена трева, за да се гарантира, че почвата е добре балансирана.

Хоризонтално изображение на редове зелена салата, растяща в градината, заобиколена от сламен мулч.

Това е особено важно, ако знаете, че почвата ви има недостиг на азот като начало. Провеждане на почвен тест може да помогне за разкриване на всякакви недостатъци.

След това поставете балата на ръба на градинско легло и отрежете въжето, за да я отворите. Балите са съставени от плътно опаковани слоеве слама. Отстранете слоевете един по един и използвайте ръцете си, за да ги разрошите малко.

Поставете материала с дебелина няколко инча между растенията и в пътеките между редовете, като винаги оставяте няколко инча голи около стъблата на всяко растение, за да осигурите въздушен поток и да намалите риска от заболяване.

В допълнение към използването му наоколо отглеждане на зеленчуциможете също да използвате слама за покриване на угари или за защита на вашата градина през зимата.

Можете да изберете или да го премахнете преди засаждането и да го хвърлите в компоста, или можете просто да го натиснете настрани, докато не сте готови да мулчирате отново и след това да го използвате повторно, като добавите малко пресен материал отгоре.

Стига да не е видимо мухлясал, добре е да го оставите да се разложи директно в градинското легло.

Свят на разликата

Ако успеете да се сдобиете с бали слама този сезон, абсолютно трябва да опитате да го използвате, за да мулчирате вашата зеленчукова градина.

Вероятно ще откриете, че има голямо значение за здравето на вашите култури и в същото време ще намали драстично работното ви натоварване.

Хоризонтално изображение отблизо на градинска вилица, поставена изправена в зеленчуковата градина.

Опитвали ли сте да мулчирате вашата зеленчукова градина със слама? Споделете своя опит в коментарите по-долу!

Искате да копаете по-дълбоко в използването на мулч за подобряване на почвата и намаляване на труда? Вижте тези статии за още идеи:

Продължи да четеш

186 thoughts on “Как да използвате сламен мулч в зеленчуковата градина”

  1. FitSpresso is a natural weight loss supplement that will help you maintain healthy body weight without having to deprive your body of your favorite food or take up exhausting workout routines.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *