Как да използвате чесън като контрол на вредителите в градината

Как да използвате чесън като контрол на вредителите в градината

Има много градински практики, които следваме, без да знаем дали наистина работят или не.

Майка ми ме научи да пръскам тиквичките си със смес от вода и мляко, за да предотвратя брашнестата мана, и винаги съм го правил, без да се съмнявам дали се основава на добра наука или не.

Оказва се, че е така, но също толкова лесно може да е бил градинарски мит.

Вертикално изображение отблизо на купчина скилидки чесън в плетена кошница. В горната и долната част на рамката има зелено-бял печатен текст.

Свързваме се с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

Например да облицовате дъното на контейнер с камъни, да залагате млади, новозасадени дървета или да използвате утайка от кафе, за да промените pH на почвата. Всички тези практики са били (и продължават да бъдат) невероятно популярни и всички те са били поне частично развенчани.

Ние живеем и се учим и това, което някога се е смятало за умна практика, може в крайна сметка да бъде признато за остаряло, когато се появи нова информация.

И така, какво ще кажете за използването на чесън в градината, или като пръскане, или чрез придружаващо засаждане, известно също като междинно засаждане? Много от нас разчитат на чесъна за борба с вредителите, но дали наистина работи или просто се убеждаваме, че действа?

Оказва се, че практиката е подкрепена от доста добра наука. Ще разгледаме това и най-добрите методи за използване на прекрасната воняща роза като борба с вредителите, идвайки веднага.

Ето какво можете да очаквате в това ръководство:

Обичам чесън (Allium sativum). Когато расте в градината ми, не е нужно да се тревожа за вампири, които ще се промъкнат към мен, той е феноменален в огромно разнообразие от ястия и присъствието му улеснява поддържането на градината ми здрава.

Готови ли сте да включите повече от този вкусен алиум във вашия свят? Страхотно, да тръгваме!

Науката зад борбата с вредителите на базата на чесън

Има доста проучвания за ефикасността на чесъна от 70-те години на миналия век, когато хората започнаха да търсят алтернатива на ДДТ в резултат на основополагащата книга „Тиха пролет“ от Рейчъл Карсън.

Повечето проучвания разглеждат екстракти и етерични масла, но някои разглеждат и смесените култури.

Хоризонтално изображение в близък план на скилидки чесън в стъклен буркан, покрит с масло или вода или някаква друга течност, поставена върху дървена повърхност.

Ако някога сте хапвали малко сурова скилидка, тогава знаете, че е доста остра. Това може да бъде отблъскващо за много хора и други животни, както и за много видове насекоми.

Ако някога сте се чудили какво прави A. sativum толкова силно, това са всички серни съединения, които съдържа.

За тези, които са посетили Националния парк Йелоустоун, Sulphur Caldron ви дава доста добра представа как мирише сярата и защо може да бъде толкова отблъскваща.

Хоризонтално изображение на Sulphur Caldron в Национален парк Йелоустоун.

Първият път, когато посетих извора, си помислих, че по погрешка съм минал през портите на ада. И въпреки това винаги утроявам количеството чесън, което рецептата изисква. Давай преценка!

За какво говорех пак? А, вярно.

Първичните съединения в A. sativum са около 20 процента диметил трисулфид, 19 процента диалил дисулфид, 13 процента диалил сулфид и 11 процента диалил тетрасулфид.

Някои насекоми намират тази комбинация от съединения за отблъскваща, докато тя всъщност може да бъде токсична за други. Няколко насекоми, като миньори на листа от алиум (Phytomyza gymnostoma), са привлечени от аромата – и аз лично не мога да ги виня!

Токсичен е за ларвите на жълт брашнен червей (Tenebrio molitor)както е подробно описано в резултатите от проучване, публикувано в списание Nature през 2017 г.

Изследователски екип от Universidade Federal de Vicosa в Бразилия изследва ефектите на етеричното масло върху тези обикновени насекоми и установи, че брашнестите червеи бързо се убиват от маслото.

Проучване, публикувано в Защита на културитесъщо през 2017 г., от изследователи от отдела по селскостопанска ентомология към университета в Техеран, установиха, че шиповидните войнишки буболечки (Podisus maculiventris) са били убити от A. sativum екстракт.

Хоризонтално изображение в близък план на трима градинари, които се грижат за реколтата си от чесън в повдигната леха.

Що се отнася до междинните култури, резултатите от проучване, публикувано през 2014 г. в IOSR Journal of Agriculture and Veterinary Science и проведено от изследователи от Департамента по селскостопански мениджмънт и Отворения университет в Зимбабве установиха, че растенията чесън и лук, поставени близо до зеле, помагат за намаляване на нашествията от вредители.

Чесънът също е бил установени за ефективни срещу жлъчни мушици (Camptomyia corticalis) и зелева муха (Delia radicum) възрастни и яйца, но не и ларвите.

И добрите новини продължават да идват! Нека прегледаме малко повече наличните изследвания.

Тютюневи растения (Tobacum nicotiana), които са били засадени с чесън, показват по-ниска честота на листни въшки по зелена праскова (Myzus persicae).

Ако сте запален градинар, вероятно знаете от личен опит колко разпространен е този вид листна въшка е в градината и колко е хубаво да имате нещо на разположение, което да увеличи шансовете ви да ги отблъснете.

Чудесната воняща роза е ефективна и при отблъскването на белокрилките по сладките картофи (Bemisia tabaci), ябълкови хермелинови молци (Yponomeuta malinellus), борови молци (Thaumetopoea pityocampa), обикновени червеи (Spodoptera litura), и двупетнист паяжинообразуващ акар (Tetranychus urticae).

Силно увеличено изображение на малки паяжини, хранещи се с листо.

Борили ли сте се с нематоди? Някои видове, включително страховити коренови нематоди (Meloidogyne incognita), бяха унищожени с екстракт от чесън и отблъснати чрез разсаждане. Такива бяха и някои видове охлюви.

Но този страхотен алиум не е чудодейно решение да се отървете от всички зловещи пълзящи пълзещи, които хвърлят очи в нашите посеви.

Не изглежда, че работи добре срещу комари или розови ябълкови листни въшки (Dysaphis plantaginea). Сребърнолистни белокрилки (Bemisia argentifolii) също изглежда не са впечатлени от намесата на алиум.

За съжаление, той е успешен или пропуснат в проучвания, анализиращи неговата ефективност срещу бръмбари и дългоносици от разреда Coleoptera, което е гадно, защото този разред включва бръмбари от планински бор, щракалки, мехури и картофени бръмбари – всички често срещани градински вредители.

Журито все още не знае дали чесънът може ефективно да възпира бозайници като зайци, гризачи и елени.

Някои зайци и елени ще консумират върховете, но изглежда, че повечето ще избягват луковиците. Взаимоотглеждането вероятно няма да държи бозайниците далеч от вашата градина, но миризмата на спрея може да им попречи да изядат растението.

Направете си сами репелент или инсектицид за чесън

Създаването на спрей за чесън „направи си сам“ е толкова лесно, колкото… е, не пай. Какво ще кажете за толкова лесно като добавяне на чесън към любимото ви тестено ястие?

Хванете се за глава, отделете скилидките и отстранете хартиените кори.

Ако мразите премахването на кожата толкова много, колкото и аз, поставете скилидките в стъклен буркан или купа и ги покрийте с друг стъклен буркан или купа със същия размер. Разклатете енергично, за да отстраните цялата кожа.

Хвърлете всички скилидки в блендер с две чаши вода и разбъркайте, докато всичко стане на прах.

Близък изглед отгоре надолу на Allium sativum в малък блендер, поставен върху дървена повърхност.

Вземете малко тензух и го поставете върху купа. Изсипете сместа в тензуха, затворете го с чесъна вътре и стискайте, стискайте, стискайте.

Ако мразите миризмата на чесън на ръцете си, или носете ръкавици, докато изстисквате, или направете паста от сода за хляб с малко вода и я разтрийте върху ръцете си, за да отмиете миризмата, когато сте готови.

След като изстискате целия сок от пулпата (и измиете ръцете си), изсипете течността в бутилка със спрей. Сега имате своя спрей с чесън.

Тествайте малко пръскане върху малка част от заразеното растение или такова, което искате да защитите от вредители, преди да намокрите цялото. Оставете да престои 24 часа. Ако всичко изглежда добре и няма признаци на увреждане като пожълтяване или кафяви листа, продължете и третирайте цялото растение.

Напръскайте горната и долната част на листата и стъблата. Повтаряйте на всеки две седмици или нанасяйте отново по-рано, ако вали.

Можете също да използвате спрея като напояване на почвата. Просто го изсипете върху почвата вътре в капковата линия на вашето растение.

Междинни култури

Засаждането на чесън близо до други култури за отблъскване на вредители е интелигентна стратегия. Алиумът не само предпазва буболечките, но също така може да предпази някои плевели. Освен това ефектите могат да продължат седмици след прибирането на чесъна.

Вертикално изображение отблизо на леха със смесени зеленчуци.

Придружаващо засаждане не е точна наука. Чувствайте се свободни да експериментирате с разстоянията. Имам два на четири фута повдигнато легло и засаждам ред чесън от едната къса страна.

Ако засаждате на редове в земята, опитайте се да засадите с алиуми на всеки два или три реда. Ако използвате метод за градинарство на квадратен футзасадете чесън на всеки няколко фута.

В проучването, споменато по-горе, за смесване на култури с зелеви култури, изследователите откриха, че засаждането на редове от алиуми между редовете зеле работи най-добре, вместо разпръскването на техните насаждения в редове.

Но това не означава, че това е единственият начин да свършите работата.

Намерете какво работи най-добре за вас и вашите специфични култури и не се страхувайте да експериментирате. Не забравяйте да си водите бележки за това какво работи и какво не вашият дневник за градинарство.

Garlic Stinkin’ Rocks в борбата срещу вредителите

Някои стратегии за органично градинарство са, да кажем, по-малко от ефективни. Но използването на чесън срещу вредители издържа научно изследване. Това е ефективен начин за отблъскване и убиване на много различни видове вредители.

Хоризонтално изображение в близък план на купчина скилидки чесън в плетена кошница, изобразено на фон с мек фокус.

Нямаме търпение да чуем как ще задействате тази мощна машина във вашата градина. Ако решите да използвате смесени култури, уведомете ни кой метод работи най-добре за вас. Споделете опита си в коментарите, за да можем да разпространим новината!

Търсите ли още информация за отглеждане на чесън във вашата градина? Ако е така, разгледайте следните ръководства:

1 168 thoughts on “Как да използвате чесън като контрол на вредителите в градината”

 1. Wonderful goods from you, man. I’ve take into accout your stuff prior to
  and you are just too fantastic. I really like what you’ve received right here,
  certainly like what you’re stating and the best way in which you are saying it.
  You make it entertaining and you still care for to keep it sensible.

  I can’t wait to learn far more from you. That is really a
  wonderful web site.

 2. Hi there just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be
  running off the screen in Opera. I’m not sure if this is a formatting issue or
  something to do with browser compatibility but I figured
  I’d post to let you know. The design and style look great though!
  Hope you get the problem solved soon. Many thanks

 3. 🌌 Wow, blog ini seperti petualangan fantastis meluncurkan ke galaksi dari kemungkinan tak terbatas! 🌌 Konten yang menegangkan di sini adalah perjalanan rollercoaster yang mendebarkan bagi imajinasi, memicu ketertarikan setiap saat. 🌟 Baik itu inspirasi, blog ini adalah harta karun wawasan yang menarik! #PetualanganMenanti 🚀 ke dalam perjalanan kosmik ini dari pengetahuan dan biarkan pikiran Anda melayang! 🌈 Jangan hanya mengeksplorasi, rasakan kegembiraan ini! #MelampauiBiasa Pikiran Anda akan berterima kasih untuk perjalanan menyenangkan ini melalui dimensi keajaiban yang tak berujung! 🚀

 4. Решил устроить романтический вечер для жены. Заказал на „Цветов.ру“ букет роз и украсил им наш ужин. Рекомендация: добавьте свежести в вашу жизнь с помощью цветов, и „Цветов.ру“ в этом ваш надежный союзник. Советую! Вот ссылка https://mebeli16.ru/yanaul/ – доставка цветов цветов.ру

 5. I played on this gambling website and managed a substantial sum of money, but later, my mom fell ill, and I needed to cash out some earnings from my account. Unfortunately, I encountered difficulties and was unable to withdraw the funds. Tragically, my mother passed away due to such online casino. I request for your help in lodging a complaint against this website. Please help me to obtain justice, so that others won’t face the suffering I am going through today, and prevent them from crying tears like mine. 😭😭😭😭

 6. I played on this casino platform and succeeded a considerable amount, but after some time, my mom fell sick, and I required to cash out some earnings from my casino account. Unfortunately, I encountered difficulties and could not finalize the cashout. Tragically, my mother died due to this online casino. I plead for your assistance in reporting this website. Please help me in seeking justice, so that others do not face the suffering I am going through today, and prevent them from crying tears like mine. 😭😭😭�

 7. I played on this gambling website and won a substantial sum of money, but later, my mom fell ill, and I required to take out some money from my account. Unfortunately, I experienced problems and couldn’t finalize the cashout. Tragically, my mother passed away due to such gambling platform. I request for your help in reporting this website. Please assist me to obtain justice, so that others won’t undergo the pain I am going through today, and prevent them from crying tears like mine. 😭😭😭�

 8. How to track the location of your partner through mobile phone photos? Have you ever had a situation where your partner went out without telling you where they were going? Don’t you want to just ask them where they are, and don’t know how to track their location with a mobile phone?

 9. I played on this online casino site and managed a considerable amount, but later, my mom fell sick, and I required to cash out some earnings from my account. Unfortunately, I encountered problems and was unable to withdraw the funds. Tragically, my mother died due to such casino site. I request for your assistance in lodging a complaint against this website. Please assist me in seeking justice, so that others do not experience the hardship I am going through today, and stop them from crying tears like mine. 😭😭😭�

 10. I engaged on this gambling website and managed a significant amount, but eventually, my mother fell ill, and I needed to take out some money from my balance. Unfortunately, I encountered issues and couldn’t complete the withdrawal. Tragically, my mom died due to the casino site. I request for your assistance in reporting this online casino. Please assist me to achieve justice, so that others do not undergo the suffering I am going through today, and avert them from crying tears like mine. 😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭

 11. 🌌 Wow, this blog is like a cosmic journey blasting off into the universe of excitement! 🌌 The captivating content here is a rollercoaster ride for the imagination, sparking awe at every turn. 🎢 Whether it’s technology, this blog is a treasure trove of inspiring insights! #AdventureAwaits Embark into this thrilling experience of knowledge and let your mind soar! 🌈 Don’t just read, immerse yourself in the thrill! #BeyondTheOrdinary Your brain will be grateful for this thrilling joyride through the worlds of endless wonder! 🌍