Как да изсушите пресни градински билки

Как да изсушите пресни градински билки

Честито! Имахте голяма реколта от градински чай тази година! Или може би сте намерили дузина саксийни растения босилек в саксия във вашия магазин за хранителни стоки.

Каквато и да е причината, имате повече билки, отколкото можете да използвате пресни, и трябва да измислите начин да ги направите трайни.

Сушенето на билки за запазването им е практика, която съществува откакто култивирането е част от човешката цивилизация.

Вертикално изображение отблизо на снопове градински билки, висящи от дървен рафт на открито. В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Концепцията за сушене е изключително проста.

Просто искате да изложите възможно най-много от повърхността на растението на въздуха, така че влагата да се изпари – колкото по-бързо, толкова по-добре. Но както при много неща, които са концептуално прости, изпълнението изисква малко повече нюанси.

За да ви помогнем да спасите тези билки, ще обсъдим многото методи за дехидратация. Ето какво да очаквате, предстоящо:

Почти всяка билка може да бъде изсушена, стига да разбирате различните налични методи и кога да ги използвате.

Ароматът на растенията идва от маслата, съхранявани в клетките им. Дехидратирането концентрира тези масла, като същевременно премахва влагата, която може да причини разваляне на билките.

Пригответе вашите екрани, закачалки или дехидратори. Тези билки няма да изсъхнат сами!

Методи за сушене

Има много начини за сушене на билки. Някои работят по-бързо от други, а някои са по-добри за по-големи или по-дебели растения, но всички те ще работят, ако сте търпеливи.

Сушенето на въздух има ясното предимство, че е безплатно. Това обаче отнема много повече време и обикновено заема повече място от другите методи.

Хоризонтално изображение от близък план на сушени и пресни билки, поставени върху дървена повърхност.

Можете да направите това, като окачите събраните растения или ги поставите. Бонус точки, ако можете да ги разположите на екрана.

Дехидраторите обикновено заемат по-малко място и са много, много по-бързи от изсушаването на въздух. Те също са по-скъпи от въздушния метод и освен ако нямате дехидратор с размер на чудовище, можете да обработвате само малки партиди наведнъж.

Най-голямото предимство на тази опция е, че можете да изсушите листата бързо, но при контролирана, ниска температура, като в резултат запазвате вкуса по-добре от други методи.

Можете също така често да използвате вашата фурна, въпреки че този метод не винаги е ефективен за тези, които трябва да се сушат на слаб огън. Повечето фурни не могат да паднат под около 175 ° F или така, а повечето билки в идеалния случай трябва да бъдат дехидратирани при около 90 до 110 ° F.

Някои микровълнови печки също са добри за сушене на билки, в зависимост от наличната мощност.

Как да събираме билки за сушене

Прибирането на реколтата започва в деня преди да възнамерявате да свършите работата. Поливайте добре почвата и след това напръскайте растенията с вода, за да премахнете всички остатъци, цветен прашец, пръскания, които сте приложили, или мръсотия.

Въпреки че всяка билка е различна, повечето трябва да се прибират сутрин, докато растенията са пълни с влага, но след като росата се изпари. Когато е възможно, събирайте цели стъбла, а не отделни листа.

Хоризонтално изображение отблизо на градинар, който събира пресни билки от кухненска градина и ги поставя в плетена кошница.

Повечето се берат най-добре преди или точно когато започнат да цъфтят. Разбира се, това не важи за растения, които искате да изсушите, за да приберете семената.

С билките обикновено говорим конкретно за ядливите листа, за разлика от семената, кората или корените, които класически биха били описани като подправки.

По-младите листа към края на стъблата обикновено имат най-вкус, с най-висока концентрация на масла.

Можете да оставите след себе си шест инча дължина на стъблото, когато прибирате реколтата, и повечето ще регенерират нов растеж.

Използвайте остър чифт ножици, за да отрежете частите, които възнамерявате да използвате. Издърпването или усукването наранява растението и го кара да се влоши по-бързо.

Веднага след прибиране на реколтата, поставете това, което сте избрали на хладно, закътано място, докато можете да го обработите за сушене. Още по-добре, поставете стъблата в чаша с вода, както бихте направили букет. Не оставяйте събраните стъбла на пряка слънчева светлина.

След като пристигнете на закрито или където възнамерявате да подготвите реколтата си, отрежете и изхвърлете всички повредени листа.

Сушене на въздух

При сушене на въздух идеалното място е на закрито в топло, закътано пространство с добра циркулация на въздуха. Можете също да направите това на открито, но се опитайте да намерите място, което е добре защитено от слънце, насекоми и вятър.

Окачването работи най-добре за растения с дървесни или твърди стъбла. Мисля розмарин, градински чай, лимонова върбинкаи подобни.

Хоризонтално изображение отблизо на снопчета билки, окачени за изсъхване на закрито.

За по-крехки, по-нежни типове като босилек и магданозизложете реколтата на екран.

За да свържете билки за окачване, закрепете свободно шепа стъбла към долния, отрязан край с гумена лента или връв. Не искате да създавате твърде голям пакет или рискувате да се образува мухъл.

След това закачете снопчетата поотделно с няколко инча между всеки.

Обичам да окачвам няколко пакета на закачалка в тавана, мазето или покрития вътрешен двор, в зависимост от времето на годината. Но наистина можете да използвате всичко, от въже за пране до пирони над вратата.

Имайте предвид, че докато стъблата изсъхват, те се свиват, което означава, че някои може да изпаднат от снопа. Опитните сушилни за въздух често използват гумени ленти, за да избегнат този проблем, тъй като лентите обикновено се затягат, когато пакетът изсъхне.

Ако искате да съберете семената от каквото и растение да сте събрали, закрепете хартиени торби над главите, за да събирате семената, докато падат.

За да изсъхнете плоско, използвайте екран, мрежа или тел, за да поставите билките в един слой. Ако нямате нито едно от тях, използвайте тава за печене с няколко слоя вестник или хартиени кърпи отгоре.

Опитайте се да не докосвате билките, ако е възможно. Можете да оставите листата на стъблата, ако искате, но нещата ще вървят по-бързо, ако махнете листата от стъблото, ако използвате тази опция.

Независимо дали ги окачвате или ги слагате, местоположението е важно. Трябва да е възможно най-тъмно, с добра циркулация на въздуха и сравнително топли температури около 70°F.

Избягвайте банята, пералното помещение, местата близо до мивката или съдомиялната машина или всяко друго място с висока влажност. Не ги окачвайте пред прозорец, въпреки че изглежда ужасно красиво.

Окачването може да отнеме седмица или повече, докато полагането на плоскост отнема малко повече време.

Използване на дехидратор

Дехидраторът е идеален за растения с високо съдържание на влага. босилек, мента, естрагон, градински чай, мащерка, и магданозът са често срещани за запазване по този начин. Тези растения трябва да изсъхнат бързо или рискуват да развият мухъл.

Използвайте листа с подобен размер и ги поставете в един слой. Листата не трябва да се докосват.

Настройте дехидратора си на 90 до 110°F и го пуснете толкова дълго, колкото е необходимо, за да премахнете цялата влага от листата, така че да са сухи и ронливи. Това трябва да отнеме от един до три часа.

Хоризонтално изображение отблизо на тава с изсушен градински чай от дехидратор, поставен върху дървена повърхност.

Ако забележите, че изглежда, че изсушаването на листата отнема много време, завъртете дехидратора с няколко градуса нагоре. Чувствайте се свободни да обръщате или премествате листата или тавите наоколо, за равномерно нагряване.

Ако живеете в район с висока влажност, можете да изсушите до 125°F, но не забравяйте, че по-ниските температури винаги са по-добри.

Нямате дехидратор? Няма проблем! Вижте този обзор на някои от най-добрите модели нашият сестрински сайт Foodal.

Сушене във фурната

Сушенето във фурната не е идеално. Повечето фурни не могат да поддържат достатъчно ниска температура, за да дехидратират растителната материя, вместо да я готвят, а това означава, че губите хранителни вещества и вкус.

Спомняте ли си как говорихме за аромата на една билка, идващ от концентрираните масла, които съдържа? Ако използвате твърде висока температура, губите част от тези масла – както и вкуса.

Хоризонтално изображение отблизо на черна тава за фурна, пълна със сушени билки, поставена във фурната.

За да изсъхне, включете фурната на възможно най-ниско ниво и поставете листата на един слой върху тава за печене. Ако фурната ви не пада до 125°F, оставете вратата малко отворена, за да намалите нивото на топлина вътре.

Това е ужасна загуба на енергия, но работи в щипка, ако трябва бързо да изсушите някои билки.

Помага да ги обръщате и обръщате тавите на всеки около 20 минути. В зависимост от температурата и количеството растителна материя във фурната, ще са необходими час или два, за да изсъхнат напълно листата.

Както при другите методи в този списък, ще разберете, че растенията са готови, когато можете да натрошите листата между пръстите си. Не ги оставяйте да се пекат твърде дълго, иначе листата ще изгорят.

Използване на микровълновата печка

Може да проклинате вашата микровълнова фурна с ниска мощност (1000 или по-малко), когато се опитвате да загреете голяма тенджера със супа, но тази ниска мощност е голям плюс, когато става въпрос за сушене на билки.

Хоризонтално изображение отблизо на жена, отваряща врата на микровълнова фурна.

Поставете един слой листа между две хартиени кърпи. Настройте микровълновата фурна на размразяване или на най-ниската степен на топлина и я пуснете за две до три минути, в зависимост от дебелината на листата.

Обърнете хартиените кърпи и гответе още няколко минути. Продължете да правите това, докато листата са сухи и ронливи.

Не оставяйте микровълновата печка без надзор по време на този процес. Хартиените кърпи могат да се запалят, особено ако нямате достатъчно листа в микровълновата печка.

Освен това никога не използвайте рециклирани хартиени кърпи, защото те могат да съдържат метал, а всички знаем колко добре се разбират металът и микровълните.

Съхранение

Независимо кой метод ще изберете, можете да сте сигурни, че листата са сухи, когато се рушат лесно между пръстите ви. Това е важно, защото не искате те да мухлясат при съхранение.

Напълно изсушените листа трябва да се съхраняват в херметически затворени контейнери на хладно и тъмно място. Не ги излагайте на светлина или висока топлина.

Хоризонтално изображение отблизо на буркани със сушени билки с малки купчини до тях.

Ако сте обработвали реколтата си в топла кухня, оставете капаците отворени, когато ги преместите в по-хладното място за съхранение. След като бурканите изстинат, поставете капаците на място. Този процес помага да се избегне кондензация вътре в бурканите.

Не забравяйте да етикетирате бурканите. Ще се изненадате колко много сухи билки могат да си приличат и може да е трудно да се направи разликата, дори ако ги помиришете.

Повечето билки могат да се съхраняват до една година. Когато използвате, имайте предвид, че сушените билки обикновено са два пъти по-силни (или повече!) От пресните.

Насладете се на вкуса на вашите билки

Сушенето е класически избор на консервиране с причина. Това е невероятно лесно и работи.

Не се нуждаете от луксозни инструменти или оборудване, въпреки че наличието на дехидратор за храна е истинско предимство. Не се стресирайте, ако нямате такъв обаче. Има много други методи, от които да избирате.

Хоризонтално изображение в близък план на гроздове пресни градински билки, окачени да изсъхнат.

Кой метод използвате? Кои билки сушите? Попълнете ни чрез коментарите по-долу!

Надяваме се, че това ръководство ви даде увереността да напълните шкафа си с билки в изобилие! И за повече информация относно отглеждане и използване на билкиразгледайте следните ръководства:

184 thoughts on “Как да изсушите пресни градински билки”

 1. To further determine whether KLF4 is a substrate for PRMT5, we recapitulated the KLF4 methylation i n vitro using purified proteins 24, 25, 26 cialis 5mg The office is pretty packed, and while they have the rule of no kids in the room, people would bring in their children, which for someone without any is really tough

 2. It is the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this submit and if I may just I want to suggest you few attention-grabbing things or suggestions. Perhaps you can write subsequent articles relating to this article. I want to read even more issues approximately it!

 3. I’m impressed, I need to say. Actually not often do I encounter a weblog that’s each educative and entertaining, and let me tell you, you might have hit the nail on the head. Your idea is outstanding; the problem is something that not enough individuals are talking intelligently about. I am very joyful that I stumbled throughout this in my search for something referring to this.

 4. I am now not positive where you’re getting your information, but great topic. I must spend some time studying more or working out more. Thanks for magnificent info I was on the lookout for this information for my mission.

 5. This is a very good tips especially to those new to blogosphere, brief and accurate information… Thanks for sharing this one. A must read article.

 6. Hi there! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa? My website addresses a lot of the same topics as yours and I think we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Terrific blog by the way!

 7. I am really loving the theme/design of your website. Do you ever run into any internet browser compatibility issues? A few of my blog visitors have complained about my site not operating correctly in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any tips to help fix this problem?

 8. I strongly recommend to avoid this platform. The experience I had with it has been nothing but dismay along with doubts about deceptive behavior. Exercise extreme caution, or better yet, seek out a trustworthy site to meet your needs.

 9. I highly advise to avoid this platform. My own encounter with it has been purely dismay and doubts about scamming practices. Exercise extreme caution, or even better, look for a more reputable site to fulfill your requirements.

 10. I urge you steer clear of this site. The experience I had with it has been purely disappointment and concerns regarding scamming practices. Exercise extreme caution, or even better, seek out a trustworthy site to meet your needs.

 11. I highly advise to avoid this site. My own encounter with it has been only dismay and suspicion of fraudulent activities. Proceed with extreme caution, or even better, find a trustworthy platform to meet your needs.

 12. I highly advise to avoid this site. My own encounter with it has been purely frustration and doubts about deceptive behavior. Proceed with extreme caution, or alternatively, find a more reputable service to meet your needs.

 13. I strongly recommend steer clear of this site. My personal experience with it has been nothing but dismay along with suspicion of deceptive behavior. Be extremely cautious, or even better, find a more reputable platform for your needs.

 14. I highly advise steer clear of this site. My own encounter with it was only disappointment along with doubts about scamming practices. Be extremely cautious, or better yet, look for a more reputable service to meet your needs.

 15. I urge you stay away from this platform. My personal experience with it has been only dismay and suspicion of scamming practices. Be extremely cautious, or better yet, look for a trustworthy site to fulfill your requirements.

 16. I highly advise stay away from this platform. My personal experience with it was only frustration and concerns regarding scamming practices. Exercise extreme caution, or alternatively, look for an honest site for your needs.

 17. I urge you stay away from this platform. The experience I had with it was nothing but dismay and suspicion of deceptive behavior. Exercise extreme caution, or even better, seek out a trustworthy site to meet your needs.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *