Как да контролираме гъбичките по стайните растения

Как да контролираме гъбичките по стайните растения

Брадизия spp.Орфелия spp.

След като ги забележите, летящи леко над растенията ви или в лицето ви, не можете да пренебрегнете гъбичките.

Някак си тези тихи, мънички мухи са толкова досадни, колкото и шумните домашни мухи, а вие сте на мисия да се справите с тях веднъж завинаги.

Вертикално макро изображение на малка гъба, изобразена на фон с мек фокус.  В горната и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

За щастие има различни възможности за безопасно и ефективно избавяне на вашите стайни растения от малките мухи, които излизат от почвената среда.

Всичко, което трябва да знаете за тези малки червеи, е изложено за вас по-долу!

Ето какво ще покрием:

Какво представляват гъбичките?

Гъбични комари, наричани също тъмнокрили гъбични комари, са малки мухи от семейство Sciaridae и Брадизия и Орфелия родове.

Те могат да бъдат дразнещи и да изглеждат мръсни, да летят около вашите растения, главата ви и източници на светлина, но тези мухи са главно досадни вредители.

Вертикално изображение отблизо на жълт лепкав капан с множество тъмни вредители по стайни растения, залепнали на повърхността.
Снимка от Силвия Декер.

Възрастните са безвредни. Въпреки това, техните подобни на личинки ларви, които живеят в почвата, могат да причинят щети, особено на младите растения.

Ларвите се хранят с гъби, водорасли и разлагащи се органични вещества в средата за отглеждане, но могат да се хранят с коренови косми и корени, ако популациите са големи.

Чрез хранене те могат да предават болести по растенията като черно кореново гниене, причинено от различни видове Thielaviopsis, Pythium, вертицилиум, Ботритиси фузариум гъбички.

Силно увредените растения могат да увяхнат. Въпреки това, обикновено ще забележите, че самите гъбични комари почиват върху средата за отглеждане или летят наоколо, преди това да се случи, което ви дава време да се справите с тях.

Защо те обичат толкова много вашата вътрешна градина? Лесно е да преполивате стайно растение. Освен това стайните растения като растенията паяк издържат дълго време и могат да прекарат години в една и съща саксия и среда.

Тъй като растящата средна възраст остарява, тя бавно се разгражда и задържа влагата за по-дълго. Влажният торф, често срещана съставка в безпочвени смеси, е предпочитан субстрат за женските да снасят яйцата си.

Идентификация

Възрастните са мухи с черно тяло, дълги осма от инча, с дълги крака и сегментирани антени, които са по-дълги от главите им. Те имат тъмни, полупрозрачни крила, които се сгъват над гърба им, когато са в покой.

Хоризонтално изображение отблизо на тъмнокрила гъба (Sciaridae) върху повърхността на почвата.

Малките, тъмни и деликатни, гъбични комари често се идентифицират погрешно като брегови или плодови мухи. За да научите повече за това как да ги различите, прочетете нашето ръководство (Очаквайте скоро!).

Хоризонтално изображение отблизо на бели и черни двуцветни ларви на тъмнокрилата гъба на повърхността на почвата.

Личинките от гъбични комари са малки, полупрозрачни, безкраки, подобни на червеи ларви с черни главови капсули. На зрялост те могат да достигнат една четвърт инч на дължина.

Биология и жизнен цикъл

При типична стайна температура от 65 до 75°F, жизненият цикъл на гъбен комар може да бъде завършен само за три до четири седмици. На стайни растенияпоколенията се припокриват и размножаването става целогодишно.

Възрастните са много краткотрайни и не се хранят. Женските имат седем до 10-дневен живот, през който снасят около 200 яйца във влажна среда за отглеждане, като предпочитат видове с високи пропорции на торфен мъх.

На яйцата са необходими три до шест дни, за да се излюпят ларвите. Личинките прекарват живота си, ядейки гъби, водорасли и разлагащи се органични вещества в горните два до три инча на почвата или безпочвена среда за отглеждане.

Когато популациите са големи, те могат да прибягнат до хранене с косми от корените на растенията и да причинят увреждане на корените в процеса.

Ларвите преминават през четири етапа за период от една до три седмици, преди да се окупират близо до повърхността на почвата. В рамките на четири до пет дни възрастните ще се появят.

Хоризонтално изображение отблизо на насекоми Sciaridae, заразяващи стайно растение.

Популациите на гъбични комари по стайните растения често изглежда достигат своя пик през есента и зимата.

Една от причините за това е, че сме склонни да прекарваме много повече време на закрито през тези сезони, така че по-бързо забелязваме малки насекоми, летящи около растенията или срещу прозорците.

Освен това всички стайни растения, извадени на открито през лятото, могат да бъдат колонизирани от яйца и ларви, а когато растенията се приемат за студения сезон, топлината води до експлозия на населението.

Мониторинг

Когато работех в оранжерии за прехраната, понякога вдишвах странния вредител, докато минавах през облак от тези мухи.

Това беше доста неприятен тласък, за да покаже, че популациите са нараснали, но аз наблюдавах тези насекоми с жълти лепкави капани и седмично преброяване, опитвайки се да ги хвана, преди да достигнат този етап. Освен това бих проверил и безпочвената среда, която използвахме за ларви.

Хоризонтално изображение отблизо на жълт лепкав капан, поставен в саксия за стайни растения, която е покрита с гъбични комари.
Жълти лепкави карти за наблюдение и улавяне.

Можете да използвате лепкави капани в дома си, за да наблюдавате и тези комари, но те не са най-красивото допълнение наред с вашите красиви стайни растения.

Ако имате гъбички по стайните си растения, ще го знаете. Внимавайте да се реят около вашите растения, да почиват върху листата и почвата или да летят срещу прозорците ви и други източници на светлина.

Ако желаете активно да наблюдавате ларвите, поставете парче картоф с дебелина четвърт инч върху повърхността на средата за саксия. Ларвите на гъбични комари ще се хранят и ще се заровят вътре в картофа, така че проверете го след няколко дни и го изхвърлете и заменете, ако е пълен с ларви.

Органични методи за контрол

Изкушаващо е да извадите големите оръжия, когато има облаци от малки мухи, които тормозят вас и вашите растения, но имайте предвид, че и вие споделяте среда с вашите растения.

С каквото и да ги третирате, трябва да е безопасно за употреба и около вас, както и за вашите деца и домашни любимци.

За щастие има различни безопасни и ефективни методи, които можете да използвате за борба с нашествията с гъбични комари във вашите стайни растения.

Културен и физически контрол

Ако търсите лесен и ефективен начин да се справите с тези малки мухи, всеки реномиран източник, който проверите, ще се съгласи с един сигурен метод:

Променете условията на околната среда.

Гъбичните комари често се свързват с преовлажнени стайни растения. Сигурен, не преполиването на вашите растения често е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но наситената среда за саксия е много привлекателна за снасящите женски, да не говорим за перфектната среда за развиване на мъркавите бебешки гъбички.

Като алтернатива можете поливайте растенията си отдолу така че повърхността на почвата, където се снасят яйцата и ларвите предпочитат да се мотаят, никога не остава влажна.

Хоризонтално изображение на близък план на три саксии за стайни растения и в едната е жълт лепкав капан с тъмнокрили гъбични комари, залепнали на повърхността.

Говорейки за по-здрави растения, уверете се, че получават адекватна светлина и идеални температури за какъвто и сорт да отглеждате.

Също така избягвайте торенето с много оборски тор, кръвно брашно или други продукти с високо съдържание на органична материя, тъй като тези мухи обичат тези богати на въглерод материали, когато започнат да се развалят.

Пресаждайте растенията си редовно, особено когато забележите признаци на деградация на саксийната среда. Тези признаци включват средата, която не изсъхва толкова бързо, колкото преди, уплътняване и липса на различни размери на частиците.

Тествайте как се справя средата, като се изцапате: опипайте я с пръсти, разровете малко и натрошете малка шепа обратно в тенджерата. Ако средата е твърда (т.е. не е пухкава), фина и еднородна (т.е. няма парчета с различни размери), може да се наложи да пресадите.

Отстранете всички разлагащи се листа или други растителни части, когато ги видите.

Покрийте повърхността с половин инч едър пясък или фин чакъл, което ще попречи на женските да снасят яйцата си.

Ако нямате търпение, докато изброените по-горе контроли в крайна сметка намалят досадния брой възрастни и искате да добавите капан към арсенала си, можете да закупите Enoz BioCare Gnat Stix, които привличат и улавят възрастните.

Вертикално изображение в близък план на опаковката на капани Gnat Stix, изолирана върху бял фон.

Enoz BioCare Gnat Stix

Те са налични в Arbico Organics в опаковки от 12, 24 или 48 броя.

Биологичен контрол

Освен – или в допълнение към – изпробването на културните контроли, описани по-горе, можете да опитате и някои опции за биологичен контрол. Много от тях се фокусират върху ларвите или какавидите в почвата.

Steinonerma Feltiae нематоди, приложени в почвата, ще помогнат за контрол на ларвите.

Хоризонтално изображение отблизо на опаковката на NemAttack Beneficial Nematodes, изолирана върху бял фон.

NemAttack Полезни нематоди

Това са налични за закупуване в Arbico Organics в различни размери на опаковката.

Просто смесете нематодите във вода и нанесете върху саксиите си с лейка, пръскачка с помпа или спринцовка. Количеството на приложение на нематоди зависи от повърхността.

Например пет милиона нематоди (най-малкият размер на опаковката, който Arbico Organics носи) са достатъчни за третиране на 1600 квадратни фута почва или безпочвена среда.

Заразените ларви умират в рамките на три до четири дни.

Полезният, обитаващ почвата акар Stratiolaelaps scimitus (известен преди като Хипоаспис мили) също ще помогне за поддържане на ниски нива на комари и могат да бъдат закупени в Arbico Organics също така.

Квадратно изображение отблизо на полезен хищник, Stratiolaelaps scimitus (Hypoaspis miles), на син фон.

Stratiolaelaps scimitus

Тези акари също ще атакуват какавиди на трипси, така че са много удобни за живеене във вашите контейнери.

бръмбари Роув (Dalotia coriaria), налични за поръчка от Arbico Organicsса обитаващи почвата хищни насекоми, които се хранят с различни вредители, включително гъбични комари, така че помислете да ги добавите и към оръжейната си.

Квадратно изображение отблизо на бръмбар (Dalotia coriaria) на фон с мек фокус.

бръмбар Роув (Dalotia coriaria)

Те трябва да се използват след като е извършено презасаждането, за да сте сигурни, че не изхвърляте повечето от добрите момчета със старата почва.

Органични пестициди

Благодарение на множеството лесни, безопасни и ефективни налични културни, физически и биологични опции, пестицидите често са ненужен път за контрол, особено във вашия дом.

Дори търговските оранжерии рядко третират гъбични комари, ако имат добра културна и биологична интегрирана борба с вредителите програма на място. Само много тежки зарази могат да изискват употреба на пестициди.

Ако все пак решите да приложите пестицид, изберете такъв, който е обозначен за употреба на закрито и безопасен за употреба около хора и домашни любимци.

Пестицидите, особено контактните видове, които не се запазват много дълго, като сапуни и масла, не са много ефективни срещу този вид вредители и изискват многократни приложения върху повърхността на почвата, за да уловят възрастните, когато се появят. Не пръскайте въздуха, където летят възрастните.

Квадратно изображение отблизо на бутилка AzaGuard, изолирана на бял фон.

AzaGuard

Опитайте AzaGuard, налични в Arbico Organicsкойто е етикетиран за гъбични комари и е безопасен за използване на закрито в домове, където живеят хора и домашни любимци.

Контрол на химически пестициди

Устойчивите химикали, като неоникотиноиди и пиретроиди, са най-ефективните възможности за използване срещу гъбични комари, когато става въпрос за пестициди.

Въпреки това, химическите пестициди не се препоръчват за използване в дома, а повечето химически опции са необходими само в търговски помещения, когато заразите са тежки.

Gnat Добре дошли в моята къща

Гъбичните комари са досадни, потенциално вредни насекоми, които могат да поразят най-обичаните ви растения в собствения ви дом, да не говорим за летене в лицето ви и срещу прозорците ви.

За щастие има много начини за контрол и намаляване на популациите, без да се налага да се прибягва до пестициди.

Най-важната стъпка е промяната на условията на околната среда, които благоприятстват размножаването на гъбични комари. Тези методи са прости, ефективни, устойчиви и да се надяваме, че вашите стайни растения могат да живеят без комари.

Хоризонтално изображение отблизо на жълт лепкав капан със залепнали гъби по повърхността, изобразен на фон с мек фокус.

Забелязвали ли сте някога тези мънички мухи в дома си? Разкажете ни как се справихте с тях в коментарите по-долу.

И докато мислите за защита на вашите стайни растения, прочетете за други вредители по растенията тук:

138 thoughts on “Как да контролираме гъбичките по стайните растения”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *