Как да наторим растенията тиквички

Как да наторим растенията тиквички

Тиквичките са любими както сред градинари, така и сред любители на храната.

Универсалната тиква може да бъде смесена или настъргана и изпечена в сладък хляб, сладкиши, браунита и мъфини, пъхнати в сос за паста, нарязани на копия за паниране и пържени с чесън и пармезан, спираловидни за тайландско ястие с фъстъчено зудъл, добавено към бързо пържене с разбъркване и много други.

Вертикално изображение в близък план на растение тиквичка със зрели плодове и ярко жълти цветя.  В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

С толкова много кулинарни възможности градинарите се стремят да отглеждат колкото се може повече висококачествени, силно ароматни тиквички.

За щастие тези зеленчуци са лесни за култивиране и не изискват много допълнителни грижи и внимание. Добавянето на правилния вид тор може да помогне за увеличаване на реколтата от пресни тиквички.

Прочетете, за да добавите някои инструменти за торене на тиквички към вашата градинарска лента!

Как да наторим тиквички

Готови ли сте да увеличите добива от тиквички това лято? Да се ​​потопим!

Подгответе почвата

Първата стъпка в отглеждането и наторяването на всякакъв вид зеленчуци във вашата градина е да подхраните почвата си. Здравата почва произвежда здрави растения. Богатата почва ще бъде пълна с органична материя, хранителни вещества, полезни микроорганизми и земни червеи. Също така ще се отцеди добре.

Ако почвата ви все още не изглежда така, можете да направите много, за да я подобрите. Този процес може да започне месеци преди да засеете семената си или ако вече е пролет и имате нужда от по-незабавни промени в почвата, има опции и за вас.

Хоризонтално изображение отблизо на градинар, който копае градината в подготовка за засаждане.

Няколко месеца преди началото на градинарския сезон, внесете органична материя, получена от растенията, в първите няколко инча почва. Това може да включва стари листа и окосена трева.

През следващите няколко месеца те ще се разпаднат и ще добавят хранителни вещества, като същевременно ще помогнат за аерирането на почвата.

Ако имате само няколко седмици, преди да е време за сеитба или трансплантация, разбийте горните шест до осем инча почва с лопата или вила. След това добавете няколко инча отлежал оборски тор или компост. Пресният оборски тор е твърде силен и ще изгори младите ви растения.

Внесете органичната материя в почвата, след това загребете отгоре, за да я изгладите и да я подготвите за засаждане. С тези стъпки зад гърба си, вие сте на път към много щастливи летни нощи, пълни с zoodles и хляб с тиквички!

Кога да торите

Има два важни момента за наторяване на вашите тиквички. Първият е предварително, както беше споменато по-горе – докато подготвяте почвата си, непосредствено преди засяването на семената.

Хоризонтално изображение отблизо на растение тиквички с жълти цветя и развиващи се плодове.

Следващият път, когато трябва да добавите тор, е когато започнете да виждате цъфтеж. Отнема доста енергия за отглеждане на жизнено, храстовидно растение, а след това изисква повече, за да произведе плода.

Торенето в началото на всеки от тези етапи ще даде на вашето растение енергията, от която се нуждае, за да бъде продуктивно и здраво.

Какво да търсите

Има толкова много различни видове торове и може да бъде объркващо да се опитате да разберете кой е подходящ за вашите тиквички. Ето някои основни насоки, които да следвате:

Ако продуктът е етикетиран като тор за домати, плодове и зеленчуци (или нещо подобно), има вероятност да е добър и за вашите тиквички. Те са предназначени да помогнат за отглеждането на плодни култури като чушки, доматии лятна тиква.

Хоризонтално изображение отблизо на плод от тиквички, готов за прибиране на реколтата, с листа и цветя в мек фокус на заден план.

Можете също така да потърсите общ, балансиран продукт. Всички торове са маркирани с набор от три числа с удебелен шрифт, до буквите N, P и K. Но за какво става дума?

Тези числа представляват процентното съдържание на азот (N), фосфор (P) и калий (P), съдържащи се в торбата. Тези са основни хранителни вещества, от които вашите растения ще се нуждаят. Те могат да се появят в различни форми, като фосфат за осигуряване на фосфор и поташ за осигуряване на калий.

Тиквичките се възползват от балансиран тор, например, който казва 10-10-10 NPK на опаковката. Това означава, че има равни проценти от всички основни макронутриенти.

Азотът се използва за отглеждане на здраво, зелено, листно растение. Частите от фосфор и калий ще отидат за отглеждане на силна реколта от тикви.

Когато храните вашите тиквички, е необходимо да осигурите всички тези основни макронутриенти. Фокусирането само върху азота, например, може да доведе до красиво растение и слаба реколта.

Органични срещу синтетични опции

Има много силни мнения относно използването на органични или синтетични торове. И двата вида ще доставят необходимите хранителни вещества. В крайна сметка от вас зависи да решите какво ще използвате или дали ще използвате и двата вида.

Можете да прочетете повече за някои от нашите любимите опции за торене на зеленчуци в този обзор.

Хоризонтално изображение отблизо на голямо растение тиквички, растящо в зеленчуковата градина.

Синтетичните опции често са проектирани да бъдат бързодействащи, въпреки че има и някои опции за бавно освобождаване. Те обикновено са бюджетни и лесни за използване. Те могат да бъдат намерени в гранулирана, прахообразна или течна форма.

Органични торове можете да намерите и в секцията за градинарство на вашия магазин. Или могат да се направят у дома, например във вашата компостна купчина.

Независимо от това, има няколко важни неща, които трябва да търсите, когато избирате как да подхраните растенията си.

Уверете се, че торът съдържа и трите основни макроелемента. Търговски продукт, който закупите в магазина, ще бъде етикетиран с тази информация.

Ако използвате натурален продукт като компост или оборски тор, съотношението на хранителните вещества, които съдържа, няма да бъде посочено за вас.

Хоризонтално изображение на градинар, който копае компостна купчина в задния двор.

Оборският тор трябва да отлежава, преди да бъде добавен в градината. Ако е прясно, ще има твърде високо съдържание на азот, амоний и соли и те ще изгорят растенията ви.

Уверете се, че е отлежал в купчина компост поне три до четири месеца, преди да го приложите във вашата градина.

По същия начин, свежи зелени листа, окосена трева и зеленчуци не трябва да се добавят директно към градината ви, когато активно отглеждате зеленчуци. Необходима е енергия за разграждането на тези материали, което временно ще лиши вашите растения от тиквички от енергията и хранителните вещества, от които се нуждаят.

Добавянето на компостиран, разбит органичен материал към вашата градина обаче ще доведе до прекрасни резултати.

Хранете зеленчуците си като професионалист

За да се подготвите за много вкусни ястия на основата на тиквички, важно е първо да нахраните растенията си. Започването им от десния крак, като подготвите почвата си с богат материал, ще настроите вашите растения за здравословен добив.

Хоризонтално изображение отблизо на зрели тиквички, готови за прибиране на реколтата, растящи в градината на филтрирана светлина.

Добавянето на балансиран тор по-късно през сезона, точно когато цъфтежът започне да се появява, ще им даде тласък на енергия и хранителни вещества, от които се нуждаят, за да произведат реколта.

Ако сте отглеждали този вид лятна тиква преди, уведомете ни какво е работило най-добре за вас в секцията за коментари по-долу!

Ако това ръководство ви помогна да отговорите на някои от вашите въпроси относно торенето на вашите растения, вижте тези ръководства за отглеждане на тиквички следващия:

198 thoughts on “Как да наторим растенията тиквички”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *