Как да отглеждаме астилба в контейнери

Как да отглеждаме астилба в контейнери

Астилбаизвестен също като „фалшива спирея“, е род цъфтящи многогодишни растения, които се отличават с шлейфове от червени, розови или бели цветя.

Можете лесно да ги отглеждате в контейнери, за да добавите нотка на цвят към сенчест вътрешен двор или палуба.

Отблизо вертикално изображение на ярко розови цветя от астилба, растящи в декоративен бетонен контейнер, разположен на вътрешен двор.  В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Растенията астилби са уникални, процъфтяват в онези тъмни и влажни места във вашия двор, където нищо друго не иска да расте.

И с красиви, но фини прояви на ефектни цветя, тези растения могат да превърнат мрачния ъгъл или самотната задна веранда в оживено място за събиране.

Саксийната астилба също може да бъде поставена директно в градинско легло, за да добавите малко дълбочина.

Тези издръжливи, лесни за отглеждане растения са много подходящи за контейнери. И тъй като те са многогодишни, те трябва да се връщат всяка година с подходящи грижи.

С разновидности, вариращи от шест инча до няколко фута на височина, е лесно да намерите такъв, който да пасне на вашето пространство. Прочетете, за да научите как да отглеждате астилба в контейнери.

Избор на контейнер

Размерът на контейнера, от който се нуждаете, може да варира в зависимост от сорта, както и колко растения искате да отглеждате във всяка саксия.

Хоризонтално изображение отблизо на цветни цветя от астилба, растящи в теракотена саксия.

Като цяло, изберете контейнер, който е най-малко шестнадесет инча широк и един фут дълбок на растение или по-голям, ако отглеждате големи сортове или засаждате множество.

Въпреки че всеки тип контейнер трябва да работи, теракотените или дървените сайдери са най-добри, тъй като тези материали са склонни да осигуряват по-добра циркулация на въздуха от пластмаса или керамика.

Това също ще помогне за намаляване на риска от гниене на корените, идеално за сенчести места, където влагата може да се изпари бавно.

Забавлявайте се, когато избирате контейнера си, и изберете нещо декоративно за допълнителен интерес.

Вертикално изображение отблизо на разнообразие от различни декоративни саксии и контейнери за продажба в градински център.

Каквато и саксия да изберете, просто се уверете, че има дупки на дъното, за да позволи на водата да се оттича и да предпазите корените от намокряне.

Добавянето на слой чакъл или малки скали на дъното може да помогне за подобряване на дренажа, въпреки че някои градинари не съветват това.

Засаждане

Astilbe се отглежда най-добре от деления, живи трансплантации или спящи голи корени.

Хоризонтално изображение отблизо на розови цветя от астилба, растящи в контейнер с бяла стена на заден план.

Можете лесно да изкопаете зрели растения и да разделите коренищата, за да създадете нови.

Разгледайте коренището, като забележите къде има „очи“ с малки издънки, израстващи от тях. След това го разделете на парчета, съдържащи около три до пет очи всяка.

Пресадете разделените секции в отделни контейнери в лека, добре дренираща смес за саксии.

Уверете се, че очите и изникващите издънки са обърнати нагоре и са разположени на около един инч под линията на почвата. Поливайте обилно и поддържайте влажна, докато се утвърди добре.

Вижте тази статия за по-подробни инструкции за размножете астилба от деления.

За да отглеждате множества в един контейнер, разпределете по-малките сортове на шест инча един от друг или засадете по-големи с около фут между всеки.

Стартовете също са често достъпни в разсадниците и те трябва да бъдат засадени на същата дълбочина като контейнера, в който са дошли. Следвайте същите изисквания за разстояние, почва и вода, както е описано по-горе за разделянето.

Много онлайн разсадници също продават спящи голи корени. Те обикновено са по-евтини от саксийните растения и са по-малко податливи на повреди по време на транспортиране.

Растението с голи корени ще изглежда така, както звучи: спящо коренище, което е извадено от почвата. Те често идват увити във влажен торф или вестник.

Когато работите с голи корени, най-важното е да се уверите, че никога не изсъхват. Отворете ги веднага след като ги получите и добавете вода, ако корените изглеждат сухи.

Засадете веднага, ако е възможно, в противен случай ги съхранявайте във влажен торф, дървени стърготини или вестник на хладно място като изба или хладилник.

Засадете ги във вашия подготвен контейнер в дупка около два пъти по-широка от корените и около четири до шест инча дълбока или достатъчно дълбока, така че върховете да са разположени около един инч под линията на почвата.

Поливайте добре и ги дръжте топли и влажни, докато не започнете да виждате нов растеж.

Хоризонтално изображение отблизо на разсад от астилба, растящ в тъмна, богата почва.

Възможно е също така да се отглежда астилба в контейнери от семена, но имайте предвид, че покълването може да бъде придирчиво и може да минат няколко години, преди растенията да узреят напълно.

Ако решите да размножавате семена, поръсете семената върху повърхността на почвата и леко натиснете надолу. Няма нужда от покриване, тъй като светлината подпомага покълването.

Поддържайте почвата влажна и топла на закрито, докато се появят кълнове, което може да отнеме около месец. Когато разсадът е с височина няколко инча, можете да ги разредите на около осем инча един от друг. Изчакайте след последната слана, за да преместите саксиите навън.

Поддръжка

Като цяло астилбите са многогодишни растения с ниска поддръжка. Те растат добре на пълна сянка до частично слънце, в зависимост от сорта.

Хоризонтално изображение отблизо на растение астилба, растящо в теракотена саксия пред дървена стена.

За растения, отглеждани в контейнери, е особено важно да се уверите, че не изсъхват напълно. Поливайте около два пъти седмично или винаги, когато горният инч от почвата изсъхне. Добавете вода бавно, докато започне да изтича от дренажните отвори.

При по-слънчеви условия неглазираните керамични саксии ще изсъхнат по-бързо, така че бъдете внимателни и планирайте да поливате по-често, ако имате нужда от това през лятото.

Също така имайте предвид, че въпреки че астилбата е много толерантна към сянка, растенията ще произвеждат по-ярки изяви на цветя при по-ярка светлина.

Премахването на отпаднали цветя не е необходимо, тъй като мъртвите глави няма да помогнат за производството на нови. Можете да изберете да го направите, след като цъфтежът избледнее, за да покажете атрактивната зеленина, която трябва да продължи да процъфтява, докато не настъпят есенни студове.

Вертикално изображение отблизо на голямо растение астилба с тъмнокафява зеленина, растящо в голяма зелена пластмасова саксия с тухлена стена на заден план.

На всеки няколко години ще трябва да разделяте коренищата, за да поддържате растенията здрави.

Внимателно извадете растенията от контейнера и нарежете коренищата на няколко парчета, както е описано по-горе, като се уверите, че всяко от тях има поне три до пет издънки, които растат от него.

Можете да пресадите всяка от бучките в отделни контейнери или ако имате повече, отколкото ви трябва, можете да засадите няколко в двора, да ги подарите или компост екстрите.

Презимуване

Докато това издръжливо многогодишно растение ще оцелее през зимите Зони за издръжливост на USDA 3 и по-горе, растенията, отглеждани в контейнери, са по-малко изолирани от тези в земята и поради това са изложени на по-голям риск от увреждане на корените от повтарящи се цикли на замразяване и размразяване.

Добро правило, което трябва да следвате, е да извадите една или две зони от вашата действителна зона на отглеждане, за да планирате зимната издръжливост на саксийните растения.

Ако вашата сеялка е голяма и живеете в зона 5 или по-висока, или зона 4 със защитено място за вашата сеялка, най-вероятно ще бъде добре, оставена на открито през зимата. По-малките саксии трябва да се преместят на хладно и тъмно място като навес или неотопляем гараж.

Хоризонтално изображение в близък план на изсушени цветя от астилба с лека снежна покривка.

Няма нужда да поливате редовно по време на покой, но проверявайте всеки месец или нещо повече и поливайте дали почвата е напълно суха.

Преместете саксиите на открито през пролетта, като постепенно увеличавате излагането на елементите всеки ден в продължение на седмица или две, за да ги втвърдите, преди да поставите саксията обратно на постоянното й място.

Можете също да изберете да потопите растението, саксията и всичко останало в земята за зимата, така че корените да бъдат по-добре изолирани.

Покрийте с а няколко инча мулч като листа, слама или настъргана кора. Извадете контейнера през пролетта, веднага щом земята се размрази.

Във всички зони и видове саксии подгответе растенията за зимен покой, като отрежете листата в късна есен до около три инча над линията на почвата.

Сортове за избор

Има 18 вида астилби и много хибридни сортове в различни размери и цветове. По-долу са дадени няколко предложения за сортове, които са много подходящи за отглеждане в контейнери.

Астилба x „Verspink“, розов сорт от серията Younique, се предлага в саксии от детската градина Nature Hills.

Квадратно изображение отблизо на розова фалшива спирея Yonique, растяща в градината.

Younique Pink

Това е устойчив на болести компактен сорт, отличаващ се с изрязани ярко розови цветя, които цъфтят две седмици по-рано от другите сортове астилби и произвеждат повече цветя на всяко растение.

Зрелите растения достигат само около един фут височина, което ги прави идеални за малки пространства.

Астилба x ‘Verswhite’ е друг компактен сорт от серията Younique, който експлодира с големи, пухкави бели, ароматни шлейфове, изстрелващи право нагоре от центъра на листата, подобна на папрат. Новите цветя се появяват, когато старите избледняват, осигурявайки дълъг сезон на цвят.

Квадратно изображение отблизо на цветя Younique White astilbe, растящи в саксия на открито.

Younique White

Живи растения в разсадни контейнери могат да бъдат закупени от детска градина Nature Hills.

Ако търсите нещо по-голямо, Astilbe arendsii е растение в пълен размер, което ще добави драматичен цвят към голяма градинска кутия или сеялка дори в най-сенчестите ъгли. Тези растения растат до 40 инча високи и два фута широки.

Квадратно изображение отблизо на розови и лилави цветя от астилба, растящи в градинско легло.

Astilbe arendsii

Голи корени за отглеждане на микс от големи розови и лилави цветя се предлагат за закупуване в опаковки от четири или осем от Eden Brothers.

Олекнете се

Само защото задната веранда е засенчена, не означава, че трябва да е скучна и безцветна.

Защо не поставите саксия или две с цветя астилба в ъгъла и да гледате как пространството се превръща в светъл и приветлив оазис.

Хоризонтално изображение отблизо на ярко розови цветя от астилба, растящи на открито в дървена сеялка с ограда и други трайни насаждения на заден план.

С почти никаква нужда от поддръжка, това издръжливо многогодишно растение е идеално дори за начинаещи градинари.

Отглеждали ли сте астилба в контейнери? Ще се радваме да видим вашите снимки в коментарите по-долу!

И за повече информация относно отглеждането астилбаразгледайте следните ръководства:

204 thoughts on “Как да отглеждаме астилба в контейнери”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *