Как да отглеждаме бонсай плодни дървета

Как да отглеждаме бонсай плодни дървета

След като се заемете с отглеждането на начинаещ бонсай, може да търсите по-голямо предизвикателство.

Може би някой, който е не само красива демонстрация на уменията ви, но и начин да произвеждате плодове в пълен размер, които всъщност можете да ядете, вече е във вашата алея?

Много хора не осъзнават, че изкуството на отглеждането на бонсай дървета не е свързано с отглеждането на екземпляри джуджета.

Това е процес на ограничаване на един вид в пълен размер в много ограничено пространство. Почти всеки вид дърво може да се отглежда като бонсай и това включва дървета, които растат напълно нормални плодове.

Вертикално изображение отблизо на дърво от нар, растящо като бонсай, поставено върху дървена повърхност, изобразено на фон с мек фокус. В горната и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Има нещо невероятно впечатляващо в лимон или нар в пълен размер, растящи на дърво, които можете да носите в една ръка.

Ако сте готови за предизвикателството – и славата – ето какво е необходимо и какво ще разгледаме в това ръководство:

Готови ли сте да хапнете първия си плод от дърво бонсай? Тогава нека започнем нашето пътуване.

Бърз преглед на плодов бонсай

Технически можете да отглеждате всеки дървесен вид като бонсай. Това включва овощни дървета.

Очевидно е, че няма да получите същите добиви за прибиране на реколтата, които бихте направили с растение в пълен размер.

40 фута Райска ябълка има достатъчно място за производство на плодове, но дърво с височина до фут може да произведе само два или три плода в пълен размер. Всичко е наред, смисълът на бонсая не е да нахраниш семейството си.

Генетично плодовият вид бонсай е същият като това 40-футово плодно дърво, което расте в овощна градина, поради което отглежда плодове в пълен размер.

Отблизо вертикално изображение на сливово дърво, поставено върху дървена платформа, изобразено на сив фон.

В случай, че се чудите дали бихте могли да насърчите вашия бонсай да отглежда по-малки плодове, за да можете да произвеждате повече от тях, или да изглеждате по-пропорционални на дървото, отговорът е не.

Няма начин да се промени размерът на плодовете, които едно дърво ще произведе с помощта на градинарски практики. Размерът се определя от генетиката и може да бъде променен само чрез размножаване.

Ако искате дисплей с малки плодове, изберете вид, който вече има дребни, като ябълка или боровинка.

Видове за избор

Има няколко вида, които се поддават на бонсай повече от други.

краб ябълки, череши, каламондин портокали (Цитрусови митиси), дюля, лайм и лимони Майер са отлични дървета за начало. Дървесните храсти като боровинки също са чудесно място за начало.

Можете също така да отглеждате дървета с плодове, които са повече декоративни, отколкото годни за консумация, като напр cotoneaster, малко листна липа, или плачеща круша.

Хоризонтално изображение отблизо на дърво от дюля, растящо като бонсай, поставено върху дървена повърхност на открито.

Ако сте готови за по-голямо предизвикателство, нарове, портокали, ябълки, а Райската ябълка са красиви и големите плодове създават завладяващо съпоставяне с малките дървета.

Както споменах преди, всяко дърво може да се отглежда като бонсай, така че не се чувствайте ограничени. Това са най-често срещаните варианти, но ако мечтаете да отглеждате дуриан, не позволявайте на нищо да ви спре да опитате.

Грижа

Грижата за бонсай от плодно дърво не е много по-различна от грижа за стандартен, но има няколко неща, които трябва да имате предвид.

Ако не сте запознати с грижите за тези растения, може да искате първо разгледайте нашето ръководство за начинаещи. Тогава се върнете тук.

Плодовите видове трябва да бъдат саксийни, пресадени, оформени и напоени, както бихте направили всеки друг бонсай.

Ето как овощните дървета се различават от другите бонсай:

Точно както много дървета в пълен размер се нуждаят от период на покой, за да произведат плодове, така и тези растения.

Някои дървета изискват определен брой часове за охлаждане, което е времето, прекарано под определена температура, за да произведат. Имайте предвид това, когато решавате кой вид да отглеждате.

Например, ябълковите дървета се нуждаят средно от 1000 часа за охлаждане всяка година. За да улесните нещата, изберете вид, който процъфтява във вашата зона на отглеждане.

Освен това, уверете се, че знаете колко излагане на слънце е необходимо на избрания от вас вид, за да получите реколта. Въпреки че вашето дърво може да расте добре при по-ниска светлина в противен случай, то може да не произвежда тези красиви лакомства без слънцето, от което се нуждае.

Почти всички овощни дървета трябва да се отглеждат на открито на пълен работен ден. Ако хипотетично не можете да отглеждате вид в пълен размер на закрито, не можете да отглеждате и версията на бонсай на закрито.

Ябълковите дървета не могат да растат на закрито, независимо дали са големи или мънички. Въпреки това, има няколко разновидности, като лимони и портокали, които могат да растат на топло, слънчево място на закрито.

Хранене

Всички бонсаи трябва да се хранят с тор. Тези растения имат само малко количество субстрат, от който да изтеглят хранителни вещества, така че трябва да добавите хранителните вещества, от които се нуждаят.

Не е необходимо да използвате специален тор за плодови видове, просто изберете такъв, който е формулиран за бонсай.

Бавно освобождаващият се тор е най-лесният за използване, защото можете просто да поръсите малко и той ще продължи да подхранва растението в продължение на месеци.

Вертикално изображение отблизо на малка торба с торови пелети, изолирани върху бежов фон.

Пелети за торове за бонсай с бавно освобождаване

Bonsai Boy носи торби от четири унции, и едно от тях е достатъчно за хранене на няколко малки растения или едно голямо растение за една година.

Торете както обикновено за видовете, които сте избрали, обикновено в началото на пролетта, късната пролет и отново в края на лятото. Въздържайте се от добавяне на какъвто и да е тор в седмиците преди узряването на плодовете. Това може да доведе до падане на плодовете.

Може да се чудите дали трябва да добавите допълнително калий, за да насърчите образуването на плодове. Отговорът е, че не е необходимо.

Дърветата се нуждаят от всеки от основните съществени растителни хранителни вещества – азот (N), фосфор (P) и калий (K) – да расте.

Докато калият е от съществено значение за подпомагане на растението да образува захар, нишесте и въглехидрати, той действа върху цялото растение, а не само върху развиващите се плодове.

Хоризонтално изображение отблизо на торови пелети, нанесени върху повърхността на почвата от бонсай.

Азот, който мнозина смятат за на ключът към отглеждането на повече зеленина, също е необходим, за да бъдат здрави корените, ствола и плодовете. Той помага на растението да образува протеини, витамини и ензими, от които се нуждае цялото растение.

С други думи, едно растение се нуждае от всички тези макроелементи, за да расте. Той ще поеме това, от което има нужда, а останалата част ще изтече с излишъка, когато поливате.

Това не означава, че можете да приложите твърде много тор и просто да оставите допълнителното измиване – това може да бъде токсично, причинявайки нивата на натрий в почвата да се увеличат до опасни нива.

Едно изключение е, ако откриете, че плодовете са малки и недоразвити или изобщо не започват да се образуват. Ако това се случи, може да помогне тествайте своя субстрат за да види дали му липсва калий.

Можете да използвате домашен комплект или да изпратите проба до местния офис за разширение на земеделието.

Ако установите, че субстратът е с ниско съдържание на калий, добавете малко повече с продукт, който няма да увеличи нивата на сол.

Down to Earth прави продукт, наречен Langbeinite, който е идеален за увеличаване на калия без увеличаване на натрия. Просто поръсете малко върху почвата, докато се образуват пъпките.

Квадратно изображение отблизо на опаковката на напълно естествен тор Down to Earth Langbeinite, изолиран върху бял фон.

Надолу към Земята Лангбайнит

Можете да закупите кутии от пет паунда в Arbico Organics ако установите, че вашето растение се нуждае от малко калий.

Подрязване

Подрязването е нещо, което всеки, който отглежда бонсай, трябва да овладее, но е особено важно за тези, които отглеждат овощни дървета.

Не само трябва да се придържате към общите принципи на резитба, но трябва да подрязвате, за да насърчите идеалното образуване на плодове.

Това означава, че трябва да поддържате и двете нужди на вашия вид и формата на вашето дърво в ума.

Хоризонтално изображение отблизо на градинар, който подрязва миниатюрно плодно дърво.

Например, ако отглеждате боровинка, имайте предвид, че най-добрите плодове се образуват върху бастуни, които са на възраст от една до четири години. След това те спират да произвеждат добре.

Опитните занаятчии създават голям централен ствол с много бастуни, простиращи се от върха, за да създадат балдахин, след което всяка година отрязват няколко по-стари бастуна, така че растението да продължи да произвежда, като същевременно поддържа привлекателна форма.

За ябълково дърво трябва да подрязвате през зимата, за да създадете приятна форма, която ще поддържа и образуващите се плодове.

Като цяло това означава, че искате голям, здрав ствол и само няколко къси, здрави клона, излизащи от ствола.

Тези клони трябва да са от противоположните страни или поне да имат добро разстояние между тях, така че ябълките, които растат, да не са претъпкани.

Запознайте се със специфичните нужди на избрания от вас вид и ги имайте предвид, когато подрязвате. Може също да искате да прочетете нашето изчерпателно ръководство за подрязване на бонсай за още съвети.

Плодовите дървета правят зашеметяващи дисплеи

Плодовите бонсаи са невероятно привличащи вниманието. Те изискват малко допълнителна работа за поддръжка, но резултатите са безспорно изключителни. Да видите първата си плодова форма в пълен размер на клон е доста вълнуващо изживяване.

Хоризонтално изображение отблизо на малко ябълково дърво, растящо като бонсай, поставено върху дървена повърхност.

Ще се радваме да чуем кои видове в крайна сметка отглеждате. Кажете ни в коментарите! И не се колебайте да споделите всички въпроси, които може да имате.

Ако искате да разширите своя градина с бонсай освен това и смятате, че това ръководство ви е помогнало по пътя, имаме няколко други ръководства, които може да ви бъдат интересни:

относно Кристин Лофгрен

Кристин Лофгрен е писател, фотограф, читател и любител на градинарството извън Портланд, Орегон. Тя е отгледана в пустинята Юта и си проправи път към тропическите гори на северозападната част на Тихия океан със съпруга си и две кучета през 2018 г. Страстта й е фокусирана в наши дни върху отглеждането на декоративни ядливи продукти и търсенето на храна в градския и крайградския пейзаж.

297 thoughts on “Как да отглеждаме бонсай плодни дървета”

 1. I highly advise to avoid this platform. The experience I had with it was nothing but disappointment as well as concerns regarding fraudulent activities. Proceed with extreme caution, or alternatively, find a more reputable platform to meet your needs.

 2. I strongly recommend to avoid this site. The experience I had with it has been purely frustration and doubts about scamming practices. Proceed with extreme caution, or even better, look for an honest platform for your needs.

 3. I urge you steer clear of this site. The experience I had with it has been nothing but disappointment and suspicion of scamming practices. Proceed with extreme caution, or alternatively, look for an honest platform for your needs.

 4. I highly advise steer clear of this platform. The experience I had with it was purely dismay as well as concerns regarding deceptive behavior. Exercise extreme caution, or even better, look for an honest platform to fulfill your requirements.

 5. I highly advise stay away from this platform. My personal experience with it was nothing but dismay along with concerns regarding deceptive behavior. Proceed with extreme caution, or better yet, seek out a more reputable platform for your needs.

 6. I urge you stay away from this platform. The experience I had with it was purely dismay along with concerns regarding scamming practices. Be extremely cautious, or alternatively, look for a trustworthy platform to fulfill your requirements.

 7. I highly advise to avoid this platform. The experience I had with it has been purely frustration and concerns regarding deceptive behavior. Proceed with extreme caution, or even better, find a more reputable platform to fulfill your requirements.

 8. I strongly recommend to avoid this site. My personal experience with it was nothing but frustration and suspicion of deceptive behavior. Proceed with extreme caution, or even better, look for a trustworthy service to meet your needs.

 9. I highly advise steer clear of this platform. The experience I had with it has been nothing but frustration along with concerns regarding deceptive behavior. Proceed with extreme caution, or better yet, find a trustworthy service for your needs.

 10. I highly advise stay away from this platform. The experience I had with it has been nothing but dismay as well as suspicion of scamming practices. Exercise extreme caution, or even better, look for an honest site to meet your needs.

 11. I strongly recommend stay away from this site. The experience I had with it was only disappointment and suspicion of deceptive behavior. Be extremely cautious, or better yet, find a trustworthy site to fulfill your requirements.

 12. I highly advise to avoid this platform. The experience I had with it was purely dismay along with doubts about fraudulent activities. Proceed with extreme caution, or alternatively, seek out an honest service to meet your needs.

 13. I highly advise to avoid this platform. The experience I had with it has been nothing but dismay and suspicion of fraudulent activities. Exercise extreme caution, or even better, look for a trustworthy service for your needs.

 14. I highly advise stay away from this site. The experience I had with it was nothing but disappointment along with doubts about deceptive behavior. Exercise extreme caution, or even better, look for a trustworthy service to fulfill your requirements.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *