Как да отглеждаме драцена като бонсай

Как да отглеждаме драцена като бонсай

Ако искате да потопите пръста си в света на бонсай, но не искате да започнете с нещо твърде трудно, растенията драцена са на път да станат вашите нови най-добри приятели.

Повечето бонсаи трябва да се държат на открито и изискват внимателен баланс на вода, ярка светлина и редовно хранене.

Драцената, от друга страна, може да живее вътре през цялата година и е напълно щастлива при слаба светлина. Няма да се издигне пръстите на краката си, ако изостанете малко от стария график за поливане, а храненето е двугодишна перспектива.

Отблизо вертикално изображение на драцена в саксия, растяща на закрито в бял контейнер с тухлена стена на заден план. В горната и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Казано по-просто, драцената прави изучаването на изкуството на бонсай лесно.

Ето какво можете да очаквате в това ръководство:

Ако сте отглеждали драконово дърво преди, тогава знаете какво е свързано.

Ако не, може да искате разгледайте нашето ръководство за отглеждане за да ви помогне да се изправите. Имаме и начинаещ ръководство за започване с бонсай ако търсите малко повече информация.

Всичко е готово? Тогава нека започнем нашето пътуване.

Драцена като бонсай

Драцената е идеална, ако мечтаете да се грижите за бонсай на закрито, който може да расте при слаба светлина.

Това не е един от „традиционните“ видове, които експертите използват, отчасти защото има толкова големи листа. Повечето традиционни бонсаи имат малки листа, които го правят така, че да изглеждат като миниатюрни дървета.

Големите листа на драконовите дървета разбиват тази илюзия, но те все още са отличен вариант за тези, които искат лесно за грижа дърво, което може да живее вътре през цялата година.

Вертикално изображение в близък план на растение драцена, растящо в малък контейнер, обучен като бонсай.
Снимка от Tangopaso, Wikimedia Commons, чрез CC BY-SA.

Драконовите дървета се поддават добре на обучение като бонсай, защото им харесва, когато корените им са малко вързани. Те могат да издържат и на малко суша – което е идеално, ако сте донякъде, да кажем, забравили за поливането.

Може би се чудите откъде идва името „драцена“. Това е съвременен латински и произлиза от гръцкото име drakaina, което означава митична женска змия или дракон. Растението има кървавочервен сок и корона от шипове, което го прави да изглежда като дракон.

Всъщност кървавочервената смола е толкова жизнена, че е била използвана в индустрията за бои.

Тези растения могат да живеят дълго време, което ги прави особено подходящи за бонсай. Едно от най-старите драконови дървета в света расте в Тенерифе, най-големият от Канарските острови, на възраст около 500 години.

Засаждане и грижи

И така, донесохте драцената си у дома и сега е време да я пресадите.

Дори ако сте закупили предварително стартиран екземпляр в контейнер, все пак ще искате да премахнете съществуващата почва и да я замените със собствени пресни неща.

Хоризонтално изображение отблизо на градинар, който носи ръкавици и пресажда стайно растение в нов контейнер.

Първата стъпка е да извадите растението от съществуващия му контейнер и да изчеткате колкото можете повече от почвата. Не забравяйте да премахнете всички залепени камъни, които може да са били поставени в горната част на контейнера с растението.

Отрежете всички мъртви или кашави корени с чиста ножица. Може също да се наложи да съкратите някои от корените, за да сте сигурни, че ще се поберат в избрания от вас контейнер.

Ако използвате повторно контейнер, първо го почистете с разтвор на белина и вода в съотношение 1:10. След това поставете растението в чист съд и напълнете около него с пресен субстрат.

Драцената изисква различен тип субстрат, отколкото традиционният вид, използван в бонсай. Вместо това искате да изберете субстрат, който е подходящ за отглеждане на тропически растения.

Bonsai Boy има тропическа смес направени само за бонсай на закрито.

Квадратно изображение отблизо на специализирана почва за саксии, изливаща се от контейнер, изобразена на фон с мек фокус.

Тропическа смес за засаждане

Сега добавете малко вода, за да утаите субстрата и дайте напитката на вашето травмирано растение.

След като засадите новото си допълнение, поставете го на място, където ще получава ярка, непряка светлина. Оставете почвата да изсъхне между поливането, но не я оставяйте да престои в суха почва твърде дълго. Вашето растение ще пострада нещо повече от няколко дни със суха почва.

Подхранването трябва да става два пъти годишно, като първото приложение е през пролетта, а второто през лятото. Не торете през есента или зимата, когато растежът на вашето растение се забавя.

Всеки тор, формулиран за бонсай, е подходящ. Тези торове са направени за бавно освобождаване на хранителни вещества в субстрата, за да поддържат растението ви щастливо в продължение на няколко месеца.

Вертикално изображение отблизо на малък пакет специални торови пелети, изолирани върху фон с цвят на горчица.

Торови пелети с бавно освобождаване

Бонсай момче носи четири унции торби с бавно освобождаващи се пелети.

Не забравяйте да избърсвате листата от време на време с влажна кърпа, за да премахнете праха.

Оформяне и подрязване

Когато донесете драконовото си растение у дома, то или вече ще бъде обучено във форма, или ще трябва да го обучите сами.

Ето къде се случва забавната част.

Драцената обикновено расте с едно стъбло и кичур листа на върха. Въпреки че не можете да създадете сложен балдахин от клони, както можете при някои други видове, можете да отрежете върха на драконово дърво и то ще изпрати нови издънки.

Това означава, че можете да го оставите такъв, какъвто е с едно стъбло и туфа, или да го отрежете и да отгледате няколко нови стъбла, всяко със собствена кичура листа.

Хоризонтално изображение в близък план на растение драцена, гледано отдолу.

На върха на вашето растение използвайте чист чифт ножица и направете прав разрез на височината, която предпочитате. Дръжте растението си на топло място с индиректна светлина и вода, както обикновено. Трябва да започнете да виждате нов растеж, който се появява в рамките на няколко седмици.

След като стъблото образува нови кичури, можете да им позволите да растат или също така можете да ги покриете, за да насърчите повече разклоняване.

Един от наистина вълнуващите елементи на драцените е, че можете да усуквате, сплитате или превръщате стъблата в интересни форми, които да отговарят на вашата творческа визия.

Виждал съм усукани стволове, такива, които образуват „S“ форма, и дори екземпляри, които са на зигзаг. Ако добавите повече растения към същия контейнер, можете да завъртите или сплетете стъблата едно около друго.

Само имайте предвид, че в традиционния бонсай върхът на дървото завършва точно над основата на растението. Ако решите да завъртите и огънете стволовете си, опитайте се да завършват точно над корените.

От друга страна, бонсай е изкуство, така че имайте го и бъдете креативни!

За да създадете плитка, започнете с растение, което има три, четири, пет или шест стъбла. Внимателно ги завъртете или сплетете по начин, който ви изглежда приятен. Можете да изберете по-официален вид и да създадете традиционна плитка от три части или да завъртите стъблата на случаен принцип, за да изглеждат по-естествени.

Ако е необходимо, закрепете стъблата в горната част под листата с градински връзки. Може също да се наложи да закрепите стъблата по-надолу по стволовете, ако не искат да останат на мястото си.

Харесвам градинските връзки на Velcro, защото остават сигурни и са лесни за използване и регулиране, ако е необходимо. Звучи ли ви добре?

Home Depot носи Дължини 50 фута. Това може да звучи много, но без съмнение ще намерите много начини да използвате тези удобни неща.

Квадратно изображение от близък план на градински вратовръзки с велкро една обвивка, изолирано на бял фон.

Велкро градински връзки

За да създадете завои и извивки, внимателно увийте млад, гъвкав ствол около дюбел или парче дърво и го закрепете с връзки. Ще трябва да правите това постепенно, в продължение на няколко седмици или месеци.

Не се опитвайте да създадете драматична форма наведнъж, защото рискувате да счупите багажника. Ако почувствате, че се съпротивлява, спрете!

Накисването на стъблото (не корените) във вода за 30 минути може да помогне да стане малко по-гъвкаво. След накисване оставете стъблото да се втвърди във форма.

Не е необходимо да подрязвате драцената непременно, но не забравяйте да отрежете всички пожълтели или мъртви листа. Можете също да подрежете, за да поддържате височината му под контрол, както желаете.

Пресаждане

Драцената има много добри резултати като бонсай. Може да расте при слаба светлина, може да остане на закрито целогодишно и не изисква много поддръжка.

Но има само едно изключение: тези растения растат бързо и ще трябва да бъдат пресадени или корените им да бъдат подрязани много по-често от повечето други растения, използвани традиционно за създаване на това ботаническо изкуство.

Хоризонтално изображение отблизо на голяма коренова топка на стайно растение, извадено от саксията.

Процесът е същият като при всеки друг вид, използван в бонсай.

Ще трябва да извадите дървото от саксията му, да изчукнете или изчеткате колкото е възможно повече пръст и след това да отрежете корените, така че да се поберат в саксията, без да са толкова претъпкани, че да се притискат към стените на контейнера.

Като ограничавате корените, вие помагате на растението да остане в управляем размер. Пресадете в същата саксийна смес, която сте използвали първоначално.

Видове и сортове за избор

Драцена всъщност е името на род, който включва десетки видове, от които шепа обикновено се отглеждат като стайни растения.

D. fragrans, D. deremensis, D. marginata, D. sanderiana, и D. surculosa са най-често срещаните и от всяко растение от тези видове може да се направи бонсай.

Маргината растенията правят особено добри екземпляри и има няколко различни сорта, от които можете да избирате, включително „Colorama“, „Tarzan“ и „Tricolor“.

Хоризонтално изображение отблизо на листата на растение драцена, растящо в контейнер.

„Тарзан“ има изключително шипове, дебели и компактни листа, които изглеждат особено добре на дребно контейнерно растение.

„Colorama“ се откроява със своята червеникаво-розова ивица, докато „Tricolor“ има жълти, зелени и розови листа.

Управление на вредители и болести

Всеки вредител или болест, която може да повлияе на стайните растения от драцена, може да навреди на вашия бонсай.

Листни въшки, брашнени червеи, мащаб, и паякообразни акари са всички вредители, за които трябва да се следи. Внимавайте и за меко гниене и петна по листата.

Нашето ръководство съдържа повече подробности за откриването и спирането на тези проблеми.

Идеален за начинаещи

За растение, което може да създаде толкова драматичен дисплей, драцената не иска много.

Това го прави идеален, ако току-що започвате пътешествието си с формата на изкуството и дори опитни практикуващи могат да научат нещо от това чудо с малко шум.

Хоризонтално изображение отблизо на зеленината на Dracaena fragrans, растяща на закрито, изобразена на фон с мек фокус.

Каква форма смятате да придадете на вашето ново допълнение към вашето вътрешно пространство? Избирате ли висока саксия или широка? Разкажете ни всичко за вашите големи планове в коментарите по-долу!

Ако това ръководство ви даде увереността, от която се нуждаете, за да развиете своето драцена бонсай, може да искате да разширите познанията си за изкуството, като проверите следните ръководства:

относно Кристин Лофгрен

Кристин Лофгрен е писател, фотограф, читател и любител на градинарството извън Портланд, Орегон. Тя е отгледана в пустинята Юта и си проправи път към тропическите гори на северозападната част на Тихия океан със съпруга си и две кучета през 2018 г. Страстта й е фокусирана в наши дни върху отглеждането на декоративни ядливи продукти и търсенето на храна в градския и крайградския пейзаж.

219 thoughts on “Как да отглеждаме драцена като бонсай”

 1. When I originally commented I clicked the „Notify me when new comments are added“ checkbox
  and now each time a comment is added I get three emails with the same comment.
  Is there any way you can remove people from that service?
  Thank you!

 2. A motivating discussion is definitely worth comment. I believe
  that you need to publish more about this topic, it might not be
  a taboo matter but usually people don’t speak about such topics.
  To the next! Many thanks!!

 3. Hey! I understand this is somewhat off-topic however I needed to ask.
  Does operating a well-established blog like yours require
  a massive amount work? I’m completely new to running a blog however I do write in my diary everyday.
  I’d like to start a blog so I can easily share my personal experience
  and feelings online. Please let me know if you have any kind of
  recommendations or tips for new aspiring bloggers.
  Appreciate it!

 4. Good day! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site?
  I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for
  another platform. I would be fantastic if you could
  point me in the direction of a good platform.

 5. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your website?
  My blog site is in the very same niche as yours and my visitors would genuinely benefit from some of the information you present here.
  Please let me know if this alright with you.
  Appreciate it!

 6. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic
  to be really something which I think I would never understand.
  It seems too complex and very broad for me.
  I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of
  it!

 7. Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said
  „You can hear the ocean if you put this to your ear.“ She put the shell to her ear and screamed.
  There was a hermit crab inside and it pinched her ear.

  She never wants to go back! LoL I know this is completely
  off topic but I had to tell someone!

 8. Greetings! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one?
  Thanks a lot!

 9. Hi there, i read your blog from time to time
  and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam responses?
  If so how do you protect against it, any plugin or anything you
  can advise? I get so much lately it’s driving me mad so any help is very much appreciated.

 10. Interesting blog! Is your theme custom made or did you download it
  from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really
  make my blog shine. Please let me know where you got your design. Thank you

 11. I’m really impressed together with your writing talents and also with the
  layout for your weblog. Is that this a paid theme or did you
  modify it yourself? Anyway keep up the nice high quality writing, it’s rare to peer a nice weblog like this one these days..

 12. A fascinating discussion is worth comment. I do believe that you need to write more about this subject
  matter, it might not be a taboo matter but typically people don’t talk about these issues.
  To the next! Kind regards!!

 13. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I
  could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was
  hoping maybe you would have some experience with something
  like this. Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your
  new updates.

 14. I have been browsing online more than 4 hours today, yet I
  never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough
  for me. In my view, if all web owners and bloggers made
  good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

 15. A motivating discussion is worth comment. I do think that you should write more about this subject matter,
  it may not be a taboo subject but generally folks don’t talk about these issues.
  To the next! Cheers!!

 16. We are a bunch of volunteers and starting a brand new scheme in our community.

  Your website offered us with valuable info to work on. You have done a formidable activity and our entire community will likely be grateful to you.

 17. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to
  say that I have truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 18. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz answer back as I’m looking to create my own blog and
  would like to find out where u got this from.
  thank you

 19. Hi! I could have sworn I’ve visited your blog before but after looking at a few of the articles I realized it’s new to me.
  Nonetheless, I’m definitely happy I discovered it and
  I’ll be book-marking it and checking back frequently!

 20. hey there and thank you for your information – I’ve definitely picked up
  something new from right here. I did however expertise some technical
  issues using this web site, as I experienced to reload the website lots
  of times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am
  complaining, but slow loading instances times will very
  frequently affect your placement in google and can damage your quality score if ads and marketing with Adwords.
  Well I am adding this RSS to my email and
  could look out for much more of your respective intriguing content.
  Make sure you update this again very soon.

 21. Aw, this was a very good post. Finding the time and actual effort to generate a very good article…
  but what can I say… I put things off a lot and don’t manage to get nearly anything done.

 22. I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog.
  Is this a paid theme or did you customize it yourself?
  Either way keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog like this one these days.

 23. Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article.
  I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info.
  Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

 24. I was curious if you ever considered changing the structure of your website?
  Its very well written; I love what youve got to say.

  But maybe you could a little more in the way
  of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having 1 or two pictures.
  Maybe you could space it out better?

 25. Undeniably believe that which you stated.
  Your favorite justification seemed to be on the web the easiest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they
  just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined
  out the whole thing without having side-effects ,
  people could take a signal. Will likely be back to get more.

  Thanks

 26. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the
  video to make your point. You obviously know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your
  blog when you could be giving us something enlightening to read?

 27. Aw, this was an exceptionally nice post. Taking a few minutes and actual effort
  to create a really good article… but what can I say… I hesitate a
  whole lot and never manage to get anything done.

 28. After I initially left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I receive four emails with the exact same comment.
  Perhaps there is an easy method you can remove me from that
  service? Many thanks!

 29. I would like to thank you for the efforts you have put in penning this website.
  I really hope to check out the same high-grade content from you in the future as well.
  In truth, your creative writing abilities has inspired
  me to get my very own blog now 😉

 30. Hey there! This is my first visit to your blog!
  We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community in the same
  niche. Your blog provided us valuable information to work on. You
  have done a extraordinary job!

 31. I do not know whether it’s just me or if everyone else experiencing issues with
  your website. It appears as though some of the text within your content are running off the screen. Can somebody else please provide feedback and let me know if this is happening
  to them as well? This could be a issue with my internet browser because
  I’ve had this happen before. Appreciate it

 32. We are a group of volunteers and opening a new scheme
  in our community. Your website offered us with valuable
  information to work on. You’ve done a formidable job and
  our whole community will be grateful to you.

 33. Hey! This post could not be written any better!
  Reading this post reminds me of my old room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this page to him.
  Fairly certain he will have a good read. Thank you for sharing!

 34. Howdy! This post could not be written any better!

  Reading through this post reminds me of my
  good old room mate! He always kept talking about
  this. I will forward this post to him. Fairly certain he
  will have a good read. Thanks for sharing!

 35. Amazing blog! Is your theme custom made or did you
  download it from somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog
  shine. Please let me know where you got your design.
  Kudos

 36. Terrific article! That is the type of information that are supposed to be
  shared around the net. Disgrace on the seek engines for not
  positioning this submit upper! Come on over
  and visit my web site . Thanks =)

 37. This design is steller! You obviously know how to keep a reader entertained.

  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my
  own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really enjoyed what
  you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 38. I think that what you published made a ton of sense. But,
  what about this? what if you added a little information? I mean, I
  don’t want to tell you how to run your website, but what if you added a headline that grabbed
  folk’s attention? I mean Как да отглеждаме драцена като бонсай – Градинският
  блог is kinda plain. You should look at Yahoo’s home page and watch how they write news headlines to get viewers interested.
  You might add a related video or a related picture or two to grab people
  excited about what you’ve written. In my opinion, it might make your website a little livelier.

 39. Hi there! This is kind of off topic but I need some help
  from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where
  to begin. Do you have any points or suggestions? Thank you

 40. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or
  did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to construct my own blog and would like to know where u got this from.
  thank you

 41. Oh my goodness! Impressive article dude! Thanks, However I am having issues with your RSS.

  I don’t know the reason why I can’t join it.
  Is there anybody having the same RSS problems?
  Anybody who knows the answer can you kindly respond?
  Thanks!!

 42. Greetings! I know this is kind of off topic but I was wondering if you
  knew where I could locate a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one?
  Thanks a lot!

 43. Hi, I do think this is an excellent blog.

  I stumbledupon it 😉 I am going to revisit once again since
  I book marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide others.

 44. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your
  weblog? My blog is in the exact same area of interest as yours and my users would certainly benefit
  from some of the information you present here. Please let me know if this alright with you.

  Thanks a lot!

 45. Does your website have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d
  like to send you an e-mail. I’ve got some ideas
  for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it develop over time.

 46. Hey there! This is my first visit to your blog!
  We are a team of volunteers and starting a new project in a community in the same niche.
  Your blog provided us useful information to work on. You have done a extraordinary job!

 47. With havin so much content do you ever run into
  any problems of plagorism or copyright violation? My website has a lot of unique content I’ve either authored myself
  or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over
  the internet without my permission. Do you know any ways to
  help stop content from being ripped off? I’d genuinely appreciate it.

 48. magnificent put up, very informative. I ponder why the other experts of this sector don’t understand this.

  You must continue your writing. I am confident, you’ve
  a great readers’ base already!

 49. Greetings, There’s no doubt that your site could possibly be having browser compatibility
  problems. When I take a look at your site in Safari, it looks fine however when opening in Internet Explorer, it has
  some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up!
  Besides that, excellent website!

 50. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew
  of any widgets I could add to my blog that automatically
  tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like
  this for quite some time and was hoping maybe you
  would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 51. I don’t even understand how I finished up right here, but I believed this put
  up was great. I do not recognize who you are but certainly you are going to a famous blogger if you
  are not already. Cheers!

 52. Just desire to say your article is as amazing. The
  clarity for your publish is simply great and i could suppose you are a professional
  in this subject. Fine together with your permission allow me to snatch your feed to keep up to
  date with impending post. Thanks one million and please carry on the enjoyable work.

 53. Howdy! I could have sworn I’ve been to this site before but after going through some of the articles I realized it’s
  new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted I found it
  and I’ll be bookmarking it and checking back regularly!

 54. hi!,I love your writing so so much! share we keep in touch extra about
  your article on AOL? I need a specialist on this house to unravel my problem.
  May be that is you! Looking ahead to look you.

 55. I do not even understand how I finished up right here, but I thought
  this submit used to be great. I don’t realize who you are
  however definitely you are going to a well-known blogger should you are not already.
  Cheers!

 56. Its such as you learn my thoughts! You seem to understand a lot approximately this, such as you wrote the guide in it
  or something. I feel that you simply can do with a few % to
  drive the message house a little bit, but instead of that, this is great blog.
  A fantastic read. I’ll certainly be back.

 57. I’m curious to find out what blog platform you have been utilizing?
  I’m having some small security issues with my latest blog
  and I would like to find something more secure. Do you have
  any suggestions?

 58. Great blog! Do you have any hints for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
  Would you recommend starting with a free platform like WordPress or
  go for a paid option? There are so many choices out
  there that I’m totally confused .. Any ideas? Kudos!

 59. Good day! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted
  keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please
  share. Many thanks!

 60. Hi there I am so happy I found your site, I really found you by error,
  while I was looking on Digg for something else, Nonetheless I am here now
  and would just like to say cheers for a remarkable post and a all round interesting blog (I
  also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the
  moment but I have book-marked it and also added your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep
  up the awesome jo.

 61. I don’t even understand how I stopped up here, but I believed this put up was once great.

  I do not realize who you’re however definitely you are going to a famous blogger if you happen to aren’t already.
  Cheers!

 62. After going over a few of the blog articles on your web page, I really
  appreciate your way of blogging. I saved it to my bookmark
  site list and will be checking back soon. Please check out my website too and let me
  know what you think.

 63. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to
  say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts.
  In any case I will be subscribing to your rss feed and I’m hoping
  you write once more very soon!

 64. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your
  weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself?
  Either way keep up the nice quality writing,
  it’s rare to see a nice blog like this one today.

 65. I was wondering if you ever thought of changing the structure of your
  blog? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it
  better. Youve got an awful lot of text for only having
  one or two images. Maybe you could space it out better?

 66. Hi there! This is my first comment here so I just wanted
  to give a quick shout out and say I really enjoy
  reading your posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that go over the same subjects?
  Appreciate it!

 67. I have been exploring for a bit for any high-quality articles or weblog posts on this kind of space .
  Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this site.
  Reading this information So i’m satisfied to exhibit that I’ve an incredibly excellent
  uncanny feeling I found out just what I needed.
  I most indisputably will make certain to do not fail to remember this website and give it a glance on a relentless basis.

 68. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the
  costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on various websites for about a year and am worried about switching
  to another platform. I have heard great things about blogengine.net.

  Is there a way I can transfer all my wordpress posts
  into it? Any kind of help would be greatly appreciated!

 69. You are so cool! I do not believe I’ve truly read through a single thing like that before.

  So good to discover someone with a few genuine thoughts on this issue.

  Really.. many thanks for starting this up. This
  website is one thing that is needed on the web, someone with a bit of originality!

 70. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article.
  I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post.
  I will certainly comeback.

 71. Attractive section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to claim that I get actually enjoyed account your blog
  posts. Any way I will be subscribing on your feeds or even I achievement you access constantly quickly.

 72. Please let me know if you’re looking for a author for your blog.

  You have some really great articles and I believe I
  would be a good asset. If you ever want to take some
  of the load off, I’d love to write some material for your
  blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me
  an e-mail if interested. Cheers!

 73. Thank you for any other informative site.

  The place else may I get that kind of info written in such a
  perfect way? I have a challenge that I am just now
  operating on, and I have been at the look out for such information.

 74. I just could not depart your web site before suggesting that I extremely loved the standard information a
  person provide in your guests? Is gonna be again regularly in order to investigate cross-check new
  posts

 75. Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was
  just curious if you get a lot of spam responses?
  If so how do you prevent it, any plugin or anything you can suggest?
  I get so much lately it’s driving me mad so any help is very much appreciated.

 76. It’s the best time to make some plans for the future and it’s
  time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or
  suggestions. Perhaps you could write next articles referring to this article.
  I wish to read more things about it!

 77. Hey I know this is off topic but I was wondering if you
  knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest
  twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this
  for quite some time and was hoping maybe you would have some experience
  with something like this. Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 78. Hmm it looks like your site ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up
  what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to the
  whole thing. Do you have any helpful hints for first-time blog writers?

  I’d certainly appreciate it.

 79. Very great post. I just stumbled upon your weblog and wanted
  to say that I’ve really loved surfing around your weblog posts.

  After all I’ll be subscribing on your rss
  feed and I am hoping you write once more very
  soon!

 80. Great blog! Do you have any tips for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
  Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for
  a paid option? There are so many options out there that
  I’m completely overwhelmed .. Any ideas? Kudos!

 81. We’re a bunch of volunteers and opening a brand new
  scheme in our community. Your site provided us with useful info to
  work on. You’ve performed an impressive activity and our whole neighborhood might be
  grateful to you.

 82. Today, I went to the beach front with my children. I found
  a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and
  said „You can hear the ocean if you put this to your ear.“ She placed the shell to her
  ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is totally off
  topic but I had to tell someone!

 83. Thanks for the marvelous posting! I definitely enjoyed reading it,
  you could be a great author. I will ensure that I
  bookmark your blog and may come back in the future. I want to encourage you to continue your great job, have a nice morning!

 84. Today, while I was at work, my cousin stole my iphone
  and tested to see if it can survive a 40 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed
  and she has 83 views. I know this is totally off topic but I
  had to share it with someone!

 85. Wow that was strange. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit my comment didn’t
  show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways,
  just wanted to say great blog!

 86. I do not know whether it’s just me or if everybody else experiencing issues with your site.
  It seems like some of the text within your posts are running off the screen. Can somebody else please comment and let me know if this is happening
  to them as well? This could be a issue with my browser because I’ve had this happen before.

  Thanks

 87. Howdy! This is kind of off topic but I need some
  guidance from an established blog. Is it very hard to set up
  your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.
  I’m thinking about setting up my own but I’m
  not sure where to start. Do you have any tips or suggestions?
  Cheers

 88. It is appropriate time to make some plans for the future and it’s
  time to be happy. I have learn this post and
  if I could I desire to counsel you some interesting things or advice.
  Perhaps you can write subsequent articles regarding
  this article. I desire to learn even more things about it!

 89. Greetings from Carolina! I’m bored at work so I decided to browse your website on my
  iphone during lunch break. I love the knowledge you provide
  here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked
  at how fast your blog loaded on my mobile .. I’m not even using
  WIFI, just 3G .. Anyhow, awesome site!

 90. You’re so interesting! I don’t believe I’ve read a single thing like that
  before. So nice to find somebody with a few genuine thoughts on this issue.

  Really.. thank you for starting this up. This website is one thing
  that is required on the internet, someone with some originality!

 91. Hi! I understand this is kind of off-topic however I had
  to ask. Does running a well-established website like yours
  take a lot of work? I’m completely new to blogging but I do write in my diary daily.
  I’d like to start a blog so I can easily share my own experience
  and views online. Please let me know if you have any kind
  of recommendations or tips for new aspiring blog owners.
  Appreciate it!

 92. Hey are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create
  my own. Do you need any html coding expertise to make
  your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 93. Hi! This is my 1st comment here so I just wanted
  to give a quick shout out and say I truly enjoy reading through your
  articles. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same subjects?

  Thanks a lot!

 94. I was curious if you ever thought of changing the layout of
  your website? Its very well written; I love what youve
  got to say. But maybe you could a little more in the way of content so
  people could connect with it better. Youve got an awful
  lot of text for only having 1 or 2 pictures.
  Maybe you could space it out better?

 95. What i do not understood is in reality how you’re no longer really a lot more well-liked than you may be
  now. You’re very intelligent. You understand thus significantly
  on the subject of this subject, made me in my view believe it
  from so many numerous angles. Its like women and men don’t seem
  to be fascinated until it is one thing to accomplish
  with Lady gaga! Your own stuffs great. All the time maintain it up!

 96. hey there and thank you for your info – I’ve definitely
  picked up something new from right here. I did however expertise a few technical issues
  using this web site, as I experienced to reload the site a lot of times previous to I could get it to
  load properly. I had been wondering if your web host is OK?
  Not that I’m complaining, but slow loading instances times will often affect your
  placement in google and could damage your quality score if
  ads and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and could
  look out for a lot more of your respective
  intriguing content. Make sure you update this again soon.

 97. you’re in point of fact a excellent webmaster.
  The site loading pace is amazing. It sort of feels
  that you are doing any unique trick. Also, The contents are masterwork.
  you have performed a wonderful job on this matter!

 98. Woah! I’m really digging the template/theme of this site.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s challenging to get that „perfect balance“ between user friendliness and visual appeal.
  I must say you have done a amazing job with this. Also,
  the blog loads super fast for me on Firefox.
  Excellent Blog!

 99. It’s really a cool and useful piece of information. I’m glad that you just shared
  this helpful information with us. Please stay us up to date like this.
  Thank you for sharing.

 100. Admiring the time and effort you put into your website and in depth information you present.
  It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed material.
  Wonderful read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to
  my Google account.

 101. I was wondering if you ever thought of changing the
  page layout of your website? Its very well written;
  I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content
  so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or two images.
  Maybe you could space it out better?

 102. Thanks , I’ve recently been searching for information about this subject for ages
  and yours is the best I have discovered till now. But, what about the
  conclusion? Are you certain in regards to the supply?

 103. You actually make it seem so easy with your
  presentation but I find this topic to be really one thing which I think I
  might by no means understand. It kind of feels too complex and very huge for me.
  I’m having a look forward in your subsequent publish, I’ll attempt to get
  the cling of it!

 104. Hey! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my
  comment form? I’m using the same blog platform as yours and
  I’m having problems finding one? Thanks a lot!

 105. Howdy, i read your blog from time to time and
  i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam comments?

  If so how do you prevent it, any plugin or anything you can suggest?

  I get so much lately it’s driving me insane so any
  assistance is very much appreciated.

 106. I must thank you for the efforts you have put in penning this blog.
  I’m hoping to view the same high-grade blog posts by you in the future as well.
  In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own, personal blog now 😉

 107. Having read this I believed it was extremely informative.
  I appreciate you taking the time and effort to put this informative article together.

  I once again find myself personally spending a significant
  amount of time both reading and leaving comments.
  But so what, it was still worth it!

 108. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of
  any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.

  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some
  time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and
  I look forward to your new updates.

 109. Yesterday, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it
  can survive a 40 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views.
  I know this is entirely off topic but I had to share
  it with someone!

 110. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets
  I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you
  would have some experience with something like
  this. Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your
  new updates.

 111. I was wondering if you ever thought of changing the page
  layout of your website? Its very well written; I love what
  youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could
  connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two images.
  Maybe you could space it out better?

 112. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article.
  I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your useful
  information. Thanks for the post. I’ll definitely return.

 113. I was wondering if you ever considered changing
  the page layout of your website? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so
  people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for
  only having 1 or 2 pictures. Maybe you could space it out better?

 114. Hmm it seems like your blog ate my first comment (it
  was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say,
  I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still new to everything.
  Do you have any recommendations for first-time blog
  writers? I’d genuinely appreciate it.

 115. Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are
  just too magnificent. I actually like what you’ve acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say
  it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it
  wise. I can’t wait to read much more from
  you. This is really a great site.

 116. Do you have a spam problem on this site; I also am
  a blogger, and I was curious about your situation; many
  of us have developed some nice practices and we are looking to swap
  solutions with other folks, why not shoot me an e-mail if
  interested.

 117. Hello! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say
  I truly enjoy reading through your articles.
  Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover the same subjects?
  Thank you!

 118. Hi! I could have sworn I’ve visited your blog before but after looking at some of the posts I realized it’s new to me.

  Anyways, I’m definitely delighted I found it and I’ll be book-marking it and checking back often!

 119. hello!,I like your writing so much! percentage
  we keep in touch more about your article on AOL?
  I need a specialist in this house to resolve my problem.
  Maybe that is you! Having a look ahead to peer you.

 120. May I simply say what a comfort to discover someone that truly understands what they’re discussing over the internet.
  You certainly understand how to bring a problem to light and make it important.
  More and more people really need to look at this and understand this side of your story.
  It’s surprising you aren’t more popular because you most certainly
  possess the gift.

 121. I think this is among the so much significant info for me.

  And i’m glad studying your article. But should remark on few basic things,
  The site style is wonderful, the articles is in point of fact great : D.
  Good job, cheers

 122. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s really informative.
  I am going to watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future.
  Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 123. Just want to say your article is as astounding. The clearness on your put up
  is just nice and that i can think you’re knowledgeable
  in this subject. Fine along with your permission allow me to clutch your RSS feed to keep up
  to date with impending post. Thank you 1,000,000 and please keep up the enjoyable work.

 124. Решил устроить романтический вечер для жены. Заказал на „Цветов.ру“ букет роз и украсил им наш ужин. Рекомендация: добавьте свежести в вашу жизнь с помощью цветов, и „Цветов.ру“ в этом ваш надежный союзник. Советую! Вот ссылка https://k-arabam.ru/lipetsk/ – букет цветов цена

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *