Как да отглеждаме и да се грижим за храстите на Spirea

Как да отглеждаме и да се грижим за храстите на Spirea

спирея spp.

Дървесните храсти придават прекрасна структура на градини и пейзажи. А тези, които добавят красиви цветя, светеща зеленина и многосезонен цвят, дават още по-голяма стойност – като спирея.

Обичан както от зелените, така и от зелените градинари, техните многосезонна красоталесната грижа и бързият растеж го правят един от най-популярните цъфтящи храсти.

С дълготрайно време на цъфтеж, фина текстура на зеленина и променливи размери, те са подходящи за всеки пейзаж и могат да бъдат използвани като почвопокривни, хеджиранев масови насаждения или в многогодишни лехи.

Близък план на нежни розови гроздовидни цветя на храст от спирея.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

А по-новите сортове са още по-гъвкави с по-подреден растеж и ефектен многосезонен цвят.

Присъединете се към нас сега, за да разгледате най-добрия начин за отглеждане на красива спирея.

Култивиране и история

Spiraea, обикновено изписана спирея, е род от над 80 дървесни храсти от семейство Розоцветни (розови). Роден в умерените зони в Северното полукълбо, най-голямото разнообразие от видове се намира в Източен Китай.

Наречен от гръцката дума speira, която означава спирала, тя се отнася до тяхната подобна на венец демонстрация на ефектни, малки цветя. Растящи в групирани метлички, плоски върхове или гроздове в цветове на лилаво, розово, червено, розово и бяло, всяко мъничко цвете изглежда като мини ябълков цвят с пет венчелистчета и множество тичинки.

Маса от малки бели цветя върху храст на спирея.

Тези издръжливи широколистни растения имат прости, копиевидни листа, обикновено с назъбени ръбове, които са разположени последователно по стъблата.

Растенията се класифицират като пролетни или летни цъфтящи и двата вида са ценени за безгрижния си растеж, изобилните цветя и надеждната си форма.

Пролетно цъфтящите видове, като булчински венец, имат изящен каскаден хабитус с маси от бели цветя, които цъфтят през април и май, кацнали по наклонените клони.

Летните цъфтящи растения показват розови, червени или бели цветя, които кацат върху изправени стъбла и цъфтят от юни до август.

Храст от спирея през есента с тъмни листа и вдървесени стъбла.

И цветът не спира през есентаспиреята показва красива червена зеленина през есента.

Храстите са предимно устойчиви на елени и привличат пеперуди и други опрашители. Обикновено растенията са издръжливи в зони 4-9, въпреки че някои са по-устойчиви на топлина или студ.

Размножаване

Най-надеждните методи за размножаване са чрез резници от твърда или иглолистна дървесина и наслояване на земята.

Прочетете нашето подробно ръководство за размножаване на спирея тук.

Как да растем

Спиреите са чудесно безгрижни и лесни за отглеждане.

Те се справят най-добре, когато са засадени в почва със средно плодородие с неутрално или леко кисело pH.

Като цяло те не са тежки хранилки и трябва да се избягва прекомерното наторяване, за да се предотврати разрастването. Лекото прилагане на балансиран тор с време за освобождаване (10-10-10), приложен през пролетта, осигурява достатъчно хранене за годината.

Отблизо тъмни, наситени розови лилави цветя на Spirea billardii.

Те също така изискват отличен дренаж и тежката почва трябва да се коригира с фин пясък или остър пясък, ако е необходимо.

Растенията изискват място от пълно слънце до лека сянка, като пролетните цъфтящи екземпляри са по-подходящи за частична сянка от летните цъфтящи.

За да засадите, изкопайте дупка, два пъти по-широка и толкова дълбока, колкото кореновата топка. Поръсете дупката за засаждане с костно брашно.

Внимателно разхлабете всички усукани корени и поставете кореновата топка в дупката, след което запълнете с отстранената почва и я затвърдете. Поливайте внимателно, за да се утаи и покрийте с 2 до 3-инчов слой компост.

Спиреите са устойчиви на суша, но трябва да се поливат редовно, докато се установят.

Съвети за отглеждане

 • Спиреите са толерантни към известна сянка, но пълното слънце произвежда повече цветя с по-ярки цветове и по-ярък цвят на есента.
 • Уверете се, че вашите храсти са разположени правилно с достатъчно място, за да растат до зрялост.
 • Избягвайте прекомерното торене. Еднократно подхранване с балансиран тор през пролетта е достатъчно за целия вегетационен период.
 • Мъртви цветя след цъфтеж за подреждане на растенията и насърчаване на повторното им цъфтене.
 • Уверете се, че вашето растение има отличен дренаж, тъй като стоенето в мокри крака може да причини фатални щети.

Подрязване и поддръжка

Spirea ще се възползва от годишна поддръжка, както и от време на време усилено подрязване. И тъй като те са бързо развиващи се, либералната резитба има незначително влияние върху цъфтежа – ако се направи в точното време.

Пролетноцъфтящите сортове цъфтят върху стар растеж от предходната година и трябва да бъдат подрязани веднага след цъфтежа.

Чифт машинки за подстригване отстранява цветята на спирея.

Пружинните бастуни могат да бъдат отрязани точно до земята или подрязани обратно до произволна дължина, за да се запази компактен растеж.

Летните цъфтящи сортове цъфтят предимно върху нова дървесина от тазгодишния растеж, така че те се подрязват през зимата след цъфтежа.

Отстранете мъртвото дърво и го подрежете леко, за да оформите.

Ако цъфтежите през лятото обраснат, може да е необходима по-интензивна резитба. Намалете с до две трети през зимата, когато растенията са в покой.

Чифт човешки ръце подрязват клони на Spirea Japanoica.

И двете категории също ще се насладят на леко срязване след цъфтежа, за да премахнат изсъхналите цветове, да насърчат повторното цъфтене и да ободрят листата.

Устойчивите на замръзване, установените растения не изискват специални зимни грижи. Въпреки това, нови храсти, засадени в края на лятото или есента, трябва да бъдат мулчирани за защита на корените от студа.

И всички контейнерни растения трябва да бъдат преместени на защитено място или увити с изолация, за да се предпазят корените от температури на замръзване.

Сортове за избор

Има много сортове спирея, от които да избирате, но ето някои от нашите любими.

Японски (Сяпонска пирея)

Японската спирея е любима градина и предлага най-голямо разнообразие по отношение на сортове, цвят на цветя, цвят на листата и размер. Те се отличават с големи гроздове от розови, лилави, розово червени или бели цветя в края на пролетта до средата на лятото с фина текстурирана зеленина, която добавя отличен есенен цвят.

Различни нюанси на розови цветя на Spiraea japonica в цъфтеж.

Размерите варират от нискорастящи сортове джуджета под 3 фута, малки производители от 3 до 5 фута и средни екземпляри от 5 до 8 фута. Те имат плътен, заоблен навик на растеж с цветя, които се образуват на нов растеж и трябва да бъдат подрязани по-късно през зимата или много ранна пролет.

Издръжливи в зони от 3 до 8, те са устойчиви на елени и привличат пеперуди. Японската спирея прави надеждна основа или екземплярно растение и е привлекателна в лехи, големи контейнери, смесени храстови пейзажи, като ниска граница или жив плет и когато се засаждат на групи.

Можете да намерите добра селекция от японска спирея в Nature Hills.

Булчински венец, (Spiraea prunifolia)

Спиреята Bridalwreath е старомодна класика, която бързо се разпознава по каскадите си от малки, двулистни бели цветя на изправени, извити клони. Цветята се появяват в обилни гроздове на голи клони, преди листата да се появи в началото на пролетта.

Пролетни цветя на Bridalwreath Spiraea prunifolia в цъфтеж.

Един от най-големите видове, булчински венец расте 4 до 8 фута висок с 6 до 8 фута разстилане и насипен, подобен на фонтан растеж. През есента фино назъбената зеленина придобива нюанси на оранжево, червено и жълто за по-голям интерес. Издръжливи в зони 3-8, те цъфтят върху стара дървесина и трябва да бъдат подрязани веднага след цъфтежа.

Булчински венец Spirea в цъфтеж.

Спирея с булчински венец

Устойчив на елени и привлекателен за пеперуди, булчинският венец може да се използва в бордюри, основи, жив плет и слънчеви граници на пейзажа.

Можете да го намерите в детската градина Nature Hills.

бреза (Spiraea betulifolia)

Спиреята от бреза има гроздове от малки бели цветя, които покриват листата в края на пролетта до началото на лятото. Компактен, заоблен храст, той расте 3 до 4 фута висок и има подобно разпространение. Тъмнозелените листа са заоблени и подобни на бреза, добавяйки наситен есенен цвят, когато придобият живи нюанси на оранжево, лилаво и червено.

Бели цветни гроздове от Spiraea betulifolia в цъфтеж през лятото.

Birchleaf цъфти през лятото и трябва да се подрязва в края на зимата или началото на пролетта. Срежете леко след цъфтежа, за да насърчите повторното цъфтене. Харди в зони 4-8.

Устойчива на елени и привлекателна за пеперуди, спиреята от брезови листа прави поразителна основа или екземплярно растение и е привлекателна засадена в лехи, групи и алпинеуми.

Можете да намерите спирея от бреза онлайн в Nature Hills.

Управление на вредители и болести

Спиреята рядко страда от някакви сериозни заболявания или проблеми с вредители.

Въпреки това, бидейки в семейството на розите, те понякога са податливи на някои от същите страдания като листни въшки и паякообразни акари, както и брашнеста мана.

Както листните въшки, така и паякообразните акари могат да бъдат контролирани със силна водна струя до горната и долната страна на листата и стъблата. Или инсектициден сапун или спрей от масло от нийм също е ефективен срещу проблемни насекоми. Приложете отново двата метода, ако е необходимо.

Можете също да добавите полезни насекоми за вашата градинакато lacewings или ladybugs, за естествен начин за контрол на досадните насекоми.

Гъба, която атакува много растения, брашнеста мана, е лесно да се забележи от бледото напръскване на спори по листата и цветята, което причинява забавен растеж и окапване на листата.

Отстранете всички заразени части и осигурете правилна циркулация на въздуха и разстояние, плюс пълно слънчево място – брашнестата мана процъфтява в хладни, пренаселени и влажни условия. Ако е упорито, може да се наложи прилагане на фунгицид.

Кратка справочна растяща диаграма

Тип растение: Дървесен храст Цвят на цветето/листата: Розови, лилави, розово червени, бели цветя с ярко до тъмнозелени листа, които стават оранжеви, лилави, червени през есента
Роден за: Умерени райони на Северното полукълбо Поддръжка: Deadhead прекарани цветя, ежегодна резитба
Издръжливост (зона на USDA): 4-8, с повече толерантност към топлина и студ Тип почва: Умерена плодовитост
Време на цъфтеж: Пролетно цъфтящи сортове цвете май-юни, летно цъфтящи сортове юли-септември pH на почвата: 6-7, неутрални до слабо кисели
Излагане: Пълно слънце Дренаж на почвата: Добре дренираща се
Разстояние: 2-15 фута, в зависимост от сорта Съпътстващо засаждане: Пустинно агаве, петарда penstemon
Дълбочина на засаждане: Дълбоко като кореновата топка и два пъти по-широко Използва: Смесени лехи, контейнери, кантове, жив плет, алпинеуми
височина: 2-8 фута, в зависимост от сорта привлича: Пчели и пеперуди
Разпространение: До 8 фута; в зависимост от сорта семейство: розоцветни
Нужда от вода: Средно аритметично подсемейство: Amygdaloideae
Толерантност: Веднъж установена суша, елени род: спирея
Вредители и болести: Листни въшки, паяк акари, брашнеста мана видове: различни

Най-добра употреба в градината

Спиреята прави отлична основа или екземплярно растение в ландшафта, в смесени многогодишни лехи, в по-големи групи за кантиране или жив плет или се засаждат масово за параван.

Спирея, образуваща две живи стени, обграждащи поредица от каменни терасовидни стъпала.

Нискорастящите сортове са приятно допълнение към по-малките градини и са добре пригодени за бордюри, контейнери, почвопокрития, ниски жив плет по пътеки и тротоари и алпинеуми.

И цветята също са дълготрайно допълнение към флоралните аранжировки.

За всяка градина

След като научите за този универсален градински храст, склонни ли сте да добавите малко към вашия пейзаж?

Малки гроздовидни розови цветове на спирея.

Голяма или малка, пролетно или лятно цъфтяща, има спирея, подходяща за всяка градина. Просто им дайте слънчева светлина, достатъчно място за лактите да растат и добър дренаж за изобилие от красиви цветя, фина зеленина и прекрасни есенни цветове.

И ако спиреята е вашето нещо, не пропускайте другите ни ръководства за грижи и отглеждане като:

1 335 thoughts on “Как да отглеждаме и да се грижим за храстите на Spirea”

 1. A majority of the wallets include “wrapped” crypto assets, which is a tokenized version of the original coin that holds the same value. For example, there’s bitcoin (BTC) and wrapped bitcoin (wBTC) and an investor would own the latter if they wanted to use bitcoin on the Ethereum network, which it doesn’t operate on. It can, though, through the wrapped version. On the flip side, crypto whales can also contribute positively to the market dynamics. By holding a significant portion of specific cryptocurrencies out of circulation, they create scarcity, potentially driving up demand and the coin’s value. Moreover, by capitalizing on market volatility, they can stimulate activity and growth within the market. Thus, while crypto whales can indeed be a source of manipulation and unpredictability, they also can serve as key market movers, offering both challenges and opportunities to the crypto community.
  http://www.tcsts.com/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=128326
  U.S. # 1-914-768-4266 So you did it. You read more about Bitcoin Halving. You felt now was the time for you to shine and decided to invest your money into the crypto market. You thought of buying some Ethereum (ETH), maybe a little Ripple (XRP), but you said ‘Nah. To hell with it’, and decided to go for the real o.g. Bitcoin (BTC). A coin is any cryptocurrency that uses its own independent blockchain. For example, Bitcoin is considered a “coin” because it runs on its own infrastructure. Similarly, Ether is operated via the Ethereum blockchain. Hmm, something went wrong. Binance Coin is native to Binance, the world’s largest cryptocurrency exchange as of 2021. Transaction fees for this exchange are reduced for users who choose to pay in BNB. This has encouraged the adoption of Binance Coin, making it one of the largest cryptocoins in the market. To ensure its value remains stable, Binance destroys or “burns” a fixed percentage of the coins in circulation.

 2. To book reservations for Rock Spa® & Salon or for more information, you can contact our Customer Care team at 1 (866) 502-7529. You get to play a large number of great online casino games, brand new games with fun features on favorite free online slots with real casino free chips on your downloaded casino’s software, flash based website PC or mobile phone and win max cash on the house! You can enjoy free slot machines, casino bonus free spins, free slots bonus offer tournaments, table games, scratch cards and many other game types using free chips and bonuses! This includes a plethora of deposit bonus codes that are great for small deposits and fixed amount deposit bonuses that include maximum withdrawal and minimum withdrawal amount terms. Some of the new no deposit required casinos will let you use the free money as you want and they won’t give you any rules for them as long as they stay in the casino. A cool variation of the no deposit casino bonus is the one with a time limit. You get a big amount of real money to play with for free (it can be more than $2,000!). The catch is that you will only have 60 minutes to use the money. This means that you have to play very quickly. Many players love the excitement that this creates.
  http://www.xn--oi2b40g9xgnse83w.com/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=75534
  The so called ‘one-armed bandits’ don’t have to be bandits, either. With regulated casinos you have options, and when you have options, sites will compete for your business. Keep an eye out for available casino bonuses that can flip the house edge in your favor and help secure profits. Slots can be fun, and profitable! Most online casinos won’t require your Social Security Number. If you are asked for this information, it is a good idea to double check the casino is safe. Read our reviews of that casino, look at user reviews, check the license, and read the terms and conditions. Some online casinos operating under a US state regulator may ask for an SSN for tax purposes, depending on the state. In this instance it is safe, so long as you are sure the casino is legit.

 3. Admiring the dedication you put into your blog and detailed information you provide.

  It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same old
  rehashed information. Excellent read! I’ve bookmarked your site
  and I’m adding your RSS feeds to my Google
  account.

 4. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a co-worker
  who was conducting a little research on this. And he in fact ordered me dinner because I found it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for
  the meal!! But yeah, thanks for spending some time to discuss this issue here on your blog.

 5. After looking into a number of the blog posts on your blog, I seriously
  like your way of blogging. I saved as a favorite it to
  my bookmark site list and will be checking back in the near future.
  Take a look at my web site as well and tell me what you think.

 6. This is really interesting, You are a very skilled blogger.
  I’ve joined your feed and look forward to seeking more of
  your magnificent post. Also, I have shared your site in my social networks!

 7. Thanks for finally writing about > Как да отглеждаме и
  да се грижим за храстите
  на Spirea – Градинският блог < Loved it!

 8. I am really enjoying the theme/design of your website.
  Do you ever run into any internet browser compatibility problems?
  A few of my blog readers have complained about my blog not working correctly in Explorer but looks great in Safari.
  Do you have any advice to help fix this problem?

 9. Everything published was very logical. However, what about this?
  what if you were to write a awesome title? I am not saying your information isn’t solid, but
  what if you added a title to maybe grab folk’s attention?
  I mean Как да отглеждаме и да се грижим за храстите на Spirea – Градинският блог is a little boring.

  You should peek at Yahoo’s front page and watch how they create post titles to
  grab people to click. You might try adding a video or a related picture
  or two to get readers excited about what you’ve got to say.
  In my opinion, it might bring your website a little bit
  more interesting.

 10. I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be
  delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 11. This is the right time for businesses to launch a cryptocurrency e-wallet from Blockchain App Factory as digitization is spreading its wings far and wide. It will assist in keeping track of all your digital assets on a real-time basis and manage your portfolio of investments efficiently. It will help to increase your customer base and give your business firm a lot of freedom and flexibility along with a greater inflow of revenue. With this service, you will have access to a control panel that you can self-manage and configure in your own way with real-time statistics. You will be able to make immediate withdrawals in Bitcoin or Ethereum. If you wish to diversify, even more, you have the alternative of expanding your wallet with 140 additional cryptocurrencies. In addition, you will enjoy the support of personalized online attention.
  http://sbart.co.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=154633
  Ethereum (ETH), the world’s second-largest digital currency by market capitalization has been seeing a good upside in growth over the past few days, as retail interest, evident by growing transaction volumes has stirred a run in price. Website:  vcspectra.io    As with any rally to a record high, the question now is where the asset ends up from here. The market is particularly bullish on Ethereum given its history of outperformance and various use cases that make it one of the most valuable blockchains in the space. Crypto analyst Benjamin Cowen has proven to share this bullish sentiment as he maps out what lies ahead for ETH in the coming months. According to Bloomberg, EIB plans to price 100 million euros ($121 million) of two-year notes in an inaugural sale of these digital bonds. The notes will reportedly be registered on the public Ethereum blockchain network using distributed ledger technology and will be priced on Tuesday.

 12. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it
  helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you aided me.

 13. This design is wicked! You certainly know how to keep a reader entertained.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job.
  I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!