Как да отглеждаме и прибираме червено руско зеле

Как да отглеждаме и прибираме червено руско зеле

Brassica napus subsp. пабулария „червен руснак“

Ако търсите сладко и нежно зеле за вашата градина, не търсете повече от „Red Russian“.

Този наследствен сорт има големи листа, които са по-меки от другите сортове, което го прави добре дошла промяна от есенните зелени, които изискват много готвене.

Този сорт също има уникален външен вид със своите зелени листа и лилаво-червени стъбла. Всъщност някои хора дори го култивират само за декоративни цели, добавяйки богат цвят към есенните си градини.

Вертикална снимка в близък план на гроздове набрано зеле „червено руско“. Лилавите стъбла и жилките контрастират със светлозелените листа. В центъра и долната част на рамката има зелено-бял текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Този сорт се отглежда по подобен начин към други сортове зелено ще предоставя подробностите за отглеждането на „Red Russian“ по-долу.

Какво е „червено руско“ кейл?

Този конкретен сорт на Brassica oleracea вар. viridis е известен още като дрипав жак и сладко червено. По-плоски от другите сортове и с назъбени ръбове, листата му също са най-нежните и меки от всички сортове.

Близък план на растения Brassica oleracea, растящи в градината. Със светло лилави стъбла и зелени листа, контрастиращи с тъмната земна почва, на светло слънце.

Поради своята нежност, „Red Russian“ често се отглежда за бебешки зелени. Тези малки листа са чудесни добавки към салати.

Ярко лилавите стъбла отличават този сорт от „White Russian“. Този лилав цвят показва наличието на съединения, наречени антоцианини.

Според проучване от 2017 г Списание за изследване на храните и храненетоантоцианините осигуряват редица ползи за здравето, включително антиоксидантни и антимикробни свойства.

Кога и как да засадите

Този сорт има подобни изисквания към другите видове зеле. Трябва да се засади на пълно слънце и снабдени с около половин инч вода на седмица.

Въпреки това, както при всички култури, поливайте повече при по-горещо време и по-малко при по-хладно време.

„Red Russian“ е студоустойчив, точно като другите сортове. Може да понася известна топлина, но се справя най-добре при по-студени условия.

Близък план на червена тава за разсад, съдържаща девет растения от сорта „Червен руски“. Някои от листата са наситено лилави, други средно до тъмнозелени. Фонът е светла каменна повърхност с малко мъх, в мек фокус.

Затова е най-добре да се отглежда през пролетта и отново през есента.

Ако вие сте започване на семена на закрито за трансплантацияизберете дата на сеитба въз основа на вашата зона на растеж:

 • За зони на отглеждане от 2 до 5 сейте семена през април и отново в края на юли.
 • Ако вашата зона е от 6 до 8, сейте семена през март и отново в началото на средата на август.
 • Ако сте в зона 9 или по-висока, сейте семена през февруари и отново през септември.

Тези трансплантации ще бъдат готови за засаждане във вашата градина след три до четири седмици. В този момент засадете разсада на един фут.

Ако засаждате в контейнери, изберете контейнер с диаметър най-малко един фут и дълбочина десет инча. Следвайте датите на засаждане и разсаждане, препоръчани по-горе.

Ако все още има опасност от замръзване, защитете вашите трансплантации с плаващи редови капаци.

Близък план на лист от Brassica oleracea на фон от чушка. Листът е зелен, с лилави стъбла и жилки и има капчици вода на повърхността. На заден план е по-тъмен лист, изобразен на ярка светлина.

Ако сеете директно, посейте семена в градината си след последната слана през пролетта. Можете да продължите да сеете семена, докато дневните температури не са над 80ºF.

Можете да посеете семена отново през август до септември. Най-късното, което трябва да засеете семена на открито, е две седмици преди предвидената дата на първото замръзване.

Лесен начин за засаждане е да засеете един ред семена, разположени на един инч един от друг. Когато се появят разсад, можете да ги разредите на един фут един от друг за растения в пълен размер или се въздържайте от изтъняване изобщо, ако искате да берете бебешки зелени.

Получете още съвети за засаждане и отглеждане в нашия общо ръководство за отглеждане на зеле.

Управление на културите: вредители и болести

Сортът „Червен руски“ е относително лесна за управление култура. Но има някои често срещани проблеми, за които трябва да внимавате. Можете да прочетете повече за управление и лечение на увяхващи листа и жълти и изтъняващи листа.

Снимка отблизо, отгоре надолу на сорт червено руско зеле, растящ в градината. Капчици вода върху светлозелените листа и лилавите стъбла. Фонът е почва в мек фокус.

Този вид зелен листен зеленчук също е податлив на увреждане от насекоми, включително листни въшки и зелеви червеи.

Плаващите капаци на редовете могат да предпазят редица често срещани вредители, а силното пръскане с маркуча или ръчното бране може да помогне за унищожаването на други. Естествените инсектициди, включително масло от нийм и инсектициден сапун, също могат да помогнат за унищожаване на зарази.

Не забравяйте да прочетете внимателно етикетите и да използвате продукти, които са сертифицирани като безопасни за храни.

Как да прибирате реколтата

Независимо дали трансплантирате или директно сеете, бебешкото зеле от този сорт е готово за прибиране на реколтата 25 дни след сеитбата, а пълните листа обикновено могат да бъдат събрани след 50 дни.

Метални кошници на пазар, съдържащи къдраво зеле „Red Russian“ вляво на екрана, на гроздове с ластик около тях. Вдясно от екрана са найлонови торбички, съдържащи китки рукола и азиатски спанак. Пред металните тави са поставени черни табели с изписани с бяло името на зеленчуците.

Поради скъсяването на есенните дни, вашите растения ще узреят по-бавно през есента, отколкото през пролетта.

Този сорт е събрани по същия начин като другите видове зеле. Един важен съвет, който трябва да запомните, е да събирате само външните листа и никога вътрешните части на новия растеж.

Това позволява на растението да продължи да произвежда нови листа, като ви осигурява множество реколти.

След прибиране на реколтата, забелязах, че този сорт има тенденция да увяхва по-бързо от другите зелени. За да предотвратите увяхване, събирайте реколтата рано сутрин, докато навън е все още хладно. Не забравяйте бързо да извадите листата от слънцето, след като сте ги събрали.

За да премахнете полевата топлина, придадена от слънцето в зеленчуковата част и за да предотвратите увяхване след прибиране на реколтата, потопете листата във вана със студена вода. След това можете да съхранявате листата в найлонов плик или контейнер в хладилника.

Руски и сибирски видове и сортове понякога се оставят да растат за втори сезон и техните цветни пъпки се събират и се известен като кейл рабе или напини.

Рецепти и идеи за готвене

Този вид се сервира чудесно суров в салати поради нежната си текстура и сладък вкус. Всъщност, според Разширение на Университета на Уисконсин, лека слана може да увеличи нейната сладост. И аз забелязах това.

Близък план на метална кошница, съдържаща прясно събрани листа от Brassica oleracea. Лилавите стъбла и жилките контрастират с наситенозелените листа. Фонът е дървена повърхност.

За да се насладите на тази сладост, опитайте я с грейпфрут, ябълка и червен лук в това рецепта за салата от нашия сестрински сайт Foodal.

Или добавете дресинг от авокадо и лимон, за да му придадете вкусна кремообразна текстура. Ще намерите рецепта за кремообразна и цветна салата от сурово зеле също на Foodal.

Този вид зеленина също се поддава добре на различни методи за готвене. Един от любимите ми начини да го приготвя е бързо да задуша листата в зехтин с лук и чесън.

Приготвен по този начин, става страхотен топинг за шрот или вкусен компаньон за пържено яйце.

Можете също да опитате да го добавите към паста с лимон и сирене, както е в тази рецепта от Foodalили да го използвате в песто.

Сладко и нежно

Ако се колебаете да отглеждате собствено зеле, защото се страхувате, че може да е трудно или горчиво, опитайте „Red Russian“. Винаги съм харесвал нежната му текстура и леко сладникав вкус.

Снимка отблизо на листа от руско червено зеле, растящи върху растението. В диапазона от светло зелено до бледо лилаво, плоските листа с назъбени ръбове са изобразени на ярко слънце.

Опитвали ли сте да отглеждате този сорт във вашата градина? Уведомете ни в коментарите.

И прочетете тези статии до научете повече за тази реколта за прохладно време:

© Попитайте експертите, LLC. ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ. Вижте нашите TOS за повече информация. Некредитирани снимки: Shutterstock. Допълнително писане и редактиране от Клеър Грум и Алисън Сидху. Публикувано за първи път на 16 ноември 2019 г. Последна актуализация на 18 март 2022 г.

139 thoughts on “Как да отглеждаме и прибираме червено руско зеле”

 1. PMID 16285561 Review cialis generic 5mg We Davis Studio Vermont does lasix raise blood sugar studied three mouse subjects whose blood glucose levels became elevated over a period of 2 hours using a glucose does lasix raise blood sugar test assay

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *