Как да отглеждаме каскаден бонсай

Как да отглеждаме каскаден бонсай

Бонсай прави драматично художествено изявление, без значение каква форма е избрал художникът, но има нещо толкова поразително в стила на каскада.

Тази елегантна арка и грациозно широкия багажник предизвикват образи на стар, очукан от вятъра оцелял, вкопчен в ръба на скала.

Вертикално изображение в близък план на бонсай в каскаден стил, разливащ се отстрани на бяла саксия.  В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Една добре оформена каскада изисква както последователна, стабилна направляваща ръка, така и художник, който знае как да оформи дърво, без да оставя следи от работата си.

В това ръководство ще ви помогнем да постигнете тази цел. Ето какво предстои:

Това не е процес, който може да бъде завършен за една седмица, така че колкото по-рано започнете, толкова по-добре. Да не чакаме повече!

Какво представлява каскадният стил?

Каскадата е стил на бонсай, при който дървото се огъва, извивайки се над страната на саксията си.

Има два вида бонсай в каскаден стил: каскаден и полукаскаден. При първия, известен като kengai на японски, върхът на дървото се простира под контейнера, в който растението расте.

Дърветата от последната категория, известни като хан-кенгай, се простират под горната част на контейнера, но върхът не се простира под основата.

Хоризонтално изображение отблизо на малък бонсай, обучен в полукаскаден стил, поставен върху дървена платформа, изобразена на светлосив фон.

И при двете стволът трябва да порасне за малко, преди да се извие и да расте надолу. Дъгата може да бъде постепенна или драматична.

Багажникът може да се простира леко нагоре, след като се извие, или може да продължи право надолу. Може също да се навива напред-назад и не е необходимо да завършва с върха да е точно под основата на багажника, въпреки че обикновено го прави.

Независимо от формата, цялостният външен вид трябва да бъде балансиран.

Бонсай винаги има „предна част“ и когато погледнете дървото от този ъгъл, целият дисплей трябва да изглежда балансиран. Това не означава, че трябва да е симетричен, просто трябва да изглежда, че има усещане за цялостна пропорция.

Стволът никога не трябва да докосва ръба на саксията и ако саксията е квадратна, стволът трябва да пресича в или близо до ъгъла.

Отблизо вертикално изображение на каскаден бонсай, растящ отстрани на издигната саксия.

Можете допълнително да разделите тези стилове на единична каскада и двойна каскада.

В първия стил (известен също като неформален), един ствол израства от саксията, извива се над и продължава надолу, като по-голямата част от короната е под ръба.

С двоен (известен още като официален), първият, по-малък багажник създава нещо като балдахин над основния багажник. И основният багажник се спуска каскадно надолу, както в неформален стил.

Често някои от корените срещу ствола ще бъдат изложени, за да създадат някакъв визуален баланс и да имитират как дърветата растат в природата. Дърво, което е драматично извито и накланящо се, обикновено има по-тежки корени от противоположната страна, за да закрепи тежестта.

Клоните трябва да са успоредни на земята, както са клоните на дървета в пълен размер в дивата природа.

Повечето каскадни бонсаи се правят с помощта на вечнозелени дървета като борове и хвойна, защото това са видовете, които обикновено растат по този начин в природата.

Хоризонтално изображение отблизо на бонсай в каскаден стил, преливащ ръба на квадратна саксия.

Вероятно сте виждали хвойна да расте на скалисти скали в каскадна форма, но е доста рядко да видите бряст, растящ отстрани на скална стена.

Всяко растение обаче технически може да бъде направено в каскада. Оставете въображението си да се развихри. Cotoneaster и нефритените растения работят особено добре.

Повечето каскадни растения се отглеждат във високи, дълбоки саксии, а не в широки, плитки, с които може би сте по-запознати. Това подчертава формата на багажника и листата.

Кога да тренирате

Можете да работите върху обучението на вашия бонсай по всяко време на годината, но новият растеж се появява през пролетта и по-младият растеж е по-лесен за обучение, с по-малък риск от счупване.

Хоризонтално изображение отблизо на бонсай, който е обучен в каскаден стил, изобразен на тъмносив фон.

Ако вашето дърво вече има донякъде каскадна форма, тогава обучението му не трябва да отнема твърде дълго, може би само година или две. Но ако оформяте дърво, което е по-старо или по-изправено, този процес може да отнеме години или дори десетилетия.

Саксия

Тъй като по-голямата част от дървото виси над саксията, растението трябва да бъде добре закотвено.

Младите дървета с незрели корени може да се наложи да бъдат свързани в саксията, за да се предпази дървото от преобръщане или издърпване от субстрата. Дълбоката саксия помага, защото осигурява място на дървото да расте дълбоки, стабилизиращи корени.

Хоризонтално изображение отблизо на бонсай от хвойна в полукаскаден стил, изобразено на тъмно сив фон.

За да закотвите растение, първо определете колко дренажни отвори има вашият контейнер.

За саксия с един отвор ще ви трябва шплинт, дебело парче тел или малък гвоздей. Обвийте дължина от тел около нокътя, оставяйки две опашки от двете страни, така че нокътят да седи в средата на дължината.

Можете да определите каква дължина ви трябва, като измерите ширината на контейнера в най-широката точка. Утроете това измерване.

Хванете щифта или пирона по дължина през центъра на отвора от външната страна на контейнера и издърпайте жицата.

Хоризонтално изображение отблизо на парче тел за създаване на котва с един отвор.
Снимка на Кристин Лофгрен.

За контейнер с много дупки, подайте жицата надолу в дренажен отвор и издърпайте жицата нагоре през втори отвор.

Използвайте същата техника на измерване, както е описана по-горе, но добавете дължината на разстоянието между двата отвора към вашето измерване.

Жицата трябва да се издърпа равномерно между двата отвора.

Хоризонтално изображение отблизо на парче тел, пронизано през дупки в основата на саксия за бонсай, поставена върху дървена повърхност.
Снимка на Кристин Лофгрен.

Поставете растението в контейнера и увийте жиците около кореновата топка, като я държите плътно, но без да счупвате или драстично огъвате корените. Вероятно ще имате малко допълнителна дължина на проводника.

Поставете това в средата на кореновата топка, така че краят да бъде заровен под почвата. Трябва да поставите по едно парче тел от двете страни на кореновата топка.

Напълнете контейнера с a смес за засаждане на бонсай. Ако поставяте бонсай с къса коренова система в дълбока саксия, накарайте помощник да държи дървото на точното място, където искате, и след това да го напълните с почва за саксии за бонсай.

Обучение

Обучението е съществена част от обучението на бонсай да расте в каскаден стил. Трябва да се научите да се чувствате комфортно с процеса, защото ще го използвате много.

Хоризонтално изображение отблизо на дърво бонсай в каскаден стил, поставено върху дървена платформа, изобразено на светлосив фон.

Ако имате дърво, което особено цените, може да искате първо да купите евтина фиданка, върху която да практикувате.

Можете да закупите фиданка от хвойна за няколко долара и не само можете да я използвате, за да практикувате окабеляване, но също така е полезно за експериментиране с резитба и пресаждане, преди да го направите с истинската сделка. Може дори да заобичате вашето растение за практика достатъчно, за да продължите да го обучавате като бонсай.

За да свържете бонсай, ще ви трябва гъвкава тел като алуминий или мед. Ще ви трябва и естествена, необагрена рафия, въпреки че това не е задължително.

Ако наистина огъвате ствола много, може да искате да инвестирате в огъване на клони. Това ще улесни работата ви много.

Хоризонтално изображение отблизо на среден клон на бонсай, изолиран на бял фон.

Бонсай дърво със среден клон

Amazon носи среден огъвач, който е идеален за повечето проекти.

Не използвайте лента вместо рафия. Ако искате да предпазите клона от повреда на окабеляването, рафията е най-добрият ви вариант. Освен това осигурява допълнителна опора за задържане на багажника на място.

Накиснете рафията във вода за 30 минути и след това извадете малка шепа. Разбийте го, за да разклатите излишната вода. Навийте го плътно около клона, който тренирате. Искате рафията да е доста гъста, така че използвайте поне няколко слоя.

Сега, независимо дали сте използвали рафия или не, увийте жицата около клона, за да го задържите в желаната от вас форма. Добавете клона за клони в този момент, ако го използвате, като следвате указанията, дадени на опаковката.

Хоризонтално изображение отблизо на тел, увито около дърво бонсай, за да създаде специфичен стил, изобразено на фон с мек фокус.

Рафията ще изсъхне на клона, осигурявайки допълнителна опора на избраната от вас форма и предпазвайки ствола от жицата. Освен това помага за задържане на влагата, така че клонът да не се напука под натиска на огъване.

Въпреки това, трябва да премахнете рафията след няколко месеца, защото тя предотвратява фотосинтезата в областта, където е приложена.

Също така трябва да проверявате проводниците и да пренареждате от време на време, за да предотвратите израстването на клона в жицата. За младо широколистно дърво това може да означава проверка на всеки няколко седмици.

За по-старо вечнозелено растение можете да оставите жицата на място до една година.

Когато дойде време да премахнете жицата, внимателно я отрежете с помощта на чифт ножчета за тел. Развиването на телта подлага дървото на допълнително напрежение и повреда.

Естествена алтернатива

Някои хора избират да насърчават бонсай да расте в каскаден стил, използвайки по-естествен метод. За да направите това, ще обърнете саксията настрани и ще позволите на ствола на растението да расте настрани към светлината.

Това работи добре само ако почвата ви е достатъчно натъпкана, че няма да падне, ако се обърне настрани, и абсолютно трябва да закотвите кореновата топка.

Ще трябва да изправите растението изправено за вода и след това да го върнете настрани.

След като имате желания вид на огъване в багажника, можете да го върнете в изправено положение и да започнете да го тренирате с тел.

Cascade Bonsai Are Living Art

Въпреки че не са за начинаещи, добре направените каскадни бонсаи са произведения на изкуството, които винаги привличат коментари. Тяхната грациозна, извита форма отнема години, за да се усъвършенства, но усилията си заслужават.

Хоризонтално изображение отблизо на градинар, оформящ дърво бонсай във форма на каскада.
Снимка на Кристин Лофгрен.

С какви видове правите своя шедьовър? Кажете ни в коментарите!

Ако не можете да се наситите на света на бонсай, може да се интересувате от някое от другите ни ръководства по темата, като се започне със следното:

относно Кристин Лофгрен

Кристин Лофгрен е писател, фотограф, читател и любител на градинарството извън Портланд, Орегон. Тя е отгледана в пустинята Юта и си проправи път към тропическите гори на северозападната част на Тихия океан със съпруга си и две кучета през 2018 г. Страстта й е фокусирана в наши дни върху отглеждането на декоративни ядливи продукти и търсенето на храна в градския и крайградския пейзаж.

144 thoughts on “Как да отглеждаме каскаден бонсай”

  1. Hey there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please share. Appreciate it!

  2. There are certainly a number of particulars like that to take into consideration. That may be a nice level to deliver up. I provide the thoughts above as general inspiration but clearly there are questions like the one you deliver up the place a very powerful thing can be working in honest good faith. I don?t know if greatest practices have emerged around issues like that, but I’m positive that your job is clearly identified as a good game. Each boys and girls feel the affect of just a second’s pleasure, for the rest of their lives.

  3. Hello, Neat post. There is an issue along with your website in web explorer, may test this… IE nonetheless is the market chief and a good element of other people will omit your great writing because of this problem.

  4. I¦ve been exploring for a bit for any high-quality articles or blog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this site. Reading this information So i¦m happy to express that I’ve a very just right uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I such a lot definitely will make certain to do not overlook this site and provides it a look regularly.

  5. I used to be very pleased to search out this net-site.I wanted to thanks on your time for this wonderful learn!! I positively enjoying every little bit of it and I’ve you bookmarked to take a look at new stuff you weblog post.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *