Как да отглеждаме магданоз в контейнери

Как да отглеждаме магданоз в контейнери

Ароматният, бързо растящ и ароматен магданоз е основна билка в кухненската градина. И лесно се култивира в саксии или саксии за удобна и леснодостъпна свежест.

Вкусните листа също са силно питателни и се използват за добавяне на пикантен вкус към огромно разнообразие от ястия, от билкови масла до смутита до обилни яхнии.

Отблизо вертикално изображение на магданоз, растящ в теракотена саксия, поставена върху бетонна повърхност.  В горната и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Листата се консумират най-добре в прясно състояние, но реколтата от най-добрата реколта замръзва лесно и запазва вкуса си добре. Могат да се сушат и за поставката за подправки.

Двата най-често култивирани сорта – къдрави и плоски листа – правят отлични контейнерни растения, а атрактивната наситенозелена зеленина също прави доста декоративно растение, което може да се добави към саксии за цветя.

Къдравият тип често се използва като декоративна гарнитура, докато сортът с плоски листа, с неговия по-ярък, по-интензивен вкус, е най-често предпочитан за кулинарна употреба – и е малко по-устойчив на топлина.

Често отглеждани като едногодишни, това са доста студоустойчиви растения. Те могат да се справят със замръзване и при подходящи условия могат да презимуват като двугодишни растения за реколта в късен сезон, преди да отидат на семена.

Ароматно, вкусно и лесно култивирано, време ли е да добавите магданоз към вашата градина с контейнери? Радваме се, че казахте да! Нека скочим, за да разгледаме необходимите стъпки, за да отглеждате свой собствен в контейнери.

Ето всичко, което предстои:

Как да отглеждаме магданоз в саксии и контейнери

Къдрав или плосък лист

Две разновидности магданоз обикновено се отглеждат заради техните богато овкусени листа.

Магданоз с къдрави листа (Petroselinum crispum вар. crispum) расте от осем до 12 инча висок и е типът, който често се използва в търговската мрежа като гарнитура, но има много вкус и за ежедневно готвене.

Хоризонтално изображение отблизо на листа от къдрав магданоз, растящ в контейнер.
Снимка на Лорна Кринг.

А хрупкаво навитата зеленина също прави пищен пълнител, когато се смесва с цветя във висящи кошници, саксии за вътрешни дворове или кутии за прозорци.

Плосък лист или италиански магданоз (P. crispum вар. неаполитански), расте с 18 до 24 инча. Има стъбла като целина и е предпочитан от професионални готвачи и готвачи поради яркия си, интензивен вкус и лекота на работа върху дъската за рязане.

Хоризонтално изображение отблизо на плосък листен магданоз, растящ на скалисто място в градината, изобразен на светло слънце.
Снимка на Лорна Кринг.

И двата сорта могат да бъдат замразени или сушени. Те също са отлични компаньони за зеленчуци като аспержи, моркови, царевица, луки домати в градината, поради техните репелентни и подобряващи вкуса свойства.

хамбургски магданоз, P. crispum вар. tuberosum, е грудков сорт с ядливи листа. Големите корени, подобни на пащърнак, имат вкус, подобен на моркови, силно подправени с магданоз, и този сорт най-често се отглежда като зеленчук.

Засяване на закрито

Известно е, че магданозът има ниска кълняемост, но процесът може да се подобри чрез накисване на семената в топла вода до 24 часа преди засаждането.

Хоризонтално изображение отблизо на керамична купа, наполовина пълна с вода за накисване на семена, поставена върху дървена повърхност.
Снимка на Лорна Кринг.

Започнете семената на закрито шест до 10 седмици преди последната слана, след което трансплантирайте в постоянни контейнери, след като достигнат топли температури.

Използвайте торфени саксии или запушете тави с дълбочина най-малко четири инча, за да поберете дългия корен на магданоза, който се справя най-добре, когато се оставя необезпокояван. Напълнете саксиите със стерилна смес за започване на семена.

Посейте няколко семена в саксия и покрийте с четвърт инч пръст.

Поставете саксиите на слънчев перваз на прозореца или използвайте светлина за растеж, за да сте сигурни, че получават достатъчно светлина. Намерете подробности на как да използвате лампите за растеж в това ръководство.

Поддържайте почвата влажна, но не мокра. Семената покълват за 12 до 28 дни при температури между 50 и 70°F, с по-добра скорост на поникване в по-топлия край на диапазона.

За да предотвратите шок, втвърдете растенията постепенно за една седмица, преди да ги трансплантирате в по-големи контейнери, когато разсадът има поне три чифта листа.

За подробни стъпки прочетете нашето ръководство как да започнете магданоз от семена.

Грижа за контейнери

Магданозът е естествен във всеки контейнер и също толкова лесно се отглежда в малка саксия, голяма вътрешен двор или се смесва в кутия на прозореца.

Но поради дълбоките си корени, те се нуждаят от известна дълбочина на контейнера си – изберете съдове с дълбочина най-малко 12 инча за най-енергично представяне.

Хоризонтално изображение отблизо на растения магданоз, които са били изкоренени, за да покажат размера на корените, поставени върху дървена повърхност.
Снимка на Лорна Кринг.

Растенията се радват на влажна, но не мокра почва и отличен дренаж е задължителен.

Уверете се, че контейнерите имат подходящи дренажни отвори. Обичам да добавя слой от дренажен материал като счупена керамика или камъчета на дъното на саксията.

Напълнете контейнерите с глинеста, богата на хумус почва със слабо кисело до неутрално pH от 6,0 до 7,0 и допълнена с материали, задържащи влага като кокосови влакна, торфен мъх, перлит или вермикулит. Разбъркайте малко костно брашно за здрави корени.

Засейте семената на къси кръгли или прави плитки линии (сеялки), в зависимост от формата на контейнера. Покрийте с четвърт инч пръст.

След като разсадът има поне един набор от истински листа, разредете до броя, подходящ за вашия контейнер. Три растения могат да растат удобно в саксия, която е 12 инча дълбока и 12 инча широка.

Хоризонтално изображение отблизо на магданоз, растящ в голяма теракотена саксия, поставена върху дървена палуба.
Снимка на Лорна Кринг.

Ако пресаждате разсад, загребете няколко шепи пръст, за да направите дълбок кратер за дългите корени, след което внимателно запълнете, като ги безпокоите възможно най-малко.

Поставете контейнерите на място от пълно до частично слънце, с лека следобедна сянка в горещите региони.

Поддържайте почвата влажна, но не мокра и поливайте дълбоко, когато горният инч от почвата е сух на допир. Подхранвайте контейнерните растения ежемесечно с балансиран тор, като 10-10-10 NPK.

Ако е необходимо, добавете слой от два до четири инча от плесен от листа или сламена мулч, за да предотвратите загубата на влага.

В райони с мека зима, в зони на издръжливост на USDA 8 и по-високи, контейнерните растения могат да презимуват като двугодишни за късна реколта през зимата или ранна пролет.

Ако презимувате растенията, те може да се нуждаят от клоч за защита от ниски температури – можете прочетете за това в нашето ръководство за това как да отглеждате магданоз през зимата.

Контейнерите могат да се поддържат и на закрито, при условие че получават от шест до осем часа ярка светлина дневно.

Сортове за избор

Къдрави, плоски листни и дори хамбургски сортове лесно се култивират в контейнери, а семена или разсад са широко достъпни в местните градински центрове и онлайн.

Ето извадка от някои популярни избори.

Квадратно изображение отблизо на листа от италиански плосък магданоз.  В долния десен ъгъл на рамката има бяло кръгло лого с текст.

Италиански плосък лист

Италианските плосколистни семена в пакетчета или на едро са наличен в True Leaf Market.

Квадратно изображение отблизо на китка къдрав магданоз, поставен върху дървена повърхност.

Къдрав магданоз

За къдравия магданоз семена в пакетчета и насипни количества са наличен в Eden Brothers.

Квадратно изображение в близък план на магданоз

„Тройно навит мъх“

Или опитайте тип „Triple Moss Curled“ с гъсто навити листа – семената в пакетчета и насипни са наличен в True Leaf Market.

Квадратно изображение отблизо на къдрав магданоз

„Двойно навита“

Ще намерите и пакетчета с органични семена „Double Curled“. наличен в Burpee.

Квадратно изображение отблизо на подобните на пащърнак корени от магданоз „Хамбургски корен“, поставен върху парче плат върху дървена повърхност.

„Хамбургски корени“

Ако искате да опитате корен от грудков магданоз, семената „Hamburg Rooted“ в пакетчета и в насипно състояние са наличен в Eden Brothers.

Прибиране на контейнерни растения

За да поддържате растенията енергични, изчакайте, докато са високи поне шест инча и имат три комплекта листа, преди да приберете реколтата.

За прибиране на реколтата използвайте чисти, остри кухненски ножици, за да отрежете външните листа – рязането отвън насърчава бързото повторно израстване. Избягвайте да режете крайната пъпка.

Съберете няколко листа, за да ги използвате веднага, или вземете повече и ги съхранявайте в хладилник с отрязаните краища, потопени в малка чаша вода за до 10 дни.

Магданозът също замръзва лесно до осем месеца и може да бъде изсушен. Подробности за сушене и замразяване можете да намерите в нашия ръководство за това как да отглеждате магданоз във вашата билкова градина.

Potager Perfection

Ароматният, ароматен и бързо растящ, магданозът е лесен за отглеждане в контейнери – идеален за удобната кухненска градина или потайник!

Хоризонтално изображение отблизо на три теракотени саксии, поставени върху дървени подпори, отглеждащи разнообразие от различни билки.
Снимка на Лорна Кринг.

Започнете да сеете семена на закрито, за да преминете през сезона, след което засадете в саксии, след като настъпи пролетта.

Берете зрели растения често за стабилно снабдяване с листа и замразете излишъка за още по-голямо удобство.

Как използвате магданоз в контейнери? Разкажете ни за това или изпратете снимка в секцията за коментари по-долу.

И за повече информация относно отглеждане на билки в кухнятаразгледайте следните ръководства:

1 279 thoughts on “Как да отглеждаме магданоз в контейнери”