Как да отглеждаме магданоз от семена

Как да отглеждаме магданоз от семена

Нищо не завършва домашно приготвена супа или салата като стрък ароматен магданоз, току-що излязъл от градината. След като се установи, тази често придирчива билка изисква малко търпение, за да започнете.

Независимо дали живеете в топъл климат и желаете да сеете директно в градината, или живеете в студена зона с по-кратък вегетационен период и нетърпеливи да започнете подготовката, за да осигурите награди през пролетта, нашите ръководството може да помогне.

Вертикално изображение в близък план на магданоз, растящ в градината, изобразено на фон с мек фокус.  В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Прочетете, за да откриете нашите най-добри съвети за успешно започване на магданоз от семена.

Трудно ли е да се отглежда магданоз от семена?

Въобще не! Но може да се наложи да бъдете търпеливи в началото, за да получите резултатите, които търсите.

Магданозът е известен с това, че е малко труден за започване, с по-малко от звездна кълняемост. Но с нашите съвети вие ще сте на път към успешна реколта.

Вертикално изображение отблизо на кълнове от магданоз, което току-що е прокарало тъмна богата почва.

Въпреки че е бързо и лесно да вземете куп пресни билки от магазина, колко пъти сте правили това и сте използвали точно това, което ви е необходимо в рецепта, само за да оставите останалото да изгние в дъното на хладилника, след като сте го забравили беше там?

Когато отглеждате сами, няма ненужни отпадъци и можете да спестите пари.

Пакетите със семена са лесни за получаване и достъпни. На зрелите растения може дори да се остави да презимуват, така че можете да започнете да събирате собствени семена за засаждане през следващия сезон.

Ако произвеждате повече, отколкото можете да използвате веднага, пресният магданоз може да се изсуши в ниска фурна или дехидратор, или да се смеси с песто и други сосове и замразени за по-късна употреба.

Всичко, което остава отвъд това, можете да се чувствате свободни да хвърлите компостна купчина, за да помогне за осигуряването на хранителни вещества за бъдещите поколения растения.

Колко време отнема отглеждането на магданоз от семена?

Магданозът е двугодишно растение, обикновено се отглежда като едногодишно в зони от 3 до 9.

В по-топлите зони то ще расте през зимата и имате възможност да запазите собственото си семе, както беше споменато по-горе, след като растенията цъфтят. Ще разгледаме малко по-подробно как да направите това по-долу, така че продължете да четете!

На семената на магданоз обикновено са необходими около 14 до 28 дни, за да покълнат, с променлива скорост на покълване.

След като разсадът поникне, стига на вашите растения да са осигурени предпочитаните от тях условия, можете да очаквате да започнете да берете след около осем седмици.

Съвети за директна сеитба

За директна сеитба намерете слънчево място, което получава поне шест до осем часа слънчева светлина на ден. Почвата трябва да е добре дренирана и богата на органична материя – коригирайте я, ако е необходимо.

Хоризонтално изображение на редове разсад, наскоро покълнал, растящ в тъмна, богата почва.

Когато избирате местоположението си, имайте предвид и други растения в близост.

Въпреки че дърветата и другите трайни насаждения все още не са разлистили толкова рано през сезона, важно е да отбележите области, където те могат да хвърлят сянка върху вашите градински парцели по-късно през годината, и да планирате съответно.

Разпръснете семената, като ги покриете с тънък четвъртинчов слой почва. Като алтернатива можете да засадите няколко семена на инч в прави редове, като всеки ред е на разстояние около един фут.

Поддържайте почвата влажна, докато настъпи поникване. Това може да отнеме няколко седмици.

Хоризонтално изображение отблизо на малки издънки от магданоз, растящи в правоъгълна сеялка.

Продължете да поливате редовно, докато растенията се установят добре. След като разсадът е с височина няколко инча, можете да ги разредите до осем инча един от друг.

Всичко, което издърпате или отрежете, ще направи вкусна гарнитура или добавка към салата, или можете да ги хвърлите върху купчината компост.

За да научите повече за отглеждането и грижите за магданоз, не забравяйте да разгледайте нашето пълно ръководство.

Съвети за започване на закрито

Магданозът има чувствителни корени, така че трансплантацията обикновено е малко трудна. Като се има предвид това, започването на семена на закрито може да бъде добър избор за градинари в студен климат с кратък вегетационен период.

Започнете на закрито шест до 10 седмици преди средната последна дата на замръзване и засадете семена в саксии от един или два инча или запушете тави в обща саксия или смес за започване на семена.

Използването на биоразградими саксии може да помогне за намаляване на шока от трансплантацията, тъй като можете да ги залепите директно в земята, когато сте готови за трансплантация.

Хоризонтално изображение отблизо на колекция от малки биоразградими саксии с разсад от магданоз, поставени върху дървена повърхност.

Засадете поне няколко семена в саксия и планирате да ги разредите по-късно. Тъй като покълването може да бъде спорадично, правилният начин е да засадите повече, отколкото смятате, че ще ви трябва. Покрийте леко, като ги заровите само от една осма до четвърт инч дълбочина.

Семената на магданоз ще покълнат в почва, която е някъде между 50 и 80 ° F, въпреки че температури на почвата около 70 ° F са идеални. Покълването обикновено е бавно, обикновено отнема две до четири седмици или дори шест седмици при по-ниски температури.

Въпреки че търпението е ключово тук, има няколко начина да помогнете за ускоряване на нещата и действително подобряване на степента на покълване.

Накисването на семената за една нощ преди засаждането може да им помогне да поникнат по-бързо.

Поставянето на тави върху топлинна подложка с купол за влажност, поставен отгоре, също ще помогне за ускоряване на процеса. След като разсадът поникне, премахнете купола за влажност, за да увеличите въздушния поток.

Хоризонтално изображение отблизо на биоразградими тави с малки разсад от магданоз.

Поддържайте почвата равномерно влажна, докато настъпи поникване. Продължете да поливате разсада, докато расте, за да поддържате почвената влага, но внимавайте да не оставяте почвата да се намокри.

Семената не изискват светлина, за да покълнат, но след като се появят кълнове, не забравяйте да поставите тавите на слънчев прозорец или под растяща светлина.

Тъй като магданозът е склонен да посяга към светлината и да става крак, може да е добра идея да използвате светлина за растеж, когато започнете на закрито. Задайте светлини на два до три инча над върховете на листата, след като се появят кълнове, и ги дръжте на таймер за 12 часа на ден.

Хоризонтално изображение отблизо на малки саксии с магданоз под светлини.

След като разсадът е с височина няколко инча, разредете до един на саксия или клетка.

Няколко седмици преди да сте готови да засаждате на открито, не забравяйте да втвърдите разсада си. Тази важна стъпка ще ви помогне да подготвите крехките растения за по-суровите условия на открито.

За да направите това, просто ги оставете навън за все по-дълго време в продължение на няколко седмици.

На първия ден поставете растенията на сенчесто място за един час. Всеки ден след това постепенно увеличавайте продължителността на времето и излагането на пряка слънчева светлина и вятър.

След седмица или две втвърдяване, те трябва да са готови за трансплантация до крайните си места в градината.

Хоризонтално изображение отблизо на ръка в ръкавица от долната част на рамката, която държи два малки разсада от магданоз, готови да излязат в градината.

Пресадете в богата градинска почва, не по-рано от няколко седмици преди средната дата на последно замръзване във вашия район.

Изкопайте дупки със същата дълбочина като саксиите, като внимавате допълнително при пресаждането, за да не навредите на корените. Ако използвате биоразградими саксии, можете да засадите цялата саксия директно в почвата, като по този начин значително намалите риска от шок при трансплантация.

Раздалечете ги на около осем инча един от друг и най-малко осем инча от други растения и структури. Магданозът може да се отглежда и в контейнери.

Кой е най-бързият начин за покълване на семена от магданоз?

За да обобщим, имайте предвид следните указания, за да осигурите бързо и успешно покълване:

Използвайте пресни семена

Семената имат срок на годност и е най-добре всеки сезон да започвате свежи, за да осигурите бързо и надеждно покълване.

Въпреки че банките за съхранение на семена могат да съхраняват семената за неопределено време, е почти невъзможно да се осигурят същите идеални условия у дома.

Проверете пакетите със семена за датата на опаковане и препоръчителната продължителност на жизнеспособност и се стремете да засадите закупеното възможно най-бързо през същия сезон.

Ако запазите своите, опитайте се да ги засадите всички през следващия сезон. И не забравяйте – семената са идеални за споделяне със семейството, приятелите и съседите!

Накиснете първо

Първото накисване на семената ще помогне за омекване на обвивките на семената, като ги накара да покълнат по-бързо и по-лесно.

Просто поставете това, което планирате да засадите, в чиния с топла вода за една нощ и те ще бъдат готови за работа.

Засадете повече, отколкото ви е необходимо

Засаждането на повече семена, отколкото смятате, че ще ви трябват, може да ви помогне да спестите време в дългосрочен план, тъй като няма да се налага да започвате отначало, ако първата партида не успее да покълне.

Разпръскването на семена на открито или засяването на няколко във всяка саксия, клетка или ред се препоръчва, за да получите резултатите, които търсите. И винаги можете да разредите всички екстри по-късно.

Поддържайте температурата на почвата

В идеалния случай искате да поддържате температура на почвата от най-малко 70 ° F.

Независимо дали става въпрос за топлинна подложка или като изчакате да сеете, докато не сте сигурни, че средната температура на почвата се е повишила до това ниво, степента на покълване ще се подобрят и кълновете ще се появят по-бързо при топли условия.

Не прекалявайте – твърде горещи температури или около 90°F и по-високи, вместо това ще попречат на поникването.

Поддържайте влажността на почвата

Представете си текстурата на добре изцедена гъба – това е приблизително колко влажна трябва да бъде почвата, когато засаждате.

Влагата трябва да се поддържа постоянно на това ниво, за да се насърчи кълняемостта, без да се позволява да стане прекалено влажна.

Увеличете влажността

Влажността е също толкова важна, колкото и влагата в стремежа да се появят тези малки кълнове, така че не забравяйте да поставите овлажняващ купол над тавите за започване на семена или увийте саксиите в пластмаса, за да задържите влажния въздух вътре, докато не видите, че започват да изкарват малките си бебешки листа.

Покривите и обвивката могат да се свалят, за да се провери нивото на влажност на почвата и да се полива, ако е необходимо.

За да избегнете бъдещи проблеми с гниене, не забравяйте да премахнете всички покрития с влага веднага щом настъпи поникване.

Можете ли да събирате семена от магданоз?

Тъй като магданозът е двугодишен, ако оставите растенията в градината си през зимата, те ще възобновят растежа си и ще отидат на семена през втората година.

Хоризонтално изображение отблизо на цвете магданоз, изобразено на фон с мек фокус.

Можете за кратко да приберете реколтата от растения от втората година след възобновяване на растежа, но те бързо ще се развият. Обичам да оставя няколко растения да преминат през този двугодишен цикъл, за да запазя семената за следващия сезон.

За да предпазите растенията през зимата, покрийте ги с дебел слой слама или мулч от сено в края на есента и го отстранете в началото на пролетта. Вижте нашето ръководство за още съвети.

Прясното е най-доброто

Започването на магданоз от семена може да изглежда малко придирчиво и бавно, но с малко любов и търпение наистина е лесно.

Можете да спестите пари и да намалите отпадъците, докато се наслаждавате на удобството на изобилния пресен магданоз, растящ точно пред вашата врата.

Хоризонтално изображение отблизо на листа от италиански магданоз, растящи в контейнер.

Просто следвайте простите стъпки, описани по-горе, и ще гарнирате ястията си със стръкчета домашен магданоз през целия сезон!

Започнахте ли успешно магданоз от семена? Споделете вашите съвети в коментарите по-долу!

И да научите повече за отглеждането на ароматни билки във вашата градина, вижте следните статии:

136 thoughts on “Как да отглеждаме магданоз от семена”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *