Как да отглеждаме пащърнак през зимата

Как да отглеждаме пащърнак през зимата

Не знам защо пащърнакът не е по-популярен. Техният братовчед, цветният морков, е задължителна кухня в градината. Но когато споменавате пащърнак, той има тенденция да предизвиква объркване (ако не и отвращение).

не разбирам. Не може да е на вкус. Те са по-сладки от морковите (някога са били използвани за приготвяне на захар!), но със земен орех и само нотка на горчива хапка. И те са универсални като картофите.

Още по-добре е фактът, че тези невзискателни зеленчуци са едно от малкото неща, които ние градинарите можем да съберем в разгара на зимата.

Когато всички останали са прибрали мистриите и ръкавиците и копнеят за дните на пресни продукти направо от градината, любителите на пащърнак се хранят с тези прясно откъснати лакомства.

Вертикално изображение отблизо на прясно набран пащърнак, поставен на земята върху тъмна богата почва.  В горната и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Когато казвам мъртвата зима, имам предвид това. Pastinaca sativa не толерира само мразовито време – то нужди то. Има най-добър вкус, след като е преживял няколко седмици на някои сериозно студени температури.

Алхимията на ниските температури превръща пащърнака от вкусен в страхотен.

Изглежда, че това, от което се нуждаят тези кореноплодни зеленчуци, е по -добър PR екип, ако питате мен.

Ако никога досега не сте отглеждали пащърнак, трябва вижте нашето фантастично ръководство за отглеждане на тази недооценена коренова култура за прибиране на реколтата през пролетта или есента.

Но ако желаете нещо свежо през зимата, това ръководство ще ви помогне да отгледате реколта, готова за прибиране на реколтата, когато времето е направо враждебно.

Готови ли сте да започнете вашето зимно градинско приключение? Ето за какво ще говорим в това ръководство:

Ако скърбите за края на вегетационния сезон, не губете надежда. Пащърнакът е готов за своя момент в светлината на прожекторите. Да тръгваме!

Основи за отглеждане на пащърнак

Преди да засадим семената си, нека поговорим за това от какво се нуждаят тези растения, за да оцелеят.

Хоризонтално изображение на пащърнак в близък план, поставено в плетена кошница.

Тези кореноплодни зеленчуци са двугодишни семейство Umbellifer, което също включва моркови, магданоз, и копър. Обикновено се отглеждат като едногодишни заради сладките си ядки корени.

Предпочитат хладно време. Всичко над 75°F е лоша новина, така че запазете по-топлата част от годината за онези зеленчуци, които обичат горещо.

Те се нуждаят от доста влажна почва, но ако искате хубави, дълги корени, трябва да поливате по-рядко и по-дълбоко.

Кога да засадите

За да разберете кога да ги засадите, ще трябва да направите малко математика. Повечето отнемат около четири месеца, за да узреят, и те се нуждаят от няколко седмици температури почти до замръзване за най-добър вкус.

Вижте първата прогнозирана дата на замръзване във вашия регион през есента. Пребройте от тази дата с три месеца и тогава искате да имате семената си в земята.

Хоризонтално изображение отблизо на градинско легло и малки разсад със сламен мулч, заобикалящ ги.

В моята гора първата слана се случва през първата седмица на ноември. Поставям семената си в почвата около първата или втората седмица на септември.

Тук имате малко място за раздвижване, защото докато можете да обработвате почвата, можете да берете пащърнак.

Ако земята не е замръзнала здраво до първи декември във вашия регион, можете да засадите през първата седмица на октомври, ако желаете.

Можете дори да натрупате слама на земята и да си купите няколко допълнителни седмици (ще говорим за това, което предстои). Това означава, че можете да ядете пресни зеленчуци през януари или след това, ако вършите работата.

Единственото нещо, което трябва да имате предвид, е, че не искате да поставяте семената в земята, докато средната дневна висока температура не е под 75 ° F, като температурата между 55 и 65 ° F е идеална.

Семената на пащърнак вече са склонни да покълват бавно и ненадеждно, така че искате да им осигурите възможно най-добрите условия.

Можете също така да засадите през есента и да оставите пащърнакът си да остане в земята, докато почвата може да бъде обработена през пролетта.

Размножаване на зимен пащърнак

Пащърнакът расте най-добре от семена, но не се опитвайте да използвате остатъчни семена от миналата година. Семената спират да покълват надеждно след около година, така че купувайте нова партида всяка година.

Най-лесно е да пуснете семената си навън точно в почвата, но времето не винаги съдейства. Това е особено вярно, ако се стремите към зимна реколта, тъй като това означава да ги започнете в края на лятото или началото на есента.

Тъй като имат дълги основни корени, които лесно се повреждат по време на пресаждането, обикновено се препоръчва започването им на открито.

Но в този случай може да се наложи да ги стартирате на закрито, тъй като времето може да е твърде топло, за да може пащърнакът да започне здравословно. Ако това е вярно за вас, препоръчвам ви да ги започнете в компостируеми саксии, за да улесните прехода.

Хоризонтално изображение отблизо на семена от Pastinaca sativa, заснето на ярко слънце.

Накиснете семената във вода със стайна температура за 24 часа преди засаждането, за да ускорите поникването.

На открито семената трябва да се засаждат в добре дренирана, богата, рохкава, леко песъчлива почва. Те се нуждаят от място на пълно слънце, засадено на дълбочина половин инч.

Почвата трябва да се поддържа влажна, докато семената покълнат, а след това горният инч може да изсъхне между поливането. Семената трябва да бъдат разположени на разстояние около шест инча.

За да научите повече за засаждането на семена от пащърнак, разгледайте нашето изчерпателно ръководство.

За да започнете семена на закрито, засадете две или три на четири инча компостируема саксия, пълна с изходна среда за семена.

Поставете ги в прозорец или под светлините за растеж така че те получават поне шест часа слънце на ден, но за предпочитане осем или повече. Поддържайте почвата влажна, докато семената покълнат, но не накиснати.

Сега е време да работим върху търпението. Точно когато сте готови да се откажете, семената ще покълнат. Говорим за около три седмици.

Пресадете на открито, след като видите два истински листа, но имайте предвид, че можете да изчакате, докато времето е подходящо.

Основното нещо, за което трябва да внимавате, е да не оставяте корена да расте твърде дълго преди трансплантация. Ако коренът се удари в дъното на контейнера, той ще започне да расте настрани и в крайна сметка ще получите някои странно изглеждащи корени.

Хоризонтално изображение в близък план на разсад с истински листа, изобразен на ярко слънце на фон с мек фокус.
Снимка от Кристин Лофгрен.

Коренът ще бъде малко по-дълъг от върховете на растението, така че ако върхът е на две трети от височината на саксията, най-добре е веднага да ги поставите в градината. Закалете растенията за една седмица, преди да ги поставите в постоянния им дом на открито.

Можете да направите това, като поставите растението на защитено място за един час и след това го върнете вътре. На следващия ден го извадете за два часа. На третия ден, три часа на открито, преди да го внесете и т.н.

Внимателно отрежете основата на саксията, когато я поставите в земята.

Как да растем

Оставете горния инч от почвата да изсъхне между поливането. И когато поливате, дайте на растението хубаво, дълго накисване.

Хвърлете малко мулч или почва върху короните на растенията, след като температурата редовно падне под 40 ° F.

Прилагането на мулч върху короната също помага да се предотврати позеленяването на раменете.

Хоризонтално изображение на растения от пащърнак, растящи в градината.

Дръжте плевелите далеч по всяко време. Пащърнакът не е добър в конкуренцията с плевелите за влага и хранителни вещества.

Трябва да опитате всичко възможно да хванете плевелите, когато са малки. Колкото по-стари стават плевелите, толкова по-дълбоко растат корените. Когато ги издърпате нагоре, те могат да нарушат корените на пащърнака ви.

Тези зеленчуци се нуждаят от редовно прилагане на тор, но не прекалявайте с азота. Твърде много кара корените да растат неприятни косми.

Ако времето започне да се променя и земята е вероятно да замръзне в суровия студ, насипете един инч или повече слама на земята около растенията.

Това ще ви помогне да запазите почвата топла, като ви купи допълнителна седмица преди прибиране на реколтата. Мулчът от слама също помага за потискане на плевелите.

Съвети за прибиране на реколтата

Когато дойде време за прибиране на реколтата, искате да го направите, преди почвата да започне да се втвърдява през зимата. След като земята замръзне, ще трябва да изчакате до пролетта, за да издърпате корените.

Не се притеснявайте, ако това се случи, не е краят на света и те все още ще са вкусни. Всъщност много производители засаждат през есента и презимуват корените си, възнамерявайки да ги берат веднага щом размразяването настъпи в началото на пролетта!

Просто не забравяйте да ги издърпате нагоре, преди върховете да покажат нов растеж. След като започне нов растеж, корените стават твърди и зърнеста структура.

Носете ръкавици, когато е време за бране, тъй като зелените понякога могат да причинят дразнене на кожата.

Хоризонтално изображение отблизо на прясно набран пащърнак, поставен на земята в градината.

За да приберете реколтата, копайте до корена. Внимавайте да не ударите корена, когато копаете, защото пащърнакът лесно се насинява, а когато се насинява започва да се окислява.

След това разклатете лопатата или градинската вилица и внимателно издърпайте и издърпайте корена от земята.

По-малкият пащърнак е по-вкусен. След като станат големи, те започват да губят вкуса си.

Ако държите няколко в земята твърде дълго, можете също да изберете да ги оставите да узреят през пролетта и да цъфтят, за да можете да съберете семената за засаждане през идващата есен.

За повече съвети, разгледайте нашето ръководство за събиране на пащърнак.

Пащърнакът осигурява свежа зимна награда

Това винаги е удоволствие и осигурява усещане за постижение, когато извадите реколтата си от земята, но още повече, когато сте вързани в зимната си екипировка със заплахата от сняг на хоризонта.

Освен това тези зеленчуци са такива страхотен източник на прясна храна през зимните месеци.

Хоризонтално изображение отблизо на купчина пащърнак, избледняваща до мек фокус на заден план.

Нямам търпение да чуя как ще използвате първата си зимна реколта. Не забравяйте да ни кажете в секцията за коментари по-долу!

И за повече информация относно отглеждането на пащърнак във вашата градина, прочетете следните ръководства:

относно Кристин Лофгрен

Кристин Лофгрен е писател, фотограф, читател и любител на градинарството извън Портланд, Орегон. Тя е отгледана в пустинята Юта и си проправи път към тропическите гори на северозападната част на Тихия океан със съпруга си и две кучета през 2018 г. Страстта й е фокусирана в наши дни върху отглеждането на декоративни ядливи продукти и търсенето на храна в градския и крайградския пейзаж.

356 thoughts on “Как да отглеждаме пащърнак през зимата”

  1. Provide the patient complementary or alternative pain management options such as CBT techniques like guided imagery Cutaneous stimulation Heat and cold applications Acupressure Massage CBT techniques aim to alleviate pain by modifying the brain s perception bayer levitra effets secondaires The speed at which your breasts grow can vary, from over a few weeks to over several years

  2. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such fantastic info being shared freely out there.

  3. Aw, this was a really nice post. In idea I wish to put in writing like this moreover ? taking time and actual effort to make a very good article? but what can I say? I procrastinate alot and certainly not seem to get something done.

  4. Excellent post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Very helpful information particularly the last part 🙂 I care for such information a lot. I was seeking this particular information for a long time. Thank you and best of luck.

  5. This is without a doubt one of the greatest articles I’ve read on this topic! The author’s comprehensive knowledge and passion for the subject are evident in every paragraph. I’m so thankful for finding this piece as it has enriched my understanding and ignited my curiosity even further. Thank you, author, for taking the time to craft such a remarkable article!

  6. We are a bunch of volunteers and opening a new scheme in our community. Your site offered us with valuable info to paintings on. You’ve done a formidable task and our whole neighborhood will probably be thankful to you.

  7. Hello, Neat post. There is an issue with your website in web explorer, might check thisK IE still is the market leader and a big element of other folks will miss your excellent writing because of this problem.

  8. In this awesome pattern of things you actually get an A+ for hard work. Where exactly you actually confused us was first on your facts. You know, it is said, details make or break the argument.. And that couldn’t be much more true in this article. Having said that, allow me inform you just what exactly did give good results. The writing is certainly incredibly convincing which is probably why I am taking an effort in order to opine. I do not really make it a regular habit of doing that. Secondly, despite the fact that I can easily notice a leaps in reasoning you make, I am not really confident of exactly how you seem to connect your details which make your final result. For now I shall subscribe to your issue however trust in the foreseeable future you link your facts better.

  9. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious what all is required to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web savvy so I’m not 100 sure. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Appreciate it

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *