Как да планирате най-доброто оформление за вашата зеленчукова градина

Как да планирате най-доброто оформление за вашата зеленчукова градина

Мери, Мери, точно обратното,

Как расте вашата градина?

Добър въпрос – как прави вашата градина расте? Ако се чудите откъде да започнете да планирате зеленчуковия си парцел, има няколко стъпки, които ще трябва да предприемете, за да го разберете.

Вертикално изображение отблизо на кутия, пълна с прясно събрани продукти от градината със зеленчуци, растящи на заден план. В горната и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Не е толкова обезсърчително, колкото изглежда! Всеки от нас трябва да започне отнякъде, нали?

Нека поговорим за това как изглежда планирането, откъде да започнем и някои методи, които можете да използвате, за да имате щастлива реколта! Ето какво ще покрием:

Къде да започна

Всеки градинар има различен сценарий за работа. Размерът и разположението на вашето пространство, зеленчуците, които възнамерявате да отглеждате, и времето и усилията, които можете да инвестирате, ще бъдат различни от един човек на друг.

Преглед на вашата градинска площ

Ако започвате от самото начало, първата стъпка в планирането е оценката на областта, с която трябва да работите. Задайте си няколко въпроса, докато наблюдавате:

Къде вашият парцел получава най-много слънчева светлина? Има ли сенчести места, които биха били по-добър избор за растения, които обичат сянка? Отбележете как се променя излагането на слънце през деня.

Хоризонтално изображение отблизо на градинар, облечен в скъсани дънки, поливащ зеленчуковата градина.

Имате ли наклон, където водният отток може да се събира или земята може да остане твърде мокра, за да могат някои растения да процъфтяват през целия сезон?

Имаш ли тества почвата вии ще трябва ли да го промените преди засаждането?

Има ли растения като дървета или храсти, които биха могли да пречат или да се конкурират с определени култури, като борови дървета, чиито игли създават киселинност в почвата отдолу? Някои видове не са добри другари.

Вашият регион изпитва ли тежки метеорологични условия, които трябва да планирате за най-добри шансове за успех? Следете сезонните температури и датите на замръзване за вашия район, за да разберете местните метеорологични модели.

С каква площ трябва да работите? Измерете вашето пространство за дължина и ширина – тези измервания ще ви трябват, за да изчислите колко растения можете удобно да поберете, без да претрупвате или губите място.

Отблизо вертикално изображение на измервателна лента и хартия със скици, поставени върху моравата.

Най-добрият начин да организирате цялата тази информация е като я запишете в градински дневник. Можете да намерите някои от нашите фаворити в този обзор.

Добрият дневник е незаменим. Изберете такъв, който можете да използвате няколко последователни години, тъй като това ще ви помогне да идентифицирате модели и тенденции като нападения от вредители, успехи и неуспехи на реколтата и промени, които можете да направите, за да подобрите резултата си по време на прибиране на реколтата.

Може да се използва и обикновена милиметрова хартия, въпреки че повечето списания включват графични страници за планиране на оформлението. Използвайте мрежата, за да създадете мащабен модел на вашето пространство, за да можете да играете с различни аранжировки.

Сега просто трябва да разберете какво искате да отглеждате.

Решете какво да засадите

След като сте подготвили почвата, можете да решите кои култури искате да отглеждате. Едно от основните съображения, които трябва да вземете тук, се отнася до размера – колко площ ще трябва всеки вид продукция, за да осигури достатъчно място, докато узрява?

Започнете, като направите списък със зеленчуците, които обичате да ядете, и помислете какви процент от общата си диета, която бихте искали да можете да избирате от градината.

Хоризонтално изображение на зеленчукова градина в задния двор с дървена решетка.

Проучете големия размер или разпространението на всеки тип, за да можете да планирате размера на квадратния метър, от който ще се нуждае всеки. Помислете и за височината, тъй като високите растения могат да засенчат по-ниските, растящи в непосредствена близост.

След като имате представа за разпространението на всеки, можете по-добре да решите кое да включите и колко от всеки ще трябва да осигурите за всеки човек, който ще се наслаждава на вашата доходност.

Например, ако нямате достатъчно място, за да добавите повече от една тиквена лоза към вашия парцел, може да искате да изберете нещо друго вместо това, тъй като няма да получите много продукция от една лоза.

След това използвайте данните, които сте събрали, за да решите кои от сортовете, които предпочитате да отглеждате, ще отговарят на вашите специфични обстоятелства. Ако имате някои сенчести зони, можете да включите листни зеленчуци и кореноплодни зеленчуци, билкии Brassicas които ще се насладят на хладната сянка за част от деня.

Ярките, слънчеви петна са идеални за нощни сенници като напр домати и чушкикакто и скуош и боб.

Можете също да използвате влажни зони, като засадите многогодишни растения като напр ягодоплодни храсти или аспержи които ще се насладят на допълнителната влага.

Имайки предвид този списък със зеленчуци (и плодове!) и оформлението и условията на вашия парцел, трябва да направите някои изследвания, за да определите кои сортове са най-добрите спътници. Някои не са подходящи съседи.

Ако липсата на налично пространство във вашия двор ограничава размера на вашата градина, бъдете креативни и използвайте някои от многото налични методи, за да се разширите извън границите на вашите легла. В тази стъпка могат да се планират и адаптации.

Методи за разглеждане

Има няколко начина, по които можете да увеличите територията си, да улесните домакинската работа и грижите или дори да засадите зеленчуци, които не се вписват добре в съществуващите условия. Нека да разгледаме някои от тези опции.

Вертикалното отглеждане работи перфектно и за по-малки растения с плитка коренова система, напр маруля и спанак. Можете да окачите саксии или рециклирани материали, като двулитрови бутилки, от ограда или друга конструкция.

Научете повече за вертикалното градинарство тук.

Методът на квадратния фут съществува от повече от 40 години. Можете да опаковате много разнообразие в сравнително малък парцел с тази техника, като използвате модел на мрежа от квадратни фута блокове, за да разделите редовете си.

Хоризонтално изображение отблизо на повдигнато градинско легло, разделено на квадратни фута, за да се увеличи максимално използването на пространството.

Този метод има своите плюсове и минуси. Можете да увеличите броя на различните видове зеленчуци, които можете да произвеждате, но може да пожертвате малко потенциален добив. Тясно отглежданите култури значително намаляват растежа на плевелите, но могат да задушат циркулацията на въздуха и по-лесно да разпространяват болести.

Особено важно е да използвате придружаващи методи за засаждане, за да избегнете последния от тези проблеми; обаче техниката на квадратния фут може да доведе до страхотни резултати в градска среда, където изобщо може да бъде предизвикателство за градината.

Научете повече за планирането на градина с квадратен фут в нашето ръководство.

Засаждане на контейнери

Има няколко причини, поради които отглеждането в контейнери е идеално за разширяване на вашия парцел.

Ако имате много малка площ за работа, има много зеленчуци, които ще бъдат у дома в контейнер.

Хоризонтално изображение отблизо на маруля, растяща в теракотени саксии във вътрешния двор.

Някои зеленчуци, които може да не се представят добре във вашите условия на отглеждане, все още могат да се отглеждат в саксии и да се преместват на по-подходящи места, като вътрешния двор или по-слънчево или по-сенчесто място.

Можете също да изберете контейнер, ако имате разпръснат сорт, който ще заеме много място в градинските лехи и предпочитате да го поставите със собствена пергола.

Научете всичко за отглеждането на зеленчуци в контейнери в нашето изчерпателно ръководство.

Повдигнати легла

Най-вероятно сте виждали повдигнати легла, тъй като те са широко използвани и доверени за направата на управляеми секции или легла.

Издигането на вашата зона на отглеждане над земята ви позволява да осигурите по-богата почва в по-малките размери на леглото, вместо да се занимавате с цялата площ на парцела, ако вашата почва като цяло е бедна.

Хоризонтално изображение на кокетна градина в задния двор, използваща повдигнати легла, разделени от чакълени и тухлени пътеки.

Те могат да бъдат вградени във всяка ширина, дълбочина и конфигурация, от която се нуждаете, и дори да се повдигнат до нивото на талията, за да се елиминира необходимостта от огъване и достигане. Можете също да добавите някои корици на редове или мрежа за защита на вашите растения от гладни същества.

Честно казано, има твърде много предимства, за да се изброят тук – ние бихме били тук цял ден! Вместо, разгледайте нашето ръководство за повдигнато легло да научите всичко за тях.

След като решите кой от тези методи ще работи най-добре за вас, следващата стъпка е да научите как да документирате резултатите си. Защо това е важно? Прочетете, ще обясня.

Следене

Правенето на бележки през целия сезон е жизненоважна част от планирането на вашата градина за следващата година.

Ако не следите резултатите си, може да е трудно или невъзможно да запомните важна информация, като редове или лехи, които да се редуват с други култури, за да се предотврати разпространението на болести или заразяване с вредители, или кои торове са работили най-добре за кои растения.

Хоризонтално изображение отблизо на маруля, растяща в спретнати редове в градина на задния двор, изобразена на ярко слънце.

Наличието на ясен, кратък отчет за резултата от всеки вегетационен период и методите и препаратите, които сте използвали, ще направи започването през следващата година много по-лесно. В крайна сметка това ще ви помогне да развиете ритъм, който може да стане втора природа.

В първия раздел на това ръководство споменах градинските списания. Подреждането на цялата тази информация в ясен ред улеснява връщането назад към миналата година и консултиране с вашите практики, независимо дали са били успешни или се нуждаят от подобрение.

Вертикално изображение на голям зеленчуков парцел в задния двор, изобразен при сутрешно слънце с хълмове на заден план с мек фокус.

Има също така приложения и уебсайтове, които можете да използвате за съхраняване на данните и бележките, които събирате, ако ви е по-удобно да използвате технологията и да се откажете от хартиено копие.

Добавете бележки за това от кои компании за семена сте имали най-добри нива на кълняемост, по кое време на годината сте обработвали почвата и сте добавили оборски тор или тор, кои зеленчуци са пострадали от нашествия от вредители, които може да презимуват в почвата, и всяка друга информация, която може да ви е необходима.

Начинаещи и опитни градинари се нуждаят от план

Ако сте нов градинар, части от този процес може да се почувствате малко поразителни. Разбиването му на парчета с размер на хапка за по-дълъг период от време може да помогне за предотвратяване на претоварване.

Хоризонтално изображение отблизо на градинар, който държи дървена кутия, пълна с разнообразие от прясно събрани зеленчуци.

Започването да планирате годината преди или доста предварително дава време за намиране на своя ъгъл. Използването на методи, които опростяват и улесняват грижата, също може да помогне.

Какви методи сте пробвали? Ще се радваме да видим какво сте измислили и да чуем за резултатите си!

Все още имате въпроси? Ние сме тук за вас – не се колебайте да попитате в секцията за коментари по-долу.

Ако имате нужда от повече информация относно проектирането на вашия зеленчукова градина със съвети, които са специфични за вашите условия на отглеждане, тези статии може да предоставят точно това, което търсите:

1 332 thoughts on “Как да планирате най-доброто оформление за вашата зеленчукова градина”

 1. In addition, Mega Dice has a sports betting facility that connects to its casino suite. There are thousands of betting markets every day, covering popular sports like baseball, soccer, basketball, and ice hockey. Bets can be played while games are still in play, too. Not only is Mega Dice one of the best TRON casinos for gaming variety, but also welcome bonuses. New players will receive a 200% matched deposit bonus of up to 1 BTC. You can email the site owner to let them know you were blocked. Please include what you were doing when this page came up and the Cloudflare Ray ID found at the bottom of this page. 2013 saw the launch of NetEnt’s Live Dealer Casino product and this has subsequently proven extremely popular with operators, with many featuring NetEnt Live Dealers on their own casino platform.
  https://charlie-wiki.win/index.php?title=Play_to_win_casino_apk
  Please note that the data brought to you by South African Casinos is for informational purposes only. This includes the information regarding online gambling sites listed on the site as well. It is the sole responsibility of the reader to thoroughly check and understand local and national online gambling rules and laws. This site does not in any way endorse or promote any potential illegal activity which may be associated with internet wagering. SouthAfricanCasinos.co.za aims to provide clear picture about the online casino and Sportsbook is for informational purposes only. Its full players responsibility to join and play online casino and Southafricancasinos doesn’t hold any responsibility towards it. Gala Spins is not as abundant in different games choice as many other online casinos. UIt does knot offer Roulette or Blackjack, for example, which is a negative as these are massively popular casino games. However, what it does do, aka slots and Slingo, scratch cards etc, it does very well. 

 2. Thông tin này dành cho những người mới cần vay tiền mặt trong ứng dụng. Sau khi hoàn tất thủ tục đăng ký tại app “Vi Vay Lien”, phóng viên chỉ được duyệt 1.000.000 đồng. Nhưng số tiền giải ngân thực tế được chuyển vào tài khoản chỉ 600.000 đồng và sau 7 ngày, chúng tôi phải thanh toán cho app này đúng 1.000.000 đồng đã đăng ký. Hỏi: trung hau vu + Giao dịch online, từ đăng kí khoản vay đến nhận tiền giải ngân Trong khi còn có kiểu dáng vay tiền ngân sản phẩm qua Website stickam.jp profile h5vaycaptoc. Sau Khi mỗi thông tin của quý khách hàng hàng được xác minh là đúng. Thì ngay lập tức ngay lập tức nhân viên của vay tiền Online nhanh sẽ gọi điện lại và ký hợp đồng. Bạn hoàn toàn có thể vay tiền nhanh gọn lẹ rộng so cùng với hình thức truyền thống lâu đời tuy nhiên hãy đánh giá kỹ những điều khoản trước lúc ký hợp đồng. Chuẩn, không nên vay nóng cá nhân ở ngoài vì lãi suất cao.
  http://www.kordod.com/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=19363
  Hiện nay công ty tài chính trực thuộc ngân hàng Vpbank áp dụng nhiều mức lãi suất khác nhau tùy thuộc vào khoản vay và thời hạn vay vốn, trung bình giao động từ 1,4% đến 2,95% mỗi tháng. Để biết chính xác số tiền được vay và lãi suất phải trả, quý khách vui lòng gọi điện tới số hotline để được kiểm tra thông tin trên hệ thống của ngân hàng. Với khoản vay nhanh chóng và kịp thời từ TPB-Fico, tôi có thêm chi phí mua xe để đáp ứng nhu cầu di chuyển và phục vụ công việc, có thêm nguồn thu cho gia đình. Fe Credit hỗ trợ vay 50 triệu giải ngân nhanh trong 24h. Nó là phương án lý tưởng cho khách hàng cần tiền gấp. Khoản vay 50 triệu này sẽ được cộng với lãi suất và trả góp trong 36 tháng (3 năm).

 3. There are two ways you can get free spins on Konami slots. First, you can claim some free spins bonuses at the casino site, or check the CasinoSmash site for new casino bonus codes. The second option is to trigger a free spins round while playing your favorite slot. There are 40+ Konami Games products that you can try out inside the BetRivers online casino in NJ. These slots by Konami include Celestial Sun Riches. A slot that offers a return to player of 96.1%, Celestial Sun Riches delivers wild multipliers that boost your wins, and land sun scatters that activate a bonus wheel providing more free spins, a credit win or a jackpot. The five-reel nature-themed game offers five reels and a maximum win of 5000x your bet. On 6 February 2007, Konami Corporation announced Megacyber Corporation to be merged into Konami Digital Entertainment Co., Ltd., with Konami Digital Entertainment Co., Ltd. being the surviving company, effective on 1 April 2007.
  https://andreiroz567900.blogdosaga.com/23108784/monte-carlo-casino-poker-chips-for-indian-users
  It depends on the developer of the online slot. Most new online slots are available with no download and with no registration in a free demo version. A large selection of new online slots is available on our website. However, there are also new slot machines that are only available for real money and this will require registration at an online casino. There are hundreds of UK online casinos to choose from, but which ones are the best for playing new slot games? We’ve recommended five of the best UK online casinos below, where new slot games, like the ones mentioned above, are added to the lobby regularly.  Join our newsletter! The Benchmarks: How we Evaluate the Best Online Slot Games & Sites We don’t like to brag, but the best way to find a new slots site is to read our reviews! The WhichBingo team of reviewers has been playing online slots for longer than most of us care to remember, so we know what players want and what it takes to create a successful online casino. We also know how time-consuming it can be to try and do all of this for yourself, which is why we place such a high premium on the quality and detail of our new slot site reviews. In short, we’re here to make your life easier!

 4. Just desire to say your article is as surprising. The clarity to your post is just spectacular and i could think you’re knowledgeable in this subject. Well with your permission allow me to seize your RSS feed to keep updated with impending post. Thanks one million and please keep up the rewarding work.