Как да подрежете листата на цигулката на фиг

Как да подрежете листата на цигулката на фиг

Отглеждане на смокиня с цигулкови листа (Ficus lyrata) може да бъде едно от най-възнаграждаващите постижения в градинарството на закрито.

С големите си листа с форма на лира и потенциала да достигне впечатляващи височини, това стайно растение е основен продукт в много домове – и много емисии в Instagram.

Вертикално изображение отблизо на голяма смокиня с цигулкови листа (Ficus lyrata), растяща в контейнер в ъгъла на стая. В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

ако искате пълен урок отглеждане и грижа за това растение, прочетете нашето ръководство. В тази статия ще се съсредоточим върху подрязването на тези фотогенични стайни растения.

Ето какво ще покрием:

Съвети за подрязване на смокинови дървета

Смокините с цигулкови листа могат да бъдат придирчиви и може да се поколебаете да ги подрежете изобщо. Ами ако ги стресира? Как ги подрязвате правилно? Ще покрием всичко това и още.

Да започваме!

Защо трябва да подрязвате смокинята си от цигулка?

Както при много видове дървета – и смокини с цигулкови листа са технически дървета! – подрязването и подрязването могат да помогнат F. lyrata растения, за да бъдат здрави.

Чрез премахване на мъртви или болни листа и клони или подрязване за насърчаване на по-добър въздушен поток между листата, можете да поддържате това прословуто придирчиво стайно растение щастливо.

Отблизо вертикално изображение на растение Ficus lyrata, растящо в саксия на закрито.

Или поне няма да се ядоса на вас, на къщата ви, на целия свят… Смокините с цигулкови листа може да имат странно име, но бих казал, че са сред най-мнителените растения наоколо.

Подрязването също може да ви помогне да предпазите смокинята си от израстване на вашия дом. F. lyrata може да нарасне до 12 фута при идеални условия за отглеждане на закрито. И в родния си ареал – низинните дъждовни гори на Западна Африка – F. lyrata може да нарасне до 50 фута височина!

Няма да направи това във вашия дом, но може да расте до два фута годишно, докато достигне зрялата си височина. Ако не искате вашият фикус да засенчи, добре, всичко, резитбата е задължителна.

Хоризонтално изображение отблизо на трапезария с дървени мебели и голяма смокиня от цигулка, растяща в ъгъла.

Можете също да отглеждате сорт джудже, ако не искате да се грижите за гигантско дърво в къщата си. Но няма нищо толкова впечатляващо като висок, здрав F. lyrata допринасяйки за декора в стилен дом.

Стига да не се притиска към тавана ви, това е.

Друго нещо, което трябва да имате предвид, е формата. Смокините с цигулкови листа често се продават като дребни, храстовидни или колоновидни стайни растения с едно централно стъбло, но много градинари обичат да култивират своите, за да създадат дървоподобна форма.

Ще се задълбочим във всичко това след малко. Първо, нека се потопим в това кога и как да подрязвате любимия си F. lyrata.

Кога да отрежете дървото си

Можете да премахнете болни или мъртви листа по всяко време. Всъщност премахването на тези предвестници на заболяване или заразяване е по-добре да се направи по-рано, отколкото по-късно.

Ако забележите лист, който изглежда жълт, кафяв или болен по някакъв друг начин, отрежете го с чиста, остра ножица.

Но когато става въпрос за подрязване на действителните клони, изчакайте, докато растежът се възобнови през пролетта и лятото. Въпреки че отглеждате своя F. lyrata на закрито, може да изпадне в латентно или полуспящо състояние през зимата, когато има по-малко светлина.

Подрязването на клони, когато растението се наслаждава на зимната си почивка, може да го стресира или дори да го изпадне в шок. Това може да доведе до заболяване – или дори до смъртта на вашето скъпо стайно растение.

Тъй като не расте активно по време на покой, порязванията няма да заздравеят толкова бързо, колкото биха направили през пролетта или лятото, с връщането на тази ярка, филтрирана светлина, която толкова обича.

Тези растения изискват поне шест часа ярка дневна светлина през прозорец, за предпочитане такъв, който гледа на юг или изток.

Така че, опитайте се да не се радвате на резитбата до пролетта и тогава можете да дадете на растението си свежо подстригване за лятото!

Как да подрязвате

Преди да започнете, добра идея е да поставите няколко листа вестник на земята около вашето растение, за да предпазите подовете от паднали отломки и млечния латексен сок, който неизбежно ще изтече.

Уверете се, че държите токсичния латекс далеч от кожата си и далеч от деца и животни. Препоръчително е да носите ръкавици и дълги ръкави.

Хоризонтално изображение отблизо на листата на растение Ficus lyrata, изобразено на бял фон.

Също така е важно да използвате остър, чист чифт ножици. Ако не сте сигурни дали сте ги почистили след последния път, когато сте ги използвали, продължете и ги почистете със сапун и гореща вода. Изсушете ги добре преди употреба.

Ако подрязвате, за да съкратите твърде високо растение, ще работите с централния ствол или стъбло. В зависимост от формата на вашето растение, това може да е единственият клон, който дървото има.

За да направите разрез, намерете областта на клона, който искате да отрежете. След това се наведете близо и разгледайте багажника. Търсите интернодално пространство или място в ствола, което е между два възела.

Възлите са леко повдигнати пръстени в кората на един F. lyrata дърво, което се развива в листа или клони.

Направете диагонален разрез точно между двата възела и избършете сока с влажен парцал. В рамките на няколко седмици очаквайте да видите нови странични клони, които растат от възела точно под среза.

Понякога ще трябва да отрежете странични клони.

F. lyrata е известен с това, че се напряга към светлината. Трябва да се уверите, че въртите сеялката на всеки няколко дни, ако искате да избегнете изкривено растение, но уви, понякога животът се случва и ние забравяме да завъртим нашите растения и в крайна сметка те се накланят силно на една страна.

Хоризонтално изображение отблизо на смокиня с цигулкови листа, растяща на закрито до прозорец, изобразен на вечерно слънце.

Или може би трябва да отрежете страничните клони, защото листата е пренаселена.

Като премахнете клон или два, можете да насърчите по-добър въздушен поток между тези прекрасни, огромни листа, което може да ви помогне да избегнете проблеми с вредители и болести.

Просто внимавайте да не подрязвате повече от 10 процента от смокинята с цигулкови листа в даден момент.

За да подрежете страничните клони, направете разрез точно над яката на клона.

Ако режете твърде близо до ствола, рискувате да нараните тъканта в яката на клона, а наранената яка може да позволи на патогени на болестта да влязат в ствола.

Отрежете твърде далеч и остатъчният клон може да изгние, което потенциално може да причини и разпадане на яката на клона, което също може да проправи пътя за инфекция.

Ако просто трябва да отрежете няколко мъртви или болни листа от вашето растение тук-там, просто ги отрежете в основата с вашите резитби.

Оформяне на вашия цигулков лист Фиг

По-рано споменах това F. lyrata има тенденция да расте в колонна или храстовидна форма, когато се отглежда като стайно растение, и че много производители обичат да насърчават класическа форма на дърво, допълнена с ясно дефиниран балдахин и ствол.

F. lyrata прави това самостоятелно в дивата природа, пуска долните си листа и се развива в естествената си форма като баняново дърво.

Хоризонтално изображение на огромно баняново дърво, растящо в дивата природа.

Подобно на известния „обикновен“ банян, F. benghalensis, див F. lyrata започва живота си като епифит. Едно семе каца в сенника на друго дърво, покълва и расте към земята, като понякога удушава растението си гостоприемник в процеса.

Очевидно вашето стайно растение няма да направи това, но формата на дървото е естетически приятна. Как може да се превърне в храст F. lyrata във висок, грациозен екземпляр?

Хоризонтално изображение отблизо на колекция от стайни растения, изобразена на бял фон.

Първо, ако току-що сте закупили желан лист от цигулка, не бързайте да започнете да го подрязвате във формата на дърво.

Оставете го да нарасне до две трети от желаната височина, каквото и да означава това за вас в рамките на вашето пространство. Това позволява на багажника да стане дебел и здрав.

Ако искате да расте високо, имайте предвид, че е най-добре да поставите дървото на най-малко осем до 10 инча от тавана.

Това не само изглежда по-добре, но също така предпазва горните листа от огъване и смачкване на тавана ви.

Така, например, кажете, че живеете в дом с таван от девет фута и искате да издигнете дървото си на около седем или осем фута. Въз основа на тези измервания няма да искате да започнете да подрязвате за страничен растеж, докато стволът не е висок поне пет фута.

Вертикално изображение отблизо на растение Ficus lyrata, растящо на закрито в декоративен контейнер за плетена кошница.

За да подрежете смокинята си с цигулкови листа, за да създадете форма на дърво с разклонен страничен растеж, изчакайте до пролетта или лятото – когато растението расте активно – и направете разрез най-малко шест инча надолу от върха на дървото.

Можете да запазите този резник и да го размножите! Уверете се, че сте изрязали в интернодално пространство.

Избягвайте да отрежете листата под разреза. Искате те да останат, така че растението да може да фотосинтезира, за да произвежда енергия, така че да може да расте тези странични клони.

Вашият F. lyrata ще започне да се разклонява от разреза в рамките на няколко седмици. Понякога ще получите един клон, но не е необичайно това дърво да поникне два или три нови странични клона.

След като новите клони развият листа, можете да отрежете един или два листа от основната площ на дървото.

Когато сенникът узрее, листата и новите клони ще се задълбочат в цвета. Когато забележите това, не се колебайте да отрежете още едно или две листа от долната част на ствола.

С течение на времето, тъй като балдахината продължава да се развива, можете да продължите да подрязвате листата от частта на ствола на дървото. В крайна сметка ще развиете хубав, чист багажник, поддържащ Y-образен балдахин.

Забележка: някои напреднали градинари обичат да използват процедура, известна като „нарязване“, за да произвеждат странични клони. С този метод градинарят прави внимателен разрез точно между два възела. Идеята е, че това изрязване ще накара дървото да расте странични клони, без да жертва височина.

Понякога зарязването работи, а понякога не.

F. lyrata расте бързо и ние знаем, че резитбата за растеж на страничните клони осигурява постоянни резултати, поради което това е нашият препоръчан метод за създаване на този прекрасен балдахин.

След резитбата се уверете, че продължавате да давате на растението си звездна грижа – подходяща вода, тор и светлина – което ще му помогне да заздравее по-бързо от раните си.

Забавно забавление

Може да е леко ужасяващо да нарежете смокинята си от цигулкови листа, но резултатите си заслужават.

Докато чакате до подходящото време на годината, използвайте чисти ножици и осигурявате на растението грижите, от които се нуждае през цялата година, и вие, и вашето растение ще бъдете добре.

Хоризонтално изображение отблизо на смокиня с цигулкови листа, растяща в саксия, поставена върху дървена повърхност.

Опитвали ли сте някога да подрязвате своята смокиня с цигулкови листа? Споделете вашите истории и въпроси в коментарите по-долу! Обичаме да чуваме от вас.

И за повече информация относно отглеждане на стайни растения, разгледайте следните ръководства:

относно Лора Охеда Мелчор

Лора Охеда Мелчор е израснала, помагайки на майка си в градината в Монтана, а като възрастна е донесла градинарските си умения в студено време в дома си в Аляска. Тя е особено горда с цветните лехи, които тя и тригодишният й син построиха със скали, изкопани от малкото им имение в Аляска. Като писател на свободна практика, тя допринася за няколко уебсайта и блогове в мрежата. Лора също пише романи и има магистърска степен по писане от Вермонтския колеж по изящни изкуства.

553 thoughts on “Как да подрежете листата на цигулката на фиг”

 1. Когда у меня возникла необходимость в 2 000 рублях на подарок, я нашел упоминание yelbox.ru в Одноклассниках. Там я нашел много советов о том, как взять онлайн займ и список лучших МФО. Интересно, но некоторые предлагают займы без процентов!

 2. Получить кредит онлайн теперь проще, чем когда-либо. С expl0it.ru вы можете получить кредит онлайн на карту без отказа всего в несколько простых шагов. Вам не нужно беспокоиться о кредитной истории; достаточно выбрать сумму до 30 000 рублей и заполнить онлайн-заявку. Ваша заявка будет обработана мгновенно, и средства поступят на вашу карту без задержек.

 3. Забудьте обыденность и окунитесь в море чувств с драмами турецких сериалов на TurkFan.tv. О, да! Здесь вас ждут слезы, страсть и драматические повороты сюжета, которые заставят вас переживать за героев сильнее, чем за свои нерешенные дела. Подготовьтесь к тому, что эти сериалы затянут вас в свой мир, где каждая проблема кажется неразрешимой, а каждая любовь – судьбоносной. Насладитесь турецкими драмами, которые наверняка заставят вас задуматься о том, насколько спокойна и предсказуема ваша жизнь.

 4. Планировал реновацию дома и для этого нужны были дополнительные средства на долгий срок. На портале с МФО 2024 года, который я нашел в Яндексе, были представлены все актуальные новые МФО. Я получил займ на полгода с небольшим процентом по переплате, что позволило мне реализовать свои строительные планы.

  Займы на карту онлайн от лучших МФО 2024 года – для получения займа до 30000 рублей на карту без отказа, от вас требуется только паспорт и именная банковская карта!

 5. Ищете идеальное место для просмотра дорам в интернете? Сайт, где можно дорамы смотреть онлайн, предлагает богатый выбор сериалов из Азии. Здесь вы найдете все, от недавно вышедших новинок до любимых классиков. Особенно привлекательно то, что просмотр доступен в любое время и в любом месте, обеспечивая полную свободу в выборе вашего следующего просмотра.

 6. Bravo on the article! 👍 The insights are well-expressed, and I believe incorporating more images in your next articles could be beneficial. Have you thought about that? 🖼️

 7. This article is fantastic! The way it clarifies things is absolutely engaging and exceptionally effortless to follow. It’s evident that a lot of work and study went into this, which is really noteworthy. The author has managed to make the topic not only interesting but also pleasurable to read. I’m enthusiastically excited about exploring more information like this in the future. Thanks for sharing, you’re doing an outstanding work!

 8. 🌌 Wow, blog ini seperti perjalanan kosmik meluncurkan ke alam semesta dari keajaiban! 💫 Konten yang menegangkan di sini adalah perjalanan rollercoaster yang mendebarkan bagi imajinasi, memicu kagum setiap saat. 🌟 Baik itu teknologi, blog ini adalah harta karun wawasan yang menarik! #KemungkinanTanpaBatas Berangkat ke dalam pengalaman menegangkan ini dari pengetahuan dan biarkan pemikiran Anda melayang! 🚀 Jangan hanya mengeksplorasi, rasakan sensasi ini! #BahanBakarPikiran 🚀 akan bersyukur untuk perjalanan menyenangkan ini melalui ranah keajaiban yang tak berujung! ✨

 9. Просто решил порадовать свою девушку без повода. Заказал букет на „Цветов.ру“ с доставкой на ее работу. Увидев цветы, она была в восторге. Очень доволен выбором сервиса и качеством обслуживания. Советую! Вот ссылка https://4prosound.ru/msk/about/ – доставка цветов на дом

 10. Хотел выразить благодарность коллеге за поддержку. Заказал на „Цветов.ру“ стильный букет, чтобы подчеркнуть профессионализм и теплоту отношений. Рекомендую всем, кто ценит красоту в мелочах! Советую! Вот ссылка https://k-arabam.ru/gelendzhik/ – заказать букет

 11. Здоровье для меня всегда на первом месте, и благодаря ‘все соки’, у меня теперь есть замечательная https://h-100.ru/collection/sokovyzhimalki-dlya-granata – соковыжималка для граната электрическая. Она помогает мне получать максимум пользы из свежих фруктов каждый день.

 12. Начав правильно питаться, я искал хороший пресс для масла. ‘Все соки’ предложили отличный вариант. Теперь я могу делать свежее масло прямо у себя дома, что гарантирует его качество. https://h-100.ru/collection/maslopressy – Пресс для масла помог мне вести здоровый образ жизни.

 13. 💫 Wow, this blog is like a rocket launching into the galaxy of endless possibilities! 🌌 The mind-blowing content here is a thrilling for the mind, sparking curiosity at every turn. 🌟 Whether it’s lifestyle, this blog is a treasure trove of exciting insights! #AdventureAwaits 🚀 into this cosmic journey of knowledge and let your thoughts roam! 🚀 Don’t just enjoy, immerse yourself in the thrill! #BeyondTheOrdinary Your mind will thank you for this thrilling joyride through the dimensions of awe! ✨

 14. 💫 Wow, this blog is like a fantastic adventure launching into the galaxy of wonder! 🎢 The thrilling content here is a captivating for the mind, sparking awe at every turn. 🌟 Whether it’s lifestyle, this blog is a treasure trove of exciting insights! #AdventureAwaits Embark into this thrilling experience of imagination and let your imagination soar! ✨ Don’t just explore, savor the excitement! #FuelForThought Your mind will thank you for this exciting journey through the worlds of discovery! 🌍

 15. 💫 Wow, this blog is like a rocket blasting off into the galaxy of endless possibilities! 🌌 The captivating content here is a rollercoaster ride for the imagination, sparking awe at every turn. 💫 Whether it’s inspiration, this blog is a source of inspiring insights! #InfinitePossibilities Dive into this thrilling experience of discovery and let your mind fly! 🌈 Don’t just enjoy, immerse yourself in the thrill! 🌈 🚀 will be grateful for this thrilling joyride through the worlds of awe! 🌍

 16. 💫 Wow, this blog is like a cosmic journey blasting off into the galaxy of endless possibilities! 💫 The thrilling content here is a thrilling for the imagination, sparking excitement at every turn. 💫 Whether it’s inspiration, this blog is a goldmine of exciting insights! #MindBlown 🚀 into this cosmic journey of imagination and let your imagination soar! 🚀 Don’t just enjoy, experience the excitement! #BeyondTheOrdinary 🚀 will be grateful for this thrilling joyride through the worlds of endless wonder! ✨