Как да подрежете лозята на клематис за обилни цветя

Как да подрежете лозята на клематис за обилни цветя

Клематисите са красиви, ефектни лози с прекрасни цветя, атрактивни семенни глави и силно украсен навик за катерене или разпръскване.

Те цъфтят през пролетта, лятото или есента, в зависимост от тяхната група, и правят великолепно флорално шоу, след като се установят.

Вертикално изображение в близък план на лилава и бяла лоза клематис, издигаща метален стълб върху облицован вътрешен двор.  В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Тези бързорастящи лози са лесни за култивиране и грижа, но правилната резитба е важна стъпка в годишната им поддръжка.

Той не само осигурява масови цъфтежи всяка година, но също така е необходим за установяване на силен, здравословен растеж, който произвежда множество стъбла, натоварени с цветове по цялата им дължина.

Така че, ако искате да увеличите силата на цветята на вашите лози, нека преминем към преследване!

Ето как да режете клематис за обилен цъфтеж:

Следните стъпки за грижа за първа и втора година не са задължителни – лозите клематис обичат да растат и ще се справят добре сами, ако искате да засадите и ги оставите да започнат.

Но за силни, многостволови растения с цветове и листа отгоре надолу, ето какво да направите.

Грижи за първа година

През първата година след засаждането всички сортове клематис, независимо от групата на резитбата, към която принадлежат, трябва да бъдат отрязани силно в края на зимата до шест до 12 инча.

Вертикално изображение отблизо на растение клематис, което е било подрязано още през есента, изобразено на фон с мек фокус.

Недостатъкът при това е краткотрайната загуба на цветя през първия им пълен вегетационен период – не очаквайте никакви цветове от сортове от група 1 или група 2, тези, които цъфтят върху стара дървесина.

Но дългосрочните ползи са по-силните растения, които произвеждат пъпки ниско по стъблата, не само по върховете, и повече цъфтеж като цяло.

Жертването на цветя за даден сезон е емоционално предизвикателство, така че се придържайте към тази визия за буйни, разпръснати лози, заредени от върха до петите с цветни цветове – тази стъпка помага да се сбъдне, с малко търпение!

Късно цъфтящите лози от група 3 цъфтят върху нова дървесина и тези растения винаги се отрязват силно, така че цъфтежът им не е засегнат.

Втора година Грижи

Повтарянето на тази упорита резитба за лозя през втората им година често се препоръчва от производителите.

Хоризонтално изображение на клематис, растящ върху дървена ограда с обилни бели цветя.
Снимка на Лорна Кринг.

Но през втората година отрежете само на височина от около три фута – това оставя част от стара дървесина на място, така че можете да очаквате малко производство на пъпки.

Твърдото подрязване на втората година означава, че растенията по-бавно достигат зрялата си височина, но развиват повече стъбла с по-храстовиден растеж, което естествено води до повече цветя.

Грижи за трета година и след това: Трите групи

След подрязването на първата и/или втората година следвайте указанията, описани подробно за всяка категория по-долу за всяка следваща година.

Ранно пролетно цъфтеж

Група 1 включва ранните сортове, които цъфтят в края на зимата до началото на пролетта и не изискват резитба за производството на цветя – необходимо е само леко почистване за подреждане на растенията.

Хоризонтално изображение в близък план на бял вечнозелен клематис в пълен цъфтеж, издигащ метална ограда.

Тези сортове цъфтят върху старо дърво. Като свободно правило, ако разцъфнат преди юни, те са в група 1.

Растенията от тази група могат да бъдат от два вида. Или те не умират през зимата и образуват широколистни, многостволови гъсталаци, като тези на „Памела Джакман“. Или те са обширни, вечнозелени катерушки, които развиват дебели, дървесни стъбла, като ‘Apple Blossom’.

Ако е необходимо, лозите от група 1 могат да бъдат подрязани пестеливо след цъфтежа. По това време подрежете леко стъблата, за да подредите растенията и отстранете всяка мъртва или повредена дървесина.

Понякога тези големи, зрели лози трябва да бъдат отрязани, за да подновят силата си или за домашна поддръжка, като боядисване.

За твърдо рязане изчакайте, докато растенията приключат да цъфтят, след това отрежете до около 12 инча, като използвате градински трион за дебели стъбла. През лятото от короната ще се появят нови издънки.

Вертикално изображение на клематис с дебели стъбла, изобразен на ярко слънце на фон с мек фокус.
Снимка на Лорна Кринг.

Някои популярни видове от група 1 включват Clematis alpina, C. armandii, C. macropetala, C. цирозаи C. Монтана – за които можете да прочетете в нашето ръководство за 13 от най-добрите пролетно цъфтящи сортове клематис.

Повторете лятното цъфтене

Растенията от група 2 са ефектните и едроцветни сортове през лятото. Много от тях са хибриди.

Те развиват многостволови гъсталаци, които цъфтят първо върху стара дървесина в края на пролетта и началото на лятото. След това умъртвяване на изсушените цветярастенията цъфтят отново върху нова дървесина в средата до края на лятото.

Хоризонтално изображение отблизо на розови цветя клематис, растящи в градината, изобразено на фон с мек фокус.

Подрязването на тези растения е двуетапен процес.

Първият етап включва лека грижа в края на зимата за подреждане на растенията и отстраняване на мъртви или повредени стъбла.

Точно когато се появи нов растеж, проверете всяко стъбло, като сканирате отгоре надолу – търсите първия набор от пълни листни пъпки. Отрежете леко малко над пъпките, за да премахнете само горния растеж.

Използвайте леко докосване и избягвайте силно или тежко срязване – твърде многото рязане в този момент води до загуба на цветя.

Отстранете всички мъртви стъбла или вретено, слаб растеж близо до основата.

Вторият етап включва замърсяване на отработените цъфтежи веднага след цъфтежа. Нарежете лозята до набор от здрави листа По-долу похабени цветя, за да насърчат нови цъфтежи.

Сортовете от група 2 включват „Jackmanii“, „Rouge Cardinal“, „Ville de Lyon“ и много други, за които можете да прочетете в нашия ръководство за най-добрите летно цъфтящи сортове клематис.

Късно лято и есенен цъфтеж

Лозите, които цъфтят в края на лятото и началото на есента, са типовете от група 3 и те изискват силно отрязване.

Тези многостволови храсти остават в спящо състояние през зимата и всяка пролет произвеждат силни, нови издънки от отрязаните стъбла. Те цъфтят изцяло на нов растеж, поради което са последната група, която цъфти.

Подрязването на тези сортове е много лесно. В края на зимата просто отрежете всички стъбла на височина от около 12 инча, като изрежете точно над набор от здрави листни пъпки.

Ако имате зрели, здрави растения с многобройни стъбла, можете да залитате на мястото, където сте отрязали стъблата, и да оставите няколко по-дълги да цъфтят на различна височина.

Хоризонтално изображение отблизо на пухкавите семенни глави на Clematis paniculata, изобразени на светло слънце.

А за сортове, които се самозасяват агресивно – като сладките есенни видове, C. paniculata – подрязвайте силно до височина 12 инча веднага след цъфтежа. Това премахва главите на семената и свежда до минимум нежеланото саморазмножаване.

Някои популярни лози от група 3 включват C. tangutica, C. texensisи C. viticella. „Bill MacKenzie“, „Etoile Rose“ и „Alba Luxurians“ са добре познати сортове.

За пищен растеж с изобилие от цветя, имайте предвид следните съвети:

Хоризонтално изображение отблизо на чифт ножици, подрязващи лоза.

1. Знайте към коя група принадлежи всяка лоза и следвайте съответните насоки. Ако не сте сигурни какво отглеждате, вижте нашето ръководство за различните видове клематис за да ви помогне да идентифицирате вашите растения.

2. Използвайте чисти, остри градински ножици или ножици, за да предпазите лозята от повреда или инфекция. Ако нямате подходящи градински ножици, може да ви харесат тези ножици за жив плет Berger Waved, достъпно от Terrain.

Квадратно изображение отблизо на ножици за жив плет Berger Waved, поставени върху бяла повърхност.

Ножици за жив плет Berger Waved

Хромираните остриета са дълги девет инча, а вълнообразната форма предотвратява плъзгането на клоните.

3. За големи, дървесни стъбла използвайте чист, остър градински трион, напр този от Гарет Уейд.

Квадратно изображение отблизо на сгъваем трион за подрязване с кожен кобур, поставен върху парче дърво.

Сгъваем трион за подрязване

Този сгъваем трион за подрязване разполага с 10-инчово назъбено острие, с удобна гумена дръжка. Доставя се с кожена чанта, която може да бъде прикрепена към колана ви за лесен достъп.

4. Имате решетки или други опори на място, за да се закрепи нов растеж. За идеи за решетки вижте това ръководство за това как да тренирате клематис да растат полюси.

5. Отрежете стъблата в края на зимата, като отрежете точно над силен набор от листни пъпки.

6. Незабавно изсушете цветя на лозя от група 2, за да насърчите повторното цъфтене.

7. Когато зрелите лози от група 1 или група 2 започнат да изостават в жизнеността си, произвеждайки по-малко цветя или цъфтежи, които се появяват само по върховете на стъблата, отрежете силно след цъфтежа за подновяване на цъфтящия растеж.

Разрез отгоре

Клематисите са ефектни лози, които правят великолепно допълнение към градините и дворовете.

И само с малко селективна резитба, всяка година можете да се насладите на пълни лози, заредени с маса цветя и буйна зеленина!

Хоризонтално изображение отблизо на лилави клематисови лози, израстващи по тухлена стена.

Намерете подрязването си така, че да съвпадне с появата на нов растеж и винаги използвайте чисти, остри ножове за щастливи и здрави растения.

Как вие, хора, използвате тези ефектни лозя? Разкажете ни за това в секцията за коментари по-долу.

И за повече познания за клематисразгледайте следните ръководства:

138 thoughts on “Как да подрежете лозята на клематис за обилни цветя”

  1. Comment savoir avec qui mon mari ou ma femme discute sur WhatsApp, alors vous cherchez déjà la meilleure solution. L’écoute clandestine sur un téléphone est beaucoup plus facile que vous ne le pensez. La première chose à faire pour installer une application d’espionnage sur votre téléphone est d’obtenir le téléphone cible. https://www.xtmove.com/fr/how-to-know-who-my-husband-wife-chat-with-whatsapp-how-spy-another-phone/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *