Как да поливаме стайни растения Антуриум

Как да поливаме стайни растения Антуриум

Антуриум видовете, отглеждани като стайни растения, могат да предложат два различни вида визуална привлекателност, но всички се възползват от една и съща стратегия за поливане.

Този род включва около 825 вида и популярните A. andraeanum и A. scherzerianum са ценени за своите цветни, сърцевидни върхове.

С други видове, вкл A. clarinervium и A. crystallinum, наситенозелени листа с контрастиращи светли жилки са привличането.

Независимо дали сте запленени от сортове, които осигуряват поразителна зеленина или цвят на закрито през цялата година, един от аспектите на отглеждането и грижата за антуриума е постоянен: Те ценят честите напитки, но могат да развият кореново гниене или мана по листата в прекалено влажна почва.

Вертикално изображение отблизо на растение антуриум, растящо в саксия на закрито с вода върху листата. В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Колко вода изискват тези тропически стайни растения? Ще се задълбоча в това, заедно с някои съвети как да се настроите за успех още от самото начало.

Ето какво ще покрия:

Съображения за почвата и контейнера

Произхождащи от тропическите райони на Северна и Южна Америка, повечето антуриуми са епифити, известни също като въздушни растения.

В дивата природа техните въздушни корени им позволяват да се закотвят, за да израснат на повърхността на по-високи растения, така че да могат да достигнат слънчева светлина по-високо в балдахина.

Хоризонтално изображение отблизо на стайно растение антуриум с яркочервени петна и лъскави зелени листа.

За стайните растения корените под почвата поемат влага, така че подходящ контейнер и почвена смес ще им помогнат.

Почти всеки тип контейнер ще работи, стига да има дренажни отвори.

Вие също ще искате да осигурите дренажна тава или чинийка под саксията. Това ви дава начин да събирате и изхвърляте излишъка, който се оттича от почвата, така че корените да не са подложени на кореново гниене, което може да се развие, ако почиват в стояща вода.

Хоризонтално изображение отблизо на градинар, облечен в черни ръкавици, презасаждащ антуриум стайно растение със свежа почва.

Ако искате да отглеждате антуриум в атрактивен контейнер без дренажни отвори, помислете за засаждането му в контейнер, който има дупки, но ще се побере в по-декоративната сеялка. Уверете се, че вътре ще имате място и за дренажна чинийка.

Важно е да осигурите и подходяща среда за отглеждане. Като въздушни растения, антуриумите се нуждаят от груба, пореста смес от перлит и борова кора, кокосова влакна, или торфен мъх. Такава среда за отглеждане ще позволи на влагата да достигне до корените и излишъкът да се отцеди, предотвратявайки гниенето на корените.

За лесно решение комбинирайте микс от кактуси, който е порест, и микс за орхидеи, който обикновено съдържа кора. Използвайте равни части от всяка, за да създадете своя смес за саксии за антуриум.

Вертикално изображение отблизо на пакет Miracle-Gro Cactus, Palm и Citrus Potting Mix, изолиран върху бял фон.

Почвена смес за саксии Miracle-Gro от кактуси, палми и цитрусови плодове

Miracle-Gro Cactus, Palm и Citrus Potting Soil Mix се предлага в два пакета от осем литрови торби от Home Depot.

Вертикално изображение в близък план на торба Black Gold Orchid Mix, изолирана на бял фон.

Смес за засаждане на орхидеи от черно злато

Home Depot също продава осем литрови торби органичен микс за засаждане на орхидеи от Черно злато,

Когато антуриумите се нуждаят от вода

Това е естествена грешка, но се опитайте да не бъркате нуждата на антуриума от влажност с неговите нужди от вода.

Тези тропически растения наистина ценят влажния въздух, в идеалния случай около 50 процента влажност, когато се отглеждат на закрито.

Можете да увеличите влажността, като често замъглявате растенията, като осигурявате тава с навлажнени камъчета под чинийката на растението или предпочитан от мен метод, като използвате овлажнител.

Хоризонтално изображение отблизо на градинар, седнал на стол, държащ бутилка със спрей и замъгляващ листата на растение антуриум.

Намерете още съвети за поддържане на идеалното ниво на влажност нашето общо ръководство за отглеждане на антуриум.

Но гарантирането, че въздухът има постоянно високи нива на влага, не влияе на това колко и колко често ще трябва да поливате.

В допълнение към осигуряването на влажност, тези растения се нуждаят от често поливане и влажна, но не мокра почва. Те се спускат, ако получат твърде много или ако корените им срещнат излишъка, който се събира на дъното на саксията или в чинийката отдолу.

Не забравяйте да оставите почвата да изсъхне малко, преди да дадете на растението да пие, като добавяте H2O само когато горната четвърт на хранителната среда в саксията е суха.

Можете да определите това, като потопите пръста си в сместа за саксия или чрез с помощта на влагомер.

Особено ако оставяте растенията да се насладят на време на открито през лятото или когато домът ви се нагрява над 65 ° F през зимата, проверявайте дали почвата е изсъхнала на всеки три дни или така.

Ако все още има влага в горните няколко инча, изчакайте още няколко дни и проверете отново.

При по-ниски температури все още е важно да се определи колко суха е средата за отглеждане поне веднъж седмично.

Тази почва казва ли: „Дай ми питие“? Следващият е най-добрият начин за поливане на антуриум, заедно с метод, който искате да избягвате.

Най-добрият метод за поливане

След като вие или вашият надежден влагомер сте посочили, че сесията за хидратация е наред, продължете и намокрете почвата обилно, докато не видите вода да излиза от дренажните отвори на дъното на контейнера.

След това изчакайте 20 минути, за да дадете възможност на целия излишък да се отцеди. В този момент е важно да премахнете чинийката под тенджерата и да изхвърлите остатъка в мивката.

Това може да е най-важната услуга, която предоставяте за това стайно растение, тъй като корените, изложени на стояща вода, могат лесно да развият кореново гниене.

Хоризонтално изображение отблизо на пъстро растение антуриум, растящо на закрито във висяща саксия.

Причинява се от оомицети (наричани още водни плесени) в Pythium род, това заболяване може да причини листата и стъблата на вашите растения да започнат да увяхват и дори да умират само за дни.

Какво точно се случва? Тези оомицети атакуват корените и го правят така, че да не могат да доставят вода до останалата част от растението. Корените също умират от задушаване и без достъп до въздух, те вече не могат да транспортират хранителни вещества и вода.

Ако едно някога здраво растение започне да се влошава с бързи темпове, можете също да разберете, че кореновото гниене е вероятният виновник, като подушите основата през дренажния отвор. Заразените корени ще миришат, сякаш са в състояние на гниене.

Ако има неприятна миризма, погледнете и през дренажния отвор, за да видите дали корените изглеждат изгнили и кафяви. Ако го направят или ако не виждате такива, извадете антуриума от саксията и проверете степента на щетите.

Може да успеете просто да отрежете гнилите корени и повредената зеленина или стъбла и след това да пресадите в прясна среда за отглеждане. Но ако по-голямата част от корените са се поддали, най-добре е просто да изхвърлите цялото растение.

Това е тъжен резултат и възможността за гниене на корените е най-добрата причина, която знам, винаги да засаждам в добре дренирана почва, поливам само когато горната четвърт на почвата е суха и винаги изчаквайте водата да се отцеди, за да можете да изхвърлите излишъкът.

Хоризонтално изображение отблизо на листо на стайно растение, страдащо от болестни увреждания, изобразено на фон с мек фокус.

Наред с подлагането на вашето растение на мокри крака твърде дълго, тук има още една нова грешка, която трябва да избягвате: Поливане отгоре на растенията.

Този метод може да насърчи мана по листата, което е рядко срещано за това лесно за грижа стайно растение, но смъртоносно, ако се развие.

Състоянието се причинява от друг оомицет, Phytophthora nicotianae. И се разпространява чрез пръскане на вода.

Листната мана създава мъртви петна, които могат да се превърнат в по-големи лезии, което го прави така, че растението в крайна сметка има толкова много увредена тъкан, че умира.

Добрата новина е следната: Ако поливате по линията на почвата, вместо над листата на растението, можете значително да намалите риска от мана по листата.

Влажна, а не мокра почва – Антуриумът е напитка за това!

Тъй като те често дават дълготраен цвят на закрито, рядкост сред стайните растения, забележително е, че антуриумите са доста лесни за грижа – особено след като сте изработили графика им за поливане.

Хоризонтално изображение отблизо на ръка от долната част на рамката, държаща бутилка със спрей и замъгляваща листата на растение антуриум, изобразена на фон с мек фокус.

Надявам се, че ще имате опит като моя, при който работата по определянето кога и колко става почти автоматична, след като сте имали растенията в продължение на няколко месеца.

Ако имате съвети или въпроси относно поддържането на тази тропическа красота хидратирана, не забравяйте да претеглите. Секцията за коментари по-долу очаква вашето мнение!

И ако търсите по-удобни, полезни идеи за градинарство на закрито, прочетете тези лесни за грижа къщно растение следващи ръководства:

относно Роуз Кенеди

Запален градинар на зеленчукови легла и бивш колумнист на „Мръсотия до вилица“ за алтернативен седмичен вестник в Ноксвил, Тенеси, Роуз Кенеди е посветена на споделянето на съвети, които увеличават добивите и свеждат до минимум работата. Но тя също така е отворена за градинска магия, като киселец с червени жилки, който се настани в няколко квадратни ярда от това, което преди е било нейната задна морава. Тя е шампион на всички опрашители, дори пчелите дърводелци. Другите й ентусиазми включват начинаещи градинари, слънчогледи с открито опрашване, 15-футови италиански катерещи домати и беседката, която съпругът й преустрои от витрината на продавача на хляб. По-важното е, че Роуз обича способността на градината да направи добре поддържания маникюр практически невъзможен и да съживи духовете, особено в трудни времена.

259 thoughts on “Как да поливаме стайни растения Антуриум”

 1. Live Construction Video Feed   Live Construction Video Feed   With denominations ranging from 1¢ to $1,000, we have a wide selection of slots, video poker and electronic table games. High limit is called “high limit” for a reason. We blew through our gambling budget quickly, and never saw that magical assembly of “Quick Hit” symbols (you need three on the screen to get the spin bonus). NEW! Enjoy modern Mexican cuisine and 40 different tequilas and mezcals! You can be certain to receive swift service, an exclusive food and beverage menu and added amenities to accommodate even the most discriminating high stakes player. Featuring two themes with rich and beautiful graphics, Money Mover Video Slots Panther Pride™ and Tiger Pride™ offer players an engaging and exhilarating play experience. A Money Mover Bonus, instant collect features, and multiple jackpots keep this action-packed game fun and appealing for every player.
  https://sound-social.com/story4886519/kerala-lottery-abc-guessing-number
  It’s very easy to compare the Sweet Bonanza slot to Willy Wonka’s legendary candy factory. This is a slot with a specific theme, and it’s been done so well that we have sugar cravings every time we play it. The bright colors amplify the visual experience, and the audio’s on-point too. Pragmatic Play rarely misses the mark when it comes to slot design, and the Sweet Bonanza free slot is proof of it. Sweet Bonanza is just one of over 3,000 casino games that you’ll be able to play at Lucky Block Casino. The site features real money online slots from over 30 software providers, including Pragmatic Play, meaning you have an awesome selection of games to choose from. As well as the best online slots such as Sweet Bonanza, you can also take part in game shows and live dealer games and most have a free demo version too.

 2. Hot Shots Progressive from Bally is a blast from the first spin. With fifteen independent reels, anything can happen on any spin. Hitting three mini-slots during a spin starts the added fun, with progressive jackpots to be won, added multipliers and big wins. An entertaining and all-action take on classic slot play. Hot Shot Progressive slots works a little differently to other online slots. To play, you’ll start off simply by choosing your stake and then spinning the reels. If you land a winning combination across one of the paylines you’ll score a prize, but the game gets more interesting with mini games, which active when three or more appear anywhere on the reels. These mini games play like an actual slot and can provide massive prizes including a jackpot of $240,000. While the look might be traditional, the game play certainly is not. Some symbols on the reels show mini-slots – giving you bonus game action inside the main reels. Add in five levels of progressive jackpots and Hot Slot slots online have the potential for big wins as well as spins within spins.
  https://fernandonfrb009999.total-blog.com/five-dragon-slot-machine-47273799
  Slot machines are now available from your smartphone, and no app delivers an authentic slot experience like Slotomania. In fact, it is better than that because people do not have to travel any place, spending on flights, wasting time at the airports for flights, etc. Even the graphics of these online slot games are similar to many of those gaming joints. Slotomania is certainly one of the best free video slots games around as of now, and the best thing about it is it can be played with the iPhone, iPod touch, and iPad. The Cleopatra slot has 20 paylines across five reels. If you want a full breakdown of what these paylines look like, you can click on the slot’s paytable. In the bottom left corner of the game window, you can click on the plus (+) and minus (-) buttons to select the amount of paylines you’d like to play. The more paylines you select, the more chances you have of hitting winning combinations and getting payouts. 

 3. Poker’s traditional winning hands have contributed some of the most familiar terms in online gambling. Their names have even crept into everyday speech in many places around the world, even when bets and cards are not involved. In our Complete Guide to Online Video Poker, we’ll cover everything you need to know (whether you play online or in a casino) about video poker. It looks like you are using an outdated browser version. Head over to your browser’s official site to download the newest version. Sign up or download our exciting free casino games to play slots, blackjack, poker and more between trips to our casino floor. The undisputed top dog in the online poker space, PokerStars is the biggest poker website in the world in terms of player traffic. For the first time this year, PokerStars NJ and PokerStars MI are combining player pools. More players mean tournaments with bigger fields and larger prize pools.
  https://www.tool-bookmarks.win/ace-pokies-no-deposit-free-spins-in-england
  An interesting thing you can use without a Roobet bonus code is the Odds Booster promotion. Choosing this perk will allow you to get better odds on qualifying events. This means that you can only get something from this deal if you bet on the pre-selected selection. Other standouts include the addition of many more online slots. Plus we continue to love the totally unique games developed in house, alongside a strong live casino and complete sports betting site. We also really like the Roowards and the whole setup for banking, with the Roollion system (Roobet’s onsite currency) and your Iron Pouch (aka wallet where you keep it). The casino also has a really strong loyalty point program called RooWards. As you wager you move up along the progress bar, to receive lucrative daily rakeback, weekly cashback, and monthly bonus offers accordingly. Or as the casino itself, puts it: „get more bang for your buck“. In addition, there is a by-invitation-only VIP Club, which gives you some extra goodies, and personalised attention in turn.

 4. Prodentim is an all-natural dental support formula that is designed to promote optimal dental and oral health. It is composed of a unique blend of probiotics and nutrients that have been clinically researched and proven to support the health of teeth and gums. The product aims to repopulate the mouth with good bacteria, thereby restoring the natural balance of the oral microbiome. Prodentim is enriched with healthy strains of probiotics and essential nutrients that work together to improve oral health and prevent dental issues such as gum pain, inflammation, bad breath, and other dental conditions.

 5. GlucoTrust is a powerful dietary supplement that is designed to address the root cause of excessive blood sugar. It provides the body with essential vitamins and minerals that are specifically formulated to lower blood sugar levels and help keep them at optimal levels. This supplement is highly effective in eliminating fat from the liver, pancreas, and cells, which is one of the primary causes of high blood sugar levels. By doing so, it improves the conversion of carbohydrates and proteins into energy that your body can easily burn.

 6. Sugar Defender’s prowess in managing blood sugar is deeply rooted in its exceptional blend of natural ingredients, each playing a distinct role that contributes to the overall success of the supplement. Here are some noteworthy positive impacts of the Sugar Defender Ingredients blend:

 7. The ability of Alpilean to target both subcutaneous and visceral fat distinguishes it from other weight loss products. Subcutaneous fat is visible beneath the skin, whereas visceral fat is harmful fat that accumulates around the organs, increasing the risk of heart disease and other health problems. Alpilean ensures that you not only look better, but also feel better by attacking both types of fat.

 8. Fluxactive is a comprehensive dietary supplement made up of herbal extracts. This supplement is high in nutrients, which can properly nourish your body and significantly improve prostate health. Some of these ingredients have even been shown to lower the risk of prostate cancer.

 9. Sugar Defender stands as a beacon of natural, side-effect-free blood sugar support. Crafted from a blend of pure, plant-based ingredients, this formula not only helps regulate blood sugar levels but also empowers you on your journey to weight loss, increased vitality, and overall life improvement.

 10. Sugar Defender introduces a meticulously curated ensemble of eight key ingredients, each strategically selected to champion healthy blood sugar levels and facilitate weight loss. These ingredients collaborate to enhance the supplement’s effectiveness through diverse mechanisms, including energy elevation, fat burning, and metabolism stimulation, all while providing direct support for maintaining healthy blood glucose levels. Here is an insightful overview of each ingredient along with its purported functionality according to the manufacturer:

 11. Sugar Defender orchestrates a reduction in blood sugar levels through multifaceted pathways. Its initial impact revolves around enhancing insulin sensitivity, optimizing the body’s efficient use of insulin, ultimately leading to a decrease in blood sugar levels. This proactive strategy works to prevent the storage of glucose as fat, mitigating the risk of developing type 2 diabetes.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *